Παραδοσιακή νοστιμιά σε ελάχιστο χρόνο!
Τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου η επονομαζόμενη και Τυρινή γιατί σε παλιότερες εποχές είχε ήδη σταματήσει η κατανάλωση κρεατικών. Σπάνια και πολύ λίγοι τηρούν πλέον αυτού του είδους την νηστεία. Αντίθετα μέχρι και την ημέρα της «Μεγάλης Αποκράς», η κρεοφαγία καλά κρατεί. Ακόμη και αυτοί που θα νηστέψουν την Σαρακοστή, κρέας και μεζεδάκια θα φάνε και αυτή την εβδομάδα μαζί με τα μακαρόνια και τις μυζηθρόπιτες!
Κι επειδή τα αμνοερίφια είναι στα καλύτερά τους από τώρα και μετά, το αποκριάτικο τραπέζι –τουλάχιστον στην περιοχή μας- έχει σχεδόν πάντα ριφάκι (κατσικάκι) ή αρνάκι. Λάτρεις των αιγοπρόβειων κρεάτων οι κρητικοί, τιμούν δεόντως και τα εντόσθιά τους! Συκωταριές αυγολέμονο με μαρουλάκι και άνηθο, τηγανισμένες σκέτες αφού αλευρωθούν, και κλασική λαδορίγανη όπως εδώ.
Από τα πιάτα με τα ελάχιστα υλικά που έχουν απίστευτη νοστιμιά αν η πρώτη ύλη είναι καλής ποιότητας και φρέσκια. Λαδορίγανη βέβαια μπορούμε να κάνουμε και το μοσχαρίσιο συκώτι αλλά οι αρνίσιες συκωταριές έχουν άλλη νοστιμιά μ’ αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος. Ίσως επειδή εκτός από το συκώτι στην αρνίσια συκωταριά περιλαμβάνονται τα πνευμόνια και τα γλυκάδια του ζώου (μοναδικός μεζές αυτά!).
Συνήθως οι συκωταριές μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού, μεζές για όλους όταν υπάρχουν κι άλλα πιάτα. Επειδή όμως ετοιμάζονται γρήγορα, πάνω κάτω σε ένα μισάωρο, πολύ συχνά αποτελούν κύριο πιάτο μαζί με μια τηγανητή πατάτα (ιδανικό συνοδευτικό κατά τη γνώμη μου) και μια κλασική μαρουλοσαλάτα αυτή την εποχή!
Τις δυο τελευταίες φορές που έφτιαξα αυτό το πιάτο, χρειάστηκα 40 λεπτά την πρώτη (ήταν 1200gr η συκωταριά και ήταν αρνίσια οπότε τη ζεμάτισα) και 25 λεπτά τη δεύτερη γιατί ήταν από πολύ μικρό ριφάκι, μισό κιλό όλο κι όλο και ετοιμάστηκε πολύ γρήγορα. Πιάτο και για βιαστικούς θα το έλεγα λοιπόν!
Υλικά
1 συκωταριά περίπου 1 κιλό
75-90 ml (5-6 κουταλιές) ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλάκι ξερή
Χυμό 2 λεμονιών
Προαιρετικά, 100 ml κρασί
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τη συκωταριά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με λίγο αλάτι και μόλις πάρει βράση ζεματίζουμε τη συκωταριά για 3-4 λεπτά (από την ώρα που θα ξαναρχίσει ο βρασμός).
Πιθανόν να χρειαστεί να την κόψουμε στα δύο. Αν δεν καλύπτεται από το νερό τη σπρώχνουμε με μια κουτάλα να βράσει και να αλλάξει χρώμα συνολικά. Την βγάζουμε από το νερό και την ξεπλένουμε ξανά. Την κόβουμε σε μερίδες μεγέθους μεγάλου λουκουμιού.
Σε ένα τηγάνι ή σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και πριν αρχίσει να καπνίζει προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς. Γυρίζουμε να τηγανιστούν απ’ όλες τις πλευρές για λίγα λεπτά και προσθέτουμε λίγο νερό (ή κρασί αν βάλουμε). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος της συκωταριάς). Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι, αλατίζοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη.
Υψώνουμε τη θερμοκρασία να απορροφηθούν τα υγρά και να ροδοκοκκινίσουν όλα τα κομματάκια. Περιχύνουμε με το λεμόνι, αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Αν η συκωταριά είναι από μικρό ζώο δεν χρειάζεται ζεμάτισμα. Πάντως σε κάθε περίπτωση διευκολύνει στο κόψιμο. Μπορούμε βέβαια να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να την κόψει σε κομματάκια.
- Αν η συκωταριά μας είναι από μικρό και νεαρό ζώο δεν χρειάζεται νομίζω ούτε το κρασί. Ειδικά στη συκωταριά από ριφάκι εγώ δεν προσθέτω κρασί. Ίσως στην αρνίσια αν μας ενοχλεί η κάπως πιο βαριά μυρωδιά…
- Επειδή εμείς λατρεύουμε το λεμόνι, αν έχω φρέσκο αράντιστο λεμόνι προσθέτω λίγο ξύσμα μαζί με τη ρίγανη στη συκωταριά λαδορίγανη.
αγαπητη Κα vita εδω και δυο χρονια καθημερινα διαβαζω και προσπαθω να μαγειρεψω τις εξαιρετικες συνταγες σας. θερμα συγχαρητηρια… μην σταματατε να μας εμπνεεται και να μας μαθαινεται τοσες υπεροχες συνταγες και οχι μονο… υγεια παντα σε σας και στο σπιτικο σας με την βοηθεια του θεου
Πόσο με τιμά το σχόλιό σας! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και ανταποδίδω τις ευχές σας!