Vegan/vegetarian

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

Κουλουροπούλες ή κουλουροπούλια!

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

Το πρώτο μήνυμα επικοινωνίας ήρθε inbox στο facebook πέρυσι το καλοκαίρι:

«λατρεύω αυτό που κάνετε θα ήθελα να σας γνωρίσω από κοντά η καταγωγή μου είναι από Επισκοπή Πεδιάδος έχω έρθει διακοπές ένα μήνα περίπου τα τελευταία 4 χρόνια ζω στο Βέλγιο αλλά έχω μια συνταγή δώρο για εσάς πείτε μου αν μπορείτε να βρεθούμε κάποια στιγμή».

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

Τόση ευγένεια, τόση γενναιοδωρία να μοιραστεί μαζί μου παραδοσιακή συνταγή. Και η συνταγή της είναι από αυτές που με κάνουν υπερήφανη για τούτη τη σελίδα,  όχι μόνο για τη νοστιμιά της αλλά και για τη μοναδικότητά της. Ναι, μέχρι τώρα δεν υπάρχει αυτή η συνταγή στο διαδίκτυο. Είναι χαρά και τιμή να μου εμπιστεύονται παραδοσιακές συνταγές φίλες απ’ όλη την Κρήτη. Είναι μια απόδειξη ότι εκτιμούν αυτό που γίνεται μέσα από αυτό το site, μια πρόσθετη ικανοποίηση.

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

Τελικά βρεθήκαμε λίγο πριν ξαναφύγει για το Βέλγιο. Ήρθε στην άλλη άκρη του νομού, τέρμα Λιβυκό όπως λέω στους πανωμερίτες το γεωγραφικό προσδιορισμό του καλοκαιρινού μου σπιτιού. Τόση ήταν η επιθυμία της να γνωριστούμε! Και έφερε μαζί με τη συνταγή της με πλήρεις και αναλυτικές οδηγίες, και ένα ικανό δείγμα από κουλουροπούλες ή κουλουροπούλια για να τις δοκιμάσουμε.

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

«Δεν θα τις βρεις έξω» μου είπε. Έχουν πολύ λάδι για να συμφέρει η εμπορική παραγωγή τους. Κυρίως  στα σπίτια τις φτιάχνουμε γι αυτό δεν έχουν γίνει διάσημες, αλλά δεν υπάρχουν πιο νόστιμες». Και είχε δίκιο! Ίδια δεν βρήκα πουθενά!

update 2022: οι κουλουροπούλες, σε πολύ νόστιμη εκδοχή κυκλοφορούν σε φούρνο της περιοχής όπως με ενημέρωσαν φίλοι και φίλες της σελίδας με σχόλιά τους. Αναζητείστε τις. Επίσης εκ των υστέρων έμαθα  -αν κι έχω μια ρίζα κι από κει- ότι κουλουροπούλες φτιάχνουν και στο Σγουροκεφάλι, χωριό κοντά στην Επισκοπή. Όχι ακριβώς τις ίδιες βέβαια, όπως όλα τα παραδοσιακά μας έχουν και ομοιότητες και διαφορές). Πιθανόν μάλιστα να έχω προμηθευτεί κι εγώ σε παλιότερο πέρασμα από την περιοχή, τότε που κάναμε εκδρομές με το σχολείο!

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!
Με την καλοκαιρινή μαρμελάδα ντομάτας!

Κριθαρένιο αλεύρι με όλο του το πίτουρο, ετερόκλητα αρωματικά τους με το  πρώτο άκουσμα, και λάδι… λάδι άφθονο που τις κάνει μπισκοτένιες και αφράτες, έτσι που να μη χρειάζονται βρέξιμο, μα λιώνουν στο στόμα και να έχουν τη μεστή γήινη γεύση των παλιών αρτοσκευασμάτων. Ιδιαίτερα κριθαροκούλουρα που διαφέρουν από τις κλασικές κριθαροκουλούρες αλλά δεν υστερούν σε νοστιμιά και είναι πιο εύκολο να τις φτιάξουμε.

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

«Τις γλυκοζυμώνουμε με το λάδι, να μη κολλά η ζύμη» έκλεισε την περιγραφή της παρασκευής της ζύμης τους η Χ. Τι λέξη! Τη λέει κι η μάνα μου και δείχνει θαρρώ την αγάπη και τη φροντίδα γι αυτό που φτιάχνουμε. Λες κι ο ενθουσιασμός μου για τη συνταγή έβγαλε όλα αυτά τα συναισθήματα και στο ψήσιμό τους, αφού βάζοντας η μάνα μου το ταψί στο φούρνο μονολόγησε δυνατά σταυρώνοντάς το:

-Σαν τα μήλα, σαν τα ρόδα, σαν τ’ Αή Γιαννιού τη χάρη.

-Τι λες ρε μάνα;

-Κάθε φορά που βάζω κάτι στο φούρνο το λέω. Πότε δυνατά, πότε από μέσα μου…

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

Κύμινο, μαστίχα, κανέλα, πιπέρι! Τι να πω… Αυτά που οι άλλοι λένε μοντέρνα και πρωτοποριακά τα συνδύαζαν αιώνες οι κοντοχωριανές μου στην Επισκοπή! Τα υλικά που μου έδωσε η φίλη Χ.Τ.  ήταν για 3 κιλά αλεύρι κρίθινο και 1 κιλό αλεύρι σταρένιο αλλά οι οδηγίες της ήταν τόσο αναλυτικές που ήταν εύκολο αυτή τη φορά να περιορίσω τις ποσότητες και να τις προσαρμόσω ώστε η παρασκευή σε απλό ηλεκτρικό φούρνο να είναι εύκολη και βολική.

Κουλουροπούλες: σπάνια, υπέροχα κριθαρένια κρητικά παξιμάδια!

Απολαύστε τις!

Παρατηρήσεις

  • Η παραδοσιακή συνταγή εννοείται ότι γίνεται με προζύμι, αλλά και η φίλη που μου την έδωσε λέει ότι με μαγιά τη φτιάχνει όταν είναι βιαστική. Θα τη φτιάξω και με προζύμι κάποια στιγμή. Εγώ εδώ θα χρησιμοποιούσα περίπου 300gr προζύμι φρεσκοανεπιασμένο.
  • Οι κουλουροπούλες είναι εύκολο να παρασκευαστούν. Θέλουν ένα μόνο ανέβασμα, είναι εύκολες και πολύ πολύ υγιεινές όπως φαίνεται από τα υλικά τους.
  • Η φίλη μου λέει πως πολλές φορές βάζει μισό μισό το σταρένιο αλεύρι με αλεύρι ζέας.
  • Τη μια από τις 3 φορές που έφτιαξα τις κουλουροπούλες δεν είχα στάχτη για την αλουσιά και χρησιμοποίησα σκέτο νερό και ½ κουταλάκι σόδα.
  • Τα μυστικά της συνταγής σύμφωνα με τη φίλη που μου την έδωσε είναι τα εξής: α) αραιή κολλώδης ζύμη β) ένα μόνο ανέβασμα γ) να μη παραψηθούν πριν το παξιμάδιασμα για να γίνουν αφράτες δ) το κρίθινο αλεύρι να έχει και το πίτουρό του ε) να χαράξουμε το κορδόνι πριν το τυλίξουμε στ) να «τσιμπάνε» τα μπαχαρικά.
  • Ξέρω ότι τώρα θα εμφανιστούν πολλά κουλουροπούλια και κουλουροπούλες στο διαδίκτυο (και όχι μόνο…), με διπλάσια, τριπλάσια υλικά, με μετατροπή της δοσολογίας σε κούπες (συνηθίζουν το ανάποδο μιας και μέχρι τώρα εγώ έδινα σε κούπες και τα έτρεπαν σε γραμμάρια), και με διάφορα άλλα τερτίπια. Παρακαλώ όμως ας σεβαστούν την παραδοσιακή συνταγή και να μη στολίσουν τις λιτές παραδοσιακές κουλουροπούλες με τυριά, με ελιές, με αλλαντικά και άλλα στολίσματα. Τα συνοδεύουν όλα αυτά, δεν χρειάζεται να τα βάλουμε και στη ζύμη τους.  Ή αν το κάνουν, ας μη τις πουν κουλουροπούλες…
  • Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη πια Χ.Τ. για την συνταγή, για τον κόπο της να χαλαλίσει μισή μέρα από τις διακοπές της για χάρη μου, για την αισιοδοξία που εκπέμπει ως άτομο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο