Γλυκά

Μπισκότα-μπουκίτσες αμυγδάλου

Μπισκότα-μπουκίτσες αμυγδάλου

Τρώγονται σαν στραγαλάκια!

Θυμήθηκα αυτή τη συνταγή για τις μπουκίτσες αμυγδάλου μετά την προχθεσινή δημοσίευση της φρουτοσαλάτας τύπου «Αμβροσία». Με  ένα ωραίο σχόλιο κάτω από το video στο youtube, μια φίλη έλεγε πως θα χρησιμοποιήσει αυτή τη φρουτοσαλάτα πάνω από βάση μπισκότων, προφανώς για να δημιουργήσει ένα light cheesecake ψυγείου.

Μπισκότα-μπουκίτσες αμυγδάλου

Μου ήρθε αυτό που οι μαθητές μου λένε «φλασιά» στο μυαλό! Και βέβαια, της απάντησα ότι είναι πολύ ωραία η ιδέα της, και ότι κι εγώ σερβίρω αυτή τη φρουτοσαλάτα κάποιες φορές με μπισκότα από πάνω, όχι σαν βάση. Και ανέτρεξα στα τετράδιά μου-όσα έχω εδώ που είμαι-για να βρω μια κατάλληλη συνταγή!

Μπισκότα-μπουκίτσες αμυγδάλου

Μικρά μπισκοτάκια, σαν στραγαλάκια είναι στη χούφτα… Δεν τους αντιστέκεται κανείς! Σκέτα ή πάνω από παγωτά και κρέμες παντός είδους. Τα έφτιαξα όσο είχαμε ακόμη φρουτοσαλάτα και όντως ταίριαξαν τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά. Φυσικά και όσα περίσσεψαν δεν πήγαν χαμένα. Αλίμονο, σιγά μη μας ξέφευγαν…

Μπισκότα-μπουκίτσες αμυγδάλου

Μ’ αυτές τις μικρές μπουκίτσες, που πολύ της μόδας είναι τελευταία, έχεις βέβαια την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να φας μόνο τόσο όσο για να μη ζηλέψει το μάτι. Αμ, δε… Χαρά σ’ αυτούς που συγκρατούνται στο πρώτο! Είναι από τις κατηγορίες ανθρώπων που θαυμάζω! Εμείς πάλι με τις χούφτες… Ή άντε στο μικρό πιατάκι. Δίπλα στον καφέ… Πώς πας σε μια καλή καφετέρια και σου ‘χουν ένα κερασματάκι δίπλα; Έτσι και τούτες οι μπουκίτσες. Μόνο που εκεί ντρέπεσαι να ζητήσεις δεύτερο Στο σπίτι σου πάλι όχι, δεν ντρέπεσαι καθόλου να ξανανοίξεις τη μπισκοτιέρα! Γι αυτό δεν έφτιαξα πολλές. Οι ποσότητες που δίνω γέμισαν το ταψί της κουζίνας «ασφυκτικά» θα έλεγα.

Μπισκότα-μπουκίτσες αμυγδάλου

Δηλαδή καλύτερα θα ήταν να τις έβαζα πιο αραιά, αλλά και που κόλλησαν λίγο μεταξύ τους αποκολλήθηκαν εύκολα και γλύτωσα και τη δεύτερη φουρνιά!Τώρα, αν εσείς φτιάξετε τη συνταγή ίσως χρειαστεί να τα βάλετε σε δυο ταψάκια. Ο δικός μου φούρνος είναι κάπως μεγάλος. Έτσι στα γρήγορα είχαμε αυτά τα νόστιμα μικρά μπισκοτάκια για να τα δοκιμάσουμε και με τη φρουτοσαλάτα μας.

Παρατηρήσεις

  1. Επειδή η καστανή ζάχαρη που είχα είχε πολύ χοντρούς κόκκους, πέρασα όλο το μείγμα των στερεών υλικών από το multi. Τα είχα ήδη βάλει στο μπολ ανάμειξης όταν το σκέφτηκα, γι αυτό βλέπετε την αντίστοιχη φωτογραφία. Θα αρκούσε να περαστεί μόνο η ζάχαρη από το multi.
  2. Μπορούμε να αλέσουμε λευκά αμύγδαλα αν δεν έχουμε πούδρα αμυγδάλου. Εγώ έτυχε να έχω περίσσευμα από άλλη παρασκευή αλλά συνήθως αλέθω μαζί με τη ζάχαρη καβουρδισμένα και απόλυτα στεγνά ασπρισμένα αμύγδαλα γι αυτές τις παρασκευές.
  3. Χώρισα στα 2 κάθε τετραγωνάκι, δηλαδή κάθε μπισκοτάκι ήταν περίπου 3 gr πριν ψηθεί. Γι αυτό και η μετακίνηση από το χαρτί που έχουμε ανοίξει τη ζύμη σε φύλλο βολεύει να γίνεται με μαχαίρι όταν είναι λίγο πιο μεγάλα τα μπισκοτάκια μας. Φροντίζουμε το «φύλλο» να είναι ισόπαχο για να είναι ίδιου μεγέθους τα μπισκοτάκια μας και το κόβουμε πρώτα στη μέση μετά κάθε κομμάτι στη μέση και ακόμη μια φορά στη μέση! Δηλαδή σε 8 μέρη «οριζοντίως» και άλλα τόσα «καθέτως».
  4. Οι ποσότητες των υλικών της συνταγής προσαρμόστηκαν στο βούτυρο που διέθετα, που ήταν μόνο 150 gr. Δίνω όμως αυτήν την αναλογία αντί των αρχικών ποσοτήτων γιατί ήταν όσο έπρεπε για 1 ταψί του φούρνου. Ίσως σε μικρότερο φούρνο να χρειαστεί να τα βάλουμε σε δύο ταψάκια. Αν συνηθίζουμε ψήσιμο σε αέρα, θα μπορούσαν να ψηθούν κι έτσι… Στα μπισκότα ταιριάζει το ψήσιμο στον αέρα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο