Διατροφή & υγεία

Ανορθόδοξες δίαιτες

Ανορθόδοξες δίαιτες

Η αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας και η αδυναμία αντιμετώπισης της με τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους οδήγησε στο σχεδιασμό διατροφικών προγραμμάτων που αποκλίνουν από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποκαλούνται ανορθόδοξες δίαιτες.

Δηλαδή δεν ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις σε σχέση με την σωστή αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών στην διατροφή και την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη. Συνήθως υπόσχονται γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους μέσω της κατανάλωσης απολαυστικών γευμάτων. Πολλές φορές όμως, περιορίζουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, ακόμα και ολόκληρων ομάδων τροφίμων.

Αρκετές από τις ανορθόδοξες δίαιτες βασίζονται στην θεωρία ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου ή μίας ομάδας τροφίμων μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη μείωση του σωματικού βάρους και σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν λίστες απαγορευμένων και επιτρεπόμενων τροφίμων. Οι εμπνευστές αυτών των διατροφικών πλάνων είναι σε αρκετές περιπτώσεις άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα γιατροί, χωρίς ωστόσο να είναι διαιτολόγοι και στηρίζουν τις θεωρίες τους σε δεδομένα τα οποία δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Οι δίαιτες αυτές είναι συνήθως αποτελεσματικές, καθώς περιορίζουν σημαντικά τη θερμιδική πρόσληψη. Η απώλεια βάρους τις πρώτες ημέρες μετά από μια τέτοια δίαιτα αντικατοπτρίζει την απώλεια υγρών, γλυκογόνου και μυϊκού ιστού και σε καμία περίπτωση απώλεια σωματικού λίπους. Αυτό σημαίνει ότι, αν αρχίσουμε να τρώμε λίγο περισσότερο ως φυσιολογικοί άνθρωποι, θα επαναπροσλάβουμε αμέσως το βάρος που χάσαμε και μάλιστα το νέο σωματικό βάρος θα είναι λίπος, οπότε θα χρειαστεί διπλάσιος χρόνος για να απαλλαγούμε από αυτό.

Κατά συνέπεια, οι γρήγορες δίαιτες, ενώ συμβάλλουν στην άμεση απώλεια βάρους, μακροπρόθεσμα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία γιατί καταστρέφουν το μεταβολισμό και δημιουργούν σύνδρομα στέρησης που σύντομα θα οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές και επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας (βουλιμικές τάσεις).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο