Γλυκά

Αφράτο κέικ “νερού”

Αφράτο κέικ “νερού”

Η εξέλιξη μιας συνταγής…

Όπως έχω ξαναγράψει στα τετράδια των συνταγών μου, αλλά και σε άλλα τετράδια που είχαν την καλοσύνη να μου δώσουν κάτοικοι της περιοχής μου, υπάρχουν από παλιά συνταγές που περιέχουν ως υλικό κάποιο αναψυκτικό. Μπορεί να είναι γκαζόζα, πορτοκαλάδα με ή χωρίς ανθρακικό, ή ακόμα και συμπυκνωμένη, λεμονίτα (όπως τη λέγαμε…) ή ακόμη και με αυτό που πάει με όλα την τελευταία τριακονταετία!

Αφράτο κέικ “νερού”

Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι χυμός πορτοκαλιού –πολύ συχνό συστατικό σε όλες μας τις συνταγές- δεν υπήρχε όλες τις εποχές, οπότε οι νοικοκυρές είχαν βρει εναλλακτικές λύσεις. Ήδη έχω δημοσιεύσει εδώ συνταγή για παξιμαδάκια με γκαζόζα, που βρήκα καταγεγραμμένη σε πολύ παλιό τετράδιο. Πρόσφατα δημοσίευσα και κουλουράκια με πετιμέζι στα οποία άλλαξα το αρχικό αναψυκτικό με ανθρακούχο νερό και θεώρησα πολύ επιτυχημένη την αλλαγή.

Αφράτο κέικ “νερού”

Ψάχνοντας λοιπόν συνάφειες σε ξενόγλωσσα συνταγολόγια και sites, είδα πως σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αναψυκτικά, κυρίως ανθρακούχα, σε κέικ, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα. Προφανώς το περιεχόμενο αέριο κάνει πιο αφράτα αυτά τα γλυκά. Εγώ επειδή δεν συνηθίζω τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα έχω αντικαταστήσει με ανθρακούχο νερό.

Αφράτο κέικ “νερού”

Έχω μάλιστα διαπιστώσει μετά από αρκετές δοκιμές και πειραματισμούς ότι το ανθρακούχο νερό είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο της αλουσιάς (αλυσίβας) της οποίας η παρασκευή δεν είναι και πολύ εύκολη στις μέρες μας αφού τα ξύλα συνήθως έχουν πολλά χημικά και δεν ενδείκνυνται για τέτοιες χρήσεις.

Αφράτο κέικ “νερού”

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσω και τούτο το κέικ, του οποίου το αρχικό συστατικό ήταν γκαζόζα! Απλώς αύξησα λίγο τη ζάχαρη μιας και η γκαζόζα είναι γλυκιά και πρόσθεσα το γλάσο που και το στόλισε και το γλύκανε! Ελαφρύ λοιπόν αφράτο κέικ η σημερινή μας συνταγή, με ανθρακούχο νερό!

Αφράτο κέικ “νερού”

Παρατηρήσεις

  1. Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης δεν χρειάζεται το αλεύρωμα…
  2. Το αλεύρι της αρχικής συνταγής ήταν αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2,5 κουταλάκια μπέικιν, αλλά επειδή είχα αλεύρι που φουσκώνει το προτίμησα για λόγους ευκολίας.
  3. Η αρχική συνταγή περιείχε βούτυρο, αλλά ήδη γνωρίζετε ότι σε πολλά από τα κέικ μου προτιμώ το ελαιόλαδο!
  4. Εννοείται ότι μετατράπηκαν και οι φλυτζάνες και οι κουταλιές σε gr και ml!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο