Vegan/vegetarian

Μελομακάρονα Κρήτης (VIDEO)

Μελομακάρονα Κρήτης (VIDEO)

Συνταγή 100 χρόνων! 

Κάθε χρόνο, εκτός από τις δικές μου συνταγές παραδοσιακών γλυκών, συνηθίζω να δοκιμάζω αυτές τις μέρες συνταγές φίλων. Είναι πια κάτι σαν έθιμο. Κάνω μισή δόση “άλλους” κουραμπιέδες και “άλλα” μελομακάρονα, πολλές χρονιές αρκετά νωρίτερα από τις γιορτές για να ανανεώνω το συνταγολόγιό μου. Φέτος επειδή σκοπεύω να κάνω τα δικά μου μελομακάρονα  για την Πρωτοχρονιά, έφτιαξα την συνταγή φίλης για τα Χριστούγεννα.

DSC_1012

«Αν  δεν μοιράζεσαι αυτά που έχεις είναι σα να μη τά έχεις !!!!!» . Αυτή ήταν η απάντηση της διαδικτυακής μου φίλης κ. Ρένας, που έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται την σελίδα «ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ» στο facebook (αναζητείστε τη αν έχετε fb), όταν της ζήτησα την άδεια να  δημοσιεύσω στο blog τη συνταγή της γιαγιάς της.

DSC_1011

Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από την κ. Ρένα. Είναι από τους ανθρώπους που μοιράζονται απλόχερα τις γνώσεις τους (και δεν έχει μόνο γνώσεις μαγειρικής). Είδατε πώς διατύπωσε την “άδεια” αναδημοσίευσης; Η συνταγή είναι της συνονόματης γιαγιάς της και λέει πως είναι τουλάχιστον 100 χρόνων.

Σιροπιασμένο με τον 1ο τρόπο
Σιροπιασμένο με τον πρώτο  τρόπο. Μέλι μέχρι την “καρδιά”.

Ίσως κάποια στιγμή στη διαδρομή της στο χρόνο να  προστέθηκε το μπέικιν (υπήρχε άραγε πριν 100 χρόνια;) γιατί και στις παλιές συνταγές της δικής μου γιαγιάς έχει αντικατασταθεί πολλές φορές η σόδα , η αμμωνία και η αλουσιά με το μεταγενέστερο  μπέικιν. Η συνταγή δίνει εξαιρετικά μελομακάρονα  που ανάλογα με τον τρόπο μελώματος είναι μαλακά και σιροπιασμένα μέχρι την «καρδιά» ή κρατούν λίγο.

DSC_0989

Στο μέλωμα όπως καταλάβατε έκανα εγώ «τα δικά μου». Δοκίμασα και τον κλασικό κρητικό τρόπο δηλαδή κρύα μελομακάρονα – καυτό σιρόπι  (αυτόν προτείνει και η κ. Ρένα), και τον τρόπο που έχω καθιερώσει τα τελευταία χρόνια και περιγράφω στη δική μου συνταγή. Οι γνώμες των δοκιμαστών διχάστηκαν. Κάποιοι είπαν πώς είναι καλύτερα έτσι και κάποιοι αλλιώς. Νομίσω ότι στην συγκεκριμένη συνταγή ήταν καλύτερα με τον κρητικό τρόπο . Πάντως  και τα μεν και τα δε «φεύγουν» με ρυθμό πολυβόλου! Μάλλον δεν θα έχουμε τα Χριστούγεννα μελομακάρονα στο σπίτι μας…

DSC_1000

Η συνταγή  είναι δοσμένη με τον παλιό τρόπο. Φλιτζάνια, ποτήρια , κουτάλια, με την παρατήρηση της κ. Ρένας ότι τα φλιτζάνια δεν είναι από τα τεράστια σύγχρονα. Έτσι πήρα μια παλιομοδίτικη φλιτζάνα, την ογκομέτρησα , είδα ότι είναι 200ml ενώ τα ποτήρια είναι 250 ml , και σας δίνω την συνταγή με το συνηθισμένο μου τρόπο. Δίνω τις ποσότητες για τη μισή δόση (διπλασιάστε για ολόκληρη) που μου έδωσε 52 κανονικά μελομακάρονα.

DSC_1012

Παρατηρήσεις

 

  • Οι ποσότητες των υλικών του σιροπιού, αναφερόταν σε ολόκληρη τη δόση με την παρατήρηση να ξαναφτιάξουμε αν δεν φτάσει. Εγώ έφτιαξα με τις ίδιες ποσότητες το σιρόπι για τη μισή δόση και ήταν αρκετό. Περίσσεψε ελάχιστο (το έβαλα σ’ ένα βαζάκι στο ψυγείο για τηγανίτες…).
  • Επειδή ήθελα να δοκιμάσω και τους δυο τρόπους μελώματος, έκανα το μισό σιρόπι στην αρχή, το κρύωσα και δοκίμασα τον πρώτο τρόπο στο πρώτο ταψί. Έκανα άλλη μισή δόση σιρόπι και σιρόπιασα την επόμενη μέρα τα εντελώς κρύα μελομακάρονα με το δεύτερο τρόπο. Αν επιλέξετε ένα τρόπο μελώματος κάντε ολόκληρη τη δόση μια και καλή!
  • Δεν χρειάζεται να βράσει περισσότερο το σιρόπι γιατί όπως βλέπετε το νερό είναι σχετικά λίγο οπότε είναι αρκετά πηκτό. Επίσης δεν αφήνουμε πολύ τα μελομακάρονα αυτής της συνταγής μέσα στο σιρόπι γιατί είναι ιδιαίτερα αφράτα και θα διαλυθούν. Ίσως γι αυτό είναι καλύτερος στα συγκεκριμένα ο δεύτερος τρόπος, γιατί μπορούμε να κανονίσουμε πόσο μελωμένα τα θέλουμε.
  • Φυλάσσουμε τα μελομακάρονα σε μπολ που κλείνει ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο