Vegan/vegetarian

Ζυμαρικά στο φούρνο με κρέμα γιαουρτιού

Εύκολο και οικονομικό «ψευτοπαστίτσιο» που αγαπάνε όλα τα παιδιά!

Όταν η Ευγενία από το Eat Yourself Greek είχε την όμορφη ιδέα να γιορτάσουμε και διαδικτυακά τα βραβεία μας από τα FOODBLOGAWARDS που διοργάνωσε το ΒΗΜΑgourmet, ήμουν καταρχήν διστακτική λόγω φόρτου εργασίας αυτή την εποχή αλλά και γιατί από τη φύση μου δεν είμαι της υπερπροβολής…

 

1-DSC_0544

Όταν όμως είδα ότι η πρότασή της περιελάμβανε  την προβολή ενός παραδοσιακού προϊόντος που είναι πάντα μέσα στην κουζίνα μου, που είναι εύκολο σε κάθε εφαρμογή (αλμυρή και γλυκιά), που φέρει επάξια τον προσδιορισμό greek σε όλο τον κόσμο,  ενέδωσα στην πρόσκληση-πρόκληση των υπόλοιπων βραβευμένων bloggers  και είπα ότι θα συμμετέχω κι εγώ. Τι στην ευχή νικήτρια στα blogs παραδοσιακών συνταγών είμαι και δεν θα προέβαλα ένα τόσο παραδοσιακό προϊόν!

1-DSC_0548

 

Η δική μου συμμετοχή είναι μια εύκολη και αγαπημένη συνταγή που είχα βαρεθεί να φτιάχνω όταν είχα μικρά τα παιδιά μου. Όχι δηλαδή ότι την έχω βγάλει από την κουζίνα μου, αλλά επειδή τις έχει τις θερμίδες της δεν την φτιάχνω πια με την ίδια συχνότητα εκτός αν πρόκειται για τη light εκδοχή που είναι εφικτή όπως θα δείτε στις παρατηρήσεις.

1-DSC_0542-001

Ξέρω ότι πολύ συχνά η απάντηση στην ερώτηση «τι θέλετε να φάμε σήμερα» είναι «μακαρόνια» αν η οικογένεια έχει μικρά παιδιά  και η μαμά είναι πολύ απασχολημένη. Αυτή λοιπόν είναι μια τέτοια συνταγή: για απασχολημένες, εργαζόμενες  μαμάδες. Ψευτοπαστίτσιο τους την έλεγα και σχεδόν κάθε φορά την έκανα και διαφορετική γιατί όπως θα δείτε σηκώνει πολλές παραλλαγές.

1-DSC_0554

Η χρήση του γιαουρτιού την κάνει πιο υγιεινή αλλά όπως είπαμε τις θερμίδες της τις έχει. Ήταν από τις πρώτες συνταγές που αντικατέστησα τα βαριά υλικά με πιο ήπια , κι έτσι οι κρέμες γάλακτος έδωσαν  όπου γινόταν τη θέση τους στο γιαούρτι, και το βούτυρο και η μαργαρίνη αντικαταστάθηκαν με ελαιόλαδο!

1-DSC_0543-001

Παρατηρήσεις

1)Πολλές φορές  έφτιαχνα αυτό το φαγητό αποβραδίς, το έβαζα στο ψυγείο και το έψηνα το πρωί, πριν φύγω για τη δουλειά. Το μεσημέρι ήταν μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου.

2)Φυσικά μπορούμε να  περιορίσουμε lλίγο τις θερμίδες  χρησιμοποιώντας γιαούρτι και τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά εδώ έδωσα  την συνταγή όπως την έφτιαχνα για τα παιδάκια μου…

3) Αυτή τη φορά έβαλα βραστό κοτόπουλο που είχε περισσέψει κομμένο σε μικρές μπουκιές. Έχω προσθέσει  απάκι, σύγλινα,αλλά και φέτες από φιλέτο καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας πάλι για περιορισμό των θερμίδων…

4)Από όλα τα λαχανικά θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες που θα ζεματίσουμε για 3 -5 λεπτά και θα το προσθέσουμε. Αν μάλιστα προσθέσουμε και μερικά κομμένα ντοματάκια φρέσκα ή λιαστά, αναβαθμίζουμε και οπτικά το πιάτο. Όταν το φτιάξω έτσι θα προσθέσω φωτογραφίες.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές