Μοσχάρι ή βοδινό με κολοκυθάκια

Το κρέας συνδυάζεται με λαχανικά στο κρητικό εδεσματολόγιο και το χειμώνα και το καλοκαίρι.Το κόκκινο κρέας του μοσχαριού και του βοδινού συναντάται σπανιότερα στην παραδοσιακή κρητική διατροφή αλλά δεν λείπει εντελώς.Φυσικά στη σημερινή κρητική κουζίνα ,παρά τις παραινέσεις των ειδικών , κατέχει πρωτεύουσα θέση.Το σημερινό φαγάκι που σας δίνω είναι καλοκαιρινό,κυριακάτικο (γιατί έχει μια μικρή φασαρία), νόστιμο, και μπορείτε να το φτιάξετε με μοσχάρι, δαμάλι, αρνάκι ή βοδινό (αν εμπιστεύστε τον κρεοπώλη σας).
Το δικό μου έγινε με δαμάλι (χρονιάρικο και άνω μοσχάρι).

Υλικά:
1 κιλό κρέας για κατσαρόλα
1 κιλό κολοκυθάκια
1 φλυτζάνα ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
3 μεγαλούτσικες ντομάτες
αλάτι και πιπέρι
Επί το έργον:
Α.Προετοιμασία του κρέατος

Σε κατσαρόλα κόβουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε με το μισό λάδι.Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα γυρίζουμε απ’ όλες τις μεριές.Βάζουμε και 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο νεράκι, λίγο αλατι, και όταν βράσει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζει.Αν το κρέας μας είναι βοδινό τη φάση αυτή καλό είναι να την κάνουμε στη χύτρα ταχύτητας γιατί θα μας πάρει πολύ χρόνο. Όταν μισοψηθεί ρίχνουμε την ντομάτα, λίγο ακόμη αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για ένα τέταρτο περίπου.Με λίγα λόγια κάνουμε ένα κοκκινιστό με αραιή όμως-για την ώρα- σάλτσα.Εν τω μεταξύ….
Β.Προετοιμασία κολοκυθιών:

Γι αυτό το φαγητό τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι μικρά και πολύ φρέσκα.Τα πλένουμε και τα χαράζουμε χωρίς να τα χωρίσουμε σε κομμάτια.Τα αλατίζουμε.Στις χαράξεις βάζουμε σφήνες σκόρδου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και περνάμε τα κολοκυθάκια να τηγανιστούν ελαφρά αλλά να μη μαλακώσουν.Προσοχή γιατί τινάζουν το λάδι όσο κι αν τα στραγγίσετε.Εν ανάγκη σκεπάζουμε το τηγάνι.Εναλλακτικά, αντί να βάλουμε το σκόρδο στις χαράξεις , το βάζουμε στο λάδι που τηγανίζονται να πάρει τη μυρωδιά και μετά το αφαιρούμε.
Τα βγάζουμε σε σκεύος στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.
Γ.Συναρμολόγηση:

Σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος αδειάζουμε την κατσαρόλα με το κρέας και βάζουμε τα κολοκυθάκια ανάμεσα.Βάζουμε το φαγητό μας στους 180 βαθμούς στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά της κουζίνας και το ψήνουμε ως ότου γίνουν τα κολοκυθάκια και δέσει η σάλτσα (περίπου 45 λεπτά ως  μία ώρα).  Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, τζατζίκι, τηγανητές πατάτες ή πουρέ, και φρέσκο ψωμάκι.

Παρατηρήσεις:
1))Αν θέλουμε  να γίνει πιο γρήγορα, μπορούμε  να βάλουμε τα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα αφού τα τηγανίσουμε και να γίνει το φαγητό μας κατσαρόλας.
2)Μπορούμε να προσθέσουμε μαϊντανό στη σάλτσα. 

 

Print Friendly, PDF & Email