Πανεύκολα, χωρίς πλάστη, ιδανικά για το σχολείο και το γραφείο!
Πολλές μαμάδες μου ζητάνε τον τελευταίο καιρό συνταγές για σνακ και μικρογεύματα που μπορεί να κρατάει ένα παιδί στο σχολείο. Λίγο η ακρίβεια, λίγο οι αποκαλήψεις για συστατικά όχι και τόσο αθώα στα έτοιμα σκευάσματα, οδηγούν ακόμη και εργαζόμενους- πολυάσχολους γονείς να ετοιμάζουν το ταπεράκι με σπιτικά καλούδια.
Υπάρχουν ήδη στο site αρκετές συνταγές με εύκολες πίτες, ακόμη και με χωρίς φύλλο, ιδανικές για κολατσιό ή μικρό γεύμα. Θα φτιάξω κατηγορία που να τις περιλαμβάνει όλες για διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων, γιατί μάλλον έχει γίνει πια αναγκαιότητα. Πίτες παντός είδους, με φύλλο ή χωρίς φύλλο, στεγνά φαγάκια που δεν θέλουν ζέσταμα και τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου είναι ό,τι πρέπει γι αυτήν τη δουλειά και υπάρχουν ήδη πολλές συνταγές εδώ μέσα.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, μπορούμε να εντάξουμε και τούτα τα τυροκούλουρα, παρόλο που είναι εξαιρετικά και για πρωινό στο σπίτι και-κομμένα σε κομμάτια ή πιο μικρά- για μπουφέ σε παιδικά γενέθλια (και όχι μόνο). Την ιδέα για τον τρόπο τυλίγματος την είδα σε ένα από εκείνα τα μικρά βιντεάκια ή reels που περνούν συνεχώς από τις σελίδες μας στο facebook. Η ζύμη βέβαια είναι μια από τις πάμπολλες δικές μου συνταγές.
Πολλά από τα βιντεάκια αυτά, με τα πολύ ενδιαφέροντα αρτοσκευάσματα, είναι ανατολίτικα, δεν βλέπω καν τις συνταγές αφού μερικά δεν τις γράφουν κιόλας αλλά τις λένε προφορικά, μιλώντας σε άγνωστες γλώσσες οι δημιουργοί τους. Δίνουν όμως πολλές ωραίες ιδέες που μπορούμε να προσαρμόσουμε σε δικά μας υλικά και πρώτες ύλες. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν αναφέρουν κάποιοι/ες που τα αντιγράφουν, ότι ήδη κυκλοφορούν. Όπως βλέπω εμφανίζουν ως δικές τους εμπνεύσεις τους -ομολογουμένως -πρωτότυπους τρόπους παρασκευής κάποιων εδεσμάτων κυρίων βαλκανικών και ανατολίτικων.
Τέλος πάντων, ας συνεχίσουμε με τα τυροκούλουρα. Η ζύμη είναι μια εύκολη ζύμη μαγιάς από τη συλλογή μου όπως προανέφερα (μάλλον δεν την έχω ξαναγράψει εδώ μέσα από μια ματιά που έριξα στην πλούσια κατηγορία μας “ψωμιά και ζύμες” ), και η γέμιση με τυριά που συνήθως έχουμε στο σπίτι. Εδώ εγώ έβαλα ένα μείγμα κρητικής γραβιέρας και μυζήθρας, αλλά θα ήταν τέλεια και με τρίμματα φέταςμαζί με λίγη ποσότητα τυριού που λιώνει.
Μπορείτε να τα φτιάξετε με οποιαδήποτε ζύμη μαγιάς ή προζυμιού συνηθίζετε. Και μην ξεχνάτε, στις ζύμες μαγιάς ή προζυμιού είναι προτιμότερη η χρήση ενός καλού εμφιαλωμένου νερού. Εμείς έχουμε καθιερώσει το ΖΑΡΟΣ. Αυτό πίνουμε και αυτό χρησιμοποιώ σε ζύμες, σιρόπια, λικέρ και όπου αλλού είναι σημαντική η ποιότητα του νερού!
Αλλά ας δούμε τη συνταγή και τον τρόπο παρασκευής…
Υλικά
Για τη ζύμη:
250 ml εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
125ml γάλα
125ml ελαιόλαδο (και 1-2 κουταλιές για το ζυμάρι και το άνοιγμα των φύλλων)
1 αυγό και 1 ασπράδι (κρατάμε τον δεύτερο κρόκο για την επικάλυψη)
1,5 φακελάκι των 8gr μαγιά (δηλαδή περίπου 12 gr)
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Περίπου 720 gr (5 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για το ζύμωμα.
Για τη γέμιση:
Περίπου 50 gr μείγμα τυριών της επιλογής μας για κάθε τυροκούλουρο που θα γεμίσουμε (δείτε στις παρατηρήσεις τι εννοώ).
Σουσάμι της επιλογής μας για το πασπάλισμα
Η κούπα μου είναι 250ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι μου 5ml
Επί το έργον
Ανακατεύουμε το νερό με το γάλα και τα ζεσταίνουμε ελαφρά (αν το γάλα είναι από το ψυγείο). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αυγό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να γείνει ομοιογενές το μείγμα και προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη κολλά ελαφρά στα χέρια αλλά με το ζύμωμα στρώνει. Μπορούμε να τη ζυμώσουμε και με το μίξερ του χεριού, είναι μικρή η ποσότητα, με τους γάντζους βέβαια, μέχρι να τυλίγεται γύρω τους.
Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα. Όταν αανβεί το ζυμάρι μας, το «κατεβάζουμε» και το αδειάζουμε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Είναι περίπου 1200gr και το χωρίζουμε σε 10-12 ίσα μέρη (δείτε παρατηρήσεις). Τα φτιάχνουμε σαν μικρά μπαλάκια ζύμης, τα αραδιάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά.
Ωστόσο ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τα τυριά μας να γίνουν σαν κρέμα. Λαδώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας μας και απλώνουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο 20-22 cm, με το χέρι μας, χωρίς πλάστη. Κόβουμε από το κέντρο του ένα μικρό κομμάτι με διάμετρο 5-6cm. Απλώνουμε γύρω γύρω τη γέμιση όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και γυρίζουντας τις άκρες του εσωτερικού κύκλου τις ενώνουμε με τις άκρες του εξωτερικού ακριβώς πάνω από τον γέμιση, φροντίζοντας να κλείσει καλά.
Παίρνουμε το τυροκούλουρο και το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, με την ένωση προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε με όσα φυλλαράκια θέλουμε (το ταψί της κουζίνας χωράει 5 μεγάλα, στο σχήμα που βλέπετε). Αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 15-20 λεπτά, αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Όταν σβήσει το φωτάκι φουρνίζουμε τα κουλούρια μας και τα ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Παρατηρήσεις
- Η ζύμη αυτή επιλέχτηκε από τις πολλές συνταγές για ζύμη που έχω, γιατί την έχω δοκιμάσει για κατάψυξη με πολύ καλά αποτελέσματα. Επειδή είχα μόνο 250 gr τυριά, έφτιαξα 5 κουλούρια και φύλαξα στην κατάψυξη τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης (αφού ανέβηκαν). Άλλη φορά καταψύχω και φτιαγμένα τα κουλούρια (άψητα για να είναι σαν φρέσκα όταν ψηθούν, αλλά και ψημένα). Έχει τύχει να μου προκύψει δουλειά και να την καταψύξω όλη μαζί!
- Εγώ χώρισα τη ζύμη σε 12 μέρη αυτήν τη φορά, αλλά για πιο «παχύ» ζυμαράκι στα κουλούρια μας μπορούμε να την χωρίσουμε και σε 10. Για πιο μικρά κουλουράκια εννοείται ότι μπορούμε να τη χωρίσουμε σε περισσότερα.
- Έψησα τα κουλούρια στη σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία και τα τελευταία 10 λεπτά την ανέβασα στην μεσαία για να ροδοκοκκινίσουν και από πάνω. Εξαρτάται πολύ και από το ταψί μας η θέση ψησίματος σ’ αυτά τα σκευάσματα.
- Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό (λίγο πιπεράκι κλπ). Επίσης αν δεν τα φτιάξουμε όλα, προσθέτουμε τον μισό κρόκο στη γέμιση γιατί είναι πολύς για το άλειμμα.
- Αν χαλάσει λίγο το σχήμα των κουλουριών κατά τη μεταφορά στο ταψί, τα τακτοποιούμε ώστε να ξαναγίνουν όμορφα. Είναι μαλακή η ζύμη και πρέπει να τα μεταφέρουμε προσεκτικά.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.