Vegan/vegetarian

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Για όσους αγαπούν τα «υγιεινά» γλυκά!

Αν σας αρέσουν τα μπισκότα βρώμης, αν συνηθίζετε τις «μπάρες ενέργειας» που είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια, θα ενθουσιαστείτε με αυτό το κέικ βρώμης. Νόστιμο, εμπλουτισμένο με όσα τα τελευταία χρόνια αποκαλούμε superfoods αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για γλυκό σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Για τη βρώμη και την απαξίωσή της από τους κρητικούς στο παρελθόν, σας έχω ξαναμιλήσει πολλές φορές.  Λύση ανάγκης και ανέχειας εθεωρείτο και -παρόλο που εκ των υστέρων έλαμψε η αξία της- οι πιο ηλικιωμένοι εξακολουθούν να την αποκαλούν ταγή μάλλον υποτιμητικά!

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Ας πάμε λοιπόν στο κέικ που είμαι βέβαιη ότι θα άρεσε και στους πιο δύσπιστους περί της ταγής συντοπίτες μου! Το έφτιαξα το πρωί της Κυριακής και το απολαύσαμε στο δεκατιανό με χυμό και το απόγευμα πιο αμαρτωλά, με μια μπάλα σπιτικό παγωτό στο πλάι του. Με το ζόρι κράτησα μια μεριδούλα για τις φωτογραφίες!

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Η επικάλυψη με τριμμένο καρύδι του έδωσε μια τραγανή κρούστα που σε συνδυασμό με τη νωπή υφή του δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα! Το μόνο που δεν ξέρω να σας πω είναι πώς είναι αυτό το κέικ την επόμενη μέρα γιατί δεν περίσσεψε ούτε ψίχουλο. Είμαστε βλέπετε και λίγο πιο μεγάλη παρέα και εξαντλήθηκε άμεσα!

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Η ιδέα ήρθε από μια μπάρα βρώμης που με κέρασαν σε μέρος που δεν είχα και πολλές επιλογές για να «βάλω κάτι στο στόμα μου» που λένε. Σχετικά μαλακή, όχι σαν μπισκότο προκάλεσε το ενδιαφέρον μου. Το έψαξα λίγο διαδικτυακά και είδα απίστευτο αριθμό συνταγών. Διάβασα τουλάχιστον 15, κι όλες με το ίδιο μοτίβο: νιφάδες βρώμης που μουσκεύουν σε νερό, αυγό, ζάχαρη, μυρωδικά. Εν τέλει έκανα τα δικά μου πάνω σ’ αυτή τη βάση κι εγώ.

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Τα sites που είδα είχαν ως επικάλυψη μια κρούστα με ινδοκάρυδο. Κυριακή όμως όπως προανέφερα, ινδοκάρυδο δεν υπήρχε στο σπίτι, ούτε μαγαζί ανοικτό στη γειτονιά που είμαι αυτές τις μέρες, οπότε αυτοσχεδίασα με καρύδια. Καρύδα οι άλλοι, καρύδΙα εγώ! 

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Σίγουρα θα δοκιμαστεί και με ινδοκάρυδο γιατί με την ταχύτητα που έφυγε και με την γενική αποδοχή που του έλαχε απ’ όσους το δοκίμασαν, προβλέπεται ότι θα ξαναφτιαχτεί σύντομα!

Υλικά:

Για το κέικ:

110 gr νιφάδες βρώμης

125 gr βούτυρο (πλάκα)

350 ml  εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ

2 μέτρια αυγά

230 gr καστανή ζάχαρη

200 gr λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

210 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι μπέικιν

½ κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι γαρύφαλλο

½ κουταλάκι αλάτι

Προαιρετικά, ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο και ½ κούπα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερις, σύκα κλπ)  σε κομματάκια  

Ελάχιστο ελαιόλαδο και αλεύρι για το σκεύος ψησίματος

Για την επικάλυψη:

100 gr καρύδια

150 ml γάλα

110 gr καστανή ζάχαρη

70 – 80 gr βούτυρο (πλάκα)

Επί το έργον:

Βάζουμε σε ένα μπολ τις νιφάδες βρώμης, τις περιχύνουμε με το νερό και τις αφήνουμε να μουσκέψουν περίπου 20 λεπτά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα καρυκεύματα, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.  Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα άλλο πιο ευρύχωρο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τις ζάχαρες να αφρατέψουν και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Προσθέτουμε  τις μουσκεμένες νιφάδες και το μείγμα του αλευριού και ενσωματώνουμε με σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διαστάσεις περίπου 33Χ25, στρώνουμε την επιφάνεια και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας, στη μεσαία σχάρα για 50-55 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες για τα κέικ. Ωστόσο ετοιμάζουμε το μείγμα της επικάλυψης: βάζουμε στο multi όλα τα υλικά της επικάλυψης (το βούτυρο μαλακό ή λιωμένο) και αλέθουμε ώστε να έχουμε ένα κοκκώδη πολτό, δηλαδή να μην γίνουν εντελώς κρέμα τα καρύδια.

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Μετά τα 50-55 λεπτά που θα έχουμε το κέικ στο φούρνο, το βγάζουμε και ανάβουμε το γκριλ στη μέγιστη θερμοκρασία.

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Απλώνουμε με ένα κουτάλι την επικάλυψη στην επιφάνεια του κέικ και το ξαναφουρνίζουμε στην ανώτερη σχάρα που χωράει το σκεύος μας. Αφήνουμε να ψηθεί η επιφάνεια για 5 λεπτά περίπου (προσέχουμε μην καεί, αν είναι πολύ δυνατό το γκριλ μας) και το βγάζουμε οριστικά από το φούρνο.

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε!

Κέικ με νιφάδες βρώμης και επικάλυψη καρυδιών

Παρατηρήσεις:

  • Την τελευταία στιγμή «πέταξα» στο μείγμα λίγα αποξηραμένα κράνμπερις (1/2 κούπα θα ήταν). Ταίριαξαν υπέροχα, αλλά πιστεύω ότι την ίδια ή και καλύτερη δουλειά θα κάνουν και οι σταφίδες (είναι κι αυτές στα σχέδια για επόμενες παρασκευές)! Επίσης σταγόνες σοκολάτας είναι στο πρόγραμμα!
  • Επειδή δεν είχα προνοήσει να βγάλω το βούτυρο από το ψυγείο, το μαλάκωσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Μέχρι να το χρησιμοποιήσω είχε γίνει όλο ρευστό οπότε την επόμενη φορά θα βάλω κι εδώ ελαιόλαδο αφήνοντας το βούτυρο μόνο για την επικάλυψη.
  • Προσθήκη μήλου, μπανάνας, ή άλλων νωπών φρούτων, πιθανόν να επιβάλλει προσαρμογή στις ποσότητες των στερεών υλικών λόγω της υγρασίας που περιέχουν. Αντίθετα οι προσθήκες των προηγούμενων παρατηρήσεων νομίζω ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις στα υπόλοιπα υλικά.
  • Κάποιοι από τους δοκιμαστές θεωρούν ότι θα μπορούσε να ελαττωθεί λίγο η ζάχαρη. Επειδή η καστανή του πάει πολύ, αν το τολμήσετε και σας αρέσουν τα λιγότερο γλυκά κέικ ελαττώστε την λευκή.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο