Συνταγή 100 χρόνων!
Κάθε χρόνο, εκτός από τις δικές μου συνταγές παραδοσιακών γλυκών, συνηθίζω να δοκιμάζω αυτές τις μέρες συνταγές φίλων. Είναι πια κάτι σαν έθιμο. Κάνω μισή δόση “άλλους” κουραμπιέδες και “άλλα” μελομακάρονα, πολλές χρονιές αρκετά νωρίτερα από τις γιορτές για να ανανεώνω το συνταγολόγιό μου. Φέτος επειδή σκοπεύω να κάνω τα δικά μου μελομακάρονα για την Πρωτοχρονιά, έφτιαξα την συνταγή φίλης για τα Χριστούγεννα.
«Αν δεν μοιράζεσαι αυτά που έχεις είναι σα να μη τά έχεις !!!!!» . Αυτή ήταν η απάντηση της διαδικτυακής μου φίλης κ. Ρένας, που έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται την σελίδα «ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ» στο facebook (αναζητείστε τη αν έχετε fb), όταν της ζήτησα την άδεια να δημοσιεύσω στο blog τη συνταγή της γιαγιάς της.
Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από την κ. Ρένα. Είναι από τους ανθρώπους που μοιράζονται απλόχερα τις γνώσεις τους (και δεν έχει μόνο γνώσεις μαγειρικής). Είδατε πώς διατύπωσε την “άδεια” αναδημοσίευσης; Η συνταγή είναι της συνονόματης γιαγιάς της και λέει πως είναι τουλάχιστον 100 χρόνων.
Ίσως κάποια στιγμή στη διαδρομή της στο χρόνο να προστέθηκε το μπέικιν (υπήρχε άραγε πριν 100 χρόνια;) γιατί και στις παλιές συνταγές της δικής μου γιαγιάς έχει αντικατασταθεί πολλές φορές η σόδα , η αμμωνία και η αλουσιά με το μεταγενέστερο μπέικιν. Η συνταγή δίνει εξαιρετικά μελομακάρονα που ανάλογα με τον τρόπο μελώματος είναι μαλακά και σιροπιασμένα μέχρι την «καρδιά» ή κρατούν λίγο.
Στο μέλωμα όπως καταλάβατε έκανα εγώ «τα δικά μου». Δοκίμασα και τον κλασικό κρητικό τρόπο δηλαδή κρύα μελομακάρονα – καυτό σιρόπι (αυτόν προτείνει και η κ. Ρένα), και τον τρόπο που έχω καθιερώσει τα τελευταία χρόνια και περιγράφω στη δική μου συνταγή. Οι γνώμες των δοκιμαστών διχάστηκαν. Κάποιοι είπαν πώς είναι καλύτερα έτσι και κάποιοι αλλιώς. Νομίσω ότι στην συγκεκριμένη συνταγή ήταν καλύτερα με τον κρητικό τρόπο . Πάντως και τα μεν και τα δε «φεύγουν» με ρυθμό πολυβόλου! Μάλλον δεν θα έχουμε τα Χριστούγεννα μελομακάρονα στο σπίτι μας…
Η συνταγή είναι δοσμένη με τον παλιό τρόπο. Φλιτζάνια, ποτήρια , κουτάλια, με την παρατήρηση της κ. Ρένας ότι τα φλιτζάνια δεν είναι από τα τεράστια σύγχρονα. Έτσι πήρα μια παλιομοδίτικη φλιτζάνα, την ογκομέτρησα , είδα ότι είναι 200ml ενώ τα ποτήρια είναι 250 ml , και σας δίνω την συνταγή με το συνηθισμένο μου τρόπο. Δίνω τις ποσότητες για τη μισή δόση (διπλασιάστε για ολόκληρη) που μου έδωσε 52 κανονικά μελομακάρονα.
