Σπανακόρυζο

Λεμονάτο, νηστίσιμο. υγιεινό!

1-DSC_0790

 Πιάτο ελληνικό, από τα πιο αναγνωρίσιμα ως τέτοιο, συνήθως έχει ενήλικους φίλους. Τα παιδιά αναγνωρίζουν την αξία του αργότερα. Έχω στο μυαλό μου το σπανακόρυζο ως ένα από τα φαγητά που μισούσα μικρή , μαζί με τα πράσα, τις μπάμιες, το βοδινό κρέας, την παλαμίδα και μερικά ακόμη.

1-DSC_0794

Vegan προϊόντα από την Οικογένεια Κυριακάκη «Τα Μερακλίδικα». Δοκιμάστε τα!

Για όλα σχεδόν έχω αναθεωρήσει τις γευστικές μου επιλογές και μάλιστα μερικά έχουν γίνει από τα πιο αγαπημένα μου. Το σπανακόρυζο είναι ένα απ’ αυτά.  Ευτυχώς τα παιδιά μου  το αγαπούσαν από πολύ μικρά κι έτσι υπήρξαν εποχές που το έφτιαχνα με συχνότητα εβδομάδας ή το πολύ δεκαήμερου.

1-DSCN8545

 

Όλα τα λιτά πιάτα θέλουν την προσοχή τους για να είναι νόστιμα αφού δεν επιβάλλονται λόγω της ποικιλίας των υλικών αλλά λόγω της τεχνικής της παρασκευής τους. Έτσι το σπανακόρυζο έχει κι αυτό τις παραξενιές του… Μη βγει νερουλό, μη λασπώσει το ρύζι, μην πνίγεται στο λάδι.

1-DSC_0022

Στην δικό μας τραπέζι μάλιστα θέλουμε ΣΠΑΝΑΚΟρυζο και όχι ρύζι με λίγα κλαδάκια σπανακιού γι αυτό η ποσότητα του ρυζιού είναι μικρή σε σχέση με το σπανάκι. Νομίζω όμως ότι αυτό είναι μάλλον θέμα επιλογής. Επίσης θέμα επιλογής είναι το  σπυρωτό ή το λίγο πιο χυλωμένο ρύζι. 

 

1-DSC_0789-002

Πρέπει να πω ότι τόσα χρόνια που μαγειρεύω μόνο μια φορά έχω μαγειρέψει σπανακόρυζο με ντομάτα. Δοκιμάστηκε, απορρίφθηκε κι έτσι όταν το σπανάκι θέλω να το συνδυάσω με ντομάτα δεν φτιάχνω σπανακόρυζο! Η πεθερά μου το κοκκίνιζε με κοκκινοπίπερο και καμιά φορά προσθέτω (ιδίως στα χειμωνιάτικα σπανακόρυζά μου) αλλά η σταθερή μας προτίμηση είναι το λεμονάτο σπανακόρυζο.

1-DSC_0017

Κοκκινιστό, αλλά με πάπρικα όχι με ντομάτα. 

Υλικά:

Περίπου ½ κιλό σπανάκι ζυγισμένο καθαρισμένο

½ κούπα ελαιόλαδο

1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι

2-3 πράσινα κρεμμυδάκια

1/2 -3/4  κούπας  ρύζι καρολίνα ή νυχάκι

Αλάτι

Το χυμό ενός ζουμερού λεμονιού

Προαιρετικά: 2-3 κλαδιά άνηθο ή/και   1  κύβο λαχανικών  ή/και  1κουταλάκι γλυκιά πάπρικα

Επί το έργον:

1-spanakorizo

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολλά νερά το σπανάκι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Όταν μαραθούν προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο όπως είναι υγρό από το πλύσιμο.

1-spanakorizo1

Αλατίζουμε ελαφρά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα . Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (στο 6 με μέγιστο το 9) και αφήνουμε να χαμηλώσει στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε τα υγρά του και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται (περίπου ½ κούπα) . 

1-spanakorizo3

Μόλις ξαναπάρει βράση και μαραθεί για τα καλά,  προσθέτουμε το ρύζι (αφού  το ξεπλύνουμε σε στραγγιστήρι), τον κύβο και τον άνηθο αν βάλουμε . Ανακατεύουμε ελαφρά να σκεπάσουν τα υγρά το ρύζι και αφήνουμε το σπανακόρυζό μας να σιγοβράζει για 15 λεπτά περίπου, σκεπασμένο.Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ακόμη νερό. Προσθέτουμε το λεμόνι, και την πάπρικα .Αφήνουμε να βράσει άλλα 2-3 λεπτά περίπου.

1-DSC_0787

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι,  και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα . Έτσι τραβάει το ρύζι όλα τα υγρά αλλά δεν στεγνώνει το φαγητό. Σερβίρουμε μετά από 10 λεπτά.

1-DSC_0794-001

Παρατηρήσεις:

  • Το σπανάκι όταν σιγοβράζει κατεβάζει αρκετά υγρά και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Προ καιρού συνταγή διάβαζα συνταγή σεφ που έλεγε ότι το ρύζι πρέπει να μαγειρεύεται αν είναι δυνατόν με τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι. Έτσι έκανα και εγώ πάντα. Αν χρειαστεί προσθέτω νερό ενδιάμεσα, κατά προτίμηση από τον βραστήρα για να μη διακοπεί ο βρασμός . Εξάλλου είναι τόσο μικρές οι ποσότητες που βάζω που ο βρασμός ξαναρχίζει αμέσως. 
  • Το πολύ τρυφερό και φρέσκο σπανάκι βράζει ταυτόχρονα με το ρύζι κι έτσι μόλις χαμηλώσει προσθέτουμε το ρυζάκι μας. Αν είναι λίγο πιο τραχύ το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά. Σ’ αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε περισσότερο νεράκι.
  • Αν δεν έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια βάζουμε λίγο μεγαλύτερο ξερό κρεμμύδι ή λίγο πράσο.
  • Οι φωτογραφίες είναι από πολλές και διάφορες παρασκευές σπανακόρυζου γι αυτό οι διαφορετικές λεκάνες, κατσαρόλες κλπ. Όλο κάτι άλλο προέκυπτε και αναβαλλόταν η δημοσίευση αυτής της συνταγής! Αφορμή για την «επικαιροποίηση» ήταν η ερώτηση νέας μαγείρισσας αν έχω αναρτήσει τη δική μου εκδοχή για αυτό το φαγητό οπότε σκέφτηκα ότι ήταν πια η ώρα του. 

Καλή σας μέρα!

 

Σπανακόρυζο
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. Περίπου ½ κιλό σπανάκι ζυγισμένο καθαρισμένο
  2. ½ κούπα ελαιόλαδο
  3. 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι
  4. 2-3 πράσινα κρεμμυδάκια
  5. 1/2 -3/4 κούπας ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
  6. Αλάτι
  7. Το χυμό ενός ζουμερού λεμονιού
  8. Προαιρετικά: 2-3 κλαδιά άνηθο ή/και 1 κύβο λαχανικών ή/και 1κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολλά νερά το σπανάκι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Όταν μαραθούν προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο όπως είναι υγρό από το πλύσιμο. Αλατίζουμε ελαφρά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα . Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (στο 6 με μέγιστο το 9) και αφήνουμε να χαμηλώσει στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε τα υγρά του και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται (περίπου ½ κούπα) .
  2. Μόλις ξαναπάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε στραγγιστήρι, τον κύβο και τον άνηθο αν βάλουμε . Ανακατεύουμε ελαφρά να σκεπάσουν τα υγρά το ρύζι και αφήνουμε το σπανακόρυζό μας να σιγοβράζει για 15 λεπτά περίπου, σκεπασμένο.Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο ακόμη νερό. Προσθέτουμε το λεμόνι, και την πάπρικα .Αφήνουμε να βράσει άλλα 2-3 λεπτά περίπου.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα . Σερβίρουμε μετά από 10 λεπτά.
Σημειώσεις
  1. 1) Το σπανάκι όταν σιγοβράζει κατεβάζει αρκετά υγρά και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Προ καιρού συνταγή διάβαζα συνταγή σεφ που έλεγε ότι το ρύζι πρέπει να μαγειρεύεται αν είναι δυνατόν με τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι. Έτσι έκανα και εγώ πάντα και αν χρειαστεί προσθέτω νερό ενδιάμεσα, κατά προτίμηση από τον βραστήρα για να μη διακοπεί ο βρασμός . Εξάλλου είναι τόσο μικρές οι ποσότητες που βάζω που ο βρασμός ξαναρχίζει αμέσως.
  2. 2) Το πολύ τρυφερό και φρέσκο σπανάκι βράζει ταυτόχρονα με το ρύζι κι έτσι μόλις χαμηλώσει προσθέτουμε το ρυζάκι μας. Αν είναι λίγο πιο τραχύ το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά. Σ’ αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε περισσότερο νεράκι.
  3. 3) Αν δεν έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια βάζουμε λίγο μεγαλύτερο ξερό κρεμμύδι ή λίγο πράσο.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email