Ανακύκλωση άρτου, τσουρεκιού, ψωμιού και λοιπών αρτοσκευασμάτων

Εδώ στην Κρήτη κάνουμε συχνά πυκνά αρτοπλασίες. Σπάνια θα γιορτάζει μια εκκλησία και δεν θα υπάρχουν άρτοι για να βλογηθούνε. Είναι και το πιο συχνό τάμα. Συχνά θα ακούσετε «Να φέρω άρτους στη χάρη σου…»  στις ικεσίες των πιστών.  Παλιότερα ήταν η χαρά των παιδιών ο άρτος της εκκλησιάς. Δεν προλάβαιναν να τον γυρίσουν στο σπίτι. Αργότερα μέσα στη γενικότερη υπερκατανάλωση γλυκών και την αφθονία αρτοσκευασμάτων όλο και περίσσευε. Συχνά τον κόβανε σε μικρές φετούλες και τον κάνανε παξιμαδάκια για τον καφέ.  Κι αυτά πολλές φορές μπαγιατεύανε και πετιόταν παξιμαδιασμένος ο άρτος.

 

Ο σημερινός τρόπος αξιοποίησης δεν είναι βέβαια δική μου ιδέα. Σε διάφορες παραλλαγές θα δείτε την συνταγή να κυκλοφορεί στο internet. Είναι ένα είδος πουτίγκας θα λέγαμε  που σηκώνει πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Μπορούμε να προσθέσουμε  τριμμένη σοκολάτα, φρούτα ξερά και φρέσκα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μας έρθει στο μυαλό.
Ο κρητικός άρτος είναι ιδανικός για τη συνταγή γιατί είναι μέτρια γλυκός και αρκετά μυρωδάτος.Δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι άρτος το «ανακυκλούμενο» υλικό! Μπαγιάτικο τσουρέκι ή ακόμη και ψωμί κάνουν εξίσου καλή δουλειά αρκεί να αυτοσχεδιάσουμε! Αν επί παραδείγματι έχετε τα χθεσινά ψωμάκια  των Τριών Ιεραρχών από τα παιδιά σας, αφήστε τα να μπαγιατέψουν και ανακυκλώστε τα!

Υλικά:

300-350 γραμμάρια μπαγιάτικο (2-3 ημερών) άρτο  ή άλλου είδους ψωμί
2 κούπες γάλα
2 αυγά

1 -1,5 κούπα διάφορες μαρμελάδες (συνολικά)

2 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Δείτε τις παρατηρήσεις για άλλους είδους ψωμιά

Επί το έργον:

Κόβουμε λεπτές φέτες τον άρτο και τις στρώνουμε μερικές σε φόρμα σιλικόνης ή σε μικρό ταψάκι ώστε να καλυφθεί ο πάτος.Καλύπτουμε τα κενά με μικρότερα κομματάκια.Απλώνουμε πάνω τους μια ποσότητα  μαρμελάδας. Επαναλαμβάνουμε ως ότου τελειώσουν τα υλικά .

 

Η τελευταία στρώση να είναι άρτος. Χτυπάμε στο multi  τη μια κούπα το γάλα,  τα  αυγά και το βούτυρο . Προσθέτουμε και τη δεύτερη κούπα γάλα και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τις φέτες στη φόρμα και αφήνουμε να τραβήξουν το υγρό κανένα μισάωρο.

Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Ενδιάμεσα πιθανόν να χρειαστεί να το σκεπάσουμε. Αφήνουμε να χλιαρύνει μέσα στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε δισκάκι.

Καταναλώνεται  χλιαρό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Παρατηρήσεις:

1)      Προσαρμόζουμε τις ποσότητες αν ο άρτος μας είναι περισσότερος και κυρίως το γάλα ώστε να μουσκέψει εντελώς.
2)      Ο κρητικός άρτος είναι αρκετά γλυκός και μυρωδάτος. Έχει κανέλα, μαστίχα και άλλα αρωματικά, οπότε δεν βάζω ούτε ζάχαρη ούτε άλλο αρωματικό στο μείγμα του γάλατος. Αυτή τη φορά έβαλα μαρμελάδα από μπουρνέλες και από σύκα. Σε πιο ουδέτερο ψωμί πρέπει να προσθέσουμε και ζάχαρη (1/2 κούπα φτάνει για τις παραπάνω ποσότητες) και βανίλια ή άλλο αρωματικό της επιλογής μας. Επίσης αφαιρούμε την κόρα αν είναι πολύ σκληρή.
3)      Αν χρησιμοποιήσουμε τσουρέκι μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα αυγό και καθόλου βούτυρο αφού το τσουρέκι μας ήδη έχει αρκετά από αυτά τα υλικά.
4)      Παλιότερα έκοβα σε κυβάκια τον άρτο και έβαζα σκόρπιες τις κουταλιές της μαρμελάδας εδώ κι εκεί. Η εμφάνισή του είναι καλύτερη με τις φέτες. Επίσης ειδικά στον άρτο δεν  είναι απαραίτητο να βγάλουμε όλη την κόρα, παρά μόνο τα μέρη που είναι ιδιαίτερα σκληρά.
5)Στις μέρες μας είναι τουλάχιστον ΥΒΡΙΣ να πετάμε τρόφιμα. Αν δεν μπορούμε να  βοηθήσουμε τους πεινασμένους δίνοντάς τα σε αυτούς, τουλάχιστον ας τα σεβόμαστε…

ΥΣ. Θα ακούσατε βέβαια ότι στην Ελλάδα του 2012 το Υπουργείο Παιδείας θα παρέχει μικρογεύματα σε μαθητές που υποσιτίζονται…
 

Print Friendly, PDF & Email