Μαλακές και νόστιμες!
Μα θα μου πείτε χρειάζεται συνταγή για τούτες τις μπριζόλες; Ε, όσο και νάναι όλο και κάποιες «συμβουλές» χρειάζονται οι νεώτερες μαγείρισσες για να φτιάξουν ακόμη και απλά καθημερινά φαγάκια. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στατιστικά της σελίδας. Οι επισκέπτες νεαρών ηλικιών αναζητούν συνταγές για απλά καθημερινά πιάτα!
Οι μπριζόλες βέβαια δεν είναι μόνο καθημερινό πιάτο. Ποιος δεν θα απολαύσει ακόμη και στο κυριακάτικο ή εορταστικό τραπέζι μια ζουμερή, καλοψημένη μπριτζόλα; Και οι χοιρινές είναι μια εύκολη λύση. Για τις μοσχαρίσιες είναι άλλος ο λόγος ;-). Ειδικά οι μπριζόλες από λαιμό όπως λέμε μπορούν να γίνουν μαλακές και λαχταριστές ακόμη κι από τον πιο αρχάριο στην κουζίνα.
Με τον τρόπο που προτείνω εδώ θα πάρουν 1 ώρα πάνω κάτω ή και λιγότερη αν είναι λεπτοκομμένες. Να επισημάνω όμως ότι με το χοιρινό δεν παίζουμε. Δεν έχει εδώ rare και λοιπές επιλογές. Εδώ πρέπει να είναι well done! Το χοιρινό πρέπει να είναι καλοψημένο για να μη διακινδυνεύσουμε την υγεία μας. Άρα το ζητούμενο είναι να μείνουν ζουμερές οι μπριζόλες μας παρόλο που θα έχουν ψηθεί καλά.
Θα γράψω λοιπόν εδώ μερικά «μυστικά», για τον δικό μου τρόπο, γιατί ειδικά όταν πρόκειται για καθημερινό πιάτο, οι μπριζόλες μας γίνονται στον φούρνο ή στο τηγάνι (δείτε τις κρασάτες μου στο τηγάνι). Ξέρω, ξέρω… Άλλη χάρη έχουν τα κάρβουνα! Θα συμφωνήσω, αλλά δεν έχουμε πάντα ευχέρεια χρόνου. Άλλωστε ποιος θέλει να ανάψει κάρβουνα για 4-5 μπριζόλες που θα συμπληρώσει με μια σαλάτα; Οι ψησταριές θέλουν συνήθως παρέες!
Υλικά
4-5 μπριζόλες χοιρινές μπριζόλες κατά προτίμηση από λαιμό
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο (και λίγο για το σκεύος ψησίματος)
1 κουταλιά ξύδι
Ρίγανη ή θυμάρι
Επί το έργον
Πλένουμε τις μπριζόλες και τις στραγγίζουμε (όχι σχολαστικό στράγγισμα…). Τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Ανάβουμε τώρα τον φούρνο στη λειτουργία γκριλ-αέρα, στους 180 βαθμούς.
Τις αραδιάζουμε σε λαδωμένο σκεύος που να τις χωρά ακριβώς (δείτε παρατηρήσεις), και τις βάζουμε στον φούρνο, λίγο πιο χαμηλά από την μεσαία σχάρα, ακόμη κι αν δεν έχει σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας. Σε μισή ώρα τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Πασπαλίζουμε τώρα με ρίγανη. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου και τις ξαναγυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να ροδοκοκκινίσουν, και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν ο φούρνος μας δεν έχει τη λειτουργία γκριλ-αέρα ψήνουμε σε αντιστάσεις, πάλι κάτω από τη μεσαία σχάρα αλλά στους 190-200 βαθμούς ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.
- Είναι σημαντικό οι μπριζόλες να μη μπουν σε μεγάλο σκεύος γιατί τα υγρά που θα «κατεβάσουν» θα εξατμιστούν αμέσως και δεν θα προλάβουν να ψηθούν, ενώ θα στεγνώσουν και θα γίνουν στεγνές. Ένα από τα «μυστικά» που προανέφερα είναι αυτό.
- Το δεύτερο: βάζω τη ρίγανη στο ενδιάμεσο του ψησίματος γιατί κατά τη γνώμη μου πικρίζει αν καεί από την αρχή.
- Το τρίτο: είναι προτιμότερο οι μπριζόλες μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου οπότε τις βγάζουμε κανένα τεταρτάκι πριν τις ψήσουμε από το ψυγείο. Εγώ συνήθως έχω στην κατάψυξη, οπότε τις βγάζω πριν φύγω για τη δουλειά και το μεσημέρι τις ψήνω στον φούρνο ή στο τηγάνι.