14 γλυκά τηγανιού για τον Άγιο Ανδρέα τον Τρυποτηγανά!

14 γλυκά τηγανιού για τον Άγιο Ανδρέα τον Τρυποτηγανά!

Για τον Αϊ- Ανδρέα τον Τρυποτηγανά!

Για το έθιμο του Αγίου Ανδρέα του Τρυποτηγανά έχω ξανακάνει αναφορά και έτσι οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας γνωρίζουν ότι εδώ στην Κρήτη, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα φτιάχνουμε κάτι τηγανητό «για να μη τρυπήσουν τα τηγάνια μας»! Απλοί ή πιο σύνθετοι τηγανίτες, λουκουμάδες, τηγανόπιτες και φυσικά τα εξαιρετικά κρητικά λουκούμια.

Πρόσφατα έμαθα ότι το ίδιο έθιμο έχουν και στη Ρόδο. Η παράδοση λέει ότι σε μια περιοδεία που ο Ιησούς και οι μαθητές του περνούσαν από το χωριό του Αγίου Ανδρέα η γυναίκα του Αποστόλου τους φίλεψε τηγανίτες με μέλι μη έχοντας τίποτε άλλο να τους κεράσει! Μόνο αλεύρι, νερό, μέλι και λάδι υπήρχαν στο σπίτι της!

Εμείς βέβαια δεν το περιορίζουμε μόνο στους τηγανίτες! Κάτι πρέπει να τηγανίσουμε, έστω κι αν είναι αλμυρό. Το εκπληκτικό και αξιοσημείωτο είναι κι αυτή τη φορά, το πόσο τα λαϊκά έθιμα έδεναν στον κύκλο του χρόνου με τις καθημερινές εποχικές δραστηριότητες των ανθρώπων. Στην αρχή της ελαιοπαραγωγικής περιόδου, εν μέσω της χριστουγεννιάτικης νηστείας, τι πιο πρόσφορο από νηστίσιμα γλυκά ή φαγητά τηγανιού!

Αφήστε που με το κρύο «μυρίζουν» τέτοια παρασκευάσματα. Ζεσταίνουν σώμα και ψυχή και συνοδεύουν τέλεια τα ζεστά βραστάρια αλλά και τα κρύα ποτά, στη δική μας περίπτωση την νιόβγαλτη ρακή! Τα τελευταία χρόνια το εδεσματολόγιο για την ημέρα αυτή έχει εμπλουτιστεί και με μη νηστίσιμα παρασκευάσματα γι αυτό επέλεξα να βάλω κάποια στη σημερινή πρόταση για τους φίλους που δεν νηστεύουν!

Πέρα από τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, και το πόσο τελικά εκδικητικός είναι ο Αϊ-Ανδρέας με τα τηγάνια μας αν δεν του κάνουμε το χατήρι, ένα τηγανητό γλυκάκι γίνεται εύκολα και ταιριάζει με το κρύο (;) του Νοέμβρη!

 

 

Ας δούμε λοιπόν 14 τηγανητά γλυκά για την αυριανή ημέρα!

Κλικ στις φωτογραφίες για τις συνταγές

 1. Απλοί, χωριάτικοι τηγανίτες

 

 
 1. Τηγανόπιτες

 

 1. Λουκουμάδες

 

 1. Κουμπάνια, τα τηγανητά «λουκούμια» της Κρήτης

 

 1. Ξεροτήγανα

 

 1. Σβίγκοι

 

 1. Μυζηθροπιτάκια μπουκίτσες

 

 1. Γλυκά μυζηθροπιτάκια χωρίς φύλλο

 

 1. Αυγοκαλάμαρα

 

 1. Λουκουμάδες με φρούτα

 

 1. Μαλεβιζιώτικα μυζηθροπιτάκια

 

 1. Μυζηθροπιτάκια με φύλλο κρούστας

 

 

 1. Αγνιόπιτες, αφράτες τυρόπιτες τηγανιού

 

 1. Σαρικόπιτες

 

Αναζητείστε κι άλλα γλυκά και αλμυρά τηγανητά στη σελίδα μας!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Print Friendly, PDF & Email