Τρώγονται σαν στραγαλάκια!
Θυμήθηκα αυτή τη συνταγή για τις μπουκίτσες αμυγδάλου μετά την προχθεσινή δημοσίευση της φρουτοσαλάτας τύπου «Αμβροσία». Με ένα ωραίο σχόλιο κάτω από το video στο youtube, μια φίλη έλεγε πως θα χρησιμοποιήσει αυτή τη φρουτοσαλάτα πάνω από βάση μπισκότων, προφανώς για να δημιουργήσει ένα light cheesecake ψυγείου.
Μου ήρθε αυτό που οι μαθητές μου λένε «φλασιά» στο μυαλό! Και βέβαια, της απάντησα ότι είναι πολύ ωραία η ιδέα της, και ότι κι εγώ σερβίρω αυτή τη φρουτοσαλάτα κάποιες φορές με μπισκότα από πάνω, όχι σαν βάση. Και ανέτρεξα στα τετράδιά μου-όσα έχω εδώ που είμαι-για να βρω μια κατάλληλη συνταγή!
Μικρά μπισκοτάκια, σαν στραγαλάκια είναι στη χούφτα… Δεν τους αντιστέκεται κανείς! Σκέτα ή πάνω από παγωτά και κρέμες παντός είδους. Τα έφτιαξα όσο είχαμε ακόμη φρουτοσαλάτα και όντως ταίριαξαν τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά. Φυσικά και όσα περίσσεψαν δεν πήγαν χαμένα. Αλίμονο, σιγά μη μας ξέφευγαν…
Μ’ αυτές τις μικρές μπουκίτσες, που πολύ της μόδας είναι τελευταία, έχεις βέβαια την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να φας μόνο τόσο όσο για να μη ζηλέψει το μάτι. Αμ, δε… Χαρά σ’ αυτούς που συγκρατούνται στο πρώτο! Είναι από τις κατηγορίες ανθρώπων που θαυμάζω! Εμείς πάλι με τις χούφτες… Ή άντε στο μικρό πιατάκι. Δίπλα στον καφέ… Πώς πας σε μια καλή καφετέρια και σου ‘χουν ένα κερασματάκι δίπλα; Έτσι και τούτες οι μπουκίτσες. Μόνο που εκεί ντρέπεσαι να ζητήσεις δεύτερο Στο σπίτι σου πάλι όχι, δεν ντρέπεσαι καθόλου να ξανανοίξεις τη μπισκοτιέρα! Γι αυτό δεν έφτιαξα πολλές. Οι ποσότητες που δίνω γέμισαν το ταψί της κουζίνας «ασφυκτικά» θα έλεγα.
Δηλαδή καλύτερα θα ήταν να τις έβαζα πιο αραιά, αλλά και που κόλλησαν λίγο μεταξύ τους αποκολλήθηκαν εύκολα και γλύτωσα και τη δεύτερη φουρνιά!Τώρα, αν εσείς φτιάξετε τη συνταγή ίσως χρειαστεί να τα βάλετε σε δυο ταψάκια. Ο δικός μου φούρνος είναι κάπως μεγάλος. Έτσι στα γρήγορα είχαμε αυτά τα νόστιμα μικρά μπισκοτάκια για να τα δοκιμάσουμε και με τη φρουτοσαλάτα μας.
Υλικά
150 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Περίπου 3/4 από 1 κουταλάκι μπέικιν (το κουταλάκι μου είναι το δοσομετρικό των 5ml και δεν το γέμισα εντελώς)
75 gr τριμμένο αμύγδαλο (πούδρα αμυγδάλου)
150 gr καστανή ζάχαρη
150 gr βούτυρο αγελάδος σε πλάκα
Επί το έργον
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ. Κρατάμε 1-2 κουταλιές από τη ζάχαρη αν θέλουμε. Κόβουμε το βούτυρο παγωμένο όπως είναι από το ψυγείο σε κύβους, και το προσθέτουμε στο μείγμα των υπόλοιπων υλικών. Δουλεύουμε με τα δάκτυλα τα υλικά μας ώστε να έχουμε μια συμπαγή ζύμη.
Την απλώνουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος ή σε μεμβράνη και την ανοίγουμε σε τετράγωνο φύλλο με διαστάσεις περίπου 24Χ24. Βάζουμε το φύλλο αυτό στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις). Βγάζουμε το φύλλο από το ψυγείο, το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη που κρατήσαμε, και το κόβουμε σε τετραγωνάκια με πλευρά περίπου 3 cm.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή μιας σπάτουλας, τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αν θέλουμε τα κόβουμε σε 2 κομματάκια το καθένα (αυτό έκανα εγώ εδώ). Τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια αλλά και ο πάτος τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα μετακινήσουμε (είναι τριφτά και όταν είναι ζεστά είναι εύθραυστα), και τα αποθηκεύουμε σε μπισκοτιέρα.
Παρατηρήσεις
- Επειδή η καστανή ζάχαρη που είχα είχε πολύ χοντρούς κόκκους, πέρασα όλο το μείγμα των στερεών υλικών από το multi. Τα είχα ήδη βάλει στο μπολ ανάμειξης όταν το σκέφτηκα, γι αυτό βλέπετε την αντίστοιχη φωτογραφία. Θα αρκούσε να περαστεί μόνο η ζάχαρη από το multi.
- Μπορούμε να αλέσουμε λευκά αμύγδαλα αν δεν έχουμε πούδρα αμυγδάλου. Εγώ έτυχε να έχω περίσσευμα από άλλη παρασκευή αλλά συνήθως αλέθω μαζί με τη ζάχαρη καβουρδισμένα και απόλυτα στεγνά ασπρισμένα αμύγδαλα γι αυτές τις παρασκευές.
- Χώρισα στα 2 κάθε τετραγωνάκι, δηλαδή κάθε μπισκοτάκι ήταν περίπου 3 gr πριν ψηθεί. Γι αυτό και η μετακίνηση από το χαρτί που έχουμε ανοίξει τη ζύμη σε φύλλο βολεύει να γίνεται με μαχαίρι όταν είναι λίγο πιο μεγάλα τα μπισκοτάκια μας. Φροντίζουμε το «φύλλο» να είναι ισόπαχο για να είναι ίδιου μεγέθους τα μπισκοτάκια μας και το κόβουμε πρώτα στη μέση μετά κάθε κομμάτι στη μέση και ακόμη μια φορά στη μέση! Δηλαδή σε 8 μέρη «οριζοντίως» και άλλα τόσα «καθέτως».
- Οι ποσότητες των υλικών της συνταγής προσαρμόστηκαν στο βούτυρο που διέθετα, που ήταν μόνο 150 gr. Δίνω όμως αυτήν την αναλογία αντί των αρχικών ποσοτήτων γιατί ήταν όσο έπρεπε για 1 ταψί του φούρνου. Ίσως σε μικρότερο φούρνο να χρειαστεί να τα βάλουμε σε δύο ταψάκια. Αν συνηθίζουμε ψήσιμο σε αέρα, θα μπορούσαν να ψηθούν κι έτσι… Στα μπισκότα ταιριάζει το ψήσιμο στον αέρα.