Πρέπει να συμβαίνει στους περισσότερους εργασιακούς χώρους. Κάποιο κέρασμα που αρέσει- και η συνταγή του κυκλοφορεί αστραπιαία-, ένας λιχούδης συνάδελφος που περιγράφει μια νοστιμιά που δοκίμασε,
μια καλή νοικοκυρά που όλο και κάτι μαγειρεύει και δεν κρύβει τη συνταγή της, μια παραδοσιακή μαγείρισσα, ένας μερακλής παραγωγός που ξέρει και διαχείριση των προϊόντων του, συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο γραφείο και ανανεώνουν το συνταγολόγιό μας.
Συζητώντας λοιπόν πρόσφατα για πιπεριές, έπεσε στο τραπέζι -γραφείο και η συνταγή για
πιπεριές τουρσί. Όχι το κλασικό με τις πιπερίτσες τις πράσινες ,
αλλά ένα γλυκόξινο χρωματιστό τουρσάκι που κέντρισε το ενδιαφέρον μου αν και έχω δει πολλές αντίστοιχες συνταγές στο διαδίκτυο και έχω δοκιμάσει κάποιες. Ετούτη εδώ είναι ιδιαίτερα απλή και στα υλικά και στην διαδικασία.
Για τρία ολόκληρα κιλά πιπεριές μας την έδωσε ο φίλος Μ. ! Άλλαξα και την αναλογία των υλικών (πιο “ήπιο” το έκανα) και την τεχνική της παρασκευής. Κράτησα όμως την κεντρική ιδέα του Μ. και έφτιαξα αυτή τη νόστιμη –για όσους αγαπούν τα γλυκόξινα- γαρνιτούρα.
Στην αρχική συνταγή οι πιπεριές δεν βράζονται γιατί το τουρσί «ζυμώνεται» για λίγες μέρες, οπότε οι πιπεριές μάλλον μαλακώνουν με την παραμονή τους στο αλάτι και το ξύδι. Για να το δοκιμάσουμε νωρίτερα (την επόμενη μέρα!) το έβρασα ελάχιστα.
Η γεύση του ήταν θαυμάσια και ταίριαξε και τόσο με το στραγγιστό γιαούρτι και τα ψητά λαχανικά όσο και με τα ψητά «παϊδάκια» κοτόπουλου που το δοκιμάσαμε. Είμαι βέβαιη ότι θα ταιριάζει και με τυριά, όπως σχεδόν όλα τα γλυκόξινα. Επί πλέον έδωσε πολύ όμορφο χρώμα στα πιάτα μας!
Πλένουμε τις πιπεριές, τις ανοίγουμε, και αφαιρούμε τους σπόρους καθώς και τα σκληρά άσπρα μέρη από το εσωτερικό τους.Τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τις βάζουμε σε μπολ που σκεπάζει και τις πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τις τρίβουμε με τα χέρι μας να μαραθούν ελαφρά.
Σκεπάζουμε το μπολ και τις αφήνουμε να περιμένουν 2-3 ώρες. Θα δούμε ότι έχουν κατεβάσει υγρά. Χωρίς να τα αδειάσουμε,
προσθέτουμε τη ζάχαρη
το ξύδι και το πιπέρι και τα αφήνουμε πάλι για άλλες 2-3 ώρες ή περισσότερο (αν έχουμε χρόνο). Μετά, βάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ σε κατσαρόλα και το βράζουμε για 7-10 λεπτά (ο χρόνος από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε μπολ (γυάλινο κατά προτίμηση). Όταν κρυώσει εντελώς το βάζουμε στο ψυγείο .Μπορεί να καταναλωθεί την επόμενη μέρα.
Παρατηρήσεις
1)Παρόλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιπεριές του ίδιου χρώματος, είναι πολύ πιο ωραίο στην εμφάνιση όταν είναι πολύχρωμες.
2)Έβαλα λίγο ελαιόλαδο στο βάζο μου για να διατηρηθεί καλύτερα όσο περίσσεψε.
3)Ο φίλος που μου έδωσε την αρχική συνταγή μου είπε ότι το διατηρεί σε αποστειρωμένα βάζα για μήνες, χωρίς μάλιστα να έχει βράσει τις πιπεριές του. Όταν το δοκιμάσω κι έτσι θα συμπληρώσω τα αποτελέσματα…
4)Ξεκίνησα τη διαδικασία Σάββατο πρωί και το βραδάκι έβρασα το τουρσί μου. Το απολαύσαμε την Κυριακή το μεσημέρι. Όσο έμεινε μάλλον είναι το ίδιο -και ίσως περισσότερο- νόστιμο.
5)Αντί κόκκους πιπεριού, μπορούμε να βάλουμε λίγη καυτερή πιπερίτσα.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Καλημέρα και καλό Φθινόπωρο.
Όταν επιστρέψω αν ακόμη υπάρχουν πιπεριές θα φτιάξω για το bazzar.
Τι ενδιαφέρον κι ωραίο τουρσί! Ωραία συνταγή, μερακλίδικη.
Πολύ ενδιαφέρον!!!! Θα δοκιμάσω να το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία. Ευχαριστούμε Βαγγελιώ μου για το μοίρασμα και σένα και τον φίλο σου Μ.
Πολύ ωραίο το τουρσί που έφτιαξες Βαγγελιώ μου, θα ήθελα να το δοκιμάσω!
Φιλιά!!!
enthousiasthka toso me th syntagh,toso aplh kai fantazomai toso nostimh,pou tha th ftiaksw avrio.efxaristw.
Κάνω παρ'ομοια συνταγή αλλά με βράσιμο και κομμένα κυβάκια. Είναι τέλειες για πάρτυ, για πάνω από κρακεράκια με τυρί κλπ. Μια φίλη τις βάζει και σε ριζότο. Εγώ και σε σαλάτες!
Πανέμορφο!
Έπρεπε όμως να το είχες βάλει λίγο νωρίτερα βρε Βαγγελιώ μου, που "ψαχνόμουνα" να δω τι θα κάνω με μια τσάντα (καυτερές είναι η αλήθεια…) πιπεριές.
Παρεμπιπτόντως, ο Μ. επιμένει ότι χωρίς βράσιμο γίνονται καλύτερες…
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ ,ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΉ ΜΕ ΤΙΣ ΓΛΥΚΟΞΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΑΣΩ Η ΝΑ ΤΙΣ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΨΗΘΟΎΝ ΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΎΔΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.
Μπορείτε να τις κάνετε είτε με βράσιμο, είτε χωρίς βράσιμο. Ο φίλος που μου έδωσε τη συνταγή δεν τις βράζει αλλά αφήνει το τουρσί του να ωριμάσει (δεν έχω δοκιμάσει το δικό του να δω πώς είναι). Εγώ όπως λέω τις βράζω 7-10 λεπτά ανάλογα με το πάχος τους και μας αρέσουν έτσι. Καλή επιτυχία!
[…] έχω ξαναμιλήσει. Μου είχε δώσει την συνταγή για τις γλυκόξινες πιπεριές τουρσί που άρεσαν πολύ σε όσους τις δοκίμασαν και σε όσους τις […]