Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού (2η συνταγή)

Με τον κυπριακό τρόπο, της Αργυρής!

Έγραψα χθες στο facebook :

«Όταν δημοσίευσα τη συνταγή για γλυκό καρυδάκι, η φίλη μου η Ν.  σημείωσε σε σχόλιο ότι το καλύτερο καρυδάκι το έχει φάει στην Κύπρο. Αναζητούσα μια κυπριακή συνταγή και πέρυσι είχα τη χαρά να μου δώσει μια καλή Κύπρια φίλη η Αργυρή τη δική της(σας είχα ξαναμιλήσει για την Αργυρή εδώ).   Η Αργυρή είναι μαστόρισσα στα γλυκά του κουταλιού (και όχι μόνο) και η συνταγή της είναι άριστη! Έτσι δοκιμάσαμε το όντως καταπληκτικό κυπριακό καρυδάκι. Φέτος το ξαναφτιάχνω με την κυπριακή συνταγή και με την άδειά της θα την δημοσιεύσω στο site.

 

 

Επειδή όμως μέχρι να ολοκληρωθεί, τα καρυδάκια στις περισσότερες περιοχές θα έχουν μεστώσει, σκέφτηκα να κάνω ένα «διαδραστικό» post. Θα αρχίσω μια ανάρτηση και θα συμπληρώνω κάθε φάση της διαδικασίας. Έτσι απλά θα είμαι 2-3 μέρες πιο μπροστά από όσους θα επιχειρήσουν να φτιάξουν το καρυδάκι τους με την κυπριακή συνταγή. Βρείτε καρυδάκια το Σαββατοκύριακο, και αν σας ενδιαφέρει παρακολουθείστε από αύριο τη διαδικασία!»

 

 

Ξεκινώ λοιπόν σήμερα την παρουσίαση της επιχείρησης «καρυδάκι γλυκό με τον τρόπο που το κάνουν στην Κύπρο». Εγώ ξεκίνησα τη διαδικασία την Τετάρτη που μας πέρασε . Θα προχωρώ παρουσιάζοντας εδώ τι γίνεται σε κάθε φάση. Προκαταβολικά δίνω τα υλικά της συνταγής για να ξέρουμε τι θα χρειαστούμε:

Υλικά:

50 καρυδάκια κατάλληλα για γλυκό (δείτε εδώ πώς είναι εσωτερικά) 

Χυμό 3-4 λεμονιών

2,5 κιλά ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

5-6 γαρύφαλλα

1 ποτήρι ασβέστης

Εργαλεία: κοφτερό μαχαιράκι ή αποφλοιωτή λαχανικών για να τα καθαρίσουμε, μεταλλικό σουβλάκι ή αντίστοιχο αιχμηρό εργαλείο για να τα τρυπήσουμε και μια χοντρή βελόνα ραψίματος (σακοράφα) για να δοκιμάσουμε αν είναι βρασμένα όσο πρέπει. Εννοείται ότι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με αντίστοιχα που διαθέτουμε.

Επί το έργον:

1η μέρα:

Καθαρίζουμε τα καρυδάκια και τα βάζουμε σε κρύο νερό που να τα σκεπάζει, για 24 ώρες περίπου

2η-8η μέρα:

Σήμερα, 11-6-2017 πριν από την αλλαγή του νερού. 3η μέρα για τα δικά μου καρυδάκια

Αλλάζουμε το νερό με άλλο, καθαρό κρύο 2 φορές κάθε μέρα.

Μετά την αλλαγή του νερού

Φτάσαμε λοιπόν (όσοι αρχίσαμε…) στην 9η μέρα!

Το πρωί της 9ης μέρας:

Διαλύουμε τον ασβέστη στο νερό και αδειάζουμε το διάλυμα σε ένα σκεύος που να χωράει τα καρυδάκια. Το περνάμε από σήτα για να μη μείνουν σβόλοι ασβέστη. Βάζουμε τα καρυδάκια και συμπληρώνουμε νερό να καλυφθούν. Παράλληλα ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ να βάλουμε στην κατάψυξη αρκετά ποτηράκια με νερό γιατί χρειαζόμαστε πάγο.

Αφήνουμε τα καρυδάκια για 8 ώρες στο διάλυμα του ασβέστη ανακατεύοντας συχνά για να μην κατακάθεται ως ίζημα ο ασβέστης.

Αφού περάσουν οι 8 ώρες ξεπλένουμε αρκετές φορές τα καρυδάκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Τα βράζουμε 5 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά σε κρύο νερό ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε. Τα τρυπάμε με μεταλλικό σουβλάκι. Κάνουμε δυο κάθετα μεταξύ τους διαμπερή τρυπήματα. 

Τα ξαναβάζουμε σε κρύο νερό και τα ξαναβράζουμε σε μπόλικο νερό με σκεπασμένη αυτή τη φορά κατσαρόλα μέχρι να πέφτουν αν τα τρυπήσουμε με χοντρό βελόνι. Δεν θα λιώσουν γιατί έχουν μπει στον ασβέστη και η δοκιμή γίνεται με τη βελόνα (εμείς εδώ στη Κρήτη τη λέμε σακοράφα). 

Μόλις είναι έτοιμα τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε σε σκεύος με τον πάγο, τον χυμό 3-4 λεμονιών και νερό που να τα σκεπάζει. Αφήνουμε για 8 ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα. 

Παρατηρήσεις:

1)Καλό είναι η διαδικασία να αρχίσει πρωί για να ανακατεύουμε το διάλυμα του ασβέστη.

2)Δεν είχα σακοράφα στο δεύτερο σπίτι μου όπου έκανα τη διαδικασία και χρησιμοποίησα οδοντογλυφίδα λεπτή. Από τη βελόνα ίσως πέφτει πιο νωρίς. 

3)Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα βρασίματα μετά το τρύπημα για να καθαρίσουν καλά καλά από τον ασβέστη βάζοντας κάθε φορά τα καρυδάκια σε κρύο νερό.

Συνεχίζεται…

Print Friendly