Αλμυρά

Συκωταριά λαδορίγανη

Συκωταριά λαδορίγανη

Παραδοσιακή νοστιμιά σε ελάχιστο χρόνο!

Τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου η επονομαζόμενη και Τυρινή γιατί σε παλιότερες εποχές είχε ήδη σταματήσει η κατανάλωση κρεατικών. Σπάνια και πολύ λίγοι τηρούν πλέον αυτού του είδους την νηστεία. Αντίθετα μέχρι και την ημέρα της «Μεγάλης Αποκράς», η κρεοφαγία  καλά κρατεί. Ακόμη και αυτοί που θα νηστέψουν την Σαρακοστή, κρέας και μεζεδάκια θα φάνε και αυτή την εβδομάδα μαζί με τα μακαρόνια και τις μυζηθρόπιτες!

Συκωταριά λαδορίγανη

Κι επειδή τα αμνοερίφια είναι στα καλύτερά τους από τώρα και μετά, το αποκριάτικο τραπέζι –τουλάχιστον στην περιοχή μας- έχει σχεδόν πάντα ριφάκι (κατσικάκι) ή αρνάκι. Λάτρεις των αιγοπρόβειων κρεάτων οι κρητικοί, τιμούν δεόντως και τα εντόσθιά τους! Συκωταριές αυγολέμονο με μαρουλάκι και άνηθο, τηγανισμένες σκέτες αφού αλευρωθούν, και κλασική λαδορίγανη όπως εδώ.

Συκωταριά λαδορίγανη

Από τα πιάτα με τα ελάχιστα υλικά που έχουν απίστευτη νοστιμιά αν η πρώτη ύλη είναι καλής ποιότητας και φρέσκια. Λαδορίγανη βέβαια μπορούμε να κάνουμε και το μοσχαρίσιο συκώτι αλλά οι αρνίσιες συκωταριές έχουν άλλη νοστιμιά μ’ αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος. Ίσως επειδή εκτός από το συκώτι στην αρνίσια συκωταριά περιλαμβάνονται τα πνευμόνια και τα γλυκάδια του ζώου (μοναδικός μεζές αυτά!).

Συκωταριά λαδορίγανη

Συνήθως οι συκωταριές μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού, μεζές για όλους όταν υπάρχουν κι άλλα πιάτα. Επειδή όμως ετοιμάζονται γρήγορα, πάνω κάτω σε ένα μισάωρο, πολύ συχνά αποτελούν κύριο πιάτο μαζί με μια τηγανητή πατάτα (ιδανικό συνοδευτικό κατά τη γνώμη μου) και μια κλασική μαρουλοσαλάτα αυτή την εποχή!

Συκωταριά λαδορίγανη

Τις δυο τελευταίες φορές που έφτιαξα αυτό το πιάτο, χρειάστηκα 40 λεπτά την πρώτη (ήταν 1200gr η συκωταριά και ήταν αρνίσια οπότε τη ζεμάτισα) και 25 λεπτά τη δεύτερη γιατί ήταν από πολύ μικρό ριφάκι, μισό κιλό όλο κι όλο και ετοιμάστηκε πολύ γρήγορα. Πιάτο και για βιαστικούς θα το έλεγα λοιπόν!

Παρατηρήσεις

  • Αν η συκωταριά είναι από μικρό ζώο δεν χρειάζεται ζεμάτισμα. Πάντως σε κάθε περίπτωση διευκολύνει στο κόψιμο. Μπορούμε βέβαια να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να την κόψει σε κομματάκια.
  • Αν η συκωταριά μας είναι από μικρό και νεαρό ζώο δεν χρειάζεται νομίζω ούτε το κρασί. Ειδικά στη συκωταριά από ριφάκι εγώ δεν προσθέτω κρασί. Ίσως στην αρνίσια αν μας ενοχλεί η κάπως πιο βαριά μυρωδιά…
  • Επειδή εμείς λατρεύουμε το λεμόνι, αν έχω φρέσκο αράντιστο λεμόνι προσθέτω λίγο ξύσμα μαζί με τη ρίγανη στη συκωταριά λαδορίγανη.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο