Ανακύκλωση άρτου ή άλλων γλυκών και άγλυκων ψωμιών

Με μήλα, σταφίδες και πολλά αρώματα!
 
 
Το γλυκό της σημερινής ανάρτησης φτιάχτηκε στο τέλος του
περασμένου μήνα. Από τα τέλη Αυγούστου και μετά σχεδόν πάντα υπήρχαν
περισσεύματα άρτου στο σπίτι. Όσο κι αν δεν του φαίνεται, ο Σεπτέμβρης έχει πολλές
γιορτές και εδώ στην Κρήτη όλο και κάποιος  σε κάθε οικογένεια θα έχει «ταμένη» αρτοπλασία οπότε παίρνει ολόκληρο άρτο στο σπίτι. Έτσι τις λέμε.
Αρτοπλασίες και όχι αρτοκλασίες όπως θα ήταν ίσως πιο σωστό. 
 
 
Ο άρτος που
χρησιμοποιήθηκε ήταν από περίσσευμα  από την αρτοπλασία του Άη Γιάννη του
Θεολόγου στις 26 του Σεπτέμβρη ή ίσως του Αγίου Ευσταθίου στις 20 του μήνα… Επειδή από τώρα και μετά οι γιορτές είναι ακόμη πιο συχνές και όλο και κάτι μπορεί να σας βρεθεί, θεώρησα καλό να την καταγράψω.
Όχι δηλαδή ότι δεν γίνεται και με άλλα ψωμιά. Ακόμη και με απλό καθημερινό
ψωμάκι μπορούμε να το φτιάξουμε, αρκεί να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη.Η κρητική αρτοκλασία έχει συνήθως αρκετή ζάχαρη κι έτσι εδώ έβαλα 3/4 της κούπας. 
 
 
 
Περισσεύματα
τσουρεκιού είναι ιδανικά για τέτοιου είδους ανακυκλώσεις με κάποιες παραλλαγές
που θα δείτε στις παρατηρήσεις. Έχω ήδη προτείνει παρόμοια συνταγή. Η ουσιαστική διαφορά τούτης εδώ τη είναι η προσθήκη του τριμμένου μήλου που δίνει στο αποτέλεσμα άρωμα μηλόπιτας! 
 
 
Όπως και να το φτιάξουμε τελικά αυτό το «τύπου πουτίγκα» γλυκάκι, θα το απολαύσουμε
σίγουρα περισσότερο από τα μπαγιάτικα απομεινάρια των αρτοσκευασμάτων που
περισσεύουν συνήθως!
 
Υλικά:
 
5 κούπες άρτου κομμένου σε κυβάκια μεγέθους μικρού
λουκουμιού
2 κούπες γάλα
1/3 του πακέτου βούτυρο
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη ( μισή σκούρα –μισή λευκή, αλλά αν μας λείπει
κάποια δεν πειράζει)
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι μπέικιν
1 σφηνάκι λικέρ της επιλογής μας
1 κούπα τριμμένο μήλο
1 κούπα σταφίδες
 
Επί το έργον:
 
 
Κόβουμε τον άρτο ή το ψωμί σε κυβάκια, μαζεύοντας και τα
ψίχουλα που δημιουργούνται και μετράμε  5
κούπες (πατάμε λίγο τον άρτο αλλά όχι εντελώς…)  
 
 
Βάζουμε τη μια κούπα το γάλα με
το βούτυρο να ζεσταθούν και να λιώσει το βούτυρο  (να κάψει το γάλα ώστε με τη θερμότητά του να
λιώσει το βούτυρο) . Αυτό μπορεί να γίνει σε κούπα στο φούρνο μικροκυμάτων.
 
 
Βάζουμε
το υπόλοιπο γάλα με τις ζάχαρες, τα αυγά και τα αρωματικά, το λικέρ και το μπέικιν σε μπλέντερ ή σε multi και
τα κτυπάμε αρκετά, να διαλυθεί η ζάχαρη. 
 
 
Σε μπολ
βάζουμε τα κυβάκια του άρτου , τα τρίμματα του μήλου και τις σταφίδες και  τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ανάβουμε
κάπου εδώ το φούρνο στους 180 βαθμούς.  
 
 
Αδειάζουμε
πάνω  στο μείγμα του μπολ τα μείγματα του
γάλακτος  και αφήνουμε να τραβήξουν για
κανένα δεκάλεπτο. 
 
 
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένο πυρέξ (μεγέθους 33Χ23 είναι το δικό μου)  και το στρώνουμε να έχει παντού
το ίδιο πάχος. 
 
 
Ψήνουμε το γλυκό μας στη μεσαία σχάρα του φούρνου για μια ώρα
περίπου. Το σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου σκέτο ή πασπαλισμένο με
αχνοζάχαρη και κανέλα.
 
 
Παρατηρήσεις: 
 
1)Όπως προανέφερα, έβαλα λιγότερη από μια κούπα ζάχαρη γιατί ο άρτος ήταν
γλυκός. Αν  χρησιμοποιήσουμε απλό ψωμί
την αυξάνουμε κατά ½- ¾  της κούπας.
Άλλωστε πάντα μπορούμε να πασπαλίσουμε με αχνοζάχαρη…
 
2)Αν χρησιμοποιήσουμε τσουρέκι ελαττώνουμε ή παραλείπουμε το
βούτυρο γιατί έχει αρκετό το τσουρέκι. Μπορούμε να βάλουμε και ένα μόνο αυγό
και να αυξήσουμε σε μιάμιση κούπα το μήλο.
 
3)Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας
και να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με άλλα ξηρά φρούτα ψιλοκομμένα. Σύκα, βερίκοκα
, δαμάσκηνα ή μείγμα όλων τους είναι μια καλή αντικατάσταση.
 
Καλημέρα! 

Print Friendly, PDF & Email