Vegan/vegetarian

Αφράτα τυροκούλουρα με εύκολο τρόπο

Αφράτα τυροκούλουρα με εύκολο τρόπο

Πανεύκολα, χωρίς πλάστη, ιδανικά για το σχολείο και το γραφείο!

Πολλές μαμάδες μου ζητάνε τον τελευταίο καιρό συνταγές για σνακ και μικρογεύματα που μπορεί να κρατάει ένα παιδί στο σχολείο. Λίγο η ακρίβεια, λίγο οι αποκαλήψεις για συστατικά όχι και τόσο αθώα στα έτοιμα σκευάσματα, οδηγούν ακόμη και εργαζόμενους- πολυάσχολους γονείς να ετοιμάζουν το ταπεράκι με σπιτικά καλούδια.

Αφράτα τυροκούλουρα με εύκολο τρόπο

Υπάρχουν ήδη στο site αρκετές συνταγές με εύκολες πίτες, ακόμη και με χωρίς φύλλο, ιδανικές για κολατσιό ή μικρό γεύμα. Θα φτιάξω κατηγορία που να τις περιλαμβάνει όλες για διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων, γιατί μάλλον έχει γίνει πια αναγκαιότητα. Πίτες παντός είδους, με φύλλο ή χωρίς φύλλο, στεγνά φαγάκια που δεν θέλουν ζέσταμα και τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου είναι ό,τι πρέπει γι αυτήν τη δουλειά και υπάρχουν ήδη πολλές συνταγές εδώ μέσα.

Αφράτα τυροκούλουρα με εύκολο τρόπο

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, μπορούμε να εντάξουμε και τούτα τα τυροκούλουρα, παρόλο που είναι εξαιρετικά και για πρωινό στο σπίτι και-κομμένα σε κομμάτια ή πιο μικρά- για μπουφέ σε παιδικά γενέθλια (και όχι μόνο). Την ιδέα για τον τρόπο τυλίγματος την είδα σε ένα από εκείνα τα μικρά βιντεάκια ή reels που περνούν συνεχώς από τις σελίδες μας στο facebook. Η ζύμη βέβαια είναι μια από τις πάμπολλες δικές μου συνταγές.

Πολλά από τα βιντεάκια αυτά, με τα πολύ ενδιαφέροντα αρτοσκευάσματα, είναι ανατολίτικα, δεν βλέπω καν τις συνταγές αφού μερικά δεν τις γράφουν κιόλας αλλά τις λένε προφορικά, μιλώντας σε άγνωστες γλώσσες οι δημιουργοί τους. Δίνουν όμως πολλές ωραίες ιδέες που μπορούμε να προσαρμόσουμε σε δικά μας υλικά και πρώτες ύλες. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν αναφέρουν κάποιοι/ες που τα αντιγράφουν, ότι ήδη κυκλοφορούν. Όπως βλέπω εμφανίζουν ως δικές τους εμπνεύσεις τους -ομολογουμένως -πρωτότυπους τρόπους παρασκευής κάποιων εδεσμάτων κυρίων βαλκανικών και ανατολίτικων.

Αφράτα τυροκούλουρα με εύκολο τρόπο

Τέλος πάντων, ας συνεχίσουμε με τα τυροκούλουρα. Η ζύμη είναι μια εύκολη ζύμη μαγιάς από τη συλλογή μου όπως προανέφερα (μάλλον δεν την έχω ξαναγράψει εδώ μέσα από μια ματιά που έριξα στην πλούσια κατηγορία μας “ψωμιά και ζύμες” ), και η γέμιση με τυριά που συνήθως έχουμε στο σπίτι. Εδώ εγώ έβαλα ένα μείγμα κρητικής γραβιέρας και μυζήθρας, αλλά θα ήταν τέλεια και με τρίμματα φέταςμαζί με λίγη ποσότητα τυριού που λιώνει.

Αφράτα τυροκούλουρα με εύκολο τρόπο

Μπορείτε να τα φτιάξετε με οποιαδήποτε ζύμη μαγιάς ή προζυμιού συνηθίζετε. Και μην ξεχνάτε, στις ζύμες μαγιάς ή προζυμιού είναι προτιμότερη η χρήση ενός καλού εμφιαλωμένου νερού. Εμείς έχουμε καθιερώσει το ΖΑΡΟΣ. Αυτό πίνουμε και αυτό χρησιμοποιώ σε ζύμες, σιρόπια, λικέρ και όπου αλλού είναι σημαντική η ποιότητα του νερού!

Αφράτα τυροκούλουρα με εύκολο τρόπο

Αλλά ας δούμε τη συνταγή και τον τρόπο παρασκευής…

Παρατηρήσεις

  1. Η ζύμη αυτή επιλέχτηκε από τις πολλές συνταγές για ζύμη που έχω, γιατί την έχω δοκιμάσει για κατάψυξη με πολύ καλά αποτελέσματα. Επειδή είχα μόνο 250 gr τυριά, έφτιαξα 5 κουλούρια και φύλαξα στην κατάψυξη τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης (αφού ανέβηκαν). Άλλη φορά καταψύχω και φτιαγμένα τα κουλούρια (άψητα για να είναι σαν φρέσκα όταν ψηθούν, αλλά και ψημένα). Έχει τύχει να μου προκύψει δουλειά και να την καταψύξω όλη μαζί!
  2. Εγώ χώρισα τη ζύμη σε 12 μέρη αυτήν τη φορά, αλλά για πιο «παχύ» ζυμαράκι στα κουλούρια μας μπορούμε να την χωρίσουμε και σε 10. Για πιο μικρά κουλουράκια εννοείται ότι μπορούμε να τη χωρίσουμε σε περισσότερα.
  3. Έψησα τα κουλούρια στη σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία και τα τελευταία 10 λεπτά την ανέβασα στην μεσαία για να ροδοκοκκινίσουν και από πάνω. Εξαρτάται πολύ και από το ταψί μας η θέση ψησίματος σ’ αυτά τα σκευάσματα.
  4. Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό (λίγο πιπεράκι κλπ). Επίσης αν δεν τα φτιάξουμε όλα, προσθέτουμε τον μισό κρόκο στη γέμιση γιατί είναι πολύς για το άλειμμα.
  5. Αν χαλάσει λίγο το σχήμα των κουλουριών κατά τη μεταφορά στο ταψί, τα τακτοποιούμε ώστε να ξαναγίνουν όμορφα. Είναι μαλακή η ζύμη και πρέπει να τα μεταφέρουμε προσεκτικά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο