Vegan/vegetarian

Σαλάτα με ξιδάτες κόκκινες πιπεριές

Σαλάτα με ξιδάτες κόκκινες πιπεριές

Οι κρητικές …Φλωρίνης στην πιο νόστιμη σαλάτα!

Ναι, Φλωρίνης τις λέμε κι εδώ αυτές τις νόστιμες γυαλιστερές πιπεριές με το υπέροχο χρώμα, παρόλο που γίνεται πια συστηματική καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Μάθαμε να τις επεξεργαζόμαστε, να τις γεμίζουμε, να τις ψήνουμε και τελικά να τις απολαμβάνουμε στα τραπέζια μας. Αυτή η ειλικρινά πεντανόστιμη σαλάτα με τις κόκκινες πιπεριές είναι από τις ωραιότερες σαλάτες που έχω φτιάξει φέτος το καλοκαίρι.

Σαλάτα με ξιδάτες κόκκινες πιπεριές

Ήδη στο site υπάρχει ο τρόπος διατήρησής τους, ένα γλυκόξινο τουρσί, μια εξαιρετική πιπερόπιτα, συνταγή για να τις γεμίσουμε και αρκετές ακόμη σαλάτες που τις περιέχουν. Γιατί τα υλικά που παράγονται δίπλα μας εγώ θέλω να τα εντάσσω στη διατροφή μας είτε είναι παραδοσιακά είτε είναι νεοφερμένα! Κατά βάση είμαστε locavores* παρόλο που εκτιμούμε όλα τα καλά ακόμη κι αν έρχονται από πιο μακριά 😉 !

Σαλάτα με ξιδάτες κόκκινες πιπεριές

Ανατολίτικης έμπνευσης αυτή η σαλάτα, δικής μου τελικής σύστασης και παρασκευής, είναι πραγματικά πολύ νόστιμη και ταιριάζει με όλα σχεδόν τα κύρια πιάτα. Είχαμε δοκιμάσει σαλάτες με κόκκινες πιπεριές σε διάφορα ταξίδια κατά καιρούς και έτσι χωρίς να υπάρχει στην ουσία συγκεκριμένη συνταγή αυτοσχεδίασα. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και η σαλάτα θα επαναληφθεί σίγουρα! Όχι ότι δεν φτιάχνουμε σαλάτες με πιπεριές και παραδοσιακά. Ακόμη και ολόσκετες βρασμένες πράσινες πιπεριές θυμάμαι στο πατρικό μου τραπέζι αρτυμένες με λαδόξιδο!

Σαλάτα με ξιδάτες κόκκινες πιπεριές

Αυτή όμως εδώ στέκει ακόμη και σε “καλό” τραπέζωμα. Τη δοκιμάσαμε με κρεατικά, με ψάρια αλλά και με όσπρια και έδεσε με όλα. Συνδυάζεται με ό,τι άλλο βγάλετε στο τραπέζι σας. Εμείς, με κάποιες προσθήκες,  την απολαύσαμε και σκέτη ως ένα βιαστικό γεύμα. Ο συνδυασμός με το γιαούρτι (το δικό μου ήταν πρόβειο, δεν σας λέω τίποτα περισσότερο…) είναι πραγματική αναβάθμιση!

Σαλάτα με ξιδάτες κόκκινες πιπεριές

Η σαλάτα αυτή θα μπορούσε να γίνει και με πιπεριές από βάζο, σπιτικές ή του εμπορίου για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία. Δείτε και τους δυο τρόπους σερβιρίσματος που προτείνω αλλά δοκιμάστε τη και σκέτη χωρίς προσθήκη τυριού ή γιαουρτιού, δοκιμάστε τη πάνω σε ντά(γ)κο και αυτοσχεδιάστε με δικές σας προσθαφαιρέσεις υλικών.

Σαλάτα με ξιδάτες κόκκινες πιπεριές

Εκτός από νόστιμη είναι και ιδιαίτερα όμορφη.Τα χρώματά της είναι στολίζουν το τραπέζι. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι διατηρείται μια χαρά για 2-3 μέρες στο ψυγείο (νοστιμίζει κιόλας θα έλεγα) οπότε μπορούμε να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα και να έχουμε έτοιμη σαλάτα ή πρόχειρο γεύμα όποτε χρειαστεί. Ελπίζω να σας έπεισα να τη δοκιμάσετε!

Σαλάτα με ξιδάτες κόκκινες πιπεριές

Παρατηρήσεις

  • Στην εκδοχή με το τυρί, επειδή ήθελα σαλάτα χαμηλών θερμίδων, έβαλα 2-3 κουταλιές τυρί τύπου cottage και 1 κουταλιά λιναρόσπορο. Συνόδευσα με 1 μικρό κρίθινο κουλουράκι. Πλήρες, νόστιμο γεύμα! Ηφωτογραφία την αδικεί,γιατί  ο φωτισμός  δεν  ήταν  κατάλληλος.
  • Δεν θέλουμε η πιπεριά να είναι λιώμα, αλλά να κρατάει λίγο. Γι αυτό όταν καψαλιστεί η φλούδα και ξεφλουδίζονται, αποσύρουμε από το γκριλ τις πιπεριές μας.
  • Εννοείται ότι η χρήση πιπεριών από βάζο απλοποιεί πολύ τη διαδικασία. Όμως η γεύση της φρέσκιας πιπεριάς είναι άλλο πράμα εδώ που τα λέμε (και δεν είναι λιωμένη…).
  • Προσέχουμε λίγο το αλάτι ή ξαρμυρίζουμε την κάππαρη αν είναι πολύ αλμυρή.

*Η λέξη locavore ήταν η Oxford Word Of The Year 2007 και μπορείτε να δείτε τη σημασία της εδώ. Προσωπικά, δεν είμαι των ακραίων τάσεων και εφαρμογών ούτε έχω απαράβατους κανόνες (σε όλους σχεδόν τους τομείς). Μερικές όμως από τις επισημάνσεις των locavores νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο