Καιρός για ελιές!
ανάλογα …την υπομονή μας. Γιατί με κάποιους τρόπους μπορούμε να γευτούμε τις ελιές μας σε καμιά δεκαριά μέρες από τη στιγμή που θα τις μαζέψουμε και με άλλους τρόπους θα είναι έτοιμες σε 2-3 μήνες , ίσως και περισσότερους.
σημαδάκι μπορεί να σε προσβολή από ένα από τους πιο σοβαρούς εχθρούς της ελιάς, τον δάκο.
Υλικά
Ελιές πράσινες
Αλάτι ρυζάτο
Ξινό
ελαιόλαδο
Επί το έργον
Διαλέγουμε ελιές χωρίς δαγκώματα και χτυπήματα. Τις πλένουμε πολύ καλά και γεμίζουμε μπουκάλια του νερού φτάνοντας ως 7-8 cm κάτω από το στόμιό τους.
Για κάθε μπουκάλι , διαλύουμε σε μια κούπα νερό 1,5 κουταλιά αλάτι και μισή κουταλιά ξινό και αδειάζουμε το διάλυμα στο μπουκάλι.
Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν οι ελιές και συμπληρώνουμε με 2-3 cm ελαιόλαδο. Κλείνουμε τα μπουκάλια την επόμενη μέρα , τα βάζουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος και τα ξεχνάμε για τουλάχιστον 2-3 μήνες ανάλογα το μέγεθος των ελιών. Εμείς τις περιμένουμε τουλάχιστον 6 μήνες, αλλά σε κάποιους αρέσουν και στο τρίμηνο! Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε πως κάθε χρονιά καταναλώνουν τις ελιές της προηγούμενης!
Τότε , με ένα μαχαιράκι τρυπάμε λίγο το πλαστικό τους, το κόβουμε, και τις αδειάζουμε σε γυάλινο βάζο μαζί με την άλμη τους.
Παρατηρήσεις
- Με το συγκεκριμένο τρόπο οι ελιές δεν θέλουν ξεπίκρισμα.
- Οι ολόκληρες ελιές, διατηρούνται περισσότερο καιρό από τις χαραγμένες ή τις τσακιστές μόνο που θέλουν υπομονή
- Το ξινό που προσθέτουμε στις ελιές μας , συμβάλλει στο να μη μαλακώσουν και να μείνουν τραγανές και νόστιμες, στο να διατηρήσουν ωραίο πράσινο χρώμα και στο να διατηρηθούν περισσότερο καιρό.
- Μόλις γίνουν θα συμπληρώσω την φωτογραφία με τις έτοιμες προς κατανάλωση ελιές γιατί από τις περυσινές δεν έχει μείνει ούτε μία!
Καλησπερα vita.Ακριβως ετσι τις εκανα φετος και τωρα περιμενουμε την ωριμαση.Οσο για την βροχη δεν λει να βρεξει φετος.Εμας εδω ουτε δυο χιλιοστα δεν εχει κανει μονο λιγες σταγονες. καλο ξημερομα.!!!
Υπομονή Μελανουράκι. 2-2,5 μήνες τη χρειάζονται την ωρίμανση… Τσακιστές θα τρώμε ωστόσο!
Κάθε χρόνο μου χαρίζει μια φίλη μου τέτοιες. Η αλήθεια είναι ότι για τα μέτρα μου κρατάνε μια πικράδα που δεν με τρελαίνει αλλά είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος παρασκευής!
Δεν μου κρατάνε πικράδα Κική. Μάλλον δεν βιάζομαι 🙂
Πω πω χαρά στην υπομονή σου! Δείχνουν τόσο ωραίες όμως!
Γιατί καλέ! Τις ξεχνώ ωστόσο! 🙂
Βαγγελιώ μου, εδώ στο ψαροχώρι τις βάζουν στο μπουκάλι αλλά αντί για νερό με αλάτι βάζουν θαλασσινό νερό! Γίνονται υπέροχες και πολύ τραγανές!!
Τι ωραία ιδέα Λίλα! Θα την εφαρμόσω στις επόμενες οπωσδήποτε!
Τις πράσινες δεν τις τρώμε, αγαπημένες εδώ είναι οι καλαμών αλλά ακόμη κι αυτές δεν είναι έτοιμες για επεξεργασία.
Η αδελφή μου έψαχνε για συνταγή για πράσινες θα τη μεταβιβάσω.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Και Καλαμών και πράσινες και κολυμπάτες και σταφιδολιές! Όλες τις τσακίζουμε !
Ε, αυτήν την μέθοδο, δεν την ήξερα…
Για το ξεπίκρισμα με αυτόν τον τρόπο εννοώ Βαγγελιώ μου.
Εμείς όλες τις ελιές τις αγαπούμε όλως ιδιαιτέρως και έχουμε γραμμή παραγωγής, ανάλογη πάντα με την πρώτη ύλη!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Μόνο υπομονή θέλει Πηνελόπη! Τη θεωρώ την πιο εύκολη απ' όλες και δεν έχεις και λεκάνες με ελιές να γλυκαίνουν στην κουζίνα για μέρες…
Χαρά στην υπομονή σου Βαγγελιώ μου, αλλά είμαι σίγουρη το αποτέλεσμα θα αποζημιώνει!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Τις ξεχνώ Έλενα και έτσι δεν χρειάζομαι υπομονή 🙂
einai yperoxes! kali vdomada!
Ευχαριστώ Οζλέμ. Ναι οι πράσινες μ' αρέσουν εμένα πολύ.
Βαγγελιώ μου θέλει πολύ υπομονή αλλά αξίζει, μπράβο!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ελένη. Υπομονή δεν θάλεγα, χρόνο όμως κάμποσο …
πολυ ωραια ιδεα!οι αναλογιες αυτες ειναι για μπουκαλι εναμιση λιτρου?
Γεωργια Αγοροπουλου
Ναι Γεωργία, για μπουκάλι 1,5 λίτρου είναι.
Καλώς όρισες και καλή επιτυχία!
ευχαριστω!
αα,και αλλη μια ερωτηση,τις εχω ηδη στο νερο καμια βδομαδα τις μισες τις εκανα τσακιστες τις υπολοιπες αν τις κανω μ αυτο τον τροπο θα μεινουν τραγανες η θα μαλακωσουν?δεν μου αρεσουν οι μαλακές…
Γεωργια
Κι εμένα καθόλου δεν μου αρέσουν οι μαλακές! Εγώ τις βάζω κατευθείαν στο μπουκάλι και δεν μαλακώνουν.
Για σύντομο ξεπίκρισμα χρησιμοποιώ στάχτη ή ασβέστη ,Σωστό ?
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ
Ετσι τις φτιαχνουμε και εμεις….
Ετσι τις φτιαχνουμε και εμεις….
Πάνος 23/10/2013
Δεν αναφέρεις τη χωρητικότητα των μπουκαλιών
Πρεπει απαραιτητα να το κλεισω το καπακι…την αλλη….μερα…? Γιωργος
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΛΕΝΕΕΦΗ Κ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΣ ΘΑ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΤΙΣ ΦΤΙΑΞΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ Η ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
Γιατί σε αυτή την συνταγή δεν βάζετε λεμόνι παρά μόνο ξινό???
Το λεμόνι δεν είναι αυτό που τις διατηρεί πράσινες η όχι???
Το ξινό είναι φυσικό συντηρητικό και τις διατηρεί πράσινες ενώ δεν τις αφήνει να μαλακώσουν. Λεμόνι για άρωμα (φλούδες) βάλτε στο βάζο που θα τις βάλετε όταν ανοίξετε το μπουκάλι.
Καλημερα !! Ερωτηση το αλατι κ το ξινο, ειναι κουταλια σουπας ή γλυκου??
Είναι κουταλιά της σούπας. Καλή επιτυχία!
καλήμερα! εκανα τις ελιες πριν 2 βδομάδες αλλα χτες ανοιξα το 1 μπουκαλι να δω πως είναι και ξεκινησε να αφριζει το εκλεισα μετα ,ελπιζω να μην τις χαλασα!!!
Yeşil zeytin ister kırma ister çizme ister bütün olarak yapılsın harika bir lezzet. Teşekkürler.
[…] με τον πιο απλό τρόπο, στο μπουκάλι (αν δεν βιαζόμαστε να τις […]
Βήτα πόσο μεγάλο είναι το μπουκάλι του νερού? Μην ξεχνάς ότι το υπέροχο blog σου το διαβάζουν κι άνθρωποι του Καναδά όπου τα μέγεθη ίσως δεν είναι τα ίδια.
Συγχαρητήρια πάντως για το blog σου. Κάθε μέρα και καλλίτερο
Βασίλης
Μόντρεαλ Καναδάς
Καλησπέρα στον Καναδά από την Κρήτη! Στην αρχή που δημιούργησα το blog δεν ήξερα ότι θα έφτανε τόσο μακριά η χάρη του ;-)! Είναι 1,5 λίτρο το μπουκάλι για την ποσότητα του αλατιού που αναφέρεται! Ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικο και ενθαρρυντικό σχόλιο!
