Γιατί σήμερα εμείς έχουμε γιορτή!
Πέρυσι, στις 15 Οκτωβρίου, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως αν ήμουν καλά θα είχα πάρει άδεια, και θα ήμουν στην Αθήνα να σβήσουμε μαζί τα κεράκια της τούρτας της. Τα 4 είναι μια όμορφη ηλικία για τα παιδάκια. Πού να ήξερα τι περίμενε όλο τον κόσμο! Εδώ λοιπόν και φέτος, μακριά από τη γιορτή της. Για χάρη της η σημερινή ανάρτηση μιας και τα μπισκότα παντός είδους- πόσο μάλλον αυτά τα μπισκότα κανέλας που μοσχοβολούν βούτυρο – είναι από τα αγαπημένα της γλυκίσματα!
«Μπικότο γιαγιά» ήταν από τις πρώτες μας συνομωσίες, όταν είχε φάει ήδη 1-2 μπισκότα, όσα επέτρεπαν οι γονείς. Όσο κι αν πειθαρχώ στις άνωθεν εντολές των γονέων τους, είναι η αλήθεια πως με ρίχνουν… Έτσι δε γίνεται με τις γιαγιάδες και τους παππούδες;
Είναι γλυκατζού. Θα μπορούσε να τρώει μόνο γλυκά λένε οι γονείς της παρόλο που όσο μεγαλώνει διευρύνει τις επιλογές της και το καλοκαίρι δοκίμασε και έφαγε πολλά και διάφορα. Πάντα όμως τα γεύματά μας τελειώνανε με την ερώτηση «επιδόΡπιο γιαγιά;». Το Ρ φέτος ήταν ξεκάθαρο και κελαριστό! Ακόμη και λίγο γιαούρτι με μαρμελάδα, της αρκούσε, αλλά το επιδόρπιο απαραίτητο!
Τη βοηθούν και τα κιλά της… Κλαράκι λεπτεπίλεπτο είναι. Αρισμαροβιτσόβεργα! Αυτό λέω από μέσα μου όταν τη βλέπω! Και αεικίνητη, πώς να πιάσει κρέας η μικρούλα μου… Λίγο πιο σκανταλιάρα από τη μεγάλη της αδελφή, λίγο πιο ζωηρή, άλλη προσωπικότητα!
Τα γενέθλιά της λοιπόν σήμερα και η συνταγή μας για χάρη της αγαπημένα της μπισκοτάκια. Θα σβήσουμε και φέτος διαδικτυακά τα κεράκια. Μαζί με τις χίλιες ευχές μου για υγεία και ευτυχισμένη ζωή, η υπόσχεση πως αν είμαστε καλά και περάσει αυτός ο εφιάλτης του χρόνου θα σβήσουμε μαζί τα κεράκια της τούρτας της!
Μωρό μου Χρόνια σου Πολλά! Να είσαι γερή, ευτυχισμένη, τσαχπίνα και χαριτωμένη όπως τώρα. Σε αγαπάμε καρδούλα μου!
Υλικά
Γίνονται περίπου 60 μπισκότα κανονικού μεγέθους
200 gr βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
30 ml ελαιόλαδο
50-70 gr κοινή ζάχαρη
200 gr καστανή ζάχαρη
2 αυγά
400 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 σωληνάκια βανίλια
1/4 κουταλάκι αλάτι
Για το τύλιγμα, 2-3 ζάχαρη κοινή κρυσταλλική και ½ κουταλάκι κανέλα
Επί το έργον
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με την κανέλα, τη σόδα, τις βανίλιες και το αλάτι. Χτυπάμε σε μπολ ανάμειξης (με το μίξερ καλύτερα, ακόμα και το χειρός είναι κατάλληλο) το βούτυρο με τις δυο ζάχαρες, και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Θέλουμε να αφρατέψει πολύ, να γίνει μια απαλή κρέμα.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και το ανακατεύουμε με το χέρι πια, ή με σπάτουλα να ενσωματωθεί στο μείγμα του βουτύρου. Η ζύμη είναι πολύ μαλακή οπότε τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον, να σφίξει.
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού κάστανου, τα κυλάμε στην κανελοζάχαρη και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα τοποθετούμε αραιά γιατί απλώνουν πολύ και αποκτούν το σχήμα μπισκότου.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε μπισκοτιέρα για να μείνουν φρέσκα.
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή πρέπει να είναι από τις πρώτες που κατέγραψα από το διαδίκτυο. Έχω σημειώσει ότι είναι από το site allrecipes αλλά δεν έχω το link. Το ελαιόλαδο προφανώς προστέθηκε γιατί το βούτυρο χωριζόταν σε 50 gr στη συσκευασία του και η αρχική συνταγή ήθελε 230 gr! Είναι πολύ νόστιμα μπισκότα. Για πιο σταθερή ζύμη, για μπισκότα που ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με κουπα πατ, δείτε και τη συνταγή μπισκότα κανέλας με μέλι και γάλα.
- Αν είναι ζέστη στο περιβάλλον που τα φτιάχνουμε, βγάζουμε τη μισή ζύμη από το ψυγείο και όταν τελειώσουμε την υπόλοιπη για να πλάθονται εύκολα.
- Μπορούμε να φτιάξουμε πιο μεγάλα τα μπισκότα μας αλλά προσέχουμε πάντα τις αποστάσεις να μη κολλήσουν μεταξύ τους.
- Η προσθήκη σταγόνων σοκολάτας είναι προαιρετική κι εγώ δεν τη συνηθίζω, αλλά…
- Το βούτυρο που περισσεύει μπορούμε να το ανακατέψουμε με λίγη αχνοζάχαρη και να φτιάξουμε μια απλή βουτυρόκρεμα για να ενώσουμε δυο δυο τα μπισκότα μας. Όχι πολλά, 3-4 ζευγαράκια, έτσι για την αμαρτία…
Συγκινήθηκα με την εισαγωγή σας!!! Να είστε καλά και να την χαίρεστε την εγγονή!!! Η συνταγή θα δοκιμαστεί άμεσα.
Σας ευχαριστώ πολύ! Να χαίρεστε ό,τι αγαπάτε! Θα χαρώ να σας αρέσουν τα μπισκοτάκια.
Υπέροχη η συνταγή!!!
Τα αγόρια μου ξετρελαίνονται για αυτά τα μπισκότα!!!
Σας ευχαριστώ πολύ που τα δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν! Και τα δικά μου αγόρια τα αγαπούν!
Γεια σας το ελαιόλαδο ποτέ το βάζουμε;
Μαζί με το βούτυρο, ευχαριστώ που το επισημάνατε!
Καλησπέρα σας κ. Κασσαπάκη. Πάντα διαβάζω την εισαγωγή των συνταγών σας. Ενδιαφέρουσες, άγνωστες, γνωστές, χαρούμενες, με χιουμορ …πληροφορίες. Τρυφερή και ζεστή η σημερινή για την εγγονούλα σας! Τα έκανα σήμερα! Μοσχοβόλησε το σπίτι μας. Πολύ γευστικά , νόστιμα! Η γεύση τους μου θύμισαν κάποια μπισκότα του εμπορίου. Είχαν κυκλοφορήσει πριν πολλά!! χρόνια και νομίζω πως σταμάτησαν μετά. Θα την κρατήσω και εγώ την συνταγή για όταν θα γίνω γιαγιά. Είναι τόσο νόστιμα που δεν μπορεις να σταματήσεις να τα τρως. Μεγαλώσαμε πια εμείς!
Μαζι με τα παραπάνω έκανα και τα κουλουράκια βουτύρου. Επίσης νόστιμα και εύκολα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Είμαι πάντα συναισθηματικά φορτισμένη όσον αφορά τις εγγονούλες μου γιατί μου λείπουν. Από την άλλη, λέω γερές να είναι κι ευτυχισμένες και ας μην την έχω πάντα εδώ… Εύχομαι να αξιωθείτε να δείτε εγγόνια και να τους φτιάχνετε τα καλύτερα!