Μελιτζανοσαλάτα

Πιο νόστιμη με την καψαλισμένη μελιτζάνα!

1-dsc_0125

Όσο για τα υλικά, όσο πιο απλή, τόσο πιο καλή!  Πέντε υλικά όλα κι όλα.  Μελιτζάνες-λάδι-σκόρδο- ξύδι-αλάτι. Τίποτα άλλο δεν θέλω στην μελιτζανοσαλάτα μου.  Ούτε τυρί, ούτε γιαούρτι , ούτε μαγιονέζα βέβαια. Επίσης η προσθήκη πιπεριάς, ντομάτας και άλλων λαχανικών ή μυρωδικών καταλήγει σε άλλο πράγμα, νόστιμο μεν όχι όμως όσο τούτο!  

1-dsc_0134

Μερικές φορές το πολύ πολύ να την  πασπαλίζω με λίγα τριμμένα καρύδια, απομεινάρι από τη συνταγή της μάνας μου αυτό. Αντικατέστησα όμως το φούρνο και το τύλιγμα σε αλουμινόχαρτο που συνήθιζε εκείνη με το ψήσιμο σε φλόγα! Η αλήθεια  είναι ότι η δική μου μελιτζανοσαλάτα πατάει περισσότερο στη συνταγή της πεθεράς μου, δηλαδή στη μακεδονίτικη εκδοχή του εξαιρετικού αυτού εδέσματος.  

1-dsc_0132

 

Η πεθερά μου λοιπόν ισχυριζότανε  –και είχε απόλυτο δίκιο- ότι αν δεν καψαλιστεί η μελιτζάνα , η μελιτζανοσαλάτα δεν νοστιμίζει. Η ίδια έψηνε τις μελιτζάνες -όταν δεν είχε στηθεί σχάρα με κάρβουνα για μπριζόλες- σε πετρογκάζ στο παρακούζινό της και έκανε την καλύτερη μελιτζανοσαλάτα που έχω δοκιμάσει. 

1-dsc_0136

Ανοικτή φωτιά λοιπόν. Γκαζάκι, πετρογκάζ, κάρβουνα. Όχι φούρνος! Ακόμη και στο γκριλ δεν γίνεται τόσο καλή η μελιτζάνα.  Άντε το πολύ πολύ, αφού καψαλιστεί καλά καλά να την βάλουμε στο γκριλ ή στο φούρνο αν βολεύει η μέρα και φτιάχνουμε φαγητό φούρνου. Αλλιώς, με υπομονή ας την ψήσουμε στο γκαζάκι μέχρι να μαλακώσει και να μελώσει! Και μη το παρακάνουμε στις δοκιμές, παρόλο που δύσκολα της αντιστέκεται κανείς.

 

1-dsc_0139

Υλικά:

1 μεγάλη ή 2 μέτριες  μελιτζάνες φλάσκες (περίπου μισό κιλό)

Περίπου ½ κούπα (125 ml)  ελαιόλαδο

3-4 σκελίδες σκόρδο (ή όσο μας αρέσει)

3-4  (45-60 ml)  κουταλιές ξύδι από σταφύλι

Αλάτι

Επί το έργον:

1-dsc_0103

Πλένουμε τη μελιτζάνα και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Δεν αφαιρούμε το κοτσάνι για να την κρατάμε από κει όσο ψήνεται. Ανάβουμε το γκαζάκι ή το πετρογκάζ και ψήνουμε τις μελιτζάνες  μία μία απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και να υποχωρούν όταν τις πιέζουμε. Η φλόγα πρέπει να έχει χαμηλή ένταση  για να ψηθεί πριν καεί.  Θέλει λίγο χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο.

1-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1

 Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα δίσκο και τις ανοίγουμε. Παίρνουμε την ψίχα προσέχοντας να μην πάρουμε την καψαλισμένη φλούδα.

1-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b11

Την βάζουμε σε μπολ, και σπάμε με το πιρούνι τη σάρκα της σε μικρά κομματάκια.  Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο και αλατίζουμε.

1-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b12

Προσθέτουμε ΣΤΑΔΙΑΚΑ το ελαιόλαδο και το ξύδι και αναμειγνύουμε με το πιρούνι μέχρι να απορροφούνται. Ελέγχουμε τη γεύση και διορθώνουμε ό,τι λείπει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.

1-dsc_0134

Παρατηρήσεις:

1)Διευκολύνει πολύ μια μικρή σχάρα αν ψήσουμε τις μελιτζάνες σε γκαζάκι ή πετρογκάζ. Έτσι θα αποφύγουμε το κουραστικό κράτημα…

2)Το λάδι και το ξύδι πρέπει να προστίθενται σταδιακά για να απορροφώνται. Σ’ εμάς αρέσει με λίγο περισσότερο ελαιόλαδο οπότε καμιά φορά μου ξεφεύγει . Όμως η μελιτζάνα σηκώνει αρκετό λάδι. Αν παραπέσει, ακουμπούμε την άκρη μιας χαρτοπετσέτας στο μπολ σερβιρίσματος και το περίσσιο θα απομακρυνθεί.

3)Αν οι μελιτζάνες είναι μεγάλες και η υπομονή μας (ή ο χρόνος μας)  μικρή, μετά που θα καψαλιστεί η φλούδα μπορούμε να τις ψήσουμε ολόκληρες ή ανοιγμένες στη μέση στο φούρνο ή στο γκριλ.

1-dsc_0112

Είναι ένας συμβιβασμός με μικρές απώλειες…

4)Η μελιτζάνα δεν πρέπει να αλεστεί σε μπλέντερ. Δεν πρέπει να γίνει λεία και βελούδινη. Πρέπει να δουλευτεί μόνο πατώντας την ψίχα με το πιρούνι.

5)Αν θέλουμε προσθέτουμε 2-3 κουταλιές χοντροτριμμένα καρύδια. Τίποτα άλλο! 

6)Αν περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο, αλλά όχι για πολύ γιατί η γεύση γίνεται πολύ βαριά (κατά τη γνώμη μου βέβαια, σε άλλους αρέσει…).

Καλό μεσημέρι! 

 

Ένα πολύ σοκολατένιο κέικ!
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 125ml ελαιόλαδο
  2. 150gr μέλι
  3. 60gr ζάχαρη
  4. 15ml κονιάκ ή λικέρ
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ
  6. 2 μεγάλα αυγά
  7. 2 σωληνάκια βανίλια
  8. 100gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  9. 60gr κακάο
  10. 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) μπέικιν
  11. Ελάχιστο αλάτι
  12. 80-100gr σοκολάτα με περιεκτικότητα από 50% και πάνω (ή σταγόνες σοκολάτας)
  13. ½ δόση καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα
  14. Καρύδια και κερασάκια για το στόλισμα
Οδηγίες
  1. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι σε ένα μπολ αφού τα ζυγίσουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το μέλι, τη ζάχαρη και το κονιάκ (μέσα στο οποίο διαλύουμε τον καφέ) σε μπολ ανάμειξης και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν με το χέρι ή με μίξερ χεριού. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε και την σοκολάτα αφού την κόψουμε με γερό μαχαίρι σε κομματάκια. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 22 νούμερο καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ή καλά λαδωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου μας για 25 ως 30 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες.Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου μας για 25 ως 30 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες. Ωστόσο ετοιμάζουμε την καραμέλα σύμφωνα με τη συνταγή (θέλει περίπου 15 λεπτά, οπότε φροντίζουμε να είναι έτοιμη λίγο πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο). Όταν ετοιμαστεί το κέικ μας το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το τοποθετούμε σε πιατέλα με την όψη που μας αρέσει στην πάνω μεριά. Περιχύνουμε με την καραμέλα και διακοσμούμε όπως μας αρέσει!
  2. Είναι ωραίο χλιαρό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις
  1. 1)Οι πολύ ερωτευμένοι, ας ψήσουν το κέικ σε φόρμα με σχήμα καρδούλας ;-).Η ποσότητά του είναι πολύ βολική για το μέγεθός της. Συνήθως αυτές είναι και από σιλικόνη οπότε δεν χρειάζονται λάδωμα ή στρώσιμο με αντικολλητικό χαρτί.
  2. 2)Την πρώτη φορά πασπάλισα την επιφάνειά του με χοντροσπασμένα καρύδια όπως κάνω και με τα brownies και δεν είχα βάλει την καραμέλα. Νόστιμο, με λιγότερες θερμίδες σίγουρα, αλλά λιγότερο γιορταστικό. Τώρα πασπάλισα την επιφάνειά του με μείγμα ξηρών καρπών, που του πήγαιναν ως γεύση (το λίγο αλατάκι που είχαν κάποιοι απ’ αυτούς ταιριάζει με τη σοκολάτα).
  3. 3)Οι μετρήσεις την πρώτη φορά έγιναν με δοσομετρικό κουτάλι οπότε τις έχω σημειώσει κι έτσι. Επειδή κατά καιρούς λαμβάνω emails από επισκέπτες της σελίδας που βολεύονται περισσότερο με gr και ml, αναφέρω σε τέτοιες μονάδες τα υλικά μου. Αν κάποιος θέλει τον άλλο τρόπο μέτρησης ας μου τον ζητήσει σε σχόλιο...
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email