Η εξέλιξη μιας συνταγής…
Όπως έχω ξαναγράψει στα τετράδια των συνταγών μου, αλλά και σε άλλα τετράδια που είχαν την καλοσύνη να μου δώσουν κάτοικοι της περιοχής μου, υπάρχουν από παλιά συνταγές που περιέχουν ως υλικό κάποιο αναψυκτικό. Μπορεί να είναι γκαζόζα, πορτοκαλάδα με ή χωρίς ανθρακικό, ή ακόμα και συμπυκνωμένη, λεμονίτα (όπως τη λέγαμε…) ή ακόμη και με αυτό που πάει με όλα την τελευταία τριακονταετία!
Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι χυμός πορτοκαλιού –πολύ συχνό συστατικό σε όλες μας τις συνταγές- δεν υπήρχε όλες τις εποχές, οπότε οι νοικοκυρές είχαν βρει εναλλακτικές λύσεις. Ήδη έχω δημοσιεύσει εδώ συνταγή για παξιμαδάκια με γκαζόζα, που βρήκα καταγεγραμμένη σε πολύ παλιό τετράδιο. Πρόσφατα δημοσίευσα και κουλουράκια με πετιμέζι στα οποία άλλαξα το αρχικό αναψυκτικό με ανθρακούχο νερό και θεώρησα πολύ επιτυχημένη την αλλαγή.
Ψάχνοντας λοιπόν συνάφειες σε ξενόγλωσσα συνταγολόγια και sites, είδα πως σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αναψυκτικά, κυρίως ανθρακούχα, σε κέικ, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα. Προφανώς το περιεχόμενο αέριο κάνει πιο αφράτα αυτά τα γλυκά. Εγώ επειδή δεν συνηθίζω τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα έχω αντικαταστήσει με ανθρακούχο νερό.
Έχω μάλιστα διαπιστώσει μετά από αρκετές δοκιμές και πειραματισμούς ότι το ανθρακούχο νερό είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο της αλουσιάς (αλυσίβας) της οποίας η παρασκευή δεν είναι και πολύ εύκολη στις μέρες μας αφού τα ξύλα συνήθως έχουν πολλά χημικά και δεν ενδείκνυνται για τέτοιες χρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσω και τούτο το κέικ, του οποίου το αρχικό συστατικό ήταν γκαζόζα! Απλώς αύξησα λίγο τη ζάχαρη μιας και η γκαζόζα είναι γλυκιά και πρόσθεσα το γλάσο που και το στόλισε και το γλύκανε! Ελαφρύ λοιπόν αφράτο κέικ η σημερινή μας συνταγή, με ανθρακούχο νερό!
Υλικά
3 μέτρια αυγά
280-300 gr ζάχαρη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή λεμονιού
200 ml ελαιόλαδο
340gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (δείτε παρατηρήσεις)
250 ml ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ με άρωμα lemon-lime
Για το γλάσο
30-45 ml χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
100-120 gr ζάχαρη άχνη
Για το γαρνίρισμα, λίγο ακόμη ξύσμα του εσπεριδοειδούς που χρησιμοποιήσαμε
Επί το έργον
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ του χεριού ή με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το αλεύρι και προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό. Ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα με διάμετρο 24 cm, καλολαδωμένη και αλευρωμένη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αντιστάσεις-180 βαθμοί) για 55-60 λεπτά το κέικ μας, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφού κρυώσει το περιχύνουμε με το γλάσο που θα φτιάξουμε ανακατεύοντας τα υλικά που δίνονται. Αν θέλουμε το τρυπάμε εδώ κι εκεί για να εισχωρήσει λίγο γλάσο και στο εσωτερικό του. Γαρνίρουμε και με λίγο ξύσμα για χρώμα και για άρωμα.
Παρατηρήσεις
- Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης δεν χρειάζεται το αλεύρωμα…
- Το αλεύρι της αρχικής συνταγής ήταν αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2,5 κουταλάκια μπέικιν, αλλά επειδή είχα αλεύρι που φουσκώνει το προτίμησα για λόγους ευκολίας.
- Η αρχική συνταγή περιείχε βούτυρο, αλλά ήδη γνωρίζετε ότι σε πολλά από τα κέικ μου προτιμώ το ελαιόλαδο!
- Εννοείται ότι μετατράπηκαν και οι φλυτζάνες και οι κουταλιές σε gr και ml!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.