Brownies με ελαιόλαδο

Brownies με ελαιόλαδο

Ζουμερά και πολύ πολύ σοκολατένια!

Κι αυτή η συνταγή προέκυψε συγκυριακά και λόγω έλλειψης βουτύρου στη φάση που ήθελα να το φτιάξω. Το στακοβούτυρο που υπάρχει σχεδόν πάντα στο ψυγείο το θεώρησα πολύ βαρύ γι αυτό το γλυκό, κι επειδή δεν είχα το αγελαδινό που χρησιμοποιώ συνήθως σ’ αυτή τη συνταγή αποφάσισα την αντικατάσταση με ελαιόλαδο.  

Εξάλλου επώνυμοι και σπουδαίοι ζαχαροπλάστες  έχουν ήδη φτιάξει brownies  με ελαιόλαδο οπότε ήταν εύκολη η απόφαση να μετατρέψω τη συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια με βούτυρο, σε λαδένια! «Το πολύ πολύ να μη μας αρέσει και να μη το ξαναφτιάξω» σκέφτηκα την πρώτη φορά που έκανα την αλλαγή η οποία εν τέλει αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένη. Η μετατροπή έχει σχεδόν καθιερωθεί! To μόνο που μένει είναι να δοκιμαστεί και στην αντίστοιχη συνταγή με λευκή σοκολάτα, τα μπισκοτάκια τύπου blondies που είχα δημοσιεύσει παλιότερα! 

Τα ίδια το brownies όπως λέει η ιστορία κ α τ ά μ ί α ε κ δ ο χ ή (γιατί υπάρχουν πολλές), προέκυψαν από ένα λάθος κάποιου ζαχαροπλάστη. Ξέχασε να βάλει φουσκωτικό σε ένα απλό κέικ σοκολάτας με αποτέλεσμα να μη φουσκώσει, να μην ψηθεί κανονικά και να δώσει αυτό το κοσμαγάπητο παρασκεύασμα με την τραγανή κρούστα και το ζουμερό, σαν σιροπιαστό, εσωτερικό.  Γι αυτό και οι περισσότερες συνταγές brownies δεν περιέχουν μπέικιν.

 

Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές γι αυτό το αμερικάνικο γλυκό που μάλλον είναι αποδεκτές και οι «εξελληνισμένες» εκδοχές με ελαιόλαδο! Κι αν δεν θέλετε να πούμε ότι πρόκειται για brownies (παρόλο που όπως είπα παραπάνω «πατάει» σε αμερικάνικη συνταγή brownies που έχω από πολύ παλιά), ας τη πούμε ζουμερή σοκολατόπιτα με ελαιόλαδο! Αυτή τη φορά έβαλα και φιστίκια Αιγίνης από πάνω για να γίνει σχεδόν πλήρης ο εξελληνισμός του!

Το σερβίραμε και με σπιτικό παγωτό, με σιρόπι και γλυκό βύσσινο και η αμαρτία ολοκληρώθηκε!

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Υλικά:

100 ml ελαιόλαδο

125 gr σοκολάτα καλής ποιότητας με πάνω από 50% περιεκτικότητα σε κακάο

220-230 gr ζάχαρη λευκή (δείτε παρατηρήσεις)

2 αυγά

60 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

10 gr κακάο

1 σωληνάκι βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού (5ml) στιγμιαίο καφέ (σκόνη)

15 ml (1 κουταλιά της σούπας) κονιάκ ή άλλο ποτό

2-3 κουταλιές σούπας ξηρούς καρπούς της επιλογής μας (ιδανικά καρύδια, αλλά και φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης ή ό,τι άλλο μας αρέσει).

Επί το έργον:

Βάζουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και ρυθμίζουμε σε μεσαία ένταση για 3 λεπτά. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε 1-2 φορές να λιώσει εντελώς η σοκολάτα αλλά να μην κάψει. Εναλλακτικά την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Χτυπάμε σε άλλο μπολ τη ζάχαρη με τα αυγά να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε τη βανίλια. Διαλύουμε στο ποτό τον στιγμιαίο καφέ και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε και τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας. Σε μια κούπα ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο και τα κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενής ο χυλός μας.

Τον αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος 25Χ18 (ισοδυναμεί με κυκλικό περίπου 24 νούμερο) ή λίγο μικρότερο αλειμμένο με ελαιόλαδο ή βούτυρο και  πασπαλισμένο με κακάο ή αλεύρι. Από πάνω σκορπάμε τους ξηρούς καρπούς που επιλέξαμε.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα) για 30 λεπτά περίπου μέχρι να σκάσει η επιφάνεια και να ξεκολλά το γλυκό μας από τα τοιχώματα του σκεύους. Αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε. 

Παρατηρήσεις:

  • Η ζάχαρη μπορεί να είναι μισή λευκή μισή καστανή. Η συνταγή έτσι προτείνει αλλά αυτή τη φορά διαπίστωσα ότι είχε τελειώσει η καστανή μου κι έβαλα μόνο λευκή. Η ποσότητα μπορεί να ελαττωθεί αν θέλουμε.
  • Οι ξηροί καρποί μπορούν να κοπούν σε κομματάκια και να προστεθούν στο μείγμα και όχι από πάνω.
  • Αν θέλουμε πιο στεγνό το γλυκό μας (εμείς το θέλουμε «ζουμερό»), ψήνουμε λίγο περισσότερο.
  • Αν το βάλουμε σε σκεύος με τις διαστάσεις που προτείνω δεν θα έχει μεγάλο πάχος αλλά έτσι είναι καλύτερο κατά τη γνώμη μου. Είναι όμως θέμα επιλογής και αυτό!

Πολλές πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη των brownies υπάρχουν εδώ για όποιον ενδιαφέρεται. 

    http://www.thenibble.com/reviews/main/cookies/cookies2/history-of-the-brownie.asp

και ακόμη περισσότερες εδώ:

http://ushistoryscene.com/article/brownies/

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email