Βελούδινη κρέμα μαστίχας με μπισκότα ή κουλουράκια βουτύρου

Και για να «ανακυκλώσουμε» τα πασχαλινά κουλουράκια!

Τις τελευταίες μέρες πολλές προτάσεις για ανακύκλωση των πασχαλινών γλυκών έχουν δημοσιευτεί και αναδημοσιευτεί. Κυρίως τσουρεκιών, και λιγότερο κουλουριών αφού αυτά διατηρούνται πράγματι περισσότερο. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να δούμε αυτή τη συνταγή μόνο ως συνταγή ανακύκλωσης. Δείτε τη ως μια πρόταση για μια πολύ νόστιμη χρήση τους! 

Εμείς φέτος φτιάξαμε μικρή δόση τσουρεκιών και ετεροχρονισμένα,  οπότε έφυγαν όλα εδώ κι εκεί.  Τα κουλουράκια μας όμως περίσσεψαν. Τα έφτιαξα τη Μεγάλη Τετάρτη φέτος, τη συνταγή του βουτύρου. Συνήθως εξαφανίζονται μ’ αυτή τη συνταγή και πολλές φορές φτιάχνω και μπισκότα με την ίδια ζύμη. Αλλά…  άλλα λογαριάζει κανείς κι άλλα έρχονται.  Δεν καταναλώθηκαν στην ώρα τους και δεν θέλουμε να μείνουν περισσότερο στην μπισκοτιέρα για ευνόητους λόγους.  Έτσι η σημερινή κρέμα βοήθησε να ελαττωθούνε αισθητά.

Παλιά συνταγή που είχα χρόνια να φτιάξω , από τότε που ήταν μικρά τα παιδιά και ήθελα να τα ξεγελάσω με νόστιμες κρέμες, εναλλακτικές του παγωτού. Δεν ξεγελιούνται βέβαια αλλά η κρέμα είναι τόσο νόστιμη -ειδικά αν παγώσει λίγο στο ψυγείο- που καλύπτει την ανάγκη για απογευματινό γλυκό και τρώγεται ευχάριστα, σχεδόν όσο το παγωτό! 

Μαμαδίστικη και απαλή, πραγματικά βελούδινη! Το άρωμα της μαστίχας αλλά και τα κουλουράκια την κάνουν να μυρίζει «φροντίδα”. Τη θυμήθηκα μετά από αναζήτηση συγκεκριμένης  διατροφής για «ειδικούς λόγους» όπου διαπίστωσα για άλλη μια φορά τις εξαιρετικές ιδιότητες αυτής της  πολύτιμης ρητίνης των μαστιχόδεντρων.

Ενδεικτικά «περιέχει τα λεγόμενα τερπένια (ελανολικό και ολεανολικό οξύ) τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους (πχ. υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει την κλινική εικόνα ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Crohn).  Εκτός αυτών η ρητίνη περιέχει και πολυφαινόλες, ουσίες που δρουν αντιοξειδωτικά προάγοντας την υγεία του οργανισμού μας! Μία ακόμη αξιοσημείωτη ιδιότητα της μαστίχας είναι η θαυματουργή της δράση στο πεπτικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης, ανακουφίζει από το στομαχόπονο και μελέτες αποδεικνύουν τη δράση της κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού». Πηγή (πληροφορίες από διαιτολόγο)

 

Αντί κουλουράκια –πολύ ταιριάζουν οποιαδήποτε πασχαλινά κουλουράκια– μπορούμε να βάλουμε μπισκότα της επιλογής μας. Της πάνε τα μπισκότα βουτύρου κυρίως, τα κλασικά σαμπλεδάκια και τα μπισκότα λεμονιού, ακόμη και του εμπορίου. Δεν θέλουμε πιο ισχυρά αρωματισμένα για να μη χαθεί η μαστίχα. Η μαστίχα δεν μπορεί να μπει σε απεριόριστες ποσότητες γιατί είναι γνωστό ότι πικρίζει, οπότε φροντίζουμε να κυριαρχεί ελαττώνοντας ή αποφεύγοντας τα υπόλοιπα αρώματα. 

Υλικά:

3 κούπες (750ml) γάλα (πλήρες ή ελαφρύ)

5 κουταλιές  σούπας (50gr περίπου ζάχαρη)

3 κουταλιές σούπας (30gr περίπου κορν φλάουρ)

½ κουταλάκι (5-6 μικρά) δάκρυα μαστίχας

3 κρόκοι μικρών αυγών ή 2 κρόκοι μεγάλων αυγών

Προαιρετικά, ξύσμα λεμονιού ή 1 σωληνάκι βανίλιας

Για κάθε μπολ 1-2 μπισκότα ή κουλουράκια βουτύρου  και 1-2 ακόμη για το γαρνίρισμα

Επί το έργον:

Βάζουμε τις 2.5 κούπες από το γάλα σε κατσαρολάκι να κάψει. Στο multi αλέθουμε τη ζάχαρη με τη μαστίχα και προσθέτουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το υπόλοιπο γάλα. Τα αναμειγνύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε μεγαλούτσικο σκεύος.

Όταν το γάλα μας κάψει , την στιγμή που αρχίζει να φουσκώνει, αδειάζουμε τουλάχιστον το μισό στο μείγμα του κορν φλάουρ χτυπώντας με ένα πιρούνι όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Μεταφέρουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα μας (δεν θέλει πολλή ώρα). 

Σπάμε 1-2 μπισκότα ή κουλουράκια σε κάθε μπολ (ανάλογα με το μέγεθός του) και μοιράζουμε την κρέμα μας. Αφήνουμε να κάνει μια μικρή κρούστα από πάνω και γαρνίρουμε με τριμμένα τα άλλα δυο  μπισκότα.

 

Αφήνουμε  την  κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την βάζουμε για  1-2 ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένους ξηρούς καρπούς ή ψιλοκομμένα ξερά φρούτα για χρώμα και για γεύση.
  • Δοκιμάστε αυτήν την κρέμα και ως επιδόρπιο, σε μικρότερα μπολάκια. Η δόση που δίνω βγάζει 6-8 μέτρια μπολ για επιδόρπιο ή 4-5 μεγάλα.
  • Χονδρικά, για κάθε κούπα των 250ml χρειαζόμαστε 1,5 -2 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλιά κορν φλάουρ και 1 κρόκο μικρού αυγού. Τα αρώματα προσαρμόζονται κατά βούληση…  Μπορούμε δηλαδή να τη φτιάξουμε με όσο γάλα θέλουμε!

Καλά να περνάτε! Καλή εβδομάδα! 

Print Friendly, PDF & Email