Πράσινες , τραγανές, μυρωδάτες ελιές σε λίγες μέρες!
ελιές. Επί πλέον έχουν φρουτώδη και δροσερή γεύση , κρουστή σάρκα και λεμονάτο
άρωμα (εκτός των άλλων αρωμάτων που μπορούμε να τους προσθέσουμε).
Αν λοιπόν νομίζετε ότι οι ελιές στο μπουκάλι θέλουν μεγάλη υπομονή (έτσι φαίνεται από τα περισσότερα σχόλια), υπάρχει και ο σύντομος τρόπος: τσακίστε τις!
Μοναδικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν διατηρούνται όσο με τους υπόλοιπους τρόπους επεξεργασίας. Μετά από 3-4 μήνες τρώγονται μεν, αλλά μαλακώνουν και δεν είναι το ίδιο νόστιμες. Γι αυτό δεν φτιάχνουμε πάρα πολλές.
Για να θεωρηθούν επιτυχημένες πρέπει να διατηρήσουν ένα όμορφο λαδοπράσινο χρώμα και να μη «λασπώσουν». Αυτό εξασφαλίζεται με το λεμόνι και το ξινό.
Υλικά
Ελιές πράσινες
Λεμόνια
Αλάτι ρυζάτο
Ξινό
Ελαιόλαδο
Προαιρετικά, διάφορα αρωματικά (δείτε στις παρατηρήσεις)
Επί το έργον
Δείτε το βιντεάκι μας που σας παρουσιάζει όλη την τεχνική:
Διαλέγουμε ελιές γερές , που δεν έχουν χτυπήματα και δαγκώματα εντόμων.
Τις τσακίζουμε με μια πέτρα ή ένα κομμάτι μάρμαρο προσέχοντας να μη σπάσουμε το κουκούτσι τους. Αρκεί ένα κτύπημα, ένα τσάκισμα σε κάθε μια.
Τις βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό και κόβουμε ένα λεμόνι σε φέτες για κάθε κιλό (πάνω κάτω) ελιών,
και ½ κουταλάκι ξινό.
Τις σκεπάζουμε με ένα πιάτο ώστε να βυθίζονται πάντα μέσα στο νερό. Αλλάζουμε
κάθε μέρα το νερό χωρίς να πετάξουμε το λεμόνι. Σε 1-2 μέρες προσθέτουμε κι άλλο
ένα λεμόνι σε φέτες διατηρώντας και το πρώτο.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία του αλλάγματος του νερού για δέκα μέρες.
Δοκιμάζουμε μια ελιά και αν είναι ελάχιστα πιο πικρή από το σημείο που μας
αρέσει η διαδικασία του ξεπικρίσματος τελειώνει αλλιώς συνεχίζουμε για όσες
μέρες χρειαστούν.
Για κάθε βάζο των 750 ml βάζουμε σε μπολ μισή κούπα νερό, 1 κουταλιά αλάτι , ½ κουταλάκι ξινό και το χυμό ενός λεμονιού . Ανακατεύουμε να διαλυθούν. Κόβουμε άλλο ένα λεμόνι σε φέτες και μοιράζουμε στα δύο κάθε φέτα.
Παίρνουμε τις ξεπικρισμένες ελιές και τις βάζουμε σε ένα γυάλινο καθαρό βάζο με
μερικές από τις φέτες λεμονιού ανάμεσά τους. Στην κορυφή βάζουμε 2-3 φετούλες
λεμόνι.
Τις περιχύνουμε με το διάλυμα του λεμονιού, και συμπληρώνουμε αν
χρειάζεται με νερό ώστε να καλυφθούν τελείως.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και ένα δάκτυλο ελαιόλαδο για καλύτερη συντήρηση (εγώ δεν βάζω γιατί τις καταναλώνουμε γρήγορα) . Κλείνουμε το βάζο και σε 2-3 μέρες οι ελιές μας είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Παρατηρήσεις
1)Το τσάκισμα είναι καλύτερα να γίνεται με πέτρα ή μάρμαρο. Έτσι οι ελιές δεν μαυρίζουν. Επίσης το σκέπασμα και η λεκάνη που θα τις ξεπικρίσουμε είναι καλύτερα να είναι πλαστικά ή γυάλινα για τον ίδιο λόγο.
2)Δεν βάζουμε πολύ αλάτι στις τσακιστές ελιές στο βάζο. Έτσι κι αλλιώς δεν διατηρούνται πολύ καιρό και γίνονται πολύ αλμυρές αν το παρακάνουμε. Σ’ αυτήν την περίπτωση, τις ξαρμυρίζουμε σε νερό πριν τις καταναλώσουμε, ή τις βγάζουμε από την άλμη και τις διατηρούμε στο λάδι. Το λάδι τις γλυκαίνει.
3) Εγώ προτιμώ να είναι κάπως ελαφριά η άλμη μου και να τις αλατίζω λίγο ακόμη στο σερβίρισμα με θαλασσινό αλάτι . Με λίγο ελαιόλαδο (αγουρέλαιο κατά προτίμηση) και με λίγο ακόμη χυμό λεμονιού είναι τέλειες!
4)Είναι καλύτερα τα βάζα μας να είναι αποστειρωμένα. Πρέπει όμως να είναι εντελώς κρύα όταν θα βάλουμε τις ελιές.
5)Αν θέλουμε αρωματίζουμε τις ελιές με κλαδάκια ή σπόρους μάραθου , σπασμένα σποράκια κόλιανδρου, ή κλαδάκια από θυμάρι ή ρίγανη.
Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ.
Λατρεύω ελίτσες !
Φιλιά
Κι εμείς! Μ' όποιο τρόπο και όποια ποικιλία!
Kι εμείς τις φτιάξαμε φέτος!Μας βγήκαν πολύ ωραίες!Πικρίζουν λίγο γιατί δεν είναι ούτε μία εβδομάδα που τις φτιάξαμε..θα αλλάξουμε το νερό και θα φύγει η πικρίλα!Καλή εβδομάδα!
Καλοφάγωτες Χρυσούλα! Και του χρόνου!
tis lew "çerez" (kseroi karpoi) sta Tourkika dioti telionoune amesos kai tromai mexri na teliosoune! =)
Οζλέμ για τούτες εδώ έτσι πρέπει να κάνουμε. να τις τρώμε μέχρι να τελειώσουν 🙂
Τρελαίνομαι για ελιές και οι δικές σου φαίνονται πολύ ωραίες! Μου αρέσουν οι φέτες από το λεμονάκι που έβαλες μέσα στο βάζο!
Καλημέρα!
Τους δίνει και άρωμα και γεύση. Απαραίτητο κατά τη γνώμη μου!
Γειά στα χέρια σου Βαγγελιώ μου και του χρόνου πάλι με Υγεία.
Χθες ολοκλήρωσα κι εγώ το χάραγμα από 12 κιλά πράσινες χονδρο-ελιές…που μου ήρθαν από το πεθερο-χώρι.
Μπήκαν παραδοσιακά σε λεκάνες, αραδιασμένες στο μπαλκόνι και πάμε για την διαδικασία μέχρι τέλους!!
Καλημέρες πολλές.
12 κιλά! Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη! Καλοφάγωτες!
Βαγγελιώ μου πάρα πολύ ωραίες φαίνονται και μου αρέσουν ιδιαίτερα οι πράσινες!Καλοφάγωτες!
Φιλιά!
Κι εγώ τις πράσινες προτιμώ Ελένη αλλά δεν λέω όχι και στις υπόλοιπες. Φιλιά κι απο μένα
Στις αλλαγές του νερού, προσθέτουμε κάθε μέρα και την ποσότητα του ξινού; Και αν κατάλαβα, θα πρέπει όταν αλλ´αζουμε το νερό να κρατήσουμε τα λεμόνια… Σωστά;
ωχ! είδα πολύ αργά το σχόλιο! Όχι δεν χρειάζεται ξινό κάθε φορά. Τα λεμόνια ναι, τα κρατάμε και μάλιστα στα ενδιάμεσα του ξεπικρίσματος προσθέτουμε ακόμη 1-2 ανάλογα με την ποσότητα των ελιών
Καλημέρα. Ξινό εννοείται ξύδι; Εποχή για συλλογή των ελιών; Ευχαριστώ.
χαραγμα με μαχαιρι δεν κανει;;;
Καθώς τσάκιζα τις ελιές στην αυλή του σπιτιού μου, πέρασε η κυρία Κατίνα, γειτόνισσα, μεγάλης ηλικίας και μου είπε ότι για να ξεπικρίσουν σύντομα, να ρίξω καυτό νερό στις ελιές. Αυτό να γίνει 2-3 φορές ανά 4-5 λεπτά και ανάλογα πόσο ξεπικρισμένες τις θέλουμε. Το έκανα και έγιναν υπέροχες και μπορώ να πω καλύτερες από αυτές που έκανα με την καθημερινή αλλαγή νερού για 10-15 μέρες. Το καλό με αυτή τη μέθοδο ξεπικρίσματος είναι ότι τρώγονται μετά από λίγο και αφού κρυώσουν. Βέβαια με το καυτό νερό δεν ξέρω αν καταστρέφονται ωφέλιμες ουσίες τις ελιάς.
Ρίχνω βραστό νερό στις ελιές τύπου Αμφίσσης που είναι μεγάλες και αργούν να ξεπικρίσουν. Θα το δοκιμάσω και στις τσακιστές! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
.Γειά στα χέρια σου Βαγγελιώ,και καλησπερα,σε ολους.μια ερωτηση εχω.θελω να κανω ελιες τσακιστες,(θα αγορασω σε λιγες μερες 30κιλα-ελπιζω να βρω δλδ),ασε που θα κουλαθουν τα χερια μου ΟΛΟ το σ/κ να βαραω με το σφυρακι, αλλα δεν ξερω ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος για να διατηρηθουν 1 χρονο-εννοω,εως την επομενη σεζον.Αλεξανδρος
Καλησπέρα,χρήσιμες οι συμβουλές,αναρωτιέμαι,το βραστό νερό δεν τις μαλακώνει?
Και πόσες φορές μπορούμε να ρίξουμε?
Υποθέτω το ρίχνουμε πρίν τις τσακίσουμε,έτσι δεν ειναι?
ευχαριστώ,
Γεωργία Α.
Όχι δεν τις μαλακώνει
Ριχνουμε νερό 2-3 φορές ανάλογα πόσο ξεπικρισμένες τις θέλουμε. Εγώ τις προτιμώ και λίγο πικρές, αλλά με το καιρό ξεπικρίζουν.
Το ρίχνουμε πριν τις τσακίσουμε και το αφίνουμε 4-5 λεπτά
[…] με έκανε να κάνω μια μικρή αναδρομή. Τυρί στο λάδι, ελιές στο λάδι, αγκινάρες στο λάδι, σκορδάκια στο λάδι, τουρσιά στο […]
Καλησπέρα. Αποφάσισα κι εγώ να φτιάξω για πρώτη φορά τσακιστές ελιές και θα ήθελα να ξέρω αν σε κάθε άλλαγμα του νερού προσθέτουμε ξυνό.
Πάντως οι συνταγές σου πάντα πετυχημένες!Να είσαι καλά!
Καλησπέρα! Όχι, δεν χρειάζεται. Έχουν μέσα το λεμόνι. Στην αρχή (2 ή 3 μέρα το προσθέτουμε για να σφίξουν αλλά μετά μόνο στο βάζο ξανά. Καλή επιτυχία και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Πρόσφατα έμαθα ότι είμαστε και συνάδελφοι.Εγώ φιλόλογος σε γυμνάσιο περιφερειακό της Μυτιλήνης εσύ μαθηματικός, σωστά;
Ειρήνη μου εγώ όταν είδα την κατάληξη στο μέιλ σου (sch.gr) νόμιζα ότι σου το είχα πει. Βέβαια συνάδελφοι! Εν ενεργεία μαθηματικός σε σχολείο της ενδοχώρας του Ν. Ηρακλείου είμαι (σύνταξη ε; το ρήμα τελευταίο 😉 ). Πολλά φιλιά στη Μυτιλήνη!
Κι από μένα στην όμορφη Κρήτη! Με το Ηράκλειο με συνδέουν πολλά , είναι και ο μικρός μου γιος εκεί.Όταν ξαναέρθω, με χαρά να τα πούμε κι από κοντά!
Τι ωραία! Θα χαρώ να συναντηθούμε από κοντά!
teleies syntages
Τσακιστες ελιές
Πολύ Χρήσιμες Συμβουλές.. Συγχαρητήρια
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που βρήκατε χρήσιμο το άρθρο!
Γίνεται να παραλείψω το ξινό;Έχω διαβάσει ότι είναι καρκινογόνο και αν μπορώ να το αποφύγω θα το προτιμούσα…
Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά ακούω ότι είναι καρκινογόνο το ξινό (κιτρικό οξύ). Και μ’ ένα πρόχειρο ψάξιμο δεν βρήκα στοιχεία τέτοια. Θα με υποχρεώσετε αν μου πείτε τις πηγές σας γιατί εγώ μόνο παρόμοια με αυτό άρθρα βρήκα: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%BF%CE%BE%CF%8D
Δεν εχω κανει ποτε σχολιο, αν και mpainv στο blog σχεδον καθε μερα.Οτι και να πω, ειναι περιττο.Ειναι η καλυτερη ιστοσελιδα που εχει σχεση με φαγητα,και οχι μονο.Ο,τι και να φτιαξω ακολουθω τυφλα τις οδηγιες σας γιατι ξερω οτι θα εχει επιτυχια.Και παντα εχει.Μια φορα δεν εχω αποτυχει σε συνταγη η οδηγια σας.Πολλα-πολλα συγχαρητηρια που κρατατε τις παραδοσιακες συνταγες του νησιου μας.Σημερα εφτιαξα τις τσακιστες ελιες!!!Πολλα φιλια απο Ρεθυμνο!!!
Με συγκινήσατε πολύ με το τόσο θερμό σας σχόλιο! Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!
Τσακιστές ελιές – η γρήγορη λύση για τους λάτρεις της γεύσης!
Ακριβώς!