Οι κρητικές …Φλωρίνης στην πιο νόστιμη σαλάτα!
Ναι, Φλωρίνης τις λέμε κι εδώ αυτές τις νόστιμες γυαλιστερές πιπεριές με το υπέροχο χρώμα, παρόλο που γίνεται πια συστηματική καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Μάθαμε να τις επεξεργαζόμαστε, να τις γεμίζουμε, να τις ψήνουμε και τελικά να τις απολαμβάνουμε στα τραπέζια μας. Αυτή η ειλικρινά πεντανόστιμη σαλάτα με τις κόκκινες πιπεριές είναι από τις ωραιότερες σαλάτες που έχω φτιάξει φέτος το καλοκαίρι.
Ήδη στο site υπάρχει ο τρόπος διατήρησής τους, ένα γλυκόξινο τουρσί, μια εξαιρετική πιπερόπιτα, συνταγή για να τις γεμίσουμε και αρκετές ακόμη σαλάτες που τις περιέχουν. Γιατί τα υλικά που παράγονται δίπλα μας εγώ θέλω να τα εντάσσω στη διατροφή μας είτε είναι παραδοσιακά είτε είναι νεοφερμένα! Κατά βάση είμαστε locavores* παρόλο που εκτιμούμε όλα τα καλά ακόμη κι αν έρχονται από πιο μακριά 😉 !
Ανατολίτικης έμπνευσης αυτή η σαλάτα, δικής μου τελικής σύστασης και παρασκευής, είναι πραγματικά πολύ νόστιμη και ταιριάζει με όλα σχεδόν τα κύρια πιάτα. Είχαμε δοκιμάσει σαλάτες με κόκκινες πιπεριές σε διάφορα ταξίδια κατά καιρούς και έτσι χωρίς να υπάρχει στην ουσία συγκεκριμένη συνταγή αυτοσχεδίασα. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και η σαλάτα θα επαναληφθεί σίγουρα! Όχι ότι δεν φτιάχνουμε σαλάτες με πιπεριές και παραδοσιακά. Ακόμη και ολόσκετες βρασμένες πράσινες πιπεριές θυμάμαι στο πατρικό μου τραπέζι αρτυμένες με λαδόξιδο!
Αυτή όμως εδώ στέκει ακόμη και σε “καλό” τραπέζωμα. Τη δοκιμάσαμε με κρεατικά, με ψάρια αλλά και με όσπρια και έδεσε με όλα. Συνδυάζεται με ό,τι άλλο βγάλετε στο τραπέζι σας. Εμείς, με κάποιες προσθήκες, την απολαύσαμε και σκέτη ως ένα βιαστικό γεύμα. Ο συνδυασμός με το γιαούρτι (το δικό μου ήταν πρόβειο, δεν σας λέω τίποτα περισσότερο…) είναι πραγματική αναβάθμιση!
Η σαλάτα αυτή θα μπορούσε να γίνει και με πιπεριές από βάζο, σπιτικές ή του εμπορίου για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία. Δείτε και τους δυο τρόπους σερβιρίσματος που προτείνω αλλά δοκιμάστε τη και σκέτη χωρίς προσθήκη τυριού ή γιαουρτιού, δοκιμάστε τη πάνω σε ντά(γ)κο και αυτοσχεδιάστε με δικές σας προσθαφαιρέσεις υλικών.
Εκτός από νόστιμη είναι και ιδιαίτερα όμορφη.Τα χρώματά της είναι στολίζουν το τραπέζι. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι διατηρείται μια χαρά για 2-3 μέρες στο ψυγείο (νοστιμίζει κιόλας θα έλεγα) οπότε μπορούμε να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα και να έχουμε έτοιμη σαλάτα ή πρόχειρο γεύμα όποτε χρειαστεί. Ελπίζω να σας έπεισα να τη δοκιμάσετε!
Υλικά
3 πιπεριές Φλωρίνης
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (μπορεί να παραληφθεί, αλλά συνιστάται)
3-4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές κάππαρη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές ξίδι από κρασί
Αλάτι
Για το σερβίρισμα, γιαούρτι ή μαλακό ή κρεμώδες τυρί και αν θέλουμε 1-2 κουταλιές τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι.
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις αραδιάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Τις ψήνουμε σε μεγάλη θερμοκρασία στο γκριλ για 10-15 λεπτά από κάθε πλευρά να καψαλιστεί η φλούδα τους. Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα άλλο μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να μπορούμε να τις πιάνουμε.
Τις ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε ροδέλες ή σε μεγάλα καρεδάκια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε τις πιπεριές.
Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν οι πιπεριές μας με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Σερβίρουμε με μια γενναία κουταλιά γιαούρτι (για τις παραπάνω ποσότητες έβαλα περίπου μισό μπολ του εμπορίου) και αν θέλουμε περιχύνουμε με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο ακόμη.
Παρατηρήσεις
- Στην εκδοχή με το τυρί, επειδή ήθελα σαλάτα χαμηλών θερμίδων, έβαλα 2-3 κουταλιές τυρί τύπου cottage και 1 κουταλιά λιναρόσπορο. Συνόδευσα με 1 μικρό κρίθινο κουλουράκι. Πλήρες, νόστιμο γεύμα! Ηφωτογραφία την αδικεί,γιατί ο φωτισμός δεν ήταν κατάλληλος.
- Δεν θέλουμε η πιπεριά να είναι λιώμα, αλλά να κρατάει λίγο. Γι αυτό όταν καψαλιστεί η φλούδα και ξεφλουδίζονται, αποσύρουμε από το γκριλ τις πιπεριές μας.
- Εννοείται ότι η χρήση πιπεριών από βάζο απλοποιεί πολύ τη διαδικασία. Όμως η γεύση της φρέσκιας πιπεριάς είναι άλλο πράμα εδώ που τα λέμε (και δεν είναι λιωμένη…).
- Προσέχουμε λίγο το αλάτι ή ξαρμυρίζουμε την κάππαρη αν είναι πολύ αλμυρή.
*Η λέξη locavore ήταν η Oxford Word Of The Year 2007 και μπορείτε να δείτε τη σημασία της εδώ. Προσωπικά, δεν είμαι των ακραίων τάσεων και εφαρμογών ούτε έχω απαράβατους κανόνες (σε όλους σχεδόν τους τομείς). Μερικές όμως από τις επισημάνσεις των locavores νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.