Ένα εύκολο και δροσερό επιδόρπιο με γλυκιά μυζήθρα!
Ένα cheese cake λεμονιού θα μπορούσε να το πει κάποιος, απ’ αυτά που δεν χρειάζονται ψήσιμο. Θα μου πείτε τώρα πως από τις φωτογραφίες περισσότερο για φραουλογλυκό μοιάζει. Θα μπορούσε να είναι κι έτσι μιας που το ζελέ λεμονιού που χρησιμοποιήθηκε θα μπορούσε να αντικαταστεθεί με ζελέ φράουλας και γενικότερα με όποιο ζελέ μας αρέσει (κι έτσι, με φράουλα θα γίνει στην επόμενη παρασκευή).
Η αλήθεια είναι πως για γαρνίρισμα σκόπευα να βάλω γλυκό λεμόνι ψιλοκομμένο ή άλλο γλυκό εσπεριδοειδούς, αλλά μετά από «σύσκεψη» με τα μουσαφιράκια μου αποφασίστηκε η εκδοχή μισό μισό. Από την αρχή προκρίθηκαν οι φράουλες (ποιο παιδάκι μπορεί να τους αντισταθεί;) αλλά ήθελαν να δοκιμάσουν και τον προτεινόμενο συνδυασμό με το γλυκό του κουταλιού (νεράντζι σε μπαστουνάκια είναι εδώ).
Η κρέμα είχε ξαναδοκιμαστεί παλιότερα σε «γλυκό ποτηριού», και μας άρεσε πολύ. Επειδή το ζελέ της δίνει και μια σταθερότητα, αποφάσισα να τη χρησιμοποιήσω και σε μια μικρή τουρτίτσα «υποδοχής». Πράγματι στάθηκε πολύ καλά και με λίγο παραπάνω υπομονή θα είχε και καλύτερη διακόσμηση, αλλά είχα βιαστικούς δοκιμαστές με ελάχιστη υπομονή και δεν τους χάλασα το χατίρι. Δική τους ιδέα ήταν και το ντεκόρ με τα κουνελάκια που χρησιμοποιήθηκε.
Αποφάσισα να ανεβάσω τώρα τη συνταγή, αν και η αρχική σκέψη ήταν για την επόμενη εβδομάδα, γιατί σίγουρα αποτελεί μια εύκολη ανάλαφρη και δροσερή επιλογή για επιδόρπιο μετά τον οβελία ή το ψητό αρνί, ή ακόμη και για το βράδυ της Ανάστασης. Σ’ αυτήν την περίπτωση νομίζω ότι ταιριάζει περισσότερο με το άρωμα και τη γεύση του λεμονιού γι αυτό και η επιλογή του τίτλου της συνταγής. Αργότερα θα δοκιμαστεί και με άλλα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα και θα συμπληρώσω φωτογραφίες.
Υλικά
1 συσκευασία ζελέ λεμόνι (ή άλλο της επιλογής μας)
200ml καυτό νερό
250gr μπιστότα τύπου digestive ή κουλουράκια της επιλογής μας
100gr βούτυρο μαλακό (soft)
250-300 γλυκιά μυζήθρα Κρήτης ή άλλο τυρί κρέμα (δείτε παρατηρήσεις)
200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα, φρέσκα φρούτα εποχής ή γλυκό κουταλιού της επιλογής μας
Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική των 15ml.
Επί το έργον
Διαλύουμε το ζελέ στο καυτό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi ή στο μπλέντερ, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι (να λιώσει, όχι να κάψει) και προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα. Αδειάζουμε σε τσέρκι ή σε φόρμα με διάμετρο 20 cm, και πιέσουμε ώστε να έχουμε μια ισόπαχη βάση μπισκότου.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε την κρέμα ζάλακτος με την αχνοζάχαρη να γίνει σαντιγύ και προσθέτουμε την μυζήθρα. Συνεχίζουμε το κτύπημα να διαλυθούν τα «κομπάκια» του τυριού αν υπάρχουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό του λεμονιού, και το διάλυμα του ζελέ και χτυπάμε καλά. Έχουμε μια απαλή ομοιογενή κρέμα.
Την αδειάζουμε πάνω από τη βάση του μπισκότου και την στρώνουμε. Βάζουμε στο ψυγείου για 2-3 ώρες τουλάχιστον ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Αν γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα τα προσθέτουμε λίγο πριν το σερβίρισμα (παρόλο που η δοκιμή με τις φράουλες-πλυμένες και στεγνωμένες καλά- άφησε σταθερή την τούρτα και την επόμενη μέρα). Το γλυκό του κουταλιού μπορεί να προστεθεί και νωρίτερα.
Παρατηρήσεις
- Το γλυκό μπορεί να σερβιριστεί και σε ατομικές μερίδες, σε ειδικά μπολάκια ή σε ποτήρια. Έτσι θα βγούν περισσότερες μερίδες. Προτείνεται, ειδικά σε μέρες που το τραπέζι μας διαθέτει κι άλλα γλυκά.
- Τα γραμμάρια που αναφέρω για τη μυζήθρα, δεν έχουν τυχαία αυτή τη σχετικά μεγάλη διαφορά ποσότητας. Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια και υδαρής θα βάλουμε μικρότερη ποσότητα. Η δική μου ήταν σχετικά στεγνή οπότε έβαλα 300. Για άλλα τυριά κρέμα νομίζω ότι 300 γρ είναι μια καλή ποσότητα.
- Προτιμώ το μαλακό βούτυρο σ’ αυτές τις παρασκευές γιατί με το κλασικό η βάση γίνεται πολύ σκληρή και δεν κόβεται εύκολα.
- Αν δεν γίνει η κρέμα όσο απαλή θέλουμε (δηλαδή αν υπάρχουν κάποια κομπάκια τυριού), μπορούμε να την περάσουμε από σήτα. Σε μένα δεν χρειάστηκε καμιά απ’ όλες τις φορές που την έχω φτιάξει.
- Η επιφάνεια μπορεί να στολιστεί και με “καρουλάκια” σοκολάτας ή απλά με τριμμένο μπισκότο.