Οι δικοί μας λουκουμάδες παραλίας!
Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει αυτούς τους κρύους λουκουμάδες, που μπορεί να μην έχουν την μελένια νοστιμιά των κλασικών αλλά συνδέονται με τα μπάνια των παιδικών χρόνων ακόμη και για μας τους μεγαλύτερους! Ζαχαρωμένα μεγάλα κουλουράκια με μαγιά, πασπαλισμένα με κανέλα, αφράτα σαν λουκουμάδες που ήταν όμως πολύ νόστιμα και κρύα! Εδώ τα φτιάξαμε και με τον τρόπο που φτιάχνονται οι παραδοσιακές γυριστές πίτες, εύκολα και γρήγορα.
Τα κουλουράκια παραλίας όπως επικράτησε να τα λέμε –λες και δεν είναι απολαυστικά και τον χειμώνα- δεν ήταν τόσο στολισμένα όπως τα ντόνατς που προέκυψαν αργότερα. Η σοκολάτα, η χρωματιστή τρούφα και τα λοιπά εντυπωσιακά σχέδια είναι νεώτερες εκδοχές. Στις παραλίες όμως κυκλοφορούσαν πολλά χρόνια πριν, πασπαλισμένα με ζάχαρη που ανακατευόταν με την αλμύρα των χεριών μας, ενίοτε και με την άμμο που μας πέταγε κατάμουτρα το μελτέμι!
Τα πρώτα που φτιάξαμε στο σπίτι ήταν απλώς η εξέλιξη των παραδοσιακών μας. Η απλή ζύμη με νερό, προζύμι λάδι και αλεύρι –άντε και λίγο χυμό πορτοκαλιού όταν υπήρχε- εμπλουτίστηκε αρχικά με γάλα και αυγό και αφράτεψε πιο πολύ. Το ελαιόλαδο όμως παρέμεινε, και τους δίνει πιο ωραία υφή από το βούτυρο που μπαίνει στη ζύμη των ντόνατς. Ακόμη κι όταν κρυώσουν εντελώς, ακόμη και την επόμενη μέρα είναι αφράτα και νόστιμα.
Τα τηγανητά φουσκωτά κουλουράκια με την παραδοσιακή συνταγή τα έχω δημοσιεύσει εδώ και πολλά χρόνια στη νηστίσιμη εκδοχή τους. Δείτε τη συνταγή αν θέλετε εντελώς νηστίσιμη συνταγή (κι εγώ πρέπει να την ξαναφτιάξω, δεν είναι αυτές φωτογραφίες…). Λίγο πιο πλούσια είναι και η εκδοχή των κρητικών λουκουμιών που εμείς λέμε κουμπάνια, πάλι όμως νηστίσιμη. Δηλαδή εμείς φτιάχναμε πάντα κουλουράκια στο τηγάνι εκτός βέβαια από τα αξεπέραστα ανεβατά μας κουλουράκια, ζεματιστά ή απλά!
Σήμερα, μ’ αυτήν την συνταγή ήθελα να δείξω-εκτός από το εμπλουτισμένο ζυμαράκι- την τεχνική που φτιάχνουμε τις γυριστές! Δείτε στο βίντεο τον τρίτο τρόπο παρασκευής όπου δεν έχουμε άνοιγμα φύλλου για τη δημιουργία των τηγανητών κουλουριών αλλά τα δημιουργούμε τη στιγμή του τηγανίσματος! Τρόπος παλιός, εύκολος, χωρίς κόπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε όποια από τις ζύμες επιλέξουμε. Παραδοσιακά η ζύμη των γυριστών ήταν βέβαια νηστίσιμη, όπως αυτήν της παλιάς συνταγής. Όμως και η συνταγή αυτής εδώ της ζύμης είναι παλιά, με χαρακτηριστική ένδειξη την ποσότητα του αλευριού, που παραπέμπει στη μισή οκά! Το φακελάκι της ξηρής μαγιάς αντικαθιστά στις δικές μου συνταγές το “μαγιά όσο ένα λουκούμι” που υπάρχει στα τετράδιά μου!
Υλικά
250 ml γάλα
2 μικρά αυγά ή 1 μεγάλο
60 ml ελαιόλαδο
60-75 gr ζάχαρη
8 gr ξηρή μαγιά
Λίγο αλάτι
1-2 σωληνάκια βανίλιας
600 -640 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο για το πλάσιμο
Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
Αν τα ψήσουμε στον φούρνο θα χρειαστούμε και 1-2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (να έχει ύψος 1-1,5 cm στο τηγάνι-προτιμούμε μικρό σχετικά τηγάνι)
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο και επισημάνετε τους τρεις τρόπους που δημιουργούμε τα κουλουράκια. Επίσης δείτε τις παρατηρήσεις παρακάτω, πάντα διευκολύνουν… Σε κάθε περίπτωση, ζητείστε παραπάνω διευκρινίσεις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Το αλεύρι μπορεί να είναι και σκληρό, με μικρή διαφοροποίηση (1-2 κουταλιές) στην ποσότητα. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι μαλακό αλλά να μην κολλά στα χέρια. Δεν το παρακάνουμε με το αλεύρι. Η ζύμη στρώνει με το ζύμωμα και την αναμονή.
- Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο νόστιμα τηγανητά αυτά τα κουλούρια, αλλά και του φούρνου έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούνται λίγο περισσότερο… Επίσης προσφέρονται και για να τα γευτούν όσοι θέλουν ή πρέπει να αποφεύγουν τα τηγανητά.
- Καλό είναι τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα θα ζεστάνουμε πολύ ελαφρά το γάλα.
- Η ξηρή μαγιά μπορεί να αντικατασταθεί με 25 νωπής μαγιάς που θα αναπιάσουμε με το γάλα και 1-2 κουταλιές από το αλεύρι.
- Με τις παραπάνω ποσότητες γίνονται 20-24 κουλουράκια. Η μισή δόση είναι πιο βολική και την φτιάχνουμε πιο συχνά.