Παιδιά μόλις τις φτιάχνω με τον τρόπο σας. Όταν τις βγάλω από το μπουκάλι πως τις διατηρώ στο ψυγείο; Γίνεται να βάλω ξύδι στην μαριναδα; Ευχαριστώ
Καλησπέρα σας.Όχι δεν χρειάονται ψυγείο.Με την άλμη τους τις βάζετε σε ένα βάζο και αν θέλετε, ναι προσθέτετε ξύδι. Εγώ πολλές φορές κάνω καινούρια άλμη. Να έχετε όμως υπομονή αφού τις φτιάχνετε με αυτόν τον τρόπο γιατί αργούν να γίνουν σε σχέση με άλλους τρόπους. Καλή επιτυχία!
[…] λοιπόν νομίζετε ότι οι ελιές στο μπουκάλι θέλουν μεγάλη υπομονή (έτσι φαίνεται από τα […]
ΠΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΤΡΥΠΑΜΕ?
Το πλαστικό μπουκάλι που τις περιέχει…Κόβετε πιο εύκολα αν το τρυπήσουμε λίγο.
Σήμερα λοιπόν εδώ στα βόρεια βρέχει! Επιτέλους! ! Χρειάζεται για να καθαρίσει λίγο η ατμόσφαιρα αλλά και για τους γεωργούς κυρίως! Σήμερα έβαλα κι εγώ δύο μπουκάλια με ελιές. . . και περιμένουμε! Πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Τις ελιές στο σπίτι μας τις τρώμε όλοι κι ότι ελιές να’ναι! Να’στε καλά κυρία Ευαγγελία!
Καλή επιτυχία! Μη βιαστείτε αν σας αρέσουν χωρίς πικράδα. Έχω μια θεία που ανοίγει κάθε χρονιά τις ελιές της προηγούμενης. Για μας είναι καλές στο 6μηνο. Φυσικά εξαρτάται από το μέγεθος και την ποικιλία της ελιάς (και το προσωπικό μας γούστο. Με τιμάτε κυρία Φρόσω με την εμπιστοσύνη σας και τα καλά σας λόγια! Σας ευχαριστώ πολύ.
Σήμερα το έκανα πράξη τα λόγια σού αναμονή το Πασχα του 18.ευχαριστω
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Καλή επιτυχία. Εύχομαι να τις απολαύσετε!
Έφτιαξα ελιές στο μπουκάλι όπως ακριβώς διάβασα.Ειναι περίπου δέκα ημέρες τα μπουκάλια έχουν φουσκώσει πολύ ετοιμα να σκάσουνΤια κάνω? Περιμένω την συμβουλή σας. Ευχαριστώ!
Καλό μεσημέρι! Ανοίξτε λίγο το μπουκάλι, αργά αργά να φύγει ο περίσσιος αέρας και ξανακλείστε το. Αν φύγει και υγρό συμπληρώστε το αναλόγως.
εκανα τηνάλμη 5 κιλά στο κουβα ολες μαζι τις εχω 10ημερες εχουν μαλακωσει .τι δεν εγινε σωστα. Μηπως η θερμοκρασια περιβαλοντος.τις εχω στο μπαλκονι .ΔΕΝ ΆΛΑΞΑ ΝΕΡΌ.ενας καθηγητης ο Κος ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ σε ενα σεμιναριο ειπε : να διατηρουνται στο πρωτο νερό οταν ξεπικρίζουμε με αλλαγή νερου συχνά και η άλμη στο τέλος με το πρωτο νερό που εχουμε κρατησει.(αυτο το πρωτο νερό επιθυμουν να το αγοραζουν οι φαρμακευτικές εταιρειες φυσικά απαλλαγμενο απο δηλητηρια εντομοκτόνα). θελω τη γνωμη σας. τι θα κανω .ΕΧΩ ΜΑΖΕΜΕΝΕς ΚΑΙ ΑΛΛΑ 3 ΚΙΛΆ ΠΡΑΣΙΝΕς -ΜΟΒ
Καλησπερα σας κα Ευαγγελια, θελω να ρωτησω αν βαλουμε τις ελιες σε δοχεια πλαστικα του νερου τα 3 κιλα η 5 κιλα με τις αναλογιες φυσικα που δινετε σε αλατι και ξινο , θα γινουν? ευχαριστουμε πολυ για τις καταπληκτικες συνταγες σας , εχω ηδη φτιαξει αρκετες οσον αφορα κεικ , κουλουρακια , μαρμελαδες και συνεχιζω, συμβουλευομαι παρα πολυ συχνα το site σας…. ευχομαι καλες γιορτες, με υγεια σε ολους μας, καλη συνεχεια και απο εμενα… φιλια πολλα!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Θα γίνουν μια χαρά! Μη βιαστείτε μόνο γιατί αργούν λίγο μ’ αυτόν τον τρόπο! Καλή επιτυχία!
Σας ευχαριστω πολυ!!!
βρηκα την συνταγη και το site τυχαια την περιοδο που μαζευα τις ελιες μου και αποφασησα να την ακολουθησω. σημερα ανοιξα το δοχειο σχεδον μετα απο 5 μηνες δηλαδη και δοκιμασα μια… επαθα πλακα.. δοκιμασα κιαλλες. παραλιγο να τις φαω ολες στο ορθιο. πωπωπω. και φαντασου οτι δεν τρελαινομαι για ελιες κανονικα. επισης να σου πω πως ηταν η πρωτη φορα που εκανα γενικα ελιες. ευχαριστω πολυ πραγματικα να ξερεις οτι μου χαρισες χαμογελο με την συνταγη σου. anyway. τωρα θελω να τις βαλω σε βαζακια. την καινουρια αλμη την φτιαχνω οπως την πρωτη? αλατι + ξυνο και λιγο ελαιολαδο το οποιο θα ριξω αφου γεμισω τα βαζακια ? η δεν βαζω καθολου ξυνο?
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Καλοφάγωτες, και του χρόνου. Ναι, κάντε την ίδια άλμη αν σας αρέσουν ως προς το αλάτι ή λίγο πιο ελαφριά αν είναι πολλές και παραμείνουν πολύ καιρό. Μπορείτε να προσθέσετε και ξύδι αν σας αρέσουν ξιδάτες. Βάλτε και 1-2 cm ελαιόλαδο στο βάζο. Εγώ θα έβαζα λίγο ξινό. Το όξινο υλικό στη συντήρηση των τροφών και τους δίνει καλύτερη υφή (δεν αφήνει να στακιάσουν) και προφυλάσσει από αλλοιώσεις!
Χαίρομαι για το χαμόγελο που σας χάρισα και πολύ μου άρεσε που μου το είπατε!
Ευχαριστώ πολυ κ πάλι για ολες τις συμβουλές. Τις εβαλα και στα βαζακια τους και ολα καλα. Το μονο προβλημα που αντιμετώπισα, ηταν οτι μεχρι να τελειώσω την δουλειά με τα βαζακια, ειχα φαει σχεδον τις μισες χαχαχαχα!
Κι εγώ χαμογελώ με τα σχόλιά σας! Τελικά του χρόνου πρέπει να φτιάξετε πολλά μπουκάλια! Καλοφάγωτες και με υγεία!
Εκανα ακριβως οτι γραφετε αλλα και στους εξι μηνες οι ελιες πικριζουν, καμμια οδηγια για περισσοτερο ξεπικρισμα
Καλησπέρα. Έχει να κάνει με το βαθμό ωριμότητας και την ποικιλία των ελιών. Πολλοί καταναλώνουν της προηγούμενης χρονιάς. Αν δείτε το τελευταίο σχόλιο, ο φίλος μας τις άνοιξε πριν από 2 εβδομάδες και του άρεσαν. Λοιπόν: ξανακάντε τη διαδικασία με νέα μπουκάλια και περιμένετε 1-2 μήνες ακόμη!Καλή επιτυχία!
Έφτιαξα το Νοέμβρη τις ελιές όπως προτείνετε. Άνοιξα το πρώτο μπουκάλι τώρα. Τέλειες! Σκληρές, ελαφρά πικρές όπως μας αρέσουν. Ευχαριστώ πολύ 🙂
Κι εγώ ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκτε τη συνταγή! Χαίρομαι που σας άρεσαν! Καλοφάγωτες. Και του χρόνου να είστε καλά να ξαναφτιάξετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ , ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΕΛΙΕΣ. ΦΕΤΟΣ ΗΜΟΥΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΒΑΛΑ 20 ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ…..ΠΕΡΥΣΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΠΕΡΣΙΝΕΣ 2 ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ… ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2020….
Κι εγώ απόψε αυτήν την δουλειά θα κάνω! Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα κάνουμε και εμείς ελιές στα μπουκάλια αλλά χωρίς ξυνό αλλά κάθε μέρα χαλαρώνουμε λίγο το καπάκι να βγουν τα αέρια γιατι αλλιώς θα σκάσουνε τα μπουκάλια,εσείς δεν το κάνετε αυτό μήπως παίζει ρόλο το ξυνό?
Δεν ξέρω, πιθανόν να ισχύει αυτό που λέτε. Μια-δυο φορές που μου φούσκωσαν δεν ήταν σε βαθμό να σκάσουν, απλώς δεν στέκονταν καλά και τα άφησα πλάγια.
Έφτιαξα 3 μπουκάλια , τα άνοιξα αρχές καλοκαιριού. Τέλειο χρώμα, τέλεια γεύση, και δεν μαλάκωσαν καθόλου. Προσοχή στις πρώτες μέρες διότι πιθανόν κάποια ζύμωση που συντελείτε κάνει το μπουκάλι να διογκώνετε επικίνδυνα- εκρηκτικά. Απλά χαλάρωσα ελάχιστα τα βιδωτά καπάκια για μερικές μέρες.
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Μπορούμε απλά να κάνουμε 1-2 τρύπες σε κάθε μποκάλι με χοντρή βελόνα όταν τα κλείσουμε (όχι αργότερα γιατί μπορεί να βγάλουν υγρά). Και του χρόνου λοιπόν!
Καλημέρα μπορούμε να τις βάλουμε τις ελιές εξ´αρχης στο γυάλινο μπουκάλι ή βάζο ?
Δεν το έχω κάνει σε βάζο αλλά σε γυάλινο μπουκάλι με λίγο πιο μεγάλο στόμιο για να μπορώ να τις αδειάσω είναι μια χαρά.
οι καλυτερες ετσι γινονται
Ευχαριστώ πολύ!
Τι είναι το ξινό και το αλάτι ρυζάτο? Θέλω πολυ να κανω τη συνταγη!!
Το ξινό είναι κρυσταλλικό κιτρικό οξύ και το βρίσκουμε στα ράφια με τα μπαχαρικά. Η συσκευασία γράφει ξινό. Είναι η ουσία που περιέχει ο χυμός λεμονιού σε κρυσταλλική μορφή. Το ρυζάτο αλάτι είναι αλάτι ημίχοντρο όχι σαν πούδρα αλλά σαν μικροί κόκκοι. Ελπίζω να βοήθησα!
κυρία Ευαγγελία έκανα την συνταγή σας το 2017 πρέπει να σας πω ότι ήταν η πιο εύκολη και η πιο πετυχημένη συνταγή που δοκίμασα. Φέτος που έχω πάλη ελιές σας έψαξα για να κάνω την ίδια συνταγή και να σας ευχαριστήσω να είστε πάντα καλά
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας πέτυχαν και σας άρεσαν! Έχει βέβαια σημασία και η πρώτη ύλη. Καλοφάγωτες, και να είστε καλά κι εσείς.
What is xino?
What is anothe name for it!!!
Το ξινό είναι το κιτρικό οξύ και υπάρχει στα εσπεριδοειδή. Είναι φυσικός ρυθμιστής της οξύτητας και το βρίσκουμε σε κρυσταλλική μορφή εκεί που έχουν τα μπαχαρικά στα σούπερ μάρκετ. Δείτε εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%BF%CE%BE%CF%8D
τα κολυμπαδια ειναι αυτά που βαζουμε στο μπουκαλι
Όχι μόνο στο μπουκάλι, και σε κουρούπια και σε λεκάνες…
Τις άφησα 13 μήνες. Έκανα το κόλπο που προτείνετε. Απλά τις ξέχασα εντελώς και μόλις ήρθε η εποχή της επόμενης συγκομιδής τις θυμήθηκα!! Την προηγούμενη φορά τις είχα αφήσει 5 μήνες. Και τότε ηταν εκπληκτικές. Τώρα ήταν πιο ισορροπημένες! Σας ειχα ευχαριστήσει το 2018, σας ξανα ευχαριστώ πάλι και το 2020
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχαν και φέτος! Με υγεία να τις καταναλώσετε! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Φέτος που δεν είχε βρέξει στο νησί, οι ελιές ωρίμασαν γρηγορότερα και νωρίτερα. 15 Οκτωβρίου ήταν όλες μαύρες αλλά ευτυχώς χωρίς ίχνος δάκου. Είναι κορωνέικες. Μπορώ να κάνω τη συνταγή με μαύρη κορωνέικια;
Τι να σας πω… Δεν έχω δοκιμάσει τη μέθοδο με ώριμες ελιές, μπορεί να μαλακώσουν πολύ με αυτήν τη μέθοδο. Από την άλλη, πολλές φορές γλυκαίνουμε τις ώριμες ελιές χωρίς αλλαγή νερού. Ίσως θέλουν προσαρμογή οι χρόνοι αλλά χωρίς να έχω δοκιμάσει δεν μπορώ να έχω εμπεριστατωμένη απάντηση. Καλή επιτυχία στην αξιοποίησή τους.