Εύκολο και οικονομικό «ψευτοπαστίτσιο» που αγαπάνε όλα τα παιδιά!
Όταν η Ευγενία από το Eat Yourself Greek είχε την όμορφη ιδέα να γιορτάσουμε και διαδικτυακά τα βραβεία μας από τα FOODBLOGAWARDS που διοργάνωσε το ΒΗΜΑgourmet, ήμουν καταρχήν διστακτική λόγω φόρτου εργασίας αυτή την εποχή αλλά και γιατί από τη φύση μου δεν είμαι της υπερπροβολής…
Όταν όμως είδα ότι η πρότασή της περιελάμβανε την προβολή ενός παραδοσιακού προϊόντος που είναι πάντα μέσα στην κουζίνα μου, που είναι εύκολο σε κάθε εφαρμογή (αλμυρή και γλυκιά), που φέρει επάξια τον προσδιορισμό greek σε όλο τον κόσμο, ενέδωσα στην πρόσκληση-πρόκληση των υπόλοιπων βραβευμένων bloggers και είπα ότι θα συμμετέχω κι εγώ. Τι στην ευχή νικήτρια στα blogs παραδοσιακών συνταγών είμαι και δεν θα προέβαλα ένα τόσο παραδοσιακό προϊόν!
Η δική μου συμμετοχή είναι μια εύκολη και αγαπημένη συνταγή που είχα βαρεθεί να φτιάχνω όταν είχα μικρά τα παιδιά μου. Όχι δηλαδή ότι την έχω βγάλει από την κουζίνα μου, αλλά επειδή τις έχει τις θερμίδες της δεν την φτιάχνω πια με την ίδια συχνότητα εκτός αν πρόκειται για τη light εκδοχή που είναι εφικτή όπως θα δείτε στις παρατηρήσεις.
Ξέρω ότι πολύ συχνά η απάντηση στην ερώτηση «τι θέλετε να φάμε σήμερα» είναι «μακαρόνια» αν η οικογένεια έχει μικρά παιδιά και η μαμά είναι πολύ απασχολημένη. Αυτή λοιπόν είναι μια τέτοια συνταγή: για απασχολημένες, εργαζόμενες μαμάδες. Ψευτοπαστίτσιο τους την έλεγα και σχεδόν κάθε φορά την έκανα και διαφορετική γιατί όπως θα δείτε σηκώνει πολλές παραλλαγές.
Η χρήση του γιαουρτιού την κάνει πιο υγιεινή αλλά όπως είπαμε τις θερμίδες της τις έχει. Ήταν από τις πρώτες συνταγές που αντικατέστησα τα βαριά υλικά με πιο ήπια , κι έτσι οι κρέμες γάλακτος έδωσαν όπου γινόταν τη θέση τους στο γιαούρτι, και το βούτυρο και η μαργαρίνη αντικαταστάθηκαν με ελαιόλαδο!
Υλικά
350-500 gr ζυμαρικά κοινά η ολικής άλεσης (τύπου «πένες», βίδες, φαρφάλες, παστίτσιου, ό,τι έχουμε τέλος πάντων…)
1 κουταλιά βούτυρο
1 κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί (εγώ βάζω γραβιέρα Κρήτης ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
1 κούπα ξινομυζήθρα Κρήτης ή τρίμματα φέτας
Για την κρέμα γιαουρτιού:
2 κεσέδες γιαούρτι
2 αυγά
1 κούπα γάλα
½ κούπα ελαιόλαδο
3 κουταλιές κορν-φλάουρ ή αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι (ή λιγότερο αν τα τυριά μας είναι αλμυρά)
Μισό κουταλάκι (ή όσο μας αρέσει) τριμμένο μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά κάτι ή μερικά από τα παρακάτω: βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο που έχει περισσέψει, κάποιο αλλαντικό της επιλογής μας, φουντίτσες μπρόκολου ή περίσσευμα από λαδερό αρακά ή ό,τι άλλο μπορεί να αρέσει στους δικούς μας (μερικές φορές και κάτι που δεν αρέσει πολύ και θέλουμε να το κρύψουμε. Οι μαμάδες ξέρουν…)
Επί το έργον
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου αλλά 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ ότι προτείνει ο παρασκευαστής. Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε σε πυρέξ ή σε άλλο πυρίμαχο σκεύος. Το δικό μου έχει διαστάσεις 30cm X 25 cm και βάζω 350gr
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζουμε την κρέμα γιαουρτιού: Στο multi ή σε μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το κορνφλάουρ και το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα (αν έχουμε χρησιμοποιήσει το multi θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο μπολ. Προσθέτουμε στα ζυμαρικά το βούτυρο το μισό κίτρινο τυρί , ό,τι άλλο από τα προαιρετικά θέλουμε, το 1/3 περίπου (με το μάτι) από την κρέμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε να ισιώσει η επιφάνεια και πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και τη φέτα (ή την ξινομυζήθρα).
Περιχύνουμε με την κρέμα γιαουρτιού , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο το φαγητό μας .
Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να γκρατιναριστεί όσο μας αρέσει. Αφήνουμε να μείνει για λίγο εκτός φούρνου και σερβίρουμε. Είναι ωραίο και ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Πολλές φορές έφτιαχνα αυτό το φαγητό αποβραδίς, το έβαζα στο ψυγείο και το έψηνα το πρωί, πριν φύγω για τη δουλειά. Το μεσημέρι ήταν μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου.
2)Φυσικά μπορούμε να περιορίσουμε lλίγο τις θερμίδες χρησιμοποιώντας γιαούρτι και τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά εδώ έδωσα την συνταγή όπως την έφτιαχνα για τα παιδάκια μου…
3) Αυτή τη φορά έβαλα βραστό κοτόπουλο που είχε περισσέψει κομμένο σε μικρές μπουκιές. Έχω προσθέσει απάκι, σύγλινα,αλλά και φέτες από φιλέτο καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας πάλι για περιορισμό των θερμίδων…
4)Από όλα τα λαχανικά θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες που θα ζεματίσουμε για 3 -5 λεπτά και θα το προσθέσουμε. Αν μάλιστα προσθέσουμε και μερικά κομμένα ντοματάκια φρέσκα ή λιαστά, αναβαθμίζουμε και οπτικά το πιάτο. Όταν το φτιάξω έτσι θα προσθέσω φωτογραφίες.
Ευκολο και πολύ ”γεμάτο” φαγητο!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Η κρέμα γιαουρτιού είναι πολύ ωραία.
Κι εγώ όπου μπορώ τη φτιάχνω.
Μπραβο για την ιδέα σας Βαγγελιώ.
Φιλιά
[…] ή με σάλτσα γιαουρτιού […]
Μόλις την έφτιαξα και ανέβασα φωτο στο tweeter. Θα ψηθει το μεσημερι. Περιμένω μουσαφίρη από την Κρήτη. Και έφτιαξα και το πρασοσεληνο ντελμπιε. Καλό βράδυ.
Ευχαριστώ πολύ που τα δοκιμάσατε. Ελπίζω να σας άρεσαν!
Τέλεια συνταγή, Τρίτη φορά την φτιάχνω ήδη! Με μυζήθρα Χανιώτικη, ανθότυρο και γραβιέρα, γεύση Κρήτης στο πιάτο μας. Καλά Χριστούγεννα!
Χαίρομαι που σας άρεσε τόσο! Και μεις την αγαπούμε, όλη η οικογένεια! Το καλό της είναι επίσης πως στέκει σε όλα τα τραπέζια, επίσημα και οικογενειακά! Καλές γιορτές να έχουμε!
[…] και πρωτότυποι. Αυτά τα «ψευτοπαστίτσια» (όπως λέω τα ζυμαρικά του φούρνου σε άλλη συνταγή) με εύκολες και γρήγορες κρέμες, ήταν από τα πιο […]
[…] from Cretan Gastronomy made a pasta bake with scumptious yoghurt sauce […]
[…] και πρωτότυποι. Αυτά τα «ψευτοπαστίτσια» (όπως λέω τα ζυμαρικά του φούρνου σε άλλη συνταγή) με εύκολες και γρήγορες κρέμες, ήταν από τα πιο […]
Μα τι ωραία συνταγή! Από τότε που το βρηκα, το έχω φτιάξει πολλές φορές και πάντα με επιτυχία. Πεντανόστιμο, οικονομικό, υγιεινό και εύκολο φαγακι!
Τι άλλο να θέλουμε εμείς οι μαμάδες! Ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ήταν τα αγαπημένα και των δικών μου παιδιών όταν ήταν μικρά!
Εισαι τοσο καλη και χρησιμη στις περιγραφες σου που σε θεωρω αγαπημενη φιλη και Μαμα. Νασαι καλα και να γραφης
Μα πόσο γλυκό σχόλιο! Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα, τη κρέμα γιαουρτιού με τι είδους γιαούρτι τη φτιάχνεται? Γίνεται και με απλό γιαούρτι αγελάδος? Ευχαριστώ
Συνήθως με όποιο γιαούρτι υπάρχει στο σπίτι, και τις περισσότερες φορές υπάρχει απλό γιαούρτι (όχι στραγγιστό). Ακόμη και με γιαούρτι λίγων λιπαρών. Θα χαρώ να σας αρέσει, καλή επιτυχία!