Μαμαδίστικο γλυκό των παιδικών μας χρόνων!
Η σημερινή συνταγή είναι η πρώτη που έγραψα στο πρώτο δικό μου τετράδιο συνταγών, μ ‘ αυτόν ακριβώς τον τίτλο. Αγαπούσα τόσο αυτό το γλυκό που ήθελα να είναι πρώτο στις συνταγές μου! Μπορεί να μην είναι παραδοσιακή αλλά υπάρχει στα τετράδια των συνταγών της μητέρας μου από το 1960 όπως μου είπε. Θυμάμαι να τη φτιάχνει για πολύ καλές της φίλες, για επισκέψεις πιο «επίσημες», για καλές στιγμές της οικογένειας. Κτιστό, τούρτα μπισκότου λοιπόν σήμερα!
Ήταν το καλύτερό της γλυκό όταν σαντιγύ δεν κυκλοφορούσε στην επαρχία και μίξερ δεν υπήρχε ούτε στις κουζίνες των εύπορων οικογενειών.Ήταν η εποχή που οι μαργαρίνες , τα αγοραστά μπισκότα και γενικά τα πρώτα “αμαρτωλά” προϊόντα εισέβαλαν στη διατροφή μας. Πόσο αθώα είναι τώρα όλα αυτά σε σχέση με ό,τι τρώμε σήμερα! Η μαμά μου έφτιαχνε αρκετά “αστικά” και νεόφερτα γλυκά, γιατί ήταν μια γυναίκα που διάβαζε πολύ και ενημερωνόταν για τα πάντα! Δεν ξέρω από ποιο περιοδικό ή από ποια πρωτευουσιάνα φίλη ή συγγενή είχε πάρει αυτήν τη συνταγή.
Χτυπούσε αυτή τη βουτυρόκρεμα με ξύλινη κουτάλα σε πορσελάνινη γαβάθα για πολλή ώρα. Γινόταν αφράτη, δεν μύριζε αυγουλίλα και η ζάχαρη δεν γινόταν καθόλου αισθητή. Αυτό μπορεί να φαίνεται τώρα εύκολο αλλά χωρίς μίξερ δεν είναι και πολύ απλό πράγμα! Ήταν τόσο λεία και απαλή που δύσκολα μπορούσες να της αντισταθείς. Πάντα στα κρυφά βουτούσα κάποιο δακτυλάκι (λιχούδα και γλυκατζού ανέκαθεν) και πάντα ένα ελαφρύ χτύπημα στο άτακτο χεράκι με επανέφερε στην τάξη. Σκεφτόμουν ότι κάποια στιγμή θα έφτιαχνα μια δόση κρέμας για να την απολαύσω με το κουταλάκι!
Εκείνα τα χρόνια τα μπισκότα τύπου μιράντα ήταν χύμα, τα αγοράζαμε με το κιλό και η συνταγή γράφει ½ κιλό μπισκότα.Στην κρέμα η μητέρα μου έβαζε και αυγά.Η μαρέγκα έπρεπε να είναι σφικτή (γι αυτό έσταζε 2-3 σταγόνες λεμόνι και πρόσθετε ένα κουταλάκι ζάχαρη) και να ενσωματωθεί απαλά στο χτυπημένο βούτυρο. Από πάνω σκορπούσε τρούφα σοκολάτα ή ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα στο χέρι. Τα έτοιμα αμυγδαλάκια φιλέ δεν κυκλοφορούσαν τότε.
Δυστυχώς δεν καταναλώνουμε πια ωμά αυγά κι αυτό έχει κάποιο κόστος ειδικά σ΄ αυτή τη συνταγή, αλλά μετά από κάποια σεμινάρια που είχα παρακολουθήσει(την εποχή της γρίπης των πτηνών) τα αφαίρεσα ή τα αντικατέστησασε όλες μου τις συνταγές. Εδώ θα γράψω την κανονική συνταγή αλλά θα σας δώσω και την εναλλακτική που συνηθίζω τα τελευταία χρόνια.
Υλικά:
Α. Για την κρέμα:
250 γραμμάρια βούτυρο (ή μαργαρίνη σκληρή)
200-220 gr (1 κούπα ή λίγο λιγότερη) ζάχαρη
2 κρόκους αυγών +2 ασπράδια αυγών (δείτε εναλλακτικά, αντί των ωμών αυγών, παρακάτω)
2-3 κουταλιές σούπας κακάο καλής ποιότητας (δοσομετρική κουταλιά, δηλαδή 15 ml)
1 σφηνάκι κονιάκ (30ml)
3 βανίλιες σε σωληνάκια
Εναλλακτικά, παραλείπουμε τα αυγά και χρησιμοποιούμε 100-150 ml κρέμα γάλακτος γάλακτος με 35% λιπαρά (στο βίντεο αυτή η εκδοχή, αφού εγώ δεν χρησιμοποιώ πλέον ωμά αυγά)
Β. Για το στήσιμο και το γαρνίρισμα:
2 διπλά πακέτα μπισκότα τύπου μιράντα (χρειάζονται 64-72 μπισκότα)
250 ml (1 κούπα) κρύο γάλα
Τρούφα σοκολάτας ή ασπρισμένο ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι ή και από τα δύο!
Επί το έργον:
Δείτε αναλυτικά την παρασκευή του στο video που ακολουθεί, και τις παρατηρήσεις παρακάτω. Όπως πάντα, είμαι στη διάθεσή σας για κάθε απορία.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Χτυπάμε τα ασπράδια (αν βάλουμε αυγά) σε σφικτή μαρέγκα.Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει και προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους (αν βάλουμε αυγά) συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζάχαρη έχει διαλυθεί, προσθέτουμε το κακάο αφού το περάσουμε από σουρωτήρι για να μη σβολιάσει. Όταν ενσωματωθεί προσθέτουμε το κονιάκ και τις βανίλιες. Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντάς τη απαλά με τη βουτυρόκρεμαγια να μη ξεφουσκώσει. Εναλλακτικά, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και την προσθέτουμε με απαλές κινήσεις στη βουτυρόκρεμα. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη. Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το κρύο γάλα και βουτάμε 4-5 μπισκότα για λίγα δευτερόλεπτα σ’ αυτό. Κάνουμε μια στρώση 16-18 μπισκότων σε επίπεδη πιατέλα.
Χωρίζουμε με το μάτι την κρέμα σε τέσσερα μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα) και απλώνουμε το ένα μέρος πάνω από τα μπισκότα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε 4 στρώσεις μπισκότων.Απλώνουμε το τελευταίο μέρος της κρέμας από πάνω και στα πλαϊνά του γλυκού και φροντίζουμε να φτιάξουμε λείες και επίπεδες τις επιφάνειες του.
Πασπαλίζουμε με τρούφα ή αμυγδαλάκι. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον για 5-6 ώρες . Ιδανικά το φτιάχνουμε την προηγούμενη μέρα από τη μέρα που θέλουμε να το σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Για να διευκολυνθούμε στο κτύπημα , καλό είναι να περάσουμε την ζάχαρη από το multi. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη άχνη αλλά τότε πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα αφού η άχνη είναι ελαφρύτερη.
2) Το γάλα πρέπει να είναι κρύο για να μουσκέψει και όχι ναλιώσει τα μπισκότα. Γι αυτό δεν βάζουμε και περισσότερα από 3-4 κάθε φορά. Πρέπει να στέκουν.
3)Το βούτυρο ή η μαργαρίνη δεν πρέπει να είναι soft γιατί αλλιώς η κρέμα μας δεν θα σταθεί όπως πρέπει ακόμη κι αν μπει στο ψυγείο.
4)Ανάλογα με το κακάο που θα προσθέσουμε, η κρέμα γίνεται ανοικτό ή βαθύ καφέ. Είναι θέμα επιλογής. Δείτε στις φωτογραφίες 2 διαφορετικές εκδοχές (με 2 και με 3 κουταλιές).
5)Το γλυκό αυτό είχε λίγο παραπάνω κόπο από το γνωστό σαλάμι ή μωσαϊκό, το άλλο μαμαδίστικο γλυκό της εποχής, αλλά ήταν πιο φίνο. Το επέλεξα λοιπόν για τη γιορτή της μητέρας «τιμής ένεκεν»…
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Καλως σε βρήκα!
Ειμαι η Στέλλα από το Ρέθυμνο … αν και εδω και 2 χρονια μένω Αθήνα. Σκεφτομαι βέβαια σοβαρά να ξαναγύρισω πίσω στην λατρεμένη Κρήτη!
Θα τα λέμε λοιπόν !
Χρόνια Πολλά!!!
ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ ΦΙΛΗ ΜΟΥ!! ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ..ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ!!! ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ..ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!!
ωραιο φαινεται. εμεις δεν φιαχναμε τετοιο στο πατρικο μου!
χρονια πολλα!
Κατ` αρχη συγχαρητηρια για την υπερογκη και υπεροχη δουλεια σας.
Ομως δεν ειναι παντα επιζημο της γευσης το να προσεχουμε το τι τρωμε.
Γι`αυτο ας σταματησουμε την χρηση της μαργαρινης για παντα κι`ας γυρισουμε στο αγνο βουτυρο η το λαδι!!!
http://kardiologia.blogspot.nl/2007/10/blog-post_7346.html
Πολύ ωραιο μου φαινεται το γλυκο αυτό … πιο πολύ ειμαι του μωσαικού.. αλλα και αυτή η εκδοχη .. ειναι ομορφη… χρόνια πολλα Βαγγελιώ μου σε όλες τις μανουλες του κοσμου… φιλιά..
Καλημέρα!!! Ειμαι λάτρης της Κρητικης κουζίνας και μάλλον θα τιμήσω για τα καλα το ιστολόγιο σου!! χαχα!Νοστιμοτατο φαινεται το γλυκάκι!!!! Φιλιά πολλά!!
Το έφτιαχνε και η μανούλα μου το γλυκάκι αυτό, τι μου θύμησες τώρα!!
Υπέροχο!!
Χρόνια πολλά Βαγγελιώ μου, να σε χαίρονται τα παιδάκια σου και να χαίρεσαι την μανούλα σου!
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες εύχομαι!
Φιλιά!
Πω πω, το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μου χρόνων! Την έχω και εγώ γραμμένη με τα χεράκια μου τη συνταγή (με πτι μπέρ) από εκείνα τα χρόνια αλλά επειδή είχε ωμά αυγά, δεν την έχω φτιάξει ποτέ!
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες:)
εξαιρετικό και αγαπημένο μου γλυκό να σαι καλά ….
χρόνια πολλά σε όλες τις μάνες
Εξαιρετική συνταγή και μόνο που έχει αυτή την ιστορία.
Μου άρεσαν ιδιαιτέρως οι λεπτομέρειες που αναφέρεις από την τότε εποχή.
Χρόνια πολλά!
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΡΟΣΕΡΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ
Χρόνια πολλά!!!
Εξαιρετική συνταγή, γεμάτη αναμνήσεις!Με γύρισες πίσω Βαγγελιώ μου….!!!Αγαπημένο γλυκό και των δικών μου παιδικών χρόνων!
Φιλιά πολλά!
Χρόνια μας πολλά μανούλες…………..όσο για το γλυκό…δεν έχω λόγια!!!!!!!!!
Τι γλυκό και νοσταλγικό κείμενο!
Αυτά τα μαμαδίστικα γλυκά έχουν πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας!
Πολύ φίνο και υπέροχο γλυκάκι, φτιάχνει και η δική μου μαμά κάτι παρόμοιο και το τρώω με τεράστια ευχαρίστηση!
Φιλιά πολλά!
Χρόνια πολλά, Βαγγελιώ μου!
Έχεις απόλυτο δίκιο για το συγκεκριμένο γλυκό! Κι εγώ το έτρωγα ως παιδί σε ειδικές περιστάσεις! Και είναι τέλειο!!! Έκανες πολύ καλά που μας το θύμησες!
Πολλά φιλάκια!
Χρόνια Πολλά!!! Με ή χωρίς αυγά Vita μου είναι ένα γλυκό λατρεμένο, καταπληκτικό, νοστιμότατο!!
Νομίζω ότι καλά έκανες και τα αντικατέστησες!!! Το γλυκό σου πάντως έγινε υπέροχο και εμφανισιακά και φαντάζομαι τη γεύση του!!!
Καλή σου μέρα!
[…] και δροσερή από τη βουτυρόκρεμα που έβαζε τότε στο χτιστό (άλλο δημοφιλές της εποχής κι αυτό) και πιο φινετσάτη από την απλή κρέμα με άνθος […]
[…] μάνα μου έλεγε πως όταν βαριέται να φτιάξει το κτιστό κατέφευγε στο μωσαϊκό ή σαλάμι. Η κρέμα ήταν […]
Κύρια Κασαπακη, σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. Να είστε γερή και δυνατή για να μας δίνετε πάντα τις ωραίες σας συνταγές. Ευχαριστούμε.
Σας ευχαριστώ πολύ! Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά και σε σας!