Vegan/vegetarian

Ελιές τσακιστές (VIDEO)

Ελιές τσακιστές (VIDEO)

Πράσινες , τραγανές,  μυρωδάτες  ελιές σε λίγες μέρες! 

Οι  τσακιστές ελιές είναι ο καλύτερος τρόπος επεξεργασίας για όσους βιάζονται να γευτούν φετινές
ελιές. Επί πλέον έχουν φρουτώδη και δροσερή γεύση , κρουστή σάρκα και λεμονάτο
άρωμα (εκτός  των άλλων αρωμάτων που μπορούμε να τους προσθέσουμε).
Ελιές τσακιστές (VIDEO)

Αν λοιπόν νομίζετε ότι οι ελιές στο μπουκάλι θέλουν μεγάλη υπομονή (έτσι φαίνεται από τα περισσότερα σχόλια), υπάρχει και ο σύντομος τρόπος: τσακίστε τις!

Ελιές τσακιστές (VIDEO)

Μοναδικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν διατηρούνται όσο με τους υπόλοιπους τρόπους επεξεργασίας. Μετά από 3-4 μήνες τρώγονται μεν, αλλά  μαλακώνουν και δεν είναι το ίδιο νόστιμες. Γι αυτό δεν φτιάχνουμε πάρα πολλές.

Ελιές τσακιστές (VIDEO)

Για να θεωρηθούν επιτυχημένες πρέπει να διατηρήσουν ένα όμορφο λαδοπράσινο χρώμα και να μη «λασπώσουν». Αυτό εξασφαλίζεται με το λεμόνι και το ξινό.

Ελιές τσακιστές (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Το τσάκισμα είναι καλύτερα να γίνεται με πέτρα ή μάρμαρο. Έτσι οι ελιές δεν μαυρίζουν. Επίσης το σκέπασμα και η λεκάνη που θα τις ξεπικρίσουμε είναι καλύτερα να είναι πλαστικά  ή γυάλινα για τον ίδιο λόγο.

2)Δεν βάζουμε πολύ αλάτι στις τσακιστές ελιές στο βάζο. Έτσι κι αλλιώς δεν διατηρούνται πολύ καιρό και γίνονται πολύ αλμυρές αν το παρακάνουμε. Σ’ αυτήν την περίπτωση, τις ξαρμυρίζουμε σε νερό πριν τις καταναλώσουμε, ή τις βγάζουμε από την άλμη και τις διατηρούμε στο λάδι. Το λάδι τις γλυκαίνει.

3) Εγώ προτιμώ να είναι κάπως ελαφριά η άλμη μου και  να τις  αλατίζω λίγο ακόμη  στο σερβίρισμα  με θαλασσινό αλάτι . Με λίγο ελαιόλαδο (αγουρέλαιο κατά προτίμηση)   και με λίγο ακόμη χυμό λεμονιού είναι τέλειες!

4)Είναι καλύτερα τα βάζα μας να είναι αποστειρωμένα. Πρέπει όμως να είναι εντελώς κρύα όταν θα βάλουμε τις ελιές.

5)Αν θέλουμε αρωματίζουμε τις ελιές με κλαδάκια  ή σπόρους μάραθου , σπασμένα σποράκια κόλιανδρου, ή κλαδάκια από θυμάρι ή ρίγανη.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο