Αλμυρά

Κεφτέδες με πατάτες στην κατσαρόλα

Καθημερινό κι εύκολο!

Είναι απ’ αυτά τα νόστιμα κι εύκολα φαγάκια της «αγίας καθημερινότητας» που θα έλεγε και η αείμνηστη Εύη Βουτσινά. Για βιαστικές μαμάδες που θέλουν ένα πλήρες γεύμα για την οικογένεια αλλά δεν έχουν το χρόνο να το ετοιμάσουν ιδιαίτερα μεσοβδόμαδα. Μαγειρευτό, χορταστικό, καθημερινό, σπιτικό πιάτο.

Γι τις μαμάδες  που μαγειρεύουν κάθε μέρα, και κάποτε εξαντλούν τις ιδέες τους, και κάποτε δεν έχουν όρεξη για ιδιαίτερα πιάτα , και κάποτε δεν έχουν χρόνο για σύνθετα… Αποδεκτή απάντηση στο ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα», ακόμη και από τα πιο δύσκολα παιδιά. Χωρίς τηγάνια και χωριστές σάλτσες. Γρήγορα. Εύκολα. Καλοκαιρινά.

Αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων (μια σκληρά
εργαζόμενη γυναίκα ήταν και η μάνα μου), αρέσει πια σε όλη την οικογένειά μου
και το συνηθίζω σε μέρες που οι δουλειές είναι πολλές… Δεν θέλει άλλα
συνοδευτικά εκτός από φρέσκο ψωμάκι και ίσως μια σαλάτα γι αυτούς που δεν τρώνε τίποτα χωρίς σαλάτα όπως εμείς…

Οι κεφτέδες, ακόμη και χωρίς τηγάνισμα είναι πολύ νόστιμοι όπως βράζουν μέσα στη σάλτσα, και σαφώς πιο ελαφροί  για  το στομάχι. Οι πατάτες παίρνουν νοστιμιά από τον κιμά και με το άμυλό τους κάνουν μια δεμένη και νόστιμη σάλτσα στο φαγητό μας.

Παρατηρήσεις

1)Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα των κεφτέδων να περιμένει για λίγο πριν τους πλάσουμε. Μπορούμε ακόμη να τους ετοιμάσουμε αποβραδίς και να τους χρησιμοποιήσουμε την επομένη. Σε 40-45 λεπτά έχουμε έτοιμο φαγητό κατσαρόλας! Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηγανητούς κεφτέδες που περίσσεψαν. Τότε όμως θα μαγειρέψουμε τις πατάτες με τη σάλτσα και στα τελευταία 5 λεπτά θα προσθέσουμε τους τηγανισμένους κεφτέδες.

2) Η συνταγή για το μείγμα των κεφτέδων είναι ελαφρά παραλλαγμένη από εκείνη των  κλασικών κεφτέδων που έχω δώσει, γιατί δεν θέλουμε τόσο αφράτο το μείγμα εδώ. Πολλές φορές όμως που κάνω διπλή δόση κλασικούς κεφτέδες αφήνω μερικούς στην κατάψυξη και τους μαγειρεύω μ’ αυτόν τον τρόπο.  Οι κατεψυγμένοι είναι πολύ πιο εύκολο να μαγειρευτούν έτσι παρά να τηγανιστούν.

3)Αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρασί και λίγο μπαχάρι ή κύμινο στο μαγείρεμα αυτού του φαγητού. Ακόμη ταιριάζουν 1-2 σκελίδες σκόρδο, αλλά ίσως έτσι βαρύνει κάπως το πιάτο μας.

4)Τελευταία πινελιά, μπορεί να είναι μια χούφτα φέτα ή ξινομυζήθρα λίγο πριν αποσύρουμε από το μάτι την κατσαρόλα μας, ή πάνω από το ζεστό σερβιρισμένο φαγητό μας.

Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές