Και χοχλιούς βέβαια αν μας αρέσουν!
Ίσως ένα από τα πιο ωραία φαγητά της κρητικής κουζίνας από τώρα και μετά. Οι χοχλιοί είναι γυρευτοί, έτοιμοι για κατανάλωση , καλοθρεμμένοι και νόστιμοι. Τους βρίσκουμε σε “κολληταρές”, δηλαδή κολλημένους μεταξύ τους, κάτω από μεγάλες πέτρες, σε τράφους, κάτω από αστιβίδες σε χωράφια και αγριάδες. Είναι σε καλοκαιρινή νάρκη και ξυπνάνε με τις πρώτες βροχές.
Οι καλοκαιρινοί γυρευτοί χοχλιοί όπως έχω ξαναγράψει είναι πιο νόστιμοι από τους ανοιξιάτικους. Εμείς, αν έχουν ξεμείνει κάποιοι από την Άνοιξη, τους πετάμε στο λιόφυτο για να τους ξαναμαζέψουμε του χρόνου. Έχουν αδυνατίσει κι έχουν χάσει τη νοστιμιά τους τέτοια εποχή!
Τα κολοκύθια και τα βλίτα βέβαια είναι στην εποχή τους. Οι ντομάτες για την ώρα είναι πρώιμες, μα κάθε μέρα κοκκινίζουν και λίγο περισσότερο, λίγες παραπάνω. Αν όχι σκορδόφυλλα, σκόρδα μπορούμε να βρούμε όλοι μας. Ε, αν είμαστε κι από τους τυχερούς με δικό τους μπαξέ θα βρούμε 2-3 κολοκυθοκορφάδες να τις βάλουμε στο τσικάλι μας.
Το φαγητό είναι εξαιρετικό μέσα στην απλότητά του. Με την προσθήκη χοχλιών γίνεται και πλήρες γεύμα λόγω της πρώτης ποιότητας πρωτεΐνης τους, αλλά και χωρίς αυτούς για όσους δεν τους συνηθίζουν είναι θαυμάσιο.
Η ντομάτα σ’ αυτό το φαγητό –και σε πολλά άλλα στο πατρικό μου σπίτι, κατ’ απαίτηση του πατέρα μου – είναι καλύτερα να είναι ψιλοκομμένη στο χέρι. Ο συχωρεμένος δεν την ήθελε σχεδόν ποτέ τριμμένη και μας πείραζε ότι δεν ξέρουμε να φάμε όταν παιδιά την βγάζαμε στην άκρη του πιάτου.
Εδώ που τα λέμε στα περισσότερα καλοκαιρινά πιάτα είναι καλύτερη ψιλοκομμένη παρά αλεσμένη. Είναι τόσο νόστιμα τα κομματάκια της να τα βρίσκεις στο πιάτο. Μερικά πράγματα βέβαια τα καταλαβαίνεις μεγαλώνοντας (και στο φαγητό…). Αν υπάρχουν «παράξενοι», ας την ψιλοκόψουμε αφού την ξεφλουδίσουμε ή έστω ας την τρίψουμε, ας μη την αλέσουμε…
Τα τελευταία χρόνια που τα μικρά ντοματάκια (τα βελανίδια ή τα cherries ) έχουν μπει για καλά στην κουζίνα μας πετάω μια χούφτα μέσα στην κατσαρόλα μου αν μου βρίσκονται όταν μαγειρεύω αυτό το φαγητό. Επίσης –παλιά αλλά όχι απαραίτητη προσθήκη- 1-2 αμπελοβλάσταρα δίνουν άλλη γεύση στο πιάτο αυτό.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε με ή χωρίς χοχλιούς και απολαύστε απόλυτα καλοκαιρινές γεύσεις και μυρωδιές!
Υλικά
Υλικά:
½ κιλό βλίτα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
5-6 μέτρια ή περισσότερα μικρά κολοκύθια
2 μέτρια κρεμμύδια (κατά προτίμηση νέας εσοδείας)
3-4 σκελίδες σκόρδο
½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο
2 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr ήταν οι δικές μου)
Αλάτι
Προαιρετικά:
Πάνω-κάτω 30-40 χοχλιοί
Μερικές κολοκυθοκορφάδες η/και ανθοί
Μερικά αμπελοβλάσταρα
Λίγα μικρά ντοματάκια ολόκληρα
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και ετοιμάζουμε τους χοχλιούς (αν βάλουμε) : Αφού τους καθαρίσουμε από τις μεμβράνες τους πλένουμε και τους βάζουμε σε νερό που βράζει με ένα κουταλάκι αλάτι. Αφού βράσουν πέντε λεπτά τους αποσύρουμε από το μάτι και τους πλένουμε πολύ καλά.
Τσιγαρίζουμε λίγο το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια αφού τα ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε τους χοχλιούς και τους φέρνουμε 2-3 βόλτες μέσα στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν. Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο προσέχοντας να πάρουμε όσο λιγότερο κρεμμύδι γίνεται.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σκορδάκια , τα κολοκύθια χαραγμένα στα τέσσερα αλλά ολόκληρα, και ελάχιστο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα και προσθέτουμε τα βλίτα καθαρισμένα και καλοπλυμένα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να χαμηλώσουν τα βλίτα και προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη στο χέρι και τα ντοματάκια (αν βάλουμε) ολόκληρα.
Αλατίζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Σε 20 λεπτά περίπου προσθέτουμε τους τσιγαρισμένους χοχλιούς και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρεύεται για 15 περίπου λεπτά ακόμη, μέχρι να μελώσει η σάλτα και να μείνει με ελάχιστα υγρά.
Εν ανάγκη τα τελευταία λεπτά το μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμο ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Αν δεν βάλουμε χοχλιούς ξεκινούμε προσθέτουμε τα βλίτα μόλις τσιγαριστεί το κρεμμύδι και προχωρούμε όπως παραπάνω.
2)Αν προσθέσουμε τα προαιρετικά χορταρικά καλό είναι το ελαιόλαδο να είναι ¾ της κούπας. Εξάλλου οι ποσότητες είναι ενδεικτικές στα λαχανικά.
3)Πατάτες ή/και μελιτζάνες προστίθενται αν μας βρίσκονται αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, να «χάνονται» μέσα στα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει να υπερισχύουν τα βλίτα και τα κολοκύθια. Σε μια από τις εκδοχές που φαίνονται παραπάνω (ήδη το φαγητό έχει μαγειρευτεί 3 φορές φέτος) είχα μια όλη κι όλη μελιτζάνα μακρόστενη και την πρόσθεσα.
4)Μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό με λιγότερο ελαιόλαδο και να προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα. Το κάνω πολύ συχνά σε περιόδους διαίτης και είναι επίσης πολύ νόστιμο το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά παραπάνω λάδι προσθέτουν όσοι δεν κάνουν δίαιτα!
5)Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο λεμόνι ή ξύδι.
Καλημέρα! Καλές διακοπές στα παιδιά μας!