Ελαφρά σιροπιασμένο, με φίνο άρωμα!
Μη σταθείτε στο σχήμα. Η συγκεκριμένη φόρμα επιλέχτηκε επειδή η ανάρτηση είχε προγραμματιστεί για τη σημερινή μέρα. Αλλά αυτό το κέικ λεμονιού είναι παντός καιρού! Από τα νοστιμότερα λεμονοκέικ που έχω φτιάξει. Και ναι, είναι και αυτό με ελαιόλαδο!
Μόλις διάβασα τη συνταγή σε ένα από τα ιταλικά περιοδικά μου σκέφτηκα ότι αυτό το κέικ πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε. Τόσο τα υλικά του, όσο και ο τρόπος παρασκευής του είναι από αυτά που μου κάνουν συνήθως αυτό που λέμε «κλικ».
Κέικ λεμονόλαδο κυριολεκτικά! Μπόλικο ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι. Και αν σας πω ότι η συνταγή είχε και 2-3 κλαράκια αρισμαρί στο σιρόπι; Πρωτότυπος συνδυασμός σίγουρα! Αφήστε τη διαδικασία παρασκευής που δεν την έχω ξαναδοκιμάσει σε κανένα άλλο κέικ. Δηλαδή όλα οδήγησαν στην άμεση δοκιμή της συνταγής!
Το κέικ είναι πολύ ιδιαίτερο. Παρόλο που λατρεύουμε το κλασικό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (από τις πιο δημοφιλείς συνταγές του site) και το κέικ λεμονιού με βούτυρο, θα το εντάξω και αυτό στα αγαπημένα μας λεμονοκέικ. Είναι και σχετικά μικρό, οπότε φεύγει γρήγορα και προσφέρεται αν δεν θέλουμε να έχουμε συνεχώς γλυκά στο σπίτι!
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά:
Για το κέικ:
4 αυγά
200 gr ζάχαρη
70 ml χυμό λεμονιού
200 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 gr πούδρα αμυγδάλου
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 τσιμπιά αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
140 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Για το σιρόπι:
125 ml χυμό λεμονιού
100 gr ζάχαρη
50 ml νερό
Προαιρετικά, 2-3 μικρές φουντίτσες αρισμαρί (δεντρολίβανο)
Για την επικάλυψη:
75 gr βούτυρο αγελάδας
180 gr ζάχαρη άχνη
2-3 κουταλιές γάλα
1 σωληνάκι βανίλια.
Για το στόλισμα, γλυκά κουταλιού με ωραίο χρώμα χωρίς το σιρόπι τους, λουκούμια σε κομματάκια, τριμμένη λευκή σοκολάτα ή ό,τι μας αρέσει!
Επί το έργον:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την πούδρα αμυγδάλου και το μπέικιν. Σπάμε τα αυγά σε ένα μεταλλικό μπολ ή σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και φτιάχνουμε ένα αυτοσχέδιο μπεν μαρί βάζοντας το μπολ (ή την κατσαρόλα) με τα υλικά μας πάνω της. Όταν ζεσταθούν λίγο (στους 40 βαθμούς έλεγαν οι οδηγίες) τα αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αρχίζουμε να τα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού για 5 λεπτά τουλάχιστον. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Προσθέτουμε το μισό μείγμα από το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν ενσωματωθεί, προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, σε 2-3 δόσεις να ενσωματωθεί κι αυτό. Προσθετουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ενσωματώνουμε με τη σπάτουλα. Αδειάζουμε σε καλά αλευρωμένη φόρμα το μείγμα ή σε φόρμα σιλικόνης (22-24 νούνερο). Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του (δείτε γενικές οδηγίες). Αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μείνει περίπου η μισή ποσότητα στην κατσαρόλα μας (μου πήρε περίπου 10 λεπτά, και δυστυχώς οι φωτογραφίες λόγω των ατμών δεν ήταν για δημοσίευση).
Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα, το τρυπάμε σε μερικά σημεία με μια οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Όταν το απορροφήσει (δεν είναι πολύ και απορροφάται σε ελάχιστο χρόνο) το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Χτυπάμε τα υλικά της επικάλυψης ώστε να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα και καλύπτουμε το κέικ μας. Στολίζουμε με υλικά της επιλογής μας.
Παρατηρήσεις:
- Δεν ξέρω που αποσκοπεί η διαδικασία με το ζέσταμα των υλικών αλλά η υφή αυτού του κέικ είχε κάποια διαφορά από των άλλων. Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή να την παρακάμψω για να δω αν έχει σημασία στο αποτέλεσμα.
- Η βουτυρόκρεμα της επικάλυψης θα μπορούσε να αντικατασταθεί από απλό γλάσο λεμονιού (δείτε εδώ το γλάσο μανταρινιού και χρησιμοποιείστε χυμό λεμονιού) αν θέλουμε κάτι πιο ελαφρύ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει πολύ με το κέικ.
- Με τις ποσότητες που δίνω έφτιαξα ένα κέικ στη φόρμα-καρδιά που έχει χωρητικότητα 1 lt και 5 μικρά μαφινάκια. Η ποσότητα λοιπόν του μείγματος θα ήταν αρκετή για φόρμα-ταψάκι 22 νούμερο (δεν πρέπει να γίνει πολύ ψηλό γιατί το σιρόπι δεν είναι πολύ).
- Η συνταγή είναι παραλλαγή συνταγής που δημοσιεύεται στο περιοδικό Culinare Bene/2-2019
Καλά να είστε, καλά να περνάτε, κι αν επιμένετε να γιορτάζετε σήμερα, Χρόνια σας Πολλά!
Βρείτε μας:
Στην επικάλυψη, τα 75 γραμμαρια “αγελάδας” τι εννοείτε? Βούτυρο? Ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ που το επισημάνατε! Συμπληρώθηκε!