Η πρότασή μας

14 γλυκά τηγανιού για τον Άγιο Ανδρέα τον Τρυποτηγανά!

Για τον Αϊ- Ανδρέα τον Τρυποτηγανά!

Για το έθιμο του Αγίου Ανδρέα του Τρυποτηγανά έχω ξανακάνει αναφορά και έτσι οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας γνωρίζουν ότι εδώ στην Κρήτη, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα φτιάχνουμε κάτι τηγανητό «για να μη τρυπήσουν τα τηγάνια μας»! Απλοί ή πιο σύνθετοι τηγανίτες, λουκουμάδες, τηγανόπιτες και φυσικά τα εξαιρετικά κρητικά λουκούμια.

Πρόσφατα έμαθα ότι το ίδιο έθιμο έχουν και στη Ρόδο. Η παράδοση λέει ότι σε μια περιοδεία που ο Ιησούς και οι μαθητές του περνούσαν από το χωριό του Αγίου Ανδρέα η γυναίκα του Αποστόλου τους φίλεψε τηγανίτες με μέλι μη έχοντας τίποτε άλλο να τους κεράσει! Μόνο αλεύρι, νερό, μέλι και λάδι υπήρχαν στο σπίτι της!

Εμείς βέβαια δεν το περιορίζουμε μόνο στους τηγανίτες! Κάτι πρέπει να τηγανίσουμε, έστω κι αν είναι αλμυρό. Το εκπληκτικό και αξιοσημείωτο είναι κι αυτή τη φορά, το πόσο τα λαϊκά έθιμα έδεναν στον κύκλο του χρόνου με τις καθημερινές εποχικές δραστηριότητες των ανθρώπων. Στην αρχή της ελαιοπαραγωγικής περιόδου, εν μέσω της χριστουγεννιάτικης νηστείας, τι πιο πρόσφορο από νηστίσιμα γλυκά ή φαγητά τηγανιού!

Αφήστε που με το κρύο «μυρίζουν» τέτοια παρασκευάσματα. Ζεσταίνουν σώμα και ψυχή και συνοδεύουν τέλεια τα ζεστά βραστάρια αλλά και τα κρύα ποτά, στη δική μας περίπτωση την νιόβγαλτη ρακή! Τα τελευταία χρόνια το εδεσματολόγιο για την ημέρα αυτή έχει εμπλουτιστεί και με μη νηστίσιμα παρασκευάσματα γι αυτό επέλεξα να βάλω κάποια στη σημερινή πρόταση για τους φίλους που δεν νηστεύουν!

Πέρα από τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, και το πόσο τελικά εκδικητικός είναι ο Αϊ-Ανδρέας με τα τηγάνια μας αν δεν του κάνουμε το χατήρι, ένα τηγανητό γλυκάκι γίνεται εύκολα και ταιριάζει με το κρύο (;) του Νοέμβρη!

 

Ας δούμε λοιπόν 14 τηγανητά γλυκά για την αυριανή ημέρα!

Κλικ στις φωτογραφίες για τις συνταγές

 1. Απλοί, χωριάτικοι τηγανίτες

 

 1. Τηγανόπιτες

 

 1. Λουκουμάδες

 

 1. Κουμπάνια, τα τηγανητά «λουκούμια» της Κρήτης

 

 1. Ξεροτήγανα

 

 1. Σβίγκοι

 

 1. Μυζηθροπιτάκια μπουκίτσες

 

 1. Γλυκά μυζηθροπιτάκια χωρίς φύλλο

 

 1. Αυγοκαλάμαρα

 

 1. Λουκουμάδες με φρούτα

 

 1. Μαλεβιζιώτικα μυζηθροπιτάκια

 

 1. Μυζηθροπιτάκια με φύλλο κρούστας

 

 

 1. Αγνιόπιτες, αφράτες τυρόπιτες τηγανιού

 

 1. Σαρικόπιτες

 

Αναζητείστε κι άλλα γλυκά και αλμυρά τηγανητά στη σελίδα μας!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!