Κέικ καρότου χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ!

Κέικ καρότου αλλιώς… Αλά κρητικά θα λέγαμε!

Και λέω αλά κρητικά, γιατί η λιπαρή ουσία είναι ελαιόλαδο
και οι σταφίδες που προστίθενται του δίνουν μια πιο …κρητική χροιά!
Παρόλο που τα κέικ καρότου έχουν μακράν ευρωπαϊκή ιστορία
και η προέλευσή τους ανάγεται στις πουτίγκες καρότου του μεσαίωνα, στη χώρα μας
μετρούν λίγες μόνο δεκαετίες. Αν και η  χώρα καταγωγής τους δεν είναι ξεκάθαρα γνωστή  τα σύγχρονα κέικ καρότου λέγεται ότι
προέρχονται από τη Βρετανία   όπου  το  καρότο
χρησιμοποιήθηκε σαν υποκατάστατο ή συμπλήρωμα της (ακριβής) γλυκαντικής ουσίας  κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου . Από
κει πήγαν  στην Αμερική όπου έγιναν μόδα
τη δεκαετία του 1960,  και μετά –όπως κάθε
τι αμερικάνικο-  κατέκτησαν τον κόσμο.
Ίσως στη χώρα μας  οι φυσικές
γλυκαντικές ουσίες να προέρχονταν από άλλες πηγές (πετιμέζι, χαρούπια κλπ)  και έτσι δεν είχε επινοηθεί κάτι παρόμοιο.
Στην Κρήτη μάλιστα ίσως κάποιες εποχές να θεωρούνταν ακριβά τα καρότα,  γιατί μαθαίνω ιστορίες όπου οι γονείς έφερναν στα
παιδιά από τη Χώρα (το Ηράκλειο) παστενάγλες αντί σοκολάτες ! Παστενάγλες  λέγανε τα καρότα στην κρητική διάλεκτο όπως έχω ξαναγράψει…  Είναι σαφής η προέλευση της λέξης από το ιταλικό pastinaca. Τις τελευταίες δεκαετίες τα καροτοκέικ  έχουν καθιερωθεί και στη χώρα μας. Καθόλου
άδικα αφού και νόστιμα και υγιεινά είναι, και στο πνεύμα της μεσογειακής διατροφής  τα περισσότερα.
Συνταγές για κέικ καρότου;
Αμέτρητες! Παραλλαγές; Εκατομμύρια!
Στο τετράδιό μου καμιά δεκαριά: με αυγά, με βούτυρο , με
κρέμα τυριού, με καρύδα, με ξηρούς καρπούς , με κόντιτα, σε διάφορες αναλογίες
και ποσότητες.  Η εκδοχή που γράφω εδώ
είναι από τις πιο υγιεινές ,  χωρίς
βούτυρο, χωρίς αυγά αλλά και χωρίς  καμία
έκπτωση στη νοστιμιά. Άλλωστε λίγα κέικ καρότου δεν είναι νόστιμα. Η υγρασία
που εξασφαλίζει η πρώτη ύλη, τους δίνει τόσο ωραία υφή που αρέσουν στους περισσότερους.
Επί πλέον τούτο εδώ είναι πανεύκολο και  δεν
χρειάζεται μίξερ.
Υλικά:
1ο μείγμα:
3 κούπες τριμμένο καρότο
1 μέτριο μήλο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
2ο  μείγμα:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκι μπέικιν   (1 φακελάκι)
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα σταφίδες
3ο μείγμα:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
½ κούπα λευκή ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
¼ κούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Λίγη αχνοζάχαρη για πασπάλισμα
Επί το έργον:
 
Τρίβουμε τα καρότα (3-4 μεγάλα δίνουν την ποσότητα που
χρειαζόμαστε, και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi με 2-3 κοφτά πατήματα του κουμπιού για να μη γίνουν πολτός). Τρίβουμε πάνω τους το μήλο στον τρίφτη της
ντομάτας και τα πασπαλίζουμε με τα κανελογαρύφαλλα.
 Ανακατεύουμε  σε άλλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν το αλάτι
και τις σταφίδες.
 
Σε μπολ  ανάμειξης
βάζουμε το ελαιόλαδο με τις ζάχαρες και το ξύσμα και τις ανακατεύουμε  με το χέρι
για λίγο. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και την προσθέτουμε.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα καρότου μήλου και  το μείγμα του αλευριού.
 
Η ζύμη δεν είναι
ρευστή όπως των άλλων κέικ  και δεν
πρέπει να είναι γιατί  τα υλικά «κατεβάζουν»
υγρασία.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένο ταψάκι 26 νούμερο.
Βρέχουμε το χέρι μας ή ένα κουτάλι και στρώνουμε την επιφάνειά του. Ψήνουμε το
κέικ σε θερμοκρασία 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου , ή μέχρι το μαχαίρι  που θα βυθίσουμε σ’ αυτό να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο ταψάκι και
αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Παρατηρήσεις:
1)Επειδή αυτή η εκδοχή του κέικ είναι νηστίσιμη, δεν το σκεπάζω
με κρέμα τυριού όπως κάνουμε συνήθως  στα
κέικ καρότου,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν του ταιριάζει.
2)Μπορούμε να βάλουμε μόνο λευκή ή μόνο σκούρα ζάχαρη.
3