Vegan/vegetarian

Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Συνδυασμός ακαταμάχητος!

Κι άμα δεν μαγειρέψουμε τώρα μπιζέλια και αρακά, λαδερό ή με κρέας,  πότε θα τα μαγειρέψουμε; Και δε λέω… Ο αρακάς  είναι από τα λαχανικά που έχουν πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα ακόμη κι όταν καταψυχθούν, αλλά εδώ που τα λέμε άλλη χάρη έχει ο φρέσκος. Ακόμη και ωμό, την ώρα που τον καθαρίζουμε μπορούμε να τον απολαύσουμε. Έχετε δοκιμάσει να σκορπίσετε μια χούφτα μπιζέλια σε πράσινη σαλάτα;

Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Αυτό λοιπόν το μαγιάτικο λαχανικό (που ευτυχώς απολαμβάνουμε ολοχρονίς πια…) μαγειρεύεται και με κρέας, κυρίως μοσχαράκι αρνάκι ή κατσικάκι ή κοτόπουλο, αλλά και σκέτο. Από τα καλύτερα λαδερά της Άνοιξης πριν ακόμη κυκλοφορήσουν οι μπάμιες και τα φασολάκια (μιλάμε πάντα για τα υπαίθρια…). Και το καλό του είναι ότι κάνει ωραίους συνδυασμούς με αγκινάρες ή κολοκυθάκια, και φυσικά με τα καρότα που είναι απαραίτητο συστατικό των πιάτων με αρακά.

Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Το «κόκκινος» ή «λευκός» είναι θέμα γούστου. Εμείς είμαστε οικογενειακώς λάτρεις και των δύο εκδοχών. Ήδη έχει παρουσιαστεί η «κόκκινη» παραλλαγή, με ντομάτα. Σήμερα ο αρακάς μου είναι λεμονάτος, δεμένος με ντερμπιγιέ (ή ντελμπιέ), δηλαδή με αλευρολέμονο. Όχι ότι είναι απαραίτητο το αλεύρι, αλλά ένα κατιτίς του το προσθέτει. Αλλά το λεμόνι ταιριάζει με τον αρακά όσο και η ντομάτα!

Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Επειδή έτυχε να έχω στο σπίτι 2-3 αγκινάρες τις πρόσθεσα κι αυτές στη μαγεριά μου. Αν είχα κολοκυθάκια θα έβαζα 2-3 κι απ’ αυτά. Και τα δυο αυτά λαχανικά ταιριάζουν, μα μπορούν και να λείπουν. Το απαραίτητο κατά τη γνώμη μου είναι το καρότο. Ολοκληρώνει το πιάτο τόσο γευστικά όσο και οπτικά!

Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Ακόμη αν πρόκειται για μπιζέλια (είναι μάλλον δυσεύρετα), προσθέτουμε στο φαγητό και το τρυφερό τους  περίβλημα. Εμείς εδώ το μαγειρεύουμε όπως έχω ξαναγράψει. Είναι πολύ νόστιμο. Πολλοί θεωρούν ότι ο αρακάς και τα μπιζέλια είναι το ίδιο, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές. Να υπενθυμίσω πως η ονομασία μπιζέλι είναι αντιδάνειο, αφού οι Ιταλοί πήραν το ελληνικό «πίσον» (Pisum sativum είναι μάλιστα η επιστημονική του ονομασία) το έκαναν στα λατινικά pisum που κατέληξε pisselo, και το ξαναπήραμε εμείς ως πιζέλιον ή μπιζέλιον και τελικά μπιζέλι!

Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Παρατηρήσεις

  • Αν δεν έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια χρησιμοποιούμε 1 μέτριο ξερό. Επίσης αν τα πράσινα κρεμμυδάκια είναι πολύ μικρά βάζουμε παραπάνω.
  • Το φαγητό μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας. Αφού προσθέσουμε όλα τα λαχανικά και το νερό (λιγότερο απ’ όσο βάζουμε σε ανοικτή κατσαρόλα), κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο συστήνει ο κατασκευαστής. Όταν την ανοίξουμε κάνουμε το ντελμπιέ όπως παραπάνω.
  • Σε όλα τα λεμονάτα φαγάκια συνηθίζω να προσθέτω λίγο ξύσμα λεμονιού αν τα λεμόνια μου είναι φρέσκα και μυρωδάτα. Παίρνουν άλλη γεύση!
  • Το αλεύρι όπως έλεγα παραπάνω μπορεί και να παραλειφθεί. Τότε θα φροντίσουμε το φαγητό μας να μείνει μόνο με το λαδάκι του και θα το περιχύσουμε με το σκέτο χυμό λεμονιού.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο