Vegan/vegetarian

Άγλυκα λαδοκουλουράκια με σπανάκι (νηστίσιμα)

Άγλυκα λαδοκουλουράκια με σπανάκι (νηστίσιμα)

Να τα πούμε και διαίτης;

DSC_1413

Έτσι τουλάχιστον κυκλοφορούν τα διάφορα κουλουράκια με πολτό λαχανικών στους φούρνους, κυρίως επειδή δεν έχουν ζάχαρη. Εγώ δεν θα τα πω διαίτης γιατί δυστυχώς δεν σταματά κανείς σε ένα. Κι αυτό είναι το μειονέκτημά τους. Γιατί κατά τα άλλα είναι υγιεινά και νόστιμα. Εντάξει μην υπερβάλλουμε. Νόστιμα για όσους προτιμούν αυτού του είδους τα κουλουράκια .

DSC_1412

Οι γλυκατζήδες σίγουρα θα βρουν άλλα λαδοκουλουράκια στο site, με τη ζαχαρίτσα τους και τα μυρωδικά τους σε πάρα πολλές παραλλαγές.  Όσοι όμως για διάφορους λόγους θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη, πιστεύω πως θα τα τιμήσουν δεόντως γιατί είναι από τα πιο νόστιμα τους είδους.

DSC_1418

Έχω 5-6 συνταγές από κουλουράκια με λαχανικά, όλες παρόμοιες  πάνω κάτω σε υλικά με διαφορετικές όμως αναλογίες. Κάποιες περιέχουν τυριά ή γιαούρτι ή και αυγό. Διάλεξα τούτη εδώ αυτή τη φορά ως πιο υγιεινή . Άλλωστε μέρες νηστείας είναι…

DSC_1415

Αυτά τα κουλουράκια τα κάνω όποτε θεωρήσω πολύ το σπανάκι που έχω τσιγαρίσει για σπανακόρυζο. Αφαιρώ μια μικρή ποσότητα, την αλέθω και προσθέτω τα υπόλοιπα. Κάποτε μάλιστα την έφτιαξα με περίσσιο σπανακόρυζο!Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που αυτή η ανάρτηση έπεται του σπανακόρυζου. Φυσικά μπορούμε να τα φτιάξουμε ετοιμάζοντας το σπανάκι επί τούτου και μάλιστα με φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι.

DSC_1409

Δεν τα λέω αλμυρά γιατί δεν έχουν πολύ αλάτι μέσα στη ζύμη. Ο χαρακτηρισμός  «άγλυκα» νομίζω ότι τους ταιριάζει καλύτερα. Με τις ποσότητες που δίνω γίνονται περίπου 50 κουλουράκια – ίσα δυο ταψάκια του φούρνου δηλαδή-  εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

DSC_1410

 

Παρατηρήσεις

1)Αν δεν έχουμε τσιγαρισμένο σπανάκι ζεματάμε το φρέσκο σε νερό που βράζει μέχρι να μαραθεί. Το βγάζουμε με όσο νερό συγκρατήσει, το αλατίζουμε ελαφρά και το αλέθουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και ένα πολύ μικρό ξερό κρεμμυδάκι (ή ένα φρέσκο ).

2)Αν έχουμε λεμονοπίπερο το προτιμούμε από το μαυροπίπερο, αν και ταιριάζουν και τα δυο. Επίσης ταιριάζει και λίγο μοσχοκάρυδο.

3)Όπως προανέφερα, κάποτε έφτιαξα αυτά τα κουλουράκια με περίσσιο έτοιμο σπανακόρυζο. Έκανα κάποιες αλλαγές στην ποσότητα του ελαιόλαδου και στο αλεύρι (λόγω ρυζιού). Δεν θυμάμαι ακριβώς τις ποσότητες αλλά όταν ξαναπροκύψει περίσσια θα ξανακάνω τα σπανακορυζοκουλουράκια και θα σημειώσω τις αναλογίες.

4)Τα κουλουράκια αυτά ταιριάζουν με τσάι και ροφήματα, και συνοδεύουν τυριά και αλλαντικά  (για όσους δεν νηστεύουν)  αλλά και ελιές και άλλα αλμυρά.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο