Γλυκές πίτες & τάρτες

H μικρασιάτικη φανουρόπιτα της κ. Ευαγγελίας

H μικρασιάτικη φανουρόπιτα της κ. Ευαγγελίας

Η πιο εύκολη φανουρόπιτα με μαγιά που έχω φτιάξει!

Αυτές τις μέρες έφτιαξα 2 φανουρόπιτες με εντελώς καινούριες συνταγές. Δυο φανουρόπιτες που δεν είχα ξαναδοκιμάσει. Αφορμή ήταν σχόλια φίλων στις κοινοποιήσεις των παλιών μου συνταγών στο Facebook. Η μια συνταγή ήταν «προσφορά» φίλης του site, η άλλη από τις παλιές του δικού μου τετραδίου που δεν τους είχα δώσει ακόμη την ευκαιρία…

H μικρασιάτικη φανουρόπιτα της κ. Ευαγγελίας

Είχα μάλιστα δίλημμα ποια να δημοσιεύσω, την απλή ή αυτήν εδώ με τη μαγιά. Κέρδισε η δεύτερη για δυο κυρίως λόγους: αρχικά για να τιμήσω τη φίλη κ. Ευαγγελία που είχε την υπομονή να μου γράψει αναλυτικά τη συνταγή της, και ακολούθως γιατί δεν έχω ξαναφτιάξει τόσο εύκολα ανεβατή πίτα! Η δική μου μπορεί να περιμένει!

H μικρασιάτικη φανουρόπιτα της κ. Ευαγγελίας

Μέτρησε βέβαια και το ότι φέτος είναι η χρονιά της Μικρασίας… Ας είναι λοιπόν η μικρασιάτικη φανουρόπιτα η πρότασή μου για τη φετινή εθιμική πίτα. Παρόλο που η κ. Ευαγγελία δεν μου είπε από ποια περιοχή της Μ. Ασίας είναι η συνταγή, τη δημοσιεύω στα μικρασιάτικα και ελπίζω να επικοινωνήσει όταν θα τη δει για περισσότερες πληροφορίες. Όπως μου είπε είναι Μικρασιάτισσα τρίτης γενιάς! Πρέπει να επισημάνω ότι παρόλο που τα υλικά φαίνονται εννιά, μπορεί κάποιος να τα μετρήσει και ως επτά αφού παλιότερα το διογκωτικό ήταν το προζύμι άρα αλεύρι και νερό. Με δεδομένο ότι πολλοί δεν μετρούν στα υλικά το νερό, αμέσως κατεβαίνουμε στα επτά.

H μικρασιάτικη φανουρόπιτα της κ. Ευαγγελίας

Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι παράλληλα με τη μαγιά η συνταγή περιέχει και σόδα. Δεν ξέρω πόσο απαραίτητη είναι μιας και η σόδα συνήθως χρησιμοποιείται σε ζύμες που δεν «περιμένουν», αλλά συνηθίζω την πρώτη φορά που φτιάχνω μια συνταγή να μην αλλάζω αν γίνεται τα υλικά της οπότε δεν την παρέλειψα. Σε επόμενη εφαρμογή θα δω…

H μικρασιάτικη φανουρόπιτα της κ. Ευαγγελίας

Επανέρχομαι στο πόσο εύκολη είναι. Πραγματικά πιο εύκολη κι από τις φανουρόπιτες της στιγμής. Χωρίς μίξερ, χωρίς ζύμωμα, ούτε τα χέρια μας δε λερώνουμε αν δε θέλουμε. Όπως θα δείτε παρακάτω, το μείγμα είναι χυλός οπότε δεν θέλει καθόλου ζύμωμα! Και η τελική της υφή είναι κάπως ανάμεσα στις φανουρόπιτες-κέικ και στις ψωμάτες με μαγιά. Πολύ αφράτη, πολύ αρωματική, πολύ νόστιμη. Θα την ξαναφτιάξω!

H μικρασιάτικη φανουρόπιτα της κ. Ευαγγελίας

Παρατηρήσεις

  1. Ολόκληρη η δόση έχει τα διπλά υλικά και αντιστοιχεί σε ταψί 40 νούμερο. Έκανα τη μετατροπή και προέκυψε ότι η μισή δόση αρκεί για 28άρι.
  2. Η ζάχαρη είναι συνολικά 2 κούπες, όσο περίπου αντιστοιχεί και σε ένα κέικ με ίδια ποσότητα αλευριού.
  3. Η πίτα μας άρεσε περισσότερο την επόμενη μέρα! Τα αρώματα και οι γεύσεις είχαν δέσει και η υφή της είναι υπέροχη! Συστήνω λοιπόν την παρασκευή της την προηγούμενη μέρα από τη μέρα που θα την κόψουμε.
  4. Θα δοκιμάσω τη συνταγή όποτε μπορέσω (φανουρόπιτες φτιάχνουμε όλο τον χρόνο…) χωρίς τη σόδα για να δω τη διαφορά στην υφή και θα συμπληρώσω την ανάρτηση. Πάντως, επειδή είναι χυλός και όχι ζυμάρι το μείγμα της, πιθανόν να είναι απαραίτητη.
  5. Έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν έχω σκληρό, συνήθως βάζω μισό μισό στα αρτοσκευάσματα με μαγιά) και εμφιαλωμένο νερό που θεωρώ ότι είναι καλύτερο στις ανεβατές ζύμες.
  6. Είναι πολύ αφράτη και νόστιμη και αν θέλουμε να την φτιάξουμε ως απλή πίτα και να αδιαφορήσουμε για τον αριθμό των υλικών,  μπορούμε να προσθέσουμε υποθέτω ό,τι μας αρέσει από ξηροκάρπια, σταφίδες κλπ.

Δείτε κι άλλες φανουρόπιτες εδώ κι εδώ!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο