Τάρτα πορτοκαλιού με βάση ελαιολάδου

Και με λίγη σοκολάτα, μέρα που είναι…

Σας τα έλεγα και πέρυσι, με ένα πολύ σοκολατένιο κέικ… Δεν γίνεται όταν ζεις με εφήβους να παρακάμπτεις την σημερινή ημέρα! Όταν ακούς περισσότερα «Χρόνια Πολλά κυρία» σήμερα απ’ ότι στη γιορτή σου, κι όταν λες πιο πολλά «επίσης» (αυτό περιμένουν ν’ ακούσουν…)  απ’ ότι την Πρωτοχρονιά, όσο και να το κάνεις μια γιορτή σαν τη σημερινή τη ζεις, κι ας τη σνομπάρεις, κι ας την κοροϊδεύεις μέσα σου. 

Δεν πα να λες για την εμπορευματοποίηση και τα συναφή, τα παιδιά γιορτάζουν.  Και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε! Αν δεν γιορτάζουν αυτά, ποιοι;  

Το σημερινό γλυκό στην ουσία είναι μια σύγχρονη μορφή γαλατόπιτας με άρωμα πορτοκαλιού αλλά κατέληξε στη μορφή που βλέπετε λόγω της ημέρας!  Χθες βράδυ που το έφτιαχνα μου ήρθε η ιδέα για τις καρδούλες και τη σοκολάτα όταν κάποιο σποτ στην τηλεόραση που είχα δει προχθές  υπενθύμιζε την σημερινή «Γιορτή των ερωτευμένων».

 

Διαφορετικά θα την έστηνα σε μεγαλύτερο ταψάκι όπως μια κανονική τάρτα.  Εδώ που τα λέμε η σοκολάτα της πήγαινε.  Πάντα ταιριάζει η σοκολάτα με το πορτοκάλι. Αλλά  σίγουρα μπορούμε να την παραλείψουμε.

 

Δείτε τη λοιπόν σαν γλυκό των ημερών και όχι της ημέρας! Άλλωστε η μέρα σχεδόν πέρασε,  όσοι αγαπούν και γιόρταζαν να χαίρονται το αντικείμενο της αγάπης τους. Το αυτό εύχομαι  και σε όσους αγαπούν και δεν γιόρταζαν σήμερα επειδή υποστηρίζουν  ότι γιορτάζουν κάθε μέρα!  

 

Υλικά:

Για τη βάση:

80ml (1/3 της κούπας) ελαιόλαδο

100 gr (1/2 κούπα – 1 κουταλιά) ζάχαρη

2 αυγά ή 1 αυγό και 4 κουταλιές νερό

2 κουταλάκια (10ml)  μπέικιν

Μια τσιμπιά αλάτι

Περίπου 320 gr ( 2,5 κούπες περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα:

500 ml (2 κούπες)  γάλα

4 κουταλιές άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλιας (η κουταλιά είναι 15ml)

120 – 150 gr ζάχαρη (1/2 κούπα-2/3 κούπας)

2 αυγά

20 gr βούτυρο (1 μικρό κομματάκι, μια κουταλιά)

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού (ή 2-3 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκαλιού)

45-50ml (3 κουταλιές σούπας)  χυμό πορτοκαλιού

Αν κάνουμε σχέδια με ζύμη στην επιφάνειά της, ένα κρόκο αυγού.

Προαιρετικά για το γαρνίρισμα, 50 gr σοκολάτα λιωμένη με 2 κουταλιές γάλα και 1 κουταλάκι βούτυρο.

Επί το έργον:

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα:

Βάζουμε 1,5 κούπα από το γάλα να κάψει με το βούτυρο και χτυπάμε στο  μπλέντερ ή στο multi το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη, τα αυγά και το άνθος αραβοσίτου. Όταν το γάλα πάει να φουσκώσει το προσθέτουμε ένα μέρος του σ’ αυτό το μείγμα ανακατεύοντας ζωηρά όπως το αυγολέμονο.  Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε ανακατεύοντας σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη βάση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι . Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αυγό με το νερό (ή τα 2 αυγά) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί στα υγρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ή 1-2 κουταλιές νερό ώστε η ζύμη να γίνει κανονική και συμπαγής. Να μη κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά πάνω κάτω, και την απλώνουμε με το χέρι σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος δίνοντάς της το σχήμα του σκεύους που θα την ψήσουμε. Υπολογίζουμε να έχει 2-3 cm  τοιχώματα. Δηλαδή το δικό μου ταψάκι ήταν 26άρι και η διάμετρος του φύλλου που άνοιξα ήταν 30cm. Η ποσότητα της ζύμης είναι αρκετή και για 28άρι ταψάκι αν δεν κάνουμε σχέδια (εγώ κράτησα το ¼  περίπου για τις καρδούλες).

 

Ανάβουμε τώρα το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Όπως είναι με το χαρτί τη μεταφέρουμε στο ταψάκι. Προσθέτουμε στην κρέμα το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε την πορτοκαλένια πια κρέμα μας στην βάση και ισιώνουμε την επιφάνειά της. Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λωρίδες ή σε σχεδιάκια της επιλογής μας και στολίζουμε την τάρτα. Αλείφουμε τα σχέδια με τον κρόκο του αυγού αφού τον αραιώσουμε με 1 κουταλάκι νερό.

Όταν ο φούρνος έχει  φτάσει στη θερμοκρασία που θέλουμε βάζουμε στη μεσαία σχάρα την τάρτα μας και την ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και τα κομματάκια της ζύμης στην επιφάνειά της.

Αφήνουμε να κρυώσει ε ν τ ε λ ώ ς πριν την βγάλουμε από το ταψάκι.  Όταν είναι πια κρύα λιώνουμε τη σοκολάτα –αν θέλουμε σοκολάτα- σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία με το γάλα και το βούτυρο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω στην τάρτα μας.

Αφήνουμε να πήξει η σοκολάτα και σερβίρουμε

Παρατηρήσεις:

  • Αν δεν έχουμε άνθος αραβοσίτου φτιάχνουμε την κρέμα με κορν φλάουρ και προσθέτουμε 1-2 σωληνάκι βανίλιας. Βανίλια μπορούμε να προσθέσουμε και στη ζύμη.
  • Θα το πω πάλι (οι παλιοί φίλοι ξέρετε πόσο την αγαπώ…), αλλά κι εδώ 1-2 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι στην κρέμα της τάρτας όχι μόνο ταιριάζουν αλλά την κάνουν πολύ καλύτερη! Είναι η προσθήκη μου στην αρχική συνταγή αυτής της τάρτας  και θεωρώ ότι τη βελτίωσε αλλά τώρα δεν είχα στο χώρο που έφτιαξα την τάρτα.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης έχει την απόκλιση που δίνω επειδή σε μερικούς αρέσει πιο γλυκιά η κρέμα. Αν βάλουμε μαρμελάδα προτείνω την μικρότερη ποσότητα.

Καλά να περνάτε, εορτάζοντες και μη! 

Print Friendly, PDF & Email