Υλικά
400 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας (είναι 1 και 3/5 της δοσομετρικής κούπας των 250ml)
185 gr ζάχαρη (200ml ή 4/5 της κούπας)
½ κούπα (125ml ) χυμό πορτοκαλιού
8 κουταλιές κονιάκ (βγήκε 75 ml με το κοινό κουτάλι, ενώ το δοσομετρικό κουτάλι θα έδινε 120 ml)
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν (μισό φακελάκι)
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα (εγώ πρόσθεσα και λίγο γαρύφαλλο)
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Περίπου 700 gr αλεύρι (5 κούπες των 250 ml και λίγο ακόμη)
Σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μέλι
¾ κούπας νερό
Φλούδα πορτοκαλιού και ξύλο κανέλας
Για το γαρνίρισμα: σουσάμι καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο ή/και καρύδια χοντοκοπανισμένα
Κανέλα τριμμένη
Γαρύφαλλο τριμμένο
Επί το έργον
Δείτε το κατατοπιστικό βιντεάκι μας και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο ΕΔΩ:
Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο , τη ζάχαρη, το κονιάκ και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά . Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε στο μείγμα (αυτό να γίνει πάνω από τη λεκάνη γιατί φουσκώνει πολύ).
Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Μετά την 5η κούπα με προσοχή , να μη σφίξει πολύ η ζύμη. Δεν ζυμώνουμε , μόνο ενσωματώνουμε το αλεύρι. Πρέπει να είναι εύπλαστη και κανονική η ζύμη μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά ως μισή ώρα σκεπασμένη με πετσέτα. Ανάβουμε το φούρνο και αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Συνήθως πατάμε τα μακρόστενα μπαστουνάκια σε ανάγλυφο πιατάκι για να δημιουργήσουμε ανώμαλη επιφάνεια και να συγκρατηθεί καλύτερα το σουσάμι και το καρύδι.
Το δικό μου είναι παμπάλαιο πολύ βολικό εργαλείο (αλήθεια, ξέρετε την αρχική χρήση του; ).
Τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.
Μέλωμα:
1ος τρόπος: Έχουμε φτιάξει πριν από τα μελομακάρονα το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 1 λεπτό ( από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός) και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Εν ανάγκη το βάζουμε στο ψυγείο όταν γίνει χλιαρό. Βουτάμε για 10-15 δευτερόλεπτα τα μελομακάρονα δυο-τρία μαζί μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα (να στραγγίζει το σιρόπι στην κατσαρόλα) .
UPDATE 13-11-2017: Για να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια των συστατικών του μελιού μπορούμε να το προσθέσουμε αφού βράσει η ζάχαρη με το νερό. Έτσι διευκολύνουμε και το κρύωμα του σιροπιού. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε αδιάλυτο μέλι στο γαρνίρισμα των μελομακάρονων για περισσότερη γεύση, όπως εξάλλου κάνω στην πρώτη συνταγή που έχω δώσει εδώ
2ος τρόπος: Ψήνουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά του σιροπιού, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και χαμηλώνουμε το μάτι στο 1, ίσα να διατηρείται καυτό χωρίς να κοχλάζει. Βάζουμε 2-3 μελομακάρονα, τα γυρίζουμε κι από την άλλη και τα βγάζουμε πάλι με τρυπητή κουτάλα όπως παραπάνω. Ανάλογα πόσο μελωμένα μας αρέσουν, αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα ως 1 λεπτό.
Για το γαρνίρισμα τα αραδιάζουμε σε πιατέλα ή σε μπολ που κλείνει, όσο είναι ζεστά από το σιρόπιασμα, και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι
ή τα καρύδια όπως περιγράφω και στην δική μου συνταγή.
Παρατηρήσεις
- Οι ποσότητες των υλικών του σιροπιού, αναφερόταν σε ολόκληρη τη δόση με την παρατήρηση να ξαναφτιάξουμε αν δεν φτάσει. Εγώ έφτιαξα με τις ίδιες ποσότητες το σιρόπι για τη μισή δόση και ήταν αρκετό. Περίσσεψε ελάχιστο (το έβαλα σ’ ένα βαζάκι στο ψυγείο για τηγανίτες…).
- Επειδή ήθελα να δοκιμάσω και τους δυο τρόπους μελώματος, έκανα το μισό σιρόπι στην αρχή, το κρύωσα και δοκίμασα τον πρώτο τρόπο στο πρώτο ταψί. Έκανα άλλη μισή δόση σιρόπι και σιρόπιασα την επόμενη μέρα τα εντελώς κρύα μελομακάρονα με το δεύτερο τρόπο. Αν επιλέξετε ένα τρόπο μελώματος κάντε ολόκληρη τη δόση μια και καλή!
- Δεν χρειάζεται να βράσει περισσότερο το σιρόπι γιατί όπως βλέπετε το νερό είναι σχετικά λίγο οπότε είναι αρκετά πηκτό. Επίσης δεν αφήνουμε πολύ τα μελομακάρονα αυτής της συνταγής μέσα στο σιρόπι γιατί είναι ιδιαίτερα αφράτα και θα διαλυθούν. Ίσως γι αυτό είναι καλύτερος στα συγκεκριμένα ο δεύτερος τρόπος, γιατί μπορούμε να κανονίσουμε πόσο μελωμένα τα θέλουμε.
- Φυλάσσουμε τα μελομακάρονα σε μπολ που κλείνει ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Έφτιαξα τα αυγοκαλαμαρα! Τέλεια, ασυναγώνιστα! !!!!!!!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Καλοφάγωτα και καλές γιορτές να έχετε. Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή και μπήκατε στον κόπο να σχολιάσετε!
Πολύ ωραία τα μελομακάρονα κυρία Βαγγελιώ και υπέροχα μελωμένα!!!Οσο για το πιατάκι που χρησιμοποιήσατε για το σχέδιο η μαμά μου είχε ενα παρόμοιο και έτριβε εκει τα μήλα και τα αχλάδια για τις φρουτόκρεμες τότε που δεν υπήρχαν τα μπλέντερ!Δεν ξέρω βέβαια αν αυτή είναι η αρχική του χρήση..Σας εύχομαι καλές,και χαρούμενες γιορτές,με υγεία!!!!
Μαρία, μου αυτή ακριβώς είναι η χρήση του. Ξέμεινε από την εποχή που μας είχε μικρούς η μάνα μου. Εγώ στα παιδιά μου είχα μπλέντερ. Κι όμως το καλοκαίρι που μας πέρασε, σε μια διακοπή ρεύματος έφτιαξα μ’ αυτό την φρουτόκρεμα της εγγονής μου. Διαχρονικό! Καλές γιορτές να έχουμε σ’ όλο τον κόσμο!
Καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό σε σένα και την οικογένειά σου! Να φτιάχνεις πάντα νόστιμες συνταγές να τις χαιρόμαστε!
Συνέκρινα τη συνταγή αυτή με εκείνη που φτιάχνουμε τα τελευταία χρόνια στο σπίτι μας και είναι ουσιαστικά ίδιες! Σε εμάς την είχε δώσει φίλη από το χωριό που την είχε πάρει με τη σειρά της από την πεθερά του αδελφού της!
Έτσι είναι με τις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές! Τις έχουμε πολλοί! Καλές γιορτές!
Έχω το ίδιο γυάλινο σκεύος και η μαμά μου έλεγε ότι της το έστειλε η θεία μου απο Αθήνα το 1950 για να μου τρίβει τα φρούτα για φρουτόκρεμες !!!!!
[…] ΠΗΓΗ […]
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ.
ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΧΩ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΜΕ ΕΧΕΤΕ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΠΡΟΠΡΩΣΟΠΗ .ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΡΙΑ ΣΑΣ……
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσαν. Και του χρόνου να είμαστε καλά και Καλή Χρονιά να έχουμε!
[…] Τα πατούδα σερβίρονται και σιροπιαστά σε πολλές περιοχές, οπότε αντί αχνοζάχαρη μπορούμε να τα σιροπιάσουμε όπως τα μελομακάρονα. […]
Έχω καιρό να σχολιάσω, αν και να ξέρεις ότι σχεδόν κάθε μέρα μπαίνω στην διαδικτυακή κουζίνα σου! Η δική μου παλιά συνταγή για μελομακάρονα (φοινίκια στη λεσβιακή ντοπιολαλιά) έχει λιγότερο αλεύρι και σιμιγδάλι ψιλό. Πιστεύω ότι γίνονται πιο τραγανά από τα άλλα και δεν σπάνε εύκολα. Αν σε ενδιαφέρει, να σου πώς τη δοσολογία. Καλές γιορτές, με υγεία!
Ευχαριστώ Ειρήνη μου που με τιμάς με τις επισκέψεις σου! Η μαμά μου βάζει σιμιγδάλι στις συνταγές της γιατί της αρέσουν τα τραγανά μελομακάρονα (όπως και στην αδελφή μου) και ξέρω την υφή τους. Εγώ είμαι του σιροπιαστού περισσότερο χωρίς να λέω όχι και στα νόστιμα τραγανά που όντως είναι πιο σταθερά! Θα χαρώ να μου δώσεις τη συνταγή σου γιατί όταν φτιάχνω για τα παιδιά μου τα θέλω πιο σταθερά αφού “ταλαιπωρούνται” για να φτάσουν στα χέρια τους! Θα χαρεί και η μάνα μου να δοκιμάσει κι άλλες συνταγές εκτός από τις δικές της!
Στο γυάλινο πιατάκι σου τρίβανε τα φρούτα για την φρουτόκρεμα των παιδιών !!!
Ακριβώς! Διπλή χρήση είχε ανέκαθεν! Καλές γιορτές!
Τι πρεπει να κάνω αν μου βγαζει το λαδί στη ζύμη?
Καλές γιορτές!!
Μάλλον την παραζυμώσατε… Ελπίζω να μη βγήκαν σκληρά! Καλές γιορτές και σε σας!
Νομίζω η ζύμη του μελομακάρονου βγάζει λάδι γενικά. Εγώ την βάζω στο ψυγείο πριν το πλάσιμο για να σταθεροποιείται.
Αρκεί να μη τα ζυμώσουμε πολύ και να την αφήσουμε να ξεκουραστεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ψυγείο. Μου έχει τύχει 1-2 φορές να βγάλει λάδι αλλά το απέδωσα στο αλεύρι…
Καλημερα σας,ειμαι απο τις φανατικες followers σας,οποια συνταγη σας και αν εχω κανει ειναι επιτυχια.Μια απορια εχω,τι αλευρι βαζουμε στα μελομακαρονα;
Σας ευχαριστώ πολύ! Εγώ βάζω συνήθως για όλες τις χρήσεις αλλά κατάλληλο είναι και το μαλακό για πιο τραγανό αποτέλεσμα!
Σου αξιζει μεγαλο μπραβο. Οτι συνταγη εχω φτιαξει ειναι τελεια. Καλες γιορτες με υγεια και αγαπη.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά!
Εφτιαξα τα μελομακαρονα με το αλευρι και το δευτερο τροπο σιροπιασματος. Εγιναν φανταστικα. Εχω δοκιμασει πολλες συνταγες αλλα αυτη ειναι πολυ επιτυχημενη. Καλες γιορτες με υγεια και αγαπη στις καρδιες μας.
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Είναι τόσο διαφορετικά τα γούστα στα μελομακάρονα… Και του χρόνου να είμαστε καλά, καλύτερα! Καλές γιορτές και σε σας!
Καλησπέρα ,εγώ που δεν έχω τέτοιο πιάτα κι για το σχήμα ,τι αντίστοιχο μπορώ να χρησιμοποιήσω?
Ευχαριστώ
Καλησπέρα σας. Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τον τρίφτη του τυριού (ξέρετε, εκείνο τον τρίφτη που από μια πλευρά τρίβουμε ντομάτα και από κάποια έχει και για τυρί).Καλή επιτυχία!