Οικονομικό, εύκολο, νόστιμο καθημερινό πιάτο.
Αυτή τη συνταγή τη «φωτογραφίζω» από πέρυσι το Σεπτέμβρη . Όχι όλες τις φορές που την έφτιαξα, είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που φαίνονται στις φωτογραφίες. Το έχω περιγράψει αμέτρητες φορές σε φίλες αλλά αξίωση να το δημοσιεύσω δεν έγινε μέχρι σήμερα.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συνταγή έχει γίνει ο πιο συχνός τρόπος πια για να τρώμε κοτόπουλο όταν το ετοιμάζω για απλό καθημερινό φαγητό. Γρήγορα και εύκολα τα μπουτάκια του κρεοπωλείου που δεν είναι δα όπως το χωριάτικο σπιτικό κοτόπουλο μετατρέπονται σε ένα εύκολο ψητό γάστρας που σηκώνει πολλές παρεμβάσεις, κρατώντας όμως πάντα κάποιες «σταθερές».
Η κρούστα τους είναι τραγανή και νόστιμη και παρόλο που γενικά το πιάτο είναι ελαφρύ και διαιτητικό, θα βάλουν σε πειρασμό όσους κάνουν δίαιτα. Οι σταθερές λοιπόν που κρατώ στη συνταγή αυτή είναι το γιαούρτι και η μουστάρδα.
Παραδοσιακά εδώ στην Κρήτη συνδυάζουμε τα μικρά ψητά κρέατα (πολλές φορές και τα μαγειρευτά) με κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν. Τυριά, μυζήθρες και γιαούρτι αποτελούν συχνά γέμιση ή επικάλυψη σε φαγητά με κοτόπουλο, με κουνέλι , με αρνί και κατσίκι. Εκεί «πατάει» κι αυτή συνταγή.
Όσο με αφορά, πολύ συχνά χρησιμοποιώ το γιαούρτι στα μαγειρέματά μου με κοτόπουλο. Θεωρώ ότι το αναβαθμίζει .
Εννοείται ότι η συνταγή μπορεί να γίνει και με ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μεγάλες μερίδες, αλλά εγώ τη συνηθίζω με μπουτάκια . Το πολύ να βάλω ένα στήθος . Επειδή δεν βάζω άλλη λιπαρή ουσία εκτός από το γιαούρτι δεν συνηθίζω αυτή τη συνταγή μόνο με στήθος κοτόπουλου. Ή ανάμεικτα, ή σκέτα μπουτάκια.
Υλικά
5 μπουτάκια κοτόπουλου μεσαίου μεγέθους
1-2 κουταλιές ξύδι (για το ξιδόνερο)
½ -3/4 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλιά μουστάρδα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μέτριες ντομάτες (αν έχουμε)
Αλάτι
Πιπέρι
Επιλογή από: θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο, κουρκουμά, κύμινο ή ό,τι συνδυασμό τους μας αρέσει
Προαιρετικά: 1 κουταλάκι μέλι στο μείγμα του γιαουρτιού , πιπεριές και μανιτάρια.
Επί το έργον
Βάζουμε τα μπουτάκια σε ξιδόνερο για 20 λεπτά πάνω κάτω (αυτό εγώ το κάνω πάντα, ανεξάρτητα του πώς θα μαγειρέψω το κοτόπουλο). Τα ξεπλένουμε καλά, τα αλατίζουμε και τα στρώνουμε στη γάστρα με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο , το μέλι (αν βάλουμε) και όποιο μπαχαρικό προτιμάμε και αλείφουμε με το μείγμα τα μπουτάκια , να πάει παντού.Αφήνουμε να μείνει άλλο ένα μισάωρο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε το κρεμμύδι σε όγδοα και το σπρώχνουμε εδώ κι εκεί στη γάστρα. Κόβουμε και τις ντομάτες σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από τα μπουτάκια. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αλάτι τις φέτες της ντομάτας.
Αν βάλουμε λαχανικά τα αραδιάζουμε κι αυτά πάνω και ενδιάμεσα στα μπουτάκια. Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τη γάστρα και αδειάζουμε σχεδόν όλα τα υγρά που έχουν προκύψει σε μια κατσαρόλα.
Εδώ με μπούκοβο, χειμωνιάτικη εκτέλεση:
Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, ξεσκέπαστη αυτή τη φορά και ψήνουμε για άλλη μια ώρα, να ροδίσουν τα μπουτάκια και να γίνει τραγανή η κρούστα τους.
Θα πρέπει να ξεκολλά το κρέας από τα κόκαλα με το άγγιγμα του πιρουνιού.
Σερβίρουμε το ψητό μας με τηγανητές πατάτες και χρησιμοποιούμε το ζουμί που τραβήξαμε για ένα πολύ νόστιμο πιλαφάκι ή για να μαγειρέψουμε κάποιο ζυμαρικό.
Παρατηρήσεις
1)Τον χειμώνα που δεν έχω ντομάτες συνηθίζω το μπούκοβο, για να δώσω και λίγο χρώμα.
