Vegan/vegetarian

Πώς φτιάχνουμε χαρουπάλευρο-χαρουπόσκονη

Πώς φτιάχνουμε χαρουπάλευρο-χαρουπόσκονη

Ίδια ή διαφορετικά;

Οι συστηματικοί αναγνώστες της σελίδας , γνωρίζουν από πολύ νωρίς την ενασχόλησή μου με το χαρούπι και τα παράγωγά του. Η ανάρτηση για την παρασκευή του χαρουπόμελου είναι από τις πιο παλιές και τις πιο δημοφιλείς.

dsc_0466

Από τότε βέβαια  είχα βάλει στόχο να φτιάξω χαρουπάλευρο που να μου αρέσει. Και φυσικά να δω ποιες είναι οι διαφορές του χαρουπάλευρου από την χαρουπόσκονη και ποιο από τα δυο είναι εφικτό να παρασκευαστεί στο σπίτι. Όσους ρώτησα από την περιοχή μου (ηλικιωμένους και ηλικιωμένες) τα θεωρούσαν το ίδιο πράγμα και δυστυχώς κανείς δεν είχε να μου δώσει μια μέθοδο παρασκευής αξιόπιστη.

dsc_0463

Το ίδιο διαπίστωσα και από την ομολογουμένως εκτενή και χρονοβόρα έρευνά μου στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες ξένες ιστοσελίδες αναφέρονται στο carob flour και στο carob flower  ως  ίδια υλικά. Μια μικρή αναζήτηση θα σας πείσει… Είδα ότι τα διαφοροποιούν κάποιες εταιρείες τυποποίησης και κατέληξα ότι ονομάζουν χαρουπόσκονη τον αλεσμένο φλοιό του «φασολιού»  του χαρουπιού, ενώ χαρουπάλευρο το προϊόν που προκύπτει από την άλεση ολόκληρου του  λοβού μαζί με τα σποράκια.

dsc_0464

Οι πληροφορίες μου από μαρτυρίες ανθρώπων που θυμούνται την χαρουπόσκονη ως υποκατάστατο του καφέ  και του κακάου λένε ότι καβουρδίζανε το φλοιό του χαρουπιού, χωρίς τα σποράκια και έφτιαχναν αρωματικό ρόφημα με σοκολατένια γεύση.

dsc_0453

Έτσι κι εγώ καβούρδισα πιο πολύ ένα μέρος της σκόνης μου (δείτε παρακάτω) για να τη χρησιμοποιήσω σε ροφήματα.  Άρχισα να πειραματίζομαι με ωμά ώριμα χαρούπια, με αποξηραμένα στον ήλιο ,  άλλοτε με ολόκληρο το χαρούπι και  άλλοτε μόνο με το φλοιό του.

dsc_0457

Επιτέλους, φέτος κατόρθωσα κι έφτιαξα αξιοπρεπέστατο χαρουπάλευρο-χαρουπόσκονη . Μάλιστα για να πιστοποιήσω την ποιότητά του, αγόρασα και έτοιμο χαρουπάλευρο από προμηθευτή της εμπιστοσύνης μου και διαπίστωσα ότι πέρα από μικρές διαφορές στην υφή (πιο λεπτοτριμμένο το αγοραστό) ήταν τα ίδια σε γεύση. Υπόψη ότι τα δοκίμασα ωμά, ως αλεύρια.

dsc_0354

Έφτιαξα χαρουπάλευρο δύο φορές, αλλά δυστυχώς έφτιαξα μικρή ποσότητα λόγω …έλλειψης εξοπλισμού. Εκεί εξάλλου οφειλόταν και η διαφορά στην υφή.   Φοβήθηκα ότι θα «έκαιγα» το multi μου – δεν είχα μαζί μου το πιο δυνατό blender μου- και έτσι έμεινα σε μικρή ποσότητα που δοκιμάσαμε όμως και ως ρόφημα και ως υποκατάστατο σοκολάτας στα πολύ εύγευστα και υγιεινά μπισκοτάκια των φωτογραφιών (η συνταγή τους προσεχώς…).

dsc_0311

Όταν προσπάθησα να τρίψω τα σποράκια το μηχάνημα αποδείχθηκε παντελώς  αδύναμο και ακατάλληλο κι έτσι εγκατέλειψα την προσπάθεια.

dsc_0458

Η αλήθεια είναι ότι μετά που λύθηκε η περιέργειά μου για το πώς τέλος πάντων παρασκευάζεται αυτή η μεγάλης θρεπτικής αξίας σκόνη, κατέληξα ότι είναι προτιμότερο να αγοράζουμε το χαρουπάλευρό μας από εταιρείες ή μύλους της εμπιστοσύνης μας γιατί το κόστος παρασκευής στο σπίτι μάλλον είναι υψηλό.

dsc_0459

Ίσως αν κάποιος έχει μια καλή μηχανή άλεσης του καφέ ή των μπαχαρικών να αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει να φτιάξει χαρουπόσκονη στο σπίτι . Η συνταγή απευθύνεται κυρίως στους κατόχους τέτοιων μηχανών. Οι  υπόλοιποι ας αρκεστούμε στην χρήση του έτοιμου προϊόντος τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσουμε κατάλληλο εξοπλισμό, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχει άλλες προσμίξεις που μειώνουν την αξία του.

dsc_0460

Παρατηρήσεις

1)Δεν άφησα τα χαρούπια περισσότερο χρόνο στο νερό κι αυτό όπως προανέφερα ήταν εις βάρος της ποσότητας του χαρουπόμελου, αλλά ήθελα να είναι γλυκιά η σκόνη που θα έπαιρνα από την άλεσή τους οπότε τα σούρωσα πιο νωρίς.

2) Δεν συνιστώ υψηλότερη θερμοκρασία αποξήρανσης για να μην καταστραφούν περισσότερα συστατικά των χαρουπιών.

3)Μένει να δοκιμάσω το μούσκεμα των χαρουπιών σε χλιαρό νερό για να αποφύγω το βρασμό τους αλλά δεν ξέρω αν θα έχω άλλα χαρούπια φέτος. Επιφυλάσσομαι…

4)Οι δοκιμές μου στηρίχθηκαν σε σχόλιο στην ανάρτηση για το χαρουπόμελο  (δείτε την τελευταία σχολιάστρια). Παρόλο που παράλλαξα τη μέθοδό της, στην ουσία βασίστηκα πάνω της. Ευχαριστώ πολύ Κλεοπάτρα (ελπίζω να δεις την ανάρτηση). Κι εδώ να πω κι ένα παράπονο: πολλοί έχουν αντιγράψει την παρασκευή του χαρουπόμελου  (και όχι μόνο…) και  πληροφορίες για την χαρουπιά χωρίς καμία αναφορά στην πηγή.  Δεν εννοώ το copy-paste που ούτως ή άλλως είναι παράνομο, αλλά τουλάχιστον είναι προφανές και γίνεται άμεσα αντιληπτό.  Εννοώ άλλες αναρτήσεις για το χαρουπόμελο (και όχι μόνο) στις οποίες επίσης είναι προφανής ο «συμβουλευτικός ρόλος» (!!!) της σελίδας …  Ας μην ανέφεραν το cretangastronomy  αλλά έστω τις πηγές που εγώ πάντα παραθέτω στο τέλος της ανάρτησής μου.  Τέλος πάντων- απλά για ενημέρωση όσων δεν έχουν ανάλογες εμπειρίες- ένα άρθρο,  μια ανάρτηση, μια εργασία, ένα βιβλίο γίνονται πιο αξιόπιστα  αν αναφέρονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία  τους.

Συνεχίζεται…

Καλό απόγευμα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο