Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Αρακάς λαδερός λεμονάτος

Του Μάη και της Άνοιξης!

Κι άμα δεν μαγειρέψουμε τώρα μπιζέλια και αρακά, λαδερό ή με κρέας,  πότε θα τα μαγειρέψουμε; Και δε λέω… Ο αρακάς  είναι από τα λαχανικά που έχουν πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα ακόμη κι όταν καταψυχθούν, αλλά εδώ που τα λέμε άλλη χάρη έχει ο φρέσκος. Ακόμη και ωμό, την ώρα που τον καθαρίζουμε μπορούμε να τον απολαύσουμε. Έχετε δοκιμάσει να σκορπίσετε μια χούφτα μπιζέλια σε πράσινη σαλάτα; 

Αυτό λοιπόν το μαγιάτικο λαχανικό μαγειρεύεται και με κρέας, κυρίως μοσχαράκι αρνάκι ή κατσικάκι ή κοτόπουλο, αλλά και σκέτο. Από τα καλύτερα λαδερά της Άνοιξης πριν ακόμη κυκλοφορήσουν οι μπάμιες και τα φασολάκια (μιλάμε πάντα για τα υπαίθρια…). Και το καλό του είναι ότι κάνει ωραίους συνδυασμούς με αγκινάρες ή κολοκυθάκια, και φυσικά με τα καρότα που είναι απαραίτητο συστατικό των πιάτων με αρακά.

Το «κόκκινος» ή «λευκός» είναι θέμα γούστου. Εμείς είμαστε οικογενειακώς λάτρεις και των δύο εκδοχών. Ήδη έχει παρουσιαστεί η «κόκκινη» παραλλαγή, με ντομάτα. Σήμερα ο αρακάς μου είναι λεμονάτος, δεμένος με ντερμπιγιέ (ή ντελμπιέ), δηλαδή με αλευρολέμονο. Όχι ότι είναι απαραίτητο το αλεύρι, αλλά ένα κατιτίς του το προσθέτει. Αλλά το λεμόνι ταιριάζει με τον αρακά όσο και η ντομάτα!

 

Επειδή έτυχε να έχω στο σπίτι 2-3 αγκινάρες τις πρόσθεσα κι αυτές στη μαγεριά μου. Αν είχα κολοκυθάκια θα έβαζα 2-3 κι απ’ αυτά. Και τα δυο αυτά λαχανικά ταιριάζουν, μα μπορούν και να λείπουν. Το απαραίτητο κατά τη γνώμη μου είναι το καρότο. Ολοκληρώνει το πιάτο τόσο γευστικά όσο και οπτικά!

Ακόμη αν πρόκειται για μπιζέλια (είναι μάλλον δυσεύρετα), προσθέτουμε στο φαγητό και το τρυφερό τους  περίβλημα. Εμείς εδώ το μαγειρεύουμε όπως έχω ξαναγράψει. Είναι πολύ νόστιμο. Πολλοί θεωρούν ότι ο αρακάς και τα μπιζέλια είναι το ίδιο, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές. Να υπενθυμίσω πως η ονομασία μπιζέλι είναι αντιδάνειο, αφού οι Ιταλοί πήραν το ελληνικό «πίσον» (Pisum sativum είναι μάλιστα η επιστημονική του ονομασία) το έκαναν στα λατινικά pisum που κατέληξε pisselo, και το ξαναπήραμε εμείς ως πιζέλιον ή μπιζέλιον και τελικά μπιζέλι!

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Υλικά:

½ κιλό αρακάς ή μπιζέλια (ζυγισμένα καθαρισμένα)

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)

120ml-180ml (περίπου 1/2- 2/3 κούπας) ελαιόλαδο

2-3 μέτρια καρότα

5-6 κλωναράκια άνηθο ή μάραθο

2 μέτριες πατάτες

Χυμό 1-2 λεμονιών (60ml -75ml, δηλαδή 1/4-1/3 της κούπας)

1 κουταλιά αλεύρι

Αλάτι

Προαιρετικά: 2-3 αγκινάρες ή κολοκυθάκια, 1 κύβο λαχανικών κατά προτίμηση σπιτικό ή βιολογικό

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλύνουμε τον αρακά. Βάζουμε  το ελαιόλαδο με τα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες σε μια κατσαρόλα , να μαραθούν. Προσθέτουμε τον αρακά και ½ κούπα νερό και αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.

Καθαρίζουμε και προσθέτουμε τα καρότα σε ροδέλες, τον άνηθο, τις πατάτες στα 4, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια (αν βάλουμε) κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, συνήθως στα δύο.  Προσθέτουμε νερό, να μη σκεπάζει τα υλικά μας αλλά να είναι αρκετό (ο αρακάς τραβά αρκετό νερό σε σχέση με άλλα λαχανικά). Αλατίζουμε. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και δεν ανακατεύουμε , αλλά κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό μας (δηλαδή έχουν μαλακώσει όλα τα λαχανικά και έχει μείνει με λίγο ζουμάκι), χτυπάμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού να γίνει ένας λείος χυλός, προσθέτουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το αλευρολέμονο στο φαγητό.

Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και αποσύρουμε. Σερβίρουμε σε 10-15 λεπτά, αφού μαρουβίσει το φαγητό μας. Συνοδεύουμε με φέτα ή άλλο μαλακό τυρί ή καλό στραγγιστό γιαούρτι. 

Παρατηρήσεις:

  • Αν δεν έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια χρησιμοποιούμε 1 μέτριο ξερό. Επίσης αν τα πράσινα κρεμμυδάκια είναι πολύ μικρά βάζουμε παραπάνω.
  • Το φαγητό μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας. Αφού προσθέσουμε όλα τα λαχανικά και το νερό (λιγότερο απ’ όσο βάζουμε σε ανοικτή κατσαρόλα), κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο συστήνει ο κατασκευαστής. Όταν την ανοίξουμε κάνουμε το ντελμπιέ όπως παραπάνω.
  • Σε όλα τα λεμονάτα φαγάκια συνηθίζω να προσθέτω λίγο ξύσμα λεμονιού αν τα λεμόνια μου είναι φρέσκα και μυρωδάτα. Παίρνουν άλλη γεύση!
  • Το αλεύρι όπως έλεγα παραπάνω μπορεί και να παραλειφθεί. Τότε θα φροντίσουμε το φαγητό μας να μείνει μόνο με το λαδάκι του και θα το περιχύσουμε με το σκέτο χυμό λεμονιού.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email