VIDEOS

Ζαχαρωμένα κουλουράκια με μαγιά στο τηγάνι ή στον φούρνο (VIDEO)

Ζαχαρωμένα κουλουράκια με μαγιά στο τηγάνι ή στον φούρνο (VIDEO)

Οι δικοί μας λουκουμάδες παραλίας!

Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει αυτούς τους κρύους λουκουμάδες, που μπορεί να μην έχουν την μελένια νοστιμιά των κλασικών αλλά συνδέονται με τα μπάνια των παιδικών χρόνων ακόμη και για μας τους μεγαλύτερους! Ζαχαρωμένα μεγάλα κουλουράκια με μαγιά, πασπαλισμένα με κανέλα, αφράτα σαν λουκουμάδες που ήταν όμως πολύ νόστιμα και κρύα! Εδώ τα φτιάξαμε και με τον τρόπο που φτιάχνονται οι παραδοσιακές γυριστές πίτες, εύκολα και γρήγορα.

Τα κουλουράκια παραλίας όπως επικράτησε να τα λέμε –λες και δεν είναι απολαυστικά και τον χειμώνα- δεν ήταν τόσο στολισμένα όπως τα ντόνατς που προέκυψαν αργότερα. Η σοκολάτα, η χρωματιστή τρούφα και τα λοιπά εντυπωσιακά σχέδια είναι νεώτερες εκδοχές. Στις παραλίες όμως κυκλοφορούσαν πολλά χρόνια πριν, πασπαλισμένα με ζάχαρη που ανακατευόταν με την αλμύρα των χεριών μας, ενίοτε και με την άμμο που μας πέταγε κατάμουτρα το μελτέμι!

Ζαχαρωμένα κουλουράκια με μαγιά στο τηγάνι ή στον φούρνο (VIDEO)

Τα πρώτα που φτιάξαμε στο σπίτι ήταν απλώς η εξέλιξη των παραδοσιακών μας. Η απλή ζύμη με νερό, προζύμι λάδι και αλεύρι –άντε και λίγο χυμό πορτοκαλιού όταν υπήρχε- εμπλουτίστηκε αρχικά με γάλα και αυγό και αφράτεψε πιο πολύ. Το ελαιόλαδο όμως παρέμεινε, και τους δίνει πιο ωραία υφή από το βούτυρο που μπαίνει στη ζύμη των ντόνατς. Ακόμη κι όταν κρυώσουν εντελώς, ακόμη και την επόμενη μέρα είναι αφράτα και νόστιμα.

Ζαχαρωμένα κουλουράκια με μαγιά στο τηγάνι ή στον φούρνο (VIDEO)

Τα τηγανητά φουσκωτά κουλουράκια με την παραδοσιακή συνταγή τα έχω δημοσιεύσει εδώ και πολλά χρόνια στη νηστίσιμη εκδοχή τους. Δείτε τη συνταγή αν θέλετε εντελώς νηστίσιμη συνταγή (κι εγώ πρέπει να την ξαναφτιάξω, δεν είναι αυτές φωτογραφίες…). Λίγο πιο πλούσια είναι και η εκδοχή των κρητικών λουκουμιών που εμείς λέμε κουμπάνια, πάλι όμως νηστίσιμη. Δηλαδή εμείς φτιάχναμε πάντα κουλουράκια στο τηγάνι εκτός βέβαια από τα αξεπέραστα ανεβατά μας κουλουράκια, ζεματιστά ή απλά!

Ζαχαρωμένα κουλουράκια με μαγιά στο τηγάνι ή στον φούρνο (VIDEO)

Σήμερα, μ’ αυτήν την συνταγή ήθελα να δείξω-εκτός από το εμπλουτισμένο ζυμαράκι- την τεχνική που φτιάχνουμε τις γυριστές!  Δείτε στο βίντεο τον τρίτο τρόπο παρασκευής όπου δεν έχουμε άνοιγμα φύλλου για τη δημιουργία των τηγανητών κουλουριών αλλά τα δημιουργούμε τη στιγμή του τηγανίσματος! Τρόπος παλιός, εύκολος, χωρίς κόπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε όποια από τις ζύμες επιλέξουμε.  Παραδοσιακά η ζύμη των γυριστών ήταν βέβαια νηστίσιμη, όπως αυτήν της παλιάς συνταγής. Όμως και η συνταγή αυτής εδώ της ζύμης είναι παλιά, με χαρακτηριστική ένδειξη την ποσότητα του αλευριού, που παραπέμπει στη μισή οκά! Το φακελάκι της ξηρής μαγιάς αντικαθιστά στις δικές μου συνταγές το “μαγιά όσο ένα λουκούμι” που υπάρχει στα τετράδιά μου!

Παρατηρήσεις

  • Το αλεύρι μπορεί να είναι και σκληρό, με μικρή διαφοροποίηση (1-2 κουταλιές) στην ποσότητα. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι μαλακό αλλά να μην κολλά στα χέρια. Δεν το παρακάνουμε με το αλεύρι. Η ζύμη στρώνει με το ζύμωμα και την αναμονή.
  • Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο νόστιμα τηγανητά αυτά τα κουλούρια, αλλά και του φούρνου έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούνται λίγο περισσότερο… Επίσης προσφέρονται και για να τα γευτούν όσοι θέλουν ή πρέπει να αποφεύγουν τα τηγανητά.
  • Καλό είναι τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα θα ζεστάνουμε πολύ ελαφρά το γάλα.
  • Η ξηρή μαγιά μπορεί να αντικατασταθεί με 25 νωπής μαγιάς που θα αναπιάσουμε με το γάλα και 1-2 κουταλιές από το αλεύρι.
  • Με τις παραπάνω ποσότητες γίνονται 20-24 κουλουράκια. Η μισή δόση είναι πιο βολική και την φτιάχνουμε πιο συχνά.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!  

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο