Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

Γλυκιά φθινοπωρινή απόλαυση!

Το σπιτικό φύλλο που χρησιμοποιώ για αν φτιάξω τις καλύτερές μου χορτοτυρόπιτες φύλλου στο φούρνο, είναι το μακεδονικό φύλλο όπως το λέω, συνταγή της πεθεράς μου. Είναι μια ψευτοσφολιάτα θα λέγαμε, που δίνει τριφτό φύλλο με πολλαπλά φυλλαράκια που ξεχωρίζουν στο ψήσιμο. Η ιδέα της χρήσης του σε γλυκιά πίτα προέκυψε το καλοκαίρι και εφαρμόστηκε και τούτην εδώ την κολοκυθόπιτα!

Το καλοκαίρι που λέτε κι ενώ είχα ζυμώσει ολόκληρη τη δόση για μια χορτοτυρόπιτα με τα τελευταία γιαχνερά χόρτα της κατάψυξης, διαπίστωσα ότι η ποσότητά τους ήταν πολύ μικρή για να χρησιμοποιηθεί όλο. Έτσι σκάρωσα με το μισό τη χορτοτυρόπιτά μου και με το άλλο μισό μια γλυκιά πίτα με γέμιση που θα σας γράψω κάποια άλλη στιγμή.

Αυτή την εποχή θεωρώ πιο επίκαιρη την πίτα με γέμιση γλυκιάς κολοκύθας ή μήλων και έτσι χρησιμοποίησα το φύλλο μου αυτή τη φορά σε μια κολοκυθόπιτα που μας άρεσε πολύ. Ήταν καλή κι η γλυκοκολοκύθα μου, λασιθιώτικη ποικιλία πολύ νόστιμη και τρυφερή. Κριτσανιστό φύλλο, καραμελωμένη επιφάνεια, αρωματική γέμιση με κολοκύθα σταφίδες και καρύδια, και η πίτα μου χαρακτηρίστηκε από τις καλύτερες του είδους! Μπορώ να πω πως μας άρεσε περισσότερο από τη σιροπιαστή κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας

 

Η επόμενη εφαρμογή θα είναι με γέμιση μήλων αφού οι μηλόπιτες είναι από τις πιο αγαπημένες μας πίτες και έπεται συνέχεια… Τώρα που είδα πόσο καλό ήταν το αποτέλεσμα μ’ αυτό το φύλλο και σε γλυκές πίτες, οι ιδέες πάνε κι έρχονται για διάφορες γεμίσεις που του ταιριάζουν!

Αυτό το φύλλο δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, θέλει όμως τον χρόνο του που είναι σίγουρα περισσότερος από το εύκολο φύλλο για πίτες τύπου κουρού που χρησιμοποιώ αρκετές φορές όταν βιάζομαι. Μπορούμε βέβαια να το χρησιμοποιήσουμε και αυτό στην συγκεκριμένη πίτα αφού κι αυτό είναι στεγνό και θα δώσει κριτσανιστό αποτέλεσμα αλλά αυτά τα πολλαπλά φυλλαράκια έχουν άλλη χάρη!  

 

Υλικά:

½ δόση φύλλου της συνταγής για χορτοτυρόπιτα

400 gr γλυκοκολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη)

6-8  κουταλιές ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)

1-1,5  κουταλάκι κανέλα

3-4 κουταλιές τριμμένο καρύδι

½ κούπα σταφίδες

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη:

1 -2 κουταλιές ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο

2 κουταλιές ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)

1 κουταλάκι κανέλα

Επί το έργον:

Φτιάχνουμε τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα φύλλα, αλείφουμε με βούτυρο και διπλώνουμε με την τεχνική που περιγράφεται αναλυτικά στη συνταγή της χορτοτυρόπιτας, και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί το βούτυρο. Τρίβουμε την γλυκοκολοκύθα στον τρίφτη της ντομάτας. Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο ώστε να έχουμε μια βάση με διάμετρο 30-35 εκατοστά και την απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη της γέμισης, και τη μισή κανέλα και από πάνω απλώνουμε την τριμμένη κολοκύθα, αφήνοντα 1-2 εκατοστά περιθώριο από τις άκρες.  Πασπαλίζουμε με το καρύδι και την υπόλοιπη κανελοζάχαρη, σκορπάμε τις σταφίδες, και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Κλείνουμε τα δυο φύλλα να σχηματίσουν λεπτό κόθρο, αλείφουμε με το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.

Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό (βρέχουμε το χέρι μας και το τινάζουμε πάνω από την πίτα), και ψήνουμε την πίτα στη μεσαία σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί, αφήνουμε να μείνει 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Αν η κολοκύθα είναι πολύ φρέσκια και έχει υγρά, την τρίβουμε πιο νωρίς και την αφήνουμε να στραγγίξει ή πασπαλίζουμε τη γέμιση και με 1-2 κουταλιές φρυγανιά ή σιμιγδάλι.
  • Το φύλλο ήταν εξαιρετικό και στις γλυκές του εφαρμογές χωρίς να προσθέσω ζάχαρη στη ζύμη. Το πασπάλισμα της επιφάνειας με ζάχαρη του έδωσε μια υπέροχη καραμελένια κρούστα και τη γλύκα που έπρεπε.
  • Η κούπα και τα κουτάλια που χρησιμοποιώ είναι οι γνωστές δοσομετρικές μεζούρες, δηλαδή η κούπα είναι 250 ml, το κουτάλι της σούπας 15 ml και το κουταλάκι 5 ml. Πάντως οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, λίγη ζάχαρη πάνω ή κάτω εξαρτάται από τα προσωπικά μας γούστα και το πόσο γλυκά μας αρέσουν τα γλυκά.
  • Εκτός από τις παραπάνω προτάσεις για φύλλο, ωραία εφαρμογή θα είχε και η νηστίσιμη ζύμη «σαν κουρού», αφού κι αυτή θα έδινε τραγανό αποτέλεσμα. Το σημειώνω για φίλες και φίλους που θα νηστεύουν σε λίγες μέρες ή έχουν λόγους να αποφεύγουν το βούτυρο. 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email