2)Συνήθως δεν γυρίζω τα μπουτάκια στο ψήσιμο. Αν είναι σχετικά μεγάλα, τα γυρίζω μετά την 1 ώρα ψησίματος με σκεπασμένη γάστρα για μισή ώρα, και τα επαναφέρω το τελευταίο μισάωρο για να γίνει τραγανή η πέτσα.
3) Στο ρύζι ακολουθώ την αναλογία 3:1 (τρία μέρη υγρό, 1 ρύζι) και δεν προσθέτω τίποτα άλλο. Πολύ ωραίο είναι και το κοφτό μακαρονάκι σ’ αυτό το ζωμό.
4)Σε περίπτωση δίαιτας, μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι 2% και να παραλείψουμε το ελαιόλαδο, και φυσικά να αφήσουμε για άλλους το τραγανό δέρμα!
5)Αν δεν έχουμε γάστρα, κάνουμε τη διαδικασία σε βαθύ πυρέξ που σκεπάζουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο. Υπενθυμίζω ότι η γυαλιστερή πλευρά πρέπει να είναι προς την πλευρά του φαγητού σύμφωνα με τους ειδικούς…
[…] δοκιμάσαμε και με ψητό ψάρι σε κρούστα αλατιού και ψητό κοτόπουλο και ταίριαζε […]
Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή σας και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό! Το κοτόπουλο έγινε πολύ τρυφερό και νόστιμο με τραγανή πέτσα, ενώ με το ζουμάκι έφτιαξα ένα φανταστικό πιλάφι. Επιτέλους, χάρη σε εσάς έμαθα να ψήνω σωστά το κρέας στο φούρνο! Η επόμενη συνταγή που θα δοκιμάσω είναι το γκιούλμπασι. Να είστε καλά!
Πολύ χαίρομαι! Θα ήταν και καλής ποιότητας η πρώτη ύλη γιατί μερικές φορές τα κοτόπουλα είναι άγευστα ότι κι αν τους κάνει κανείς! Κι εμείς αγαπάμε αυτή την εύκολη συνταγή που δίνει πραγματικά νόστιμο αποτέλεσμα με λίγο κόπο.Σας ευχαριστώ που την εμπιστευτήκατε και ακόμη μπήκατε στον κόπο να μας γράψετε εντυπώσεις. Να είστε καλά! Να το δοκιμάστε το γκιούλμπασι! Πιο βαρύ φαγητό αλλά πολύ νόστιμο!
Μποτάκια κοτόπουλου.
Η συνταγή σου και η βοήθεια πως γίνεται είναι καταπληκτικά. Γειά στα χέρια σου μείναμε κατανθουσιασμενοι. Όλες σου οι συνταγές που δοκιμάσαμε μας έχουν καταπλήξει.
Πολλούς χαιρετισμούς στην Κρήτη.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που εμπιστεύεστε τις συνταγές και επί πλέον κάνετε τον κόπο να μας πείτε τις εντυπώσεις σας! Χαίρομαι που βγαίνουν έτσι όπως σας αρέσουν. Να είστε καλά!
Υπέροχη συνταγή. Άλλο ένα φαγητό σας που μπαίνει στη λίστα των αγαπημένων μου. Έχουμε κατα ενθουσιαστεί. Τόσο ελαφρύ και τόσο νόστιμο κοτόπουλο εμπορίου δεν έχουμε ξαναφάει. Επειδή έχω μικρά παιδιά το μόνο μπαχαρικό που προσθεσα ήταν γλυκιά πάπρικα. Εξαιρετικό το αποτέλεσμα. Χρόνια τώρα φτιάχνω τις συνταγές σας και οφείλω να πω πως είστε εγγύηση επιτυχίας για μένα. Να είστε καλά!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσε και με συγκινεί που μπήκατε στον κόπο να μας το πείτε με τόσο όμορφο τρόπο. Να είστε καλά!
Καλησπέρα! Δοκίμασα την συνταγή αλλά μου έκοψε το γιαούρτι!εσάς δεν σας κόβει ? Τι πήγε λάθος;
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση (είχα ένα μικρό τεχνικό θέμα στα σχόλια). Δεν μου έχει κόψει ποτέ, σχεδόν δεν φαίνεται ότι υπάρχει γιαούρτι στη σάλτσα. Ίσως έτυχε, ίσως το είδος του γιαουρτιού…
Μπράβο ,συγχαρητήρια.Για τις οδηγίες τις απλεςπου δίνετε.Αν και δεν μου αρέσει η μαγειρική,επειδή μου φαίνεται δύσκολη,τις φορές που έκανα συνταγή σας,(και ήταν αρκετες που με σώσατε)δεν τις έφαγα μόνη μου,τις φάγανε και τα παιδιά μου.Μπραβο και πάλι.απλα και κατανοητά με απλά “σπίτισια “υλικα.Με εκτίμηση από θεσσαλονικη
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά! Χαιρετισμούς στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη, την εξ αγχιστείας πατρίδα μου (είναι ο σύζυγος Θεσσαλονικιός 😉 ).