«Ριγέ» γλυκό ψυγείου με βουτυρόκρεμα και πτι μπερ

«Ριγέ» γλυκό ψυγείου με βουτυρόκρεμα και πτι μπερ

Εύκολο, μαμαδίστικο, αγαπημένο μπισκοτογλυκό ψυγείου!

Στη σημερινή ανάρτηση η συνταγή δεν είναι εντελώς καινούρια. Είναι μια άλλη εκδοχή του αγαπημένου γλυκού των παιδικών μου χρόνων που η μάνα μου ονόμαζε «Κτιστό, τούρτα μπισκότου» και έχω δώσει παλιότερα τη συνταγή του. Η σημερινή version έρχεται από τη δεκαετία του 1980, τότε που μια παρέα από φίλες και κουμπάρες πειραματιζόμασταν με παρασκευές «της μόδας». 

Οι κρέμες που χρησιμοποιούσαμε τότε στις τούρτες μας δεν ήταν πια μόνο βουτυρόκρεμες αφού πολλές και διάφορες κρέμες είχαν πια κυκλοφορήσει στην αγορά. Τα βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με εικόνες είχαν κατακλύσει την αγορά και παρόλο που δεν υπήρχε internet νέες μορφές παρουσίασης ακόμη και κλασικών γλυκών έκαναν την εμφάνισή τους στα παιδικά πάρτυ και στις φιλικές συγκεντρώσεις.

Η πιο μικρή κουμπάρα της παρέας μάς έφερε αυτόν τον τρόπο στησίματος του κλασικού μπισκοτογλυκού. Δεν θυμάμαι από πού μας είχε πει ότι το είχε βρει, ούτε ποιες ήταν οι κρέμες που το φτιάχναμε τότε. Μπορεί η λευκή ειδικά να ήταν γνωστή λευκή κρέμα του εμπορίου.

 

Η ουσία είναι ότι το στήσιμό του δίνει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα και το κάνει μάλλον πιο όμορφο. Το βέβαιο είναι πως  τουλάχιστον ένας  απ’ όσους το δοκιμάσουν θα εκφράσει δυνατά την απορία του για το πώς στήνεται!

 

Επειδή θεωρώ την κρέμα βουτύρου μάλλον πιο υγιεινή από διάφορα υποκατάστατα κρεμών, έχω επιστρέψει εδώ και χρόνια σ’ αυτήν. Παραλείπω μάλιστα και τα ωμά αυγά που περιέχονται στην αρχική συνταγή της μαμάς μου επειδή μετά από μια επιμόρφωση που είχα επί του θέματος μου έχει δημιουργήσει αρκετές φοβίες… Για να αφρατέψει προτιμώ να προσθέσω μια μικρή ποσότητα χτυπημένης κρέμας γάλακτος.

Αλλά αυτά τα περιγράφω αναλυτικά στην συνταγή του κτιστού στο οποίο θα σας παραπέμψω. Ας δούμε λοιπόν το γλυκό και το στήσιμό του.

Υλικά:

1 δόση κρέμας βουτύρου 

½ κούπα γάλα

20 μπισκότα πτι μπερ

Αμύγδαλα φιλέ (ή κροκάν) ή τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα ή σκόνη κακάο

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα όπως περιγράφεται στη συνταγή του κτιστού στην εκδοχή χωρίς τα αυγά (δείτε εδώ φωτογραφίες, γιατί εκείνη η ανάρτηση είναι παλιά, και δεν ξέρω γιατί έχουν χαθεί).

 

Πριν προσθέσουμε το κακάο, προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Παίρνουμε σε ένα μπολ λίγο περισσότερη από το 1/3 της κρέμας και προσθέτουμε στην υπόλοιπη το κακάο κοσκινίζοντάς το για να μη σβολιάσει.

Βουτάμε ένα μπισκότο στο γάλα, το πασαλείφουμε με ένα κουταλάκι καφέ κρέμα και το βάζουμε οριζόντια στο δισκάκι που θα παρουσιάσουμε το γλυκό. Κάνουμε το ίδιο με ένα άλλο μπισκότο με λευκή κρέμα αυτή τη φορά. Συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα μπισκότα.

Αν το «πυργάκι» μας γίνει μεγάλο και ανατραπεί, το γυρίζουμε στο δίσκο και προσθέτουμε όσα μπισκότα χωράει ακόμη βάζοντας εναλλάξ τις κρέμες.  Φροντίζουμε να μείνει αρκετή καφέ κρέμα (λίγο λιγότερη από τη μισή)  για να καλύψουμε το γλυκό. Καλύπτουμε το γλυκό με την κρέμα που κρατήσαμε, το πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή τρούφα σοκολάτας και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. 

Όταν το σερβίρουμε κόβουμε το πρώτο κομμάτι υπό γωνία 45ο (!) για να εμφανιστούν οι ρίγες και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε κόβοντας παράλληλα τα υπόλοιπα. 

Διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο και μάλλον είναι καλύτερο όσο μένει!

Παρατηρήσεις:

  • Χρησιμοποιούμε βούτυρο σκληρό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου για να χτυπηθεί εύκολα. Με το soft δεν θα στήνεται καλά το γλυκό μας.
  • Αν έχει περισσέψει λευκή κρέμα την ενσωματώνουμε με την υπόλοιπη καφέ και καλύπτουμε με το μείγμα το γλυκό.
  • Μπορούμε να κάνουμε τρίχρωμο το γλυκό προσθέτοντας μπισκότα με μια στρώση γκανάζ σοκολάτας.
  • Αν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά παραλείπουμε το ποτό στην κρέμα. Αν όχι, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ποτό και στο γάλα που μουσκεύουμε τα μπισκότα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pintere

Print Friendly, PDF & Email