Να τα πούμε και διαίτης;
Έτσι τουλάχιστον κυκλοφορούν τα διάφορα κουλουράκια με πολτό λαχανικών στους φούρνους, κυρίως επειδή δεν έχουν ζάχαρη. Εγώ δεν θα τα πω διαίτης γιατί δυστυχώς δεν σταματά κανείς σε ένα. Κι αυτό είναι το μειονέκτημά τους. Γιατί κατά τα άλλα είναι υγιεινά και νόστιμα. Εντάξει μην υπερβάλλουμε. Νόστιμα για όσους προτιμούν αυτού του είδους τα κουλουράκια .
Οι γλυκατζήδες σίγουρα θα βρουν άλλα λαδοκουλουράκια στο site, με τη ζαχαρίτσα τους και τα μυρωδικά τους σε πάρα πολλές παραλλαγές. Όσοι όμως για διάφορους λόγους θέλουν να αποφύγουν τη ζάχαρη, πιστεύω πως θα τα τιμήσουν δεόντως γιατί είναι από τα πιο νόστιμα τους είδους.
Έχω 5-6 συνταγές από κουλουράκια με λαχανικά, όλες παρόμοιες πάνω κάτω σε υλικά με διαφορετικές όμως αναλογίες. Κάποιες περιέχουν τυριά ή γιαούρτι ή και αυγό. Διάλεξα τούτη εδώ αυτή τη φορά ως πιο υγιεινή . Άλλωστε μέρες νηστείας είναι…
Αυτά τα κουλουράκια τα κάνω όποτε θεωρήσω πολύ το σπανάκι που έχω τσιγαρίσει για σπανακόρυζο. Αφαιρώ μια μικρή ποσότητα, την αλέθω και προσθέτω τα υπόλοιπα. Κάποτε μάλιστα την έφτιαξα με περίσσιο σπανακόρυζο!Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που αυτή η ανάρτηση έπεται του σπανακόρυζου. Φυσικά μπορούμε να τα φτιάξουμε ετοιμάζοντας το σπανάκι επί τούτου και μάλιστα με φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι.
Δεν τα λέω αλμυρά γιατί δεν έχουν πολύ αλάτι μέσα στη ζύμη. Ο χαρακτηρισμός «άγλυκα» νομίζω ότι τους ταιριάζει καλύτερα. Με τις ποσότητες που δίνω γίνονται περίπου 50 κουλουράκια – ίσα δυο ταψάκια του φούρνου δηλαδή- εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!
Υλικά
1 κούπα (250gr) σπανάκι τσιγαρισμένο
1 κούπα (250ml) ελαιόλαδο
½ κούπα (125ml) κρασί λευκό ή ροζέ
Ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού (50ml)
2,5 κούπες 350gr) αλεύρι μαλακό
2 κούπες (260gr) αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουταλάκια του γλυκού (10ml) μπέικιν
1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι ή όσο μας αρέσει
Για το γαρνίρισμα 1-2 κουταλιές χοντρό αλάτι, ή μαυροσίσαμο
Επί το έργον
Μετράμε το σπανάκι μαζί με τα υγρά που θα έχει όταν το ανασύρουμε από την κατσαρόλα. Βγάζουμε τα χοντρά κοτσάνια αν υπάρχουν και τα αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο multi να γίνουν λείος πολτός. Τα αδειάζουμε σε λεκάνη ανάμειξης και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το ξύσμα λεμονιού, το αλατοπίπερο.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και την προσθέτουμε και αυτή. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν και τα προσθέτουμε. Θα έχουμε μια μαλακή ελαιώδη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι αν έχει συγκρατήσει πολλά υγρά το σπανάκι.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα και πλάθουμε τα κουλουράκια. Παίρνουμε κομματάκια ζύμη σαν ένα μεγάλο καρύδι και πλάθουμε κουλουράκια .
Αν θέλουμε τα ακουμπάμε σε μαυροσίσαμο (δεν τα κυλάμε, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά πολύ) ή τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Είναι όμως ωραία και σκέτα.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος- μεσαία σχάρα) για 40 περίπου λεπτά. Τα διατηρούμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Παρατηρήσεις
1)Αν δεν έχουμε τσιγαρισμένο σπανάκι ζεματάμε το φρέσκο σε νερό που βράζει μέχρι να μαραθεί. Το βγάζουμε με όσο νερό συγκρατήσει, το αλατίζουμε ελαφρά και το αλέθουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και ένα πολύ μικρό ξερό κρεμμυδάκι (ή ένα φρέσκο ).
2)Αν έχουμε λεμονοπίπερο το προτιμούμε από το μαυροπίπερο, αν και ταιριάζουν και τα δυο. Επίσης ταιριάζει και λίγο μοσχοκάρυδο.
3)Όπως προανέφερα, κάποτε έφτιαξα αυτά τα κουλουράκια με περίσσιο έτοιμο σπανακόρυζο. Έκανα κάποιες αλλαγές στην ποσότητα του ελαιόλαδου και στο αλεύρι (λόγω ρυζιού). Δεν θυμάμαι ακριβώς τις ποσότητες αλλά όταν ξαναπροκύψει περίσσια θα ξανακάνω τα σπανακορυζοκουλουράκια και θα σημειώσω τις αναλογίες.
4)Τα κουλουράκια αυτά ταιριάζουν με τσάι και ροφήματα, και συνοδεύουν τυριά και αλλαντικά (για όσους δεν νηστεύουν) αλλά και ελιές και άλλα αλμυρά.
Τί ωραία συνταγή Βαγγελιώ! Θα την φτιάξω αλλά το σπανάκι πόσο ήταν πριν το τσιγάρισμα; Για να ξέρω πόσο θα πάρω. Ευχαριστώ.
Μάγδα μου συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν είχα δει το σχόλιο… Έχω κάποια προβλήματα με τη μεταφορά του blog. Δεν το ζύγισα πριν την χρήση αλλά 5-6 ρίζες κανονικού σπανακιού (όχι baby) νομίζω ότι θα δώσουν την ποσότητα που χρειαζόμαστε γιατί πρέπει να έχει και λίγα υγρά η κούπα που λέω. Καλό Πάσχα!