Αλμυρά

Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Νόστιμα ψαροπιτάκια στο φούρνο ή στο τηγάνι!

 

Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Φέτος οι μέρες ψαροφαγίας της Σαρακοστής έπεσαν κοντά κοντά. Μια βδομάδα διαφορά, ούτε που προλάβαμε να λαχταρήσουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο ή την ψαρόσουπα. Θα μου πείτε, έχουμε τόσους τρόπους να τον μαγειρέψουμε που δεν είναι ανάγκη να τον κάνουμε τηγανητό.

Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Κι έτσι είναι! Όσοι τον τηγανίσαμε του Ευαγγελισμού, ας τον φτιάξουμε τώρα πλακί ή με γιαχνερά χόρτα που είναι στο φόρτε τους αυτή την εποχή.

Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Φυσικά οι πολύ εγκρατείς μπορούνε να μη φάνε καθόλου ψάρι. «Μακάριος όποιος φάει και τρισμακάριος όποιος δεν φάει» λένε για την Κυριακή των Βαΐων.  Ε, κι όποιοι εννοούν έτσι τη θρησκευτικότητά τους ας μη πιέσουν τον εαυτό τους!

Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Ετούτα εδώ τα ψαροπιτάκια δεν έχουν καθόλου κόπο και τρώγονται εύκολα ακόμη και από παιδάκια χωρίς να έχουμε το άγχος του καθαρίσματος του ψαριού την ώρα του φαγητού. Αυτή τη φορά τα έφτιαξα με υγράλατο μπακαλιάρο αφού ο παστός είχε τηγανιστεί  αλλά μπορούμε να τα φτιάξουμε με οποιοδήποτε ψάρι, λευκό  κατά προτίμηση. Γλώσσα, νωπός μπακαλιάρος, υγράλατος και παστός ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος είναι καλές επιλογές.

Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο τηγάνι και είναι ένα ωραίο finger food σε παρεΐστικο τραπέζι , ένα νόστιμο ορεκτικό,  αλλά και ένα ελαφρύ δείπνο αν δίπλα τους βάλουμε μια σαλάτα εποχής ή ένα καλό άλειμμα με παντζάρι ή ταχίνι!

Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Παρατηρήσεις

  • Σίγουρα τα τηγανητά γίνονται πιο γρήγορα, αλλά τρώγονται μόνο ζεστά ενώ στο φούρνο είναι ωραία και όταν κρυώσουν.
  • Αν τα κάνουμε τηγανητά, είναι καλύτερα να βάλουμε βρώμη ή σιμιγδάλι γιατί το ρύζι θέλει περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει απ’ όσο απαιτεί το τηγάνισμα.
  • Για να «αυγατίσει» το μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και μια βρασμένη, λιωμένη  πατάτα. Θα φτιάξουμε περισσότερα και θα έχουν πιο ήπια γεύση.
  • Αντί ψάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόνο από κονσέρβα.

Καλό σας βράδυ, καλό Σαββατοκύριακο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο