Γλυκά

Κουλουράκια-βουτήματα βουτύρου

Κουλουράκια-βουτήματα βουτύρου

Τα πιο απλά, τα πιο νόστιμα!

Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα τι τίτλο να δώσω σε τούτη εδώ τη συνταγή, αφού η μάνα μου τα γράφει κουλουράκια στο τετράδιό της. Κουλουράκια μικρά μικρά τα έφτιαχνε βέβαια οπότε καλώς τα γράφει έτσι… Εγώ κράτησα τα υλικά αλλά άλλαξα τον τρόπο παρασκευής οπότε πιο πολύ σε μπισκότα φέρνουν! Κουλουράκια λοιπόν, ή μπισκότα ή cookies βουτύρου, όπως θέλετε πείτε τα!

Κουλουράκια-βουτήματα βουτύρου

Στην ουσία αυτή είναι η πρώτη συνταγή του 2022 (αν και προηγήθηκαν οι αναρτήσεις με τα μενού και τις δημοφιλείς συνταγές του περασμένου μήνα και της περασμένης χρονιάς). Πριν να προχωρήσω όμως στη συνταγή ας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους φίλους και τις φίλες του site που δοκίμασαν συνταγές από το site και τις παίνεσαν δημόσια ή με μηνύματα! Αρκετοί μάλιστα μπήκαν και στον κόπο να μας στείλουν φωτογραφίες από τις παρασκευές τους (συγγνώμη αν μου διέφυγε κάποια φωτογραφία)!

Κουλουράκια-βουτήματα βουτύρου

Κι εμείς μαγειρέψαμε αλμυρά και γλυκά, παραδοσιακά και σύγχρονα, με ελληνικές και με ξένες συνταγές! Έτσι και οι φετινές γιορτές παρόλα τα προβλήματα είχαν τουλάχιστον άρωμα και γεύση! Το φροντισμένο, το νόστιμο πιάτο, το μερακλίδικο καλομαγειρεμένο φαγητό, εκτός από το ότι τρέφει, παρηγορεί κιόλας!

Κουλουράκια-βουτήματα βουτύρου

Ήθελα λοιπόν η πρώτη συνταγή του 2022 να είναι γλυκιά και νόστιμη, αλλά απλή σε υλικά και εύκολη στην παρασκευή! Ήθελα να είναι μαμαδίστικη! Και βέβαια κατέφυγα σε συνταγή της μάνας μου. Μπελαλίδικα τα έλεγε εκείνη, γιατί τα έφτιαχνε μικρά μικρά, στο μέγεθος του νομίσματος των 2 ευρώ ας πούμε.

Κουλουράκια-βουτήματα βουτύρου

Εγώ γι αυτό το λόγο απλοποίησα την παρασκευή τους καταφεύγοντας σε τρόπους που έχω δει στο internet. Μοσχοβολούν βούτυρο, είναι απλά στην παρασκευή τους και τα υλικά τους είναι τόσο απλά μου μπορούμε να τα βρούμε στο μπακάλικο της γειτονιάς. Και νομίζω ότι η διαδικασία που ακολούθησα δεν τους στέρησε τίποτε από τη νοστιμιά που είχαν και ως κουλουράκια!

Κουλουράκια-βουτήματα βουτύρου

Εκτός από την  απλοποίηση της εκτέλεσης, μείωσα και αρκετά τη δόση ώστε να μην μας ταλαιπωρήσουν πολλή ώρα. Εμείς έτσι κι αλλιώς δεν χρειαζόμαστε περισσότερα (ακόμη κι αυτά τα λίγα σε δυο φάσεις τα έψησα επειδή η ζύμη διατηρείται στην συντήρηση 2-3 μέρες και στην κατάψυξη ολόκληρο μήνα, μπορεί και περισσότερο…). Με τις παρακάτω ποσότητες φτιάχνουμε περίπου 40 μπισκοτάκια, αφράτα και παράλληλα τραγανά. Λιώνουν στο στόμα!

Παρατηρήσεις

  • Τα έφτιαξα 2 φορές, τη μια με βούτυρο αγελαδινό (πλάκα) και την άλλη με λιωμένο βούτυρο από βαζάκι. Μας άρεσαν και τις δυο φορές. Στην πρώτη παρασκευή πήρε ελάχιστο αλεύρι παραπάνω το ζυμάρι μου (1 κουταλιά, τόσο λίγο) γιατί το βούτυρο πλάκα έχει μεγαλύτερο ποσοστό υγρασία ή ίσως γιατί χρησιμοποίησα άλλο αλεύρι. Επειδή όμως η ζύμη έτσι κι αλλιώς στερεοποιείται στο ψυγείο, ακόμη κι αν δεν το πρόσθετα νομίζω ότι δεν θα είχε διαφορά στο αποτέλεσμα.
  • Όταν η μαμά μου τα έφτιαχνε ως κουλουράκια, απλώς ξεκούραζε τη ζύμη για λίγη ώρα. Μετά χτυπούσε το ασπράδι (ίσως και με ελάχιστο νερό) κι αφού τα βουτούσε λίγο σ’ αυτό τα κυλούσε στη ζάχαρη. Θα τα φτιάξω κάποια στιγμή έτσι για να μετρήσω τον χρόνο ψησίματος.
  • Η δοσολογία της συνταγής όπως τη γράφω είναι ελάχιστα μικρότερη από τη μισή της αρχικής (είχε 320 gr βούτυρο, γεγονός που παραπέμπει σε υποδιαίρεση της οκάς). Όπως προανέφερα, έφτιαξα 40 κουλουράκια.
  • Τη μια φορά κράτησα για τέσσερεις μέρες τον ένα από τους κυλίνδρους στην συντήρηση του ψυγείου. Έγιναν υπέροχα και αυτά! Τη δεύτερη φορά τα μπισκοτάκια του δεύτερου κυλίνδρου «ατύχησαν»… Ξεχάστηκα και έγιναν 20 ωραία καρβουνάκια J ! Το θεωρώ γούρι και προχωρώ αισιόδοξα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο