Ή άρτο αρτοκλασίας, ή όποιο αρτοσκεύασμα μας περισσέψει!
Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας με πολλές γιορτές. Από την 1η του μήνα σχεδόν μέρα παρά μέρα έχουμε γιορτή. Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε αμέτρητα ξωκκλήσια αλλά και εκκλησίες και όπως ο καιρός είναι συνήθως ακόμη καλός, τα πανηγύρια καλά κρατούν κι αυτόν τον μήνα.
Όπως έχω ξαναγράψει στην αντίστοιχη συνταγή, οι αρτοκλασίες που εμείς τις λέμε αρτοπλασίες , στην περιοχή μας περιλαμβάνουν 5 άρτους. Κι ενώ οι 4 κόβονται και μοιράζονται σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον εσπερινό ή την λειτουργία ανήμερα της γιορτής, ο ένας –συνήθως ο μεγαλύτερος- λέγεται βλοητικός (= αυτός που έχει ευλογηθεί) και δίνεται από τον ιερέα σ’ αυτόν που έχει φέρει την αρτοπλασία.
Τέτοιος λοιπόν είναι ο άρτος που χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτή τη συνταγή. Ο βλοητικός από την εορτή της Παναγίας στις 8 του Σεπτέμβρη. Συνήθως ο βλοητικός άρτος μοιράζεται στη γειτονιά. Επειδή όμως αυτή η εκκλησίτσα είναι «γειτόνισσά» μας, όλη η γειτονιά έχει αρτοκλασία κι έτσι πάντα ο άρτος περισσεύει.
Άλλες φορές τον παξιμαδιάζουμε, άλλες φορές τον χρησιμοποιούμε σε άλλα γλυκίσματα, κυρίως πουτίγκες (εδώ κι εδώ). Κι επειδή σίγουρα θα πέσουν κι άλλοι στα χέρια μας τις επόμενες μέρες (λογαριάστε πόσες γιορτές ακολουθούν…), θεώρησα καλό να βάλω σήμερα τη συνταγή.
Όχι ότι δεν γίνεται και με άλλο είδος ψωμιού. Γίνεται ακόμη με ψωμί του τοστ που έχει μπαγιατέψει, με κοινό ψωμί (πόσες φορές δεν πήραμε παραπάνω από όσο χρειαζόμαστε!) , με τσουρέκι, ακόμη και με μικρά κρουσανάκια ή άλλα αρτοσκευάσματα που δεν καταναλώθηκαν και έχουν ξεμείνει!
Οι πουτίγκες γενικά δεν μπορώ να πω ότι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Τις έχω μάλλον ως λύσεις ανακύκλωσης των περισσευμάτων. Ήδη υπάρχουν 1-2 στο site αλλά ετούτη εδώ είναι διαφορετική και μάλλον άρεσε περισσότερο αφού είναι σοκολατένια.
Αν θυμάμαι καλά η συνταγή είναι από ένα παλιό φυλλάδιο με συνταγές, διαφημιστικό ενός από τα ζαχαρούχα γάλατα που κυκλοφορούν, με τις δικές μου βέβαια μετατροπές στις ποσότητες. Παρόλο που δεν είναι πολλή η σοκολάτα, αναβαθμίζει το γλυκό και δεν μένει ούτε ψιχουλάκι. Τι να λέμε τώρα! Όπου μπει η σοκολάτα…
Υλικά:
350gr μπαγιάτικος άρτος ή ψωμί ή τσουρέκι ή άλλο αρτοσκεύασμα
75-100gr σοκολάτα
200gr (1/2 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
300ml νερό
60 ml ( 4 κουταλιές της σούπας, περίπου ¼ της κούπας) κονιάκ ή λικέρ
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (και άλλη 1 κουταλιά για την επάλειψη της φόρμας) σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά
5-6 κομμάτια κομπόστα της επιλογής μας ή 3 ώριμα φρέσκα φρούτα εποχής (ροδάκινα, μήλα, αχλάδια κλπ)
Επί το έργον:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με το νερό ώστε να μπορεί να λιώσει η σοκολάτα και το βούτυρο (Μόνο η 1 κουταλιά) . Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αποσύρουμε από το μάτι. Προσθέτουμε το ποτό. Κόβουμε σε κύβους μεγέθους μικρού λουκουμιού το ψωμί ή τον άρτο ή ότι τέλος πάντων χρησιμοποιήσουμε.
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα του γάλατος που θα έχει ήδη γίνει χλιαρό κι έτσι δεν θα κόψει (το έχουμε αποσύρει από το μάτι). Αλείφουμε μια φόρμα 28 νούμερο με την δεύτερη κουταλιά του βουτύρου και απλώνουμε το μισό ψωμί.
Περιχύνουμε με το μισό υγρό της κατσαρόλας και αφήνουμε να τραβήξει μέχρι να καθαρίσουμε και να κόψουμε σε φέτες τα φρούτα ή την κομπόστα. Απλώνουμε πάνω από το ψωμί τα κομμάτια του φρούτου, και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Περιχύνουμε και με το υπόλοιπο υγρό και αφήνουμε να τραβήξει. Αν χρειαστεί πιέζουμε τους κύβους στο υγρό με ένα κουτάλι, να μουσκέψουν.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Βάζουμε τη φόρμα σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε γύρω της αρκετό νερό προσέχοντας να μη μπει στο εσωτερικό της. Τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 70-80 λεπτά.
Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Τη σερβίρουμε δροσερή ή σε θερμοκρασία δωματίου και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις:
- Ανάλογα με το είδος του ψωμιού, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη ακόμη ζάχαρη. Ο άρτος ή το τσουρέκι είναι γλυκά και δεν χρειάζεται, αλλά το κοινό ψωμί ή το ψωμί του τοστ μάλλον θέλει λίγη, κατά προτίμηση καστανή. Αλλιώς μπορούμε να πασπαλίσουμε με αχνοζάχαρη την πουτίγκα μας στο σερβίρισμα ή με κάποιο σιρόπι από γλυκό κουταλιού.
- Αν το ψωμί μας είναι πολύ βουτυράτο (π.χ. τσουρέκι ή μπαγιάτικα κρουασάν), μπορούμε να παραλείψουμε το βούτυρο στο μείγμα του γάλατος.
- Η τεχνική ψησίματος μέσα σε νερό μοιάζει με το γνωστό μπεν μαρί (στο φούρνο είναι και πιο εύκολο) και προσφέρεται για να ψήσουμε πουτίγκες γιατί δεν ξεραίνονται. Αρκεί να κανονίσουμε να χωρά η φόρμα μας σε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ. Πάντως δεν είναι ανάγκη να φτάνει το νερό μέχρι το χείλος της φόρμας.
Ευχαριστώ πολύ για τις πάρα πολλά σχόλια με τα οποία συμμετέχετε στην κλήρωση για την κασετίνα για τα μπαχαρικά! Ήταν τόσα πολλά που ήταν αδύνατον να τα ταξινομήσω μέχρι αυτή την ώρα! Έτσι το αποτέλεσμα της κλήρωσης θα δημοσιευτεί στην ανάρτηση της Κυριακής.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ . ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ. ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΡΑ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΞΕΡΑ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ? ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ? ΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΞΕΡΟ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΖΕΣΤΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΙΝ ΜΑΡΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ….
Ναι Φρόσω μου, πιστεύω πως δεν θα τα βλάψει να είναι και ξερά… Πολλές συνταγές προτείνουν να τα περάσουμε από φούρνο πριν τα χρησιμοποιήσουμε σε πουτίγκες. Αρκεί να μην έχουν μουχλιάσει βέβαια! Αν δεν μουσκέψουν με τις παραπάνω ποσότητες, εγώ θα πρόσθετα λίγο ακόμη γάλα!