Vegan/vegetarian

Σάλτσα με ψητές ντομάτες για άμεση χρήση ή για διατήρηση στην κατάψυξη

Όσο ακόμη οι ντομάτες είναι στην εποχή τους!

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντικαθιστώ την κατσαρόλα με τον φούρνο.  Ακόμη και γλυκά κουταλιού, και μαρμελάδες και πολλά άλλα φτιάχνω στο φούρνο γιατί θεωρώ ότι τους δίνει μια πρόσθετη νοστιμιά. Την ίδια νοστιμιά διαπίστωσα ότι δίνει και σ’ αυτήν την σάλτσα με τις ψητές ντομάτες, τη σάλτσα φούρνου  όπως την ονόμασα μέσα μου.

Στην αρχή προοριζόταν για κατάψυξη και βαζάκια… Είναι όμως τόσο νόστιμη που παρόλο που την έχω ήδη φτιάξει δύο φορές, ένα μεγάλο μέρος χρησιμοποιήθηκε άμεσα. Σίγουρα θα ξαναφτιαχτεί  εντός των ημερών για να κρατήσω σε βαζάκια ή στην κατάψυξη.

Η αρχική ιδέα ήταν να φτιάξω κάποιες ποσότητες έτοιμης σάλτσας για ζυμαρικά ώστε να έχουμε τις ημέρες που δεν υπάρχει χρόνος ή διάθεση για μαγείρεμα κάτι που να ετοιμάζεται εύκολα. Σε  κάποιες οδηγίες που είχα από παλιά από ένα μύλο λαχανικών, υπήρχε η εκδοχή σάλτσας με ψημένες ντομάτες. Ψάχνοντας λίγο είδα ότι τέτοιες σάλτσες συνηθίζονται πολύ στη γειτονική Ιταλία. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω κι εγώ για δοκιμή μια τέτοια σάλτσα και …ενθουσιαστήκαμε!

Εμείς δεν την καταναλώσαμε μόνο σε ζυμαρικά, αλλά και σε μαλακό τυρί με τα αλμυρά κουλουράκια της προηγούμενης ανάρτησης, σε ρύζι, πάνω σε βραστά λιανοφάσουλα και φυσικά με ντάγκο! Ήδη έχει φτιαχτεί 2 φορές και αποθηκεύτηκαν μόνο 3 μικρά μπολάκια στην κατάψυξη. Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται και τρίτη δόση. Αφήστε που τα ίδια τα ντοματίνια που χρησιμοποίησα την δεύτερη φορά ήταν τόσο νόστιμα που «έφυγαν» καμιά δεκαριά πριν αλεστούν.

Η σάλτσα επιδέχεται πολλές παραλλαγές στα μπαχαρικά και στα αρωματικά, αλλά στην ένταση της καυτερής γεύσης που επιθυμεί ο καθένας. Θα δώσω παρακάτω τη δικά μου παραλλαγή που ήταν ήπια πικάντική (άλλωστε όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει λίγη καυτερή πάπρικα όταν την χρησιμοποιήσει). Το ωραίο είναι ότι παρόλο που έχει ελάχιστο ελαιόλαδο είναι πολύ νόστιμη!Μια σάλτσα λοιπόν χαμηλών θερμίδων θα την έλεγα, κατάλληλη και για δίαιτα, για πολλές πολλές χρήσεις!

 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Παρατηρήσεις

  • Οι συνταγές που είδα, λένε ότι οποιοδήποτε είδος τομάτας είναι κατάλληλο γι αυτήν τη σάλτσα. Πράγματι ήταν πολύ νόστιμη και με μικρές σφικτές κοινές ντομάτες κομμένες στα τέσσερα (με τέτοιες την έφτιαξα την πρώτη φορά) αλλά πήρε λίγο παραπάνω χρόνο στο φούρνο για να ψηθούν.
  • Αν βάλουμε φρέσκα μυρωδικά τα προσθέτουμε από την αρχή αλλά τα ξερά μπορούν να μπουν και στο μέσον της διαδικασίας.
  • Μετά το άλεσμα ελέγχουμε αν θέλει λίγο αλάτι και διορθώνουμε τη γεύση σε όποια μπαχαρικά επιλέξουμε (όχι όμως τα φρέσκα μυρωδικά που πρέπει να έχουν ψηθεί αν την προορίζουμε για διατήρηση).
  • Μπορούμε να κάνουμε και κανονική κονσερβοποίηση σ’ αυτήν τη σάλτσα αλλά δεν έχω δοκιμάσει χρόνους και διαδικασία οπότε δεν θα τα προτείνω σ’ αυτήν την ανάρτηση. Στην κατάψυξη διατηρείται μια χαρά!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές