Αξίζουν τη δοκιμή σας!
Η σημερινή συνταγή έγινε στο πλαίσιο της υπόσχεσής μου να δημοσιεύσω 2-3 συνταγές από τα πρόσφατα αποκτήματά μου (βιβλία και περιοδικά με ιταλικές συνταγές). Διάλεξα συνταγές που να μην περιέχουν παράξενα και δυσεύρετα υλικά που να μην μπορούμε να τα βρούμε εδώ.
Και η προηγούμενη, και αυτή εδώ, και η επόμενη συνταγή που έχω σκοπό να δημοσιεύσω θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι δικές μας, ελληνικές συνταγές. Τόσο τα υλικά όσο και ο συνδυασμός τους δεν είναι ξένα με την δική μας γαστρονομία.
Ο συνδυασμός ξηρών καρπών με ζάχαρη και αλεύρι και η χρήση τους σε μπισκότα, κέικ και γλυκίσματα είναι τόσο συνηθισμένος σε όλες τις κουζίνες του κόσμου! Τι να πρωτοθυμηθώ… Κουραμπιέδες, αμυγδαλωτά, παξιμαδάκια αμυγδάλου και καρυδιού, καρυδωτά; Όλα αγαπημένα! Έτσι πριν να φτιάξω αυτή τη συνταγή ήξερα πως θα μας άρεσαν αυτά τα φουντουκένια μπισκότα.
Πραγματικά υπέροχα . Όσοι τα δοκίμασαν μόνο θετικά είχαν να πουν. Ακόμη και χωρίς το γλάσο είμαι σίγουρη ότι θα αρέσουν. Το γλάσο όμως τα κάνει πιο …εορταστικά! Υποθέτω ότι αν προστεθεί και χρώμα ζαχαροπλαστικής θα μπορούσε να αντικαταστήσει την αδιάφορη και παρασυνηθισμένη ζαχαρόπαστα σε μπισκότα που θα φτιαχτούν σε διάφορες παιδικές συναντήσεις. Εξάλλου το γλάσο ψήνεται και δεν υπάρχει κίνδυνος από ωμό ασπράδι που έχουν συνήθως άλλα γλάσα με αυγό.
Πάντως εμείς θα τα δοκιμάσουμε προσεχώς και χωρίς γλάσο, απλά βουτηγμένα σε σοκολάτα μετά το ψήσιμο. Είμαι βέβαιη ότι ο συνδυασμός φουντούκι-σοκολάτα σε όλες τις εφαρμογές του είναι επιτυχημένος!
Υλικά
Α.Για τη ζύμη:
150 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 gr ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό
Ξύσμα λεμονιού
1 σωληνάκι βανίλιας
300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 gr μπέικιν (3/4 από ένα κουταλάκι του γλυκού)
Ελάχιστο αλάτι
100 gr ανάλατα ψημένα φουντούκια, αλεσμένα σαν αλεύρι
Β. Για το γλάσο
Το ασπράδι ενός μεγάλου αυγού
120 gr κρυσταλλική ζάχαρη
10 gr (3,5 κουταλάκια) κορν φλάουρ
Αλεύρι για πασπάλισμα της επιφάνειας εργασίας
Επί το έργον
Φτιάχνουμε τη ζύμη:
Χτυπάμε την άχνη με το βούτυρο και όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αυγό το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι , το μπέικιν, το αλάτι και τα τριμμένα φουντούκια και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας με το χέρι να ενσωματωθούν.
Μαζεύουμε την ελαφρά κολλώδη ζύμη σε μπάλα , την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε το γλάσο χτυπώντας σε μαρέγκα το ασπράδι με τη ζάχαρη. Όταν έχουμε ένα πηκτό μείγμα προσθέτουμε το κορν φλάουρ.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 4-5 χιλιοστών σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και απλώνομε πάνω της το γλάσο, στρώνοντάς το ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αφήνουμε να μείνει έτσι μια ώρα .
Κόβουμε στα σχήματα που θέλουμε, αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, και ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10-12 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε. Διατηρούνται σε κουτί μπισκότων που κλείνει καλά.
Παρατηρήσεις
1)Άνοιξα όλη μαζί τη ζύμη σε φύλλο, έκοψα τις άκρες ώστε να γίνει ένα σωστό ορθογώνιο, και έφτιαξα ένα δεύτερο ορθογώνιο. Με τα «υπόλοιπα» έφτιαξα το μικρό ασύμμετρο σχήμα που φαίνεται στις φωτογραφίες για να γίνουν τα μπισκότα της δοκιμής…
2)Αφού έκοψα σε τετράγωνα τα μπισκότα, τα έπαιρνα με σπάτουλα για να τα μεταφέρω στο ταψάκι. Έτσι δεν έσπασε ούτε ένα!
3)Προσπάθησα ανεπιτυχώς να κάνω το food styling του βιβλίου αλλά οι τεχνικές μου γνώσεις τόσο στο styling όσο και στη φωτογραφία απέχουν πολύ από το επίπεδο που θα ήθελα ;-).
4)Η συνταγή είναι από το βιβλίο EVERYDAY ITALIAN FAVORITES της ACADEMIA BARILLA που κληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη σελίδα. Ο τίτλος της συνταγής στα ιταλικά είναι “Biscotti glassati alla nocciola” και βρίσκεται στη σελίδα 218 του βιβλίου.