Σάλτσα με ψητές ντομάτες για άμεση χρήση ή για διατήρηση στην κατάψυξη

Σάλτσα με ψητές ντομάτες για άμεση χρήση ή για διατήρηση στην κατάψυξη

Όσο ακόμη οι ντομάτες είναι στην εποχή τους!

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντικαθιστώ την κατσαρόλα με τον φούρνο.  Ακόμη και γλυκά κουταλιού, και μαρμελάδες και πολλά άλλα φτιάχνω στο φούρνο γιατί θεωρώ ότι τους δίνει μια πρόσθετη νοστιμιά. Την ίδια νοστιμιά διαπίστωσα ότι δίνει και σ’ αυτήν την σάλτσα με τις ψητές ντομάτες, τη σάλτσα φούρνου  όπως την ονόμασα μέσα μου.

Στην αρχή προοριζόταν για κατάψυξη και βαζάκια… Είναι όμως τόσο νόστιμη που παρόλο που την έχω ήδη φτιάξει δύο φορές, ένα μεγάλο μέρος χρησιμοποιήθηκε άμεσα. Σίγουρα θα ξαναφτιαχτεί  εντός των ημερών για να κρατήσω σε βαζάκια ή στην κατάψυξη. 

Η αρχική ιδέα ήταν να φτιάξω κάποιες ποσότητες έτοιμης σάλτσας για ζυμαρικά ώστε να έχουμε τις ημέρες που δεν υπάρχει χρόνος ή διάθεση για μαγείρεμα κάτι που να ετοιμάζεται εύκολα. Σε  κάποιες οδηγίες που είχα από παλιά από ένα μύλο λαχανικών, υπήρχε η εκδοχή σάλτσας με ψημένες ντομάτες. Ψάχνοντας λίγο είδα ότι τέτοιες σάλτσες συνηθίζονται πολύ στη γειτονική Ιταλία. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω κι εγώ για δοκιμή μια τέτοια σάλτσα και …ενθουσιαστήκαμε!

 

Εμείς δεν την καταναλώσαμε μόνο σε ζυμαρικά, αλλά και σε μαλακό τυρί με τα αλμυρά κουλουράκια της προηγούμενης ανάρτησης, σε ρύζι, πάνω σε βραστά λιανοφάσουλα και φυσικά με ντάγκο! Ήδη έχει φτιαχτεί 2 φορές και αποθηκεύτηκαν μόνο 3 μικρά μπολάκια στην κατάψυξη. Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται και τρίτη δόση. Αφήστε που τα ίδια τα ντοματίνια που χρησιμοποίησα την δεύτερη φορά ήταν τόσο νόστιμα που «έφυγαν» καμιά δεκαριά πριν αλεστούν.

Η σάλτσα επιδέχεται πολλές παραλλαγές στα μπαχαρικά και στα αρωματικά, αλλά στην ένταση της καυτερής γεύσης που επιθυμεί ο καθένας. Θα δώσω παρακάτω τη δικά μου παραλλαγή που ήταν ήπια πικάντική (άλλωστε όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει λίγη καυτερή πάπρικα όταν την χρησιμοποιήσει). Το ωραίο είναι ότι παρόλο που έχει ελάχιστο ελαιόλαδο είναι πολύ νόστιμη!Μια σάλτσα λοιπόν χαμηλών θερμίδων θα την έλεγα, κατάλληλη και για δίαιτα, για πολλές πολλές χρήσεις! 

 

Υλικά:

Περίπου 1 κιλό ντομάτες (δείτε παρατηρήσεις)

1 μέτριο προς μεγάλο ξερό κρεμμύδι

3-5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το μέγεθός τους)

Αλάτι

Πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

45-60 ml (3-4 κουταλιές) ελαιόλαδο

Προαιρετικά, 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ή 1/2κουταλάκι (ή όσο αντέχουμε) καυτερή πάπρικα και λίγο φρέσκο ή αποξηραμένο βασιλικό.

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα στραγγιστήρι. Αν είναι κοινές ντομάτες και όχι μικρά ντοματίνια τις κόβουμε σε 4 ή 8 μέρη. Τις απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος σε μια στρώση. Τις αλατίζουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες ή μικρά κομματάκια και τις σκελίδες του σκόρδου.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά χωρίς να τις ζουλίξουμε. Τις ξανααπλώνουμε στο σκεύος και τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το πιπέρι.  Τις βάζουμε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και τις ψήνουμε για 1 ώρα περίπου (στις αντιστάσεις), μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και τα υγρά του ταψιού να έχουν μελώσει.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν όσο για να αλέθονται ή τελείως και τις πολτοποιούμε στο multi ή στο μπλέντερ.  Όταν κρυώσουν εντελώς μεταφέρουμε τον πολτό σε μπολ ή σε σακουλάκια κατάψυξης και τα καταψύχουμε. Επίσης μπορούμε να καταναλώσουμε τη σάλτσα άμεσα με ζυμαρικά ή ρύζι ή πάνω από ωμές ή βραστές σαλάτες.

Παρατηρήσεις:

  • Οι συνταγές που είδα λένε ότι οποιοδήποτε είδος τομάτας είναι κατάλληλο γι αυτήν τη σάλτσα. Πράγματι ήταν πολύ νόστιμη και με μικρές σφικτές κοινές ντομάτες κομμένες στα τέσσερα (με τέτοιες την έφτιαξα την πρώτη φορά) αλλά πήρε λίγο παραπάνω χρόνο στο φούρνο για να ψηθούν.
  • Αν βάλουμε φρέσκα μυρωδικά τα προσθέτουμε από την αρχή αλλά τα ξερά μπορούν να μπουν και στο μέσον της διαδικασίας.
  • Μετά το άλεσμα ελέγχουμε αν θέλει λίγο αλάτι και διορθώνουμε τη γεύση σε όποια μπαχαρικά επιλέξουμε (όχι όμως τα φρέσκα μυρωδικά που πρέπει να έχουν ψηθεί αν την προορίζουμε για διατήρηση).
  • Μπορούμε να κάνουμε και κανονική κονσερβοποίηση σ’ αυτήν τη σάλτσα αλλά δεν έχω δοκιμάσει χρόνους και διαδικασία οπότε δεν θα τα προτείνω σ’ αυτήν την ανάρτηση. Στην κατάψυξη διατηρείται μια χαρά!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email