Μπακαλιαροπιτάκια (και όχι μόνο) με φύλλο κρούστας

Νόστιμα ψαροπιτάκια στο φούρνο ή στο τηγάνι!

Φέτος οι μέρες ψαροφαγίας της Σαρακοστής έπεσαν κοντά κοντά. Μια βδομάδα διαφορά, ούτε που προλάβαμε να λαχταρήσουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο ή την ψαρόσουπα. Θα μου πείτε, έχουμε τόσους τρόπους να τον μαγειρέψουμε που δεν είναι ανάγκη να τον κάνουμε τηγανητό.

Κι έτσι είναι! Όσοι τον τηγανίσαμε του Ευαγγελισμού, ας τον φτιάξουμε τώρα πλακί ή με γιαχνερά χόρτα που είναι στο φόρτε τους αυτή την εποχή.

Φυσικά οι πολύ εγκρατείς μπορούνε να μη φάνε καθόλου ψάρι. «Μακάριος όποιος φάει και τρισμακάριος όποιος δεν φάει» λένε για την Κυριακή των Βαΐων.  Ε, κι όποιοι εννοούν έτσι τη θρησκευτικότητά τους ας μη πιέσουν τον εαυτό τους!

 

Ετούτα εδώ τα ψαροπιτάκια δεν έχουν καθόλου κόπο και τρώγονται εύκολα ακόμη και από παιδάκια χωρίς να έχουμε το άγχος του καθαρίσματος του ψαριού την ώρα του φαγητού. Αυτή τη φορά τα έφτιαξα με υγράλατο μπακαλιάρο αφού ο παστός είχε τηγανιστεί  αλλά μπορούμε να τα φτιάξουμε με οποιοδήποτε ψάρι, λευκό  κατά προτίμηση. Γλώσσα, νωπός μπακαλιάρος, υγράλατος και παστός ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος είναι καλές επιλογές.

 

Μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο τηγάνι και είναι ένα ωραίο finger food σε παρεΐστικο τραπέζι , ένα νόστιμο ορεκτικό,  αλλά και ένα ελαφρύ δείπνο αν δίπλα τους βάλουμε μια σαλάτα εποχής ή ένα καλό άλειμμα με παντζάρι ή ταχίνι!

Υλικά:

½ κιλό φιλέτο ψαριού (αν είναι από παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο)

2 φύλλα δάφνης

4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο

1/2 κούπα τριμμένη ντομάτα ή σπιτική σάλτσα ή 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε 2-3 κουταλιές νερό

Αλάτι (αν δεν βάλουμε παστό μπακαλιάρο)

Πιπέρι

Για να τραβήξει τα υγρά, 2-3 κουταλιές νιφάδες βρώμης ή ρύζι, ή σιμιγδάλι

5-6 φύλλα κρούστας για πίτες

Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων αν τα ψήσουμε στο φούρνο

Ή περισσότερο  για να τα τηγανίσουμε

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει με τα φύλλα της δάφνης και λίγο αλάτι (αν χρειάζεται). Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το ψάρι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε, στραγγίζουμε και «μαδάμε» το ψάρι όταν μπορούμε να το πιάσουμε!

Στην ίδια ή σε άλλη κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) ψιλοκομμένα με το ελαιόλαδο και όταν μαραθούν προσθέτουμε τα υπόλοιπα αρωματικά, την ντομάτα και σιγοβράζουμε να απορροφηθούν τα πιο πολλά υγρά (αν βάλουμε ρύζι το προσθέτουμε τώρα, να βράσει με τα υγρά). Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη βρώμη ή το σιμιγδάλι.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση. Χωρίζουμε τα φύλλα σε 4 ίσα μέρη ώστε η στενή πλευρά να είναι το μήκος τους. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου μια κουταλιά γέμισης. Τυλίγουμε σε τριγωνάκια και αραδιάζουμε σε ταψί.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  Αν πρόκειται να τα τηγανίσουμε δεν αλείφουμε με ελαιόλαδο το φύλλο να μην πέσει πολύ το λάδι. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα να στραγγίξει το περίσσιο ελαιόλαδο. Σερβίρονται ζεστά.

Παρατηρήσεις:

  • Σίγουρα τα τηγανητά γίνονται πιο γρήγορα, αλλά τρώγονται μόνο ζεστά ενώ στο φούρνο είναι ωραία και όταν κρυώσουν.
  • Αν τα κάνουμε τηγανητά, είναι καλύτερα να βάλουμε βρώμη ή σιμιγδάλι γιατί το ρύζι θέλει περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει απ’ όσο απαιτεί το τηγάνισμα.
  • Για να «αυγατίσει» το μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και μια βρασμένη, λιωμένη  πατάτα. Θα φτιάξουμε περισσότερα και θα έχουν πιο ήπια γεύση.
  • Αντί ψάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόνο από κονσέρβα.

Καλό σας βράδυ, καλό Σαββατοκύριακο!

 

Print Friendly, PDF & Email