Vegan/vegetarian

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

Γλυκιά φθινοπωρινή απόλαυση!

Το σπιτικό φύλλο που χρησιμοποιώ για αν φτιάξω τις καλύτερές μου χορτοτυρόπιτες φύλλου στο φούρνο, είναι το μακεδονικό φύλλο όπως το λέω, συνταγή της πεθεράς μου. Είναι μια ψευτοσφολιάτα θα λέγαμε, που δίνει τριφτό φύλλο με πολλαπλά φυλλαράκια που ξεχωρίζουν στο ψήσιμο. Η ιδέα της χρήσης του σε γλυκιά πίτα προέκυψε το καλοκαίρι και εφαρμόστηκε και τούτην εδώ την κολοκυθόπιτα!

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

Το καλοκαίρι που λέτε κι ενώ είχα ζυμώσει ολόκληρη τη δόση για μια χορτοτυρόπιτα με τα τελευταία γιαχνερά χόρτα της κατάψυξης, διαπίστωσα ότι η ποσότητά τους ήταν πολύ μικρή για να χρησιμοποιηθεί όλο. Έτσι σκάρωσα με το μισό τη χορτοτυρόπιτά μου και με το άλλο μισό μια γλυκιά πίτα με γέμιση που θα σας γράψω κάποια άλλη στιγμή.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

Αυτή την εποχή θεωρώ πιο επίκαιρη την πίτα με γέμιση γλυκιάς κολοκύθας ή μήλων και έτσι χρησιμοποίησα το φύλλο μου αυτή τη φορά σε μια κολοκυθόπιτα που μας άρεσε πολύ. Ήταν καλή κι η γλυκοκολοκύθα μου, λασιθιώτικη ποικιλία πολύ νόστιμη και τρυφερή. Κριτσανιστό φύλλο, καραμελωμένη επιφάνεια, αρωματική γέμιση με κολοκύθα σταφίδες και καρύδια, και η πίτα μου χαρακτηρίστηκε από τις καλύτερες του είδους! Μπορώ να πω πως μας άρεσε περισσότερο από τη σιροπιαστή κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

Η επόμενη εφαρμογή θα είναι με γέμιση μήλων αφού οι μηλόπιτες είναι από τις πιο αγαπημένες μας πίτες και έπεται συνέχεια… Τώρα που είδα πόσο καλό ήταν το αποτέλεσμα μ’ αυτό το φύλλο και σε γλυκές πίτες, οι ιδέες πάνε κι έρχονται για διάφορες γεμίσεις που του ταιριάζουν!

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

Αυτό το φύλλο δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, θέλει όμως τον χρόνο του που είναι σίγουρα περισσότερος από το εύκολο φύλλο για πίτες τύπου κουρού που χρησιμοποιώ αρκετές φορές όταν βιάζομαι. Μπορούμε βέβαια να το χρησιμοποιήσουμε και αυτό στην συγκεκριμένη πίτα αφού κι αυτό είναι στεγνό και θα δώσει κριτσανιστό αποτέλεσμα αλλά αυτά τα πολλαπλά φυλλαράκια έχουν άλλη χάρη!

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα και τραγανό σπιτικό φύλλο

 

Παρατηρήσεις

  • Αν η κολοκύθα είναι πολύ φρέσκια και έχει υγρά, την τρίβουμε πιο νωρίς και την αφήνουμε να στραγγίξει ή πασπαλίζουμε τη γέμιση και με 1-2 κουταλιές φρυγανιά ή σιμιγδάλι.
  • Το φύλλο ήταν εξαιρετικό και στις γλυκές του εφαρμογές χωρίς να προσθέσω ζάχαρη στη ζύμη. Το πασπάλισμα της επιφάνειας με ζάχαρη του έδωσε μια υπέροχη καραμελένια κρούστα και τη γλύκα που έπρεπε.
  • Η κούπα και τα κουτάλια που χρησιμοποιώ είναι οι γνωστές δοσομετρικές μεζούρες, δηλαδή η κούπα είναι 250 ml, το κουτάλι της σούπας 15 ml και το κουταλάκι 5 ml. Πάντως οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, λίγη ζάχαρη πάνω ή κάτω εξαρτάται από τα προσωπικά μας γούστα και το πόσο γλυκά μας αρέσουν τα γλυκά.
  • Εκτός από τις παραπάνω προτάσεις για φύλλο, ωραία εφαρμογή θα είχε και η νηστίσιμη ζύμη “σαν κουρού”, αφού κι αυτή θα έδινε τραγανό αποτέλεσμα. Το σημειώνω για φίλες και φίλους που θα νηστεύουν σε λίγες μέρες ή έχουν λόγους να αποφεύγουν το βούτυρο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο