Αυγά

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Ελαφρά σιροπιασμένο, με φίνο άρωμα!

Μη σταθείτε στο σχήμα. Η συγκεκριμένη φόρμα επιλέχτηκε επειδή η ανάρτηση είχε προγραμματιστεί για τη σημερινή μέρα. Αλλά  αυτό το κέικ λεμονιού είναι παντός καιρού! Από τα νοστιμότερα λεμονοκέικ που έχω φτιάξει. Και ναι, είναι και αυτό με ελαιόλαδο!

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Μόλις διάβασα τη συνταγή σε ένα από τα ιταλικά περιοδικά μου σκέφτηκα ότι αυτό το κέικ πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε. Τόσο τα υλικά του, όσο και ο τρόπος παρασκευής του είναι από αυτά που μου κάνουν συνήθως αυτό που λέμε «κλικ».

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Κέικ λεμονόλαδο κυριολεκτικά! Μπόλικο ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι. Και αν σας πω ότι η συνταγή είχε και 2-3 κλαράκια αρισμαρί στο σιρόπι; Πρωτότυπος συνδυασμός σίγουρα! Αφήστε τη διαδικασία παρασκευής που δεν την έχω ξαναδοκιμάσει σε κανένα άλλο κέικ. Δηλαδή όλα οδήγησαν στην άμεση δοκιμή της συνταγής!

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Το κέικ είναι πολύ ιδιαίτερο. Παρόλο που λατρεύουμε το κλασικό κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο (από τις πιο δημοφιλείς συνταγές του site) και το κέικ λεμονιού με βούτυρο, θα το εντάξω και αυτό στα αγαπημένα μας λεμονοκέικ. Είναι και σχετικά μικρό, οπότε φεύγει γρήγορα και προσφέρεται αν δεν θέλουμε να έχουμε συνεχώς γλυκά στο σπίτι!

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:

Για το κέικ:

4 αυγά

200 gr ζάχαρη

70 ml χυμό λεμονιού

200 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

75 gr πούδρα αμυγδάλου

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

1 τσιμπιά αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

140 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας

Για το σιρόπι:

125 ml χυμό λεμονιού

100 gr ζάχαρη

50 ml νερό

Προαιρετικά, 2-3 μικρές φουντίτσες αρισμαρί (δεντρολίβανο)

Για την επικάλυψη:

75 gr βούτυρο αγελάδας

180 gr ζάχαρη άχνη

2-3 κουταλιές γάλα

1 σωληνάκι βανίλια.

Για το στόλισμα, γλυκά κουταλιού με ωραίο χρώμα χωρίς το σιρόπι τους, λουκούμια σε κομματάκια, τριμμένη λευκή σοκολάτα ή ό,τι μας αρέσει!

Επί το έργον:

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την πούδρα αμυγδάλου και το μπέικιν. Σπάμε τα αυγά σε ένα μεταλλικό μπολ ή σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και φτιάχνουμε ένα αυτοσχέδιο μπεν μαρί βάζοντας  το μπολ (ή την κατσαρόλα) με τα υλικά μας πάνω της. Όταν ζεσταθούν λίγο (στους 40 βαθμούς έλεγαν οι οδηγίες) τα αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αρχίζουμε να τα χτυπάμε με το μίξερ του χεριού για 5 λεπτά τουλάχιστον. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.  

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Προσθέτουμε το μισό μείγμα από το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν ενσωματωθεί, προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, σε 2-3 δόσεις να ενσωματωθεί κι αυτό. Προσθετουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ενσωματώνουμε με τη σπάτουλα. Αδειάζουμε σε καλά αλευρωμένη φόρμα το μείγμα ή σε φόρμα σιλικόνης (22-24 νούνερο). Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του (δείτε γενικές οδηγίες).  Αφήνουμε να μείνει για 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μείνει περίπου η μισή ποσότητα στην κατσαρόλα μας (μου πήρε περίπου 10 λεπτά, και δυστυχώς οι φωτογραφίες λόγω των ατμών δεν ήταν για δημοσίευση).

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα, το τρυπάμε σε μερικά σημεία με μια οδοντογλυφίδα και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.  Όταν το απορροφήσει (δεν είναι πολύ και απορροφάται σε ελάχιστο χρόνο) το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Χτυπάμε τα υλικά της επικάλυψης ώστε να έχουμε μια ομοιογενή  κρέμα και καλύπτουμε το κέικ μας. Στολίζουμε με  υλικά της επιλογής μας.

Ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ λεμονιού!

 

Παρατηρήσεις:

  • Δεν ξέρω που αποσκοπεί η διαδικασία με το ζέσταμα των υλικών αλλά η υφή αυτού του κέικ είχε κάποια διαφορά από των άλλων. Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή να την παρακάμψω για να δω αν έχει σημασία στο αποτέλεσμα.
  • Η βουτυρόκρεμα της επικάλυψης θα μπορούσε να αντικατασταθεί από απλό γλάσο λεμονιού (δείτε εδώ το γλάσο μανταρινιού και χρησιμοποιείστε χυμό λεμονιού) αν  θέλουμε κάτι πιο ελαφρύ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει πολύ με το κέικ.
  • Με τις ποσότητες που δίνω έφτιαξα ένα κέικ στη φόρμα-καρδιά που έχει χωρητικότητα 1 lt και 5 μικρά μαφινάκια. Η ποσότητα λοιπόν του μείγματος θα ήταν αρκετή για φόρμα-ταψάκι 22 νούμερο (δεν πρέπει να γίνει πολύ ψηλό γιατί το σιρόπι δεν είναι πολύ).
  • Η συνταγή είναι παραλλαγή συνταγής που δημοσιεύεται στο περιοδικό Culinare Bene/2-2019

Καλά να είστε, καλά να περνάτε, κι αν επιμένετε να γιορτάζετε σήμερα, Χρόνια σας Πολλά! 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο