Ένα νόστιμο νηστίσιμο πιάτο που θα ετοιμάσουμε πολύ γρήγορα!
Για το συνδυασμό ζυμαρικών με θαλασσινά, εγώ δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Είναι από τους πιο αγαπημένους σε όλη τη Μεσόγειο και δίνει μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα που σηκώνουν πολλές παραλλαγές και έχουν φανατικούς φίλους.
Αυτό εδώ θα το ετοιμάσουμε γρήγορα και …πιο γρήγορα! Την ευκολία αυτήν αφορά η διευκρίνιση «με 2 τρόπους». Ανάλογα με το χρόνο που έχουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε το πιάτο μας με τον πιο γρήγορο ή με τον πιο «υπομονετικό» τρόπο. Τόσο το αγαπούμε αυτό το φαγητό που πριν προλάβω να δημοσιεύσω τη συνταγή την τελευταία φορά που την έφτιαξα, το ξαναμαγείρεψα οπότε έχω φωτογραφίες και από τις δύο εκδοχές!
Ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού, μπορούμε να ετοιμάσουμε αυτό το πιάτο για 2 – 4 άτομα και φυσικά θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογη ποσότητα υλικών. Προτιμούμε σχετικά μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες. Αν οι γαρίδες μας είναι μικρές προτιμούμε την γαριδομακαρονάδα παλιότερης συνταγής.
Προσωπικά. φροντίζω να έχω στην κατάψυξη 1-2 συσκευασίες με θαλασσινά γι αυτά τα εύκολα και γρήγορα πιάτα. Και σε περιόδους νηστείας και τον υπόλοιπο καιρό δίνουν εύκολες, γρήγορες και προπαντός νόστιμες λύσεις.
Ας δούμε λοιπόν την συνταγή μας, μια εύκολη και γρήγορη παραλλαγή στο ίδιο θέμα!
Υλικά
Περίπου ½ κιλό γαρίδες
250-300 gr μέτριο κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
400gr τριμμένη ντομάτα (φρέσκια ή κατεψυγμένη ή από κονσέρβα)
5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομένο
1 καυτερή πιπερίτσα ή λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ούζο ή 1/3 κούπας λευκό κρασί
1 κουταλιά ξύδι για το βράσιμο των γαρίδων
Επί το έργον
Σε ευρύχωρο τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, το σκόρδο, λίγο αλάτι, το ποτό και την πιπερίτσα ή το πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράζει η σάλτσα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα νερό να βράζει με 1 κουταλιά ξύδι και λίγο αλάτι. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις γαρίδες. Βγάζουμε το εντεράκι χωρίς όμως να αφαιρέσουμε το κεφάλι ή τις ουρές. Μόλις το νερό πάρει βράση προσθέτουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 3-5 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Ανάλογα με το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας συνεχίζουμε ως εξής:
1η εκδοχή:
Σουρώνουμε το νερό που έβρασαν οι γαρίδες προσθέτουμε λίγο ακόμη και βράζουμε το ζυμαρικό μας για 3-4 λεπτά λιγότερο απ’ ότι λένε οι οδηγίες.
Όταν ετοιμαστεί βάζουμε τις γαρίδες στο τηγάνι με τη σάλτσα και προσθέτουμε το ζυμαρικό παίρνοντάς το από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε και λίγο από το ζωμό που έβρασε και τα σιγοβράζουμε στο τηγάνι όλα μαζί για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι και σερβίρουμε.
2η εκδοχή:
Βάζουμε τις βρασμένες γαρίδες μέσα στη σάλτσα να βράσουν 3-4 λεπτά και τις βγάζουμε χωρίς να πάρουμε σάλτσα σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε στο τηγάνι 3 κούπες υγρό (το υγρό που έβρασαν και συμπληρώνουμε με νερό) και όταν βράσει προσθέτουμε το ζυμαρικό και ανακατεύουμε να μην κολλήσει. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ( στο 6 με μέγιστο το 9) και όποτε χρειάζεται συμπληρώνουμε ζεστό νερό (θα χρειαστούν 1-2 κούπες ακόμη)
Όταν ετοιμαστεί, ξαναβάζουμε στο τηγάνι τις γαρίδες να πάρουν μια βράση όλα μαζί, αποσύρουμε από το μάτι και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Πιο γρήγορα γίνεται με τον πρώτο τρόπο γιατί σάλτσα και λαχανικά βράζουν ταυτόχρονα.
- Ο συνολικός χρόνος βρασμού των γαρίδων στο νερό ή στη σάλτσα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Οι παραβρασμένες γαρίδες δεν είναι νόστιμες.
- Δεν θέλουμε να λασπώσει το ζυμαρικό μας. Γι αυτό τηρούμε τους χρόνους που συνιστά το πακέτο και δεν προσθέτουμε αμέσως όλο το υγρό στον δεύτερο τρόπο για να μη χρειαστεί να παραβράσουμε.
- Μερικοί προσθέτουν ακόμη και σ’ αυτό το φαγητό τυρί αλλά δεν είναι απαραίτητο.
- Δεν αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Και πιο νόστιμος είναι ο ζωμός τους και πιο όμορφο δείχνει το πιάτο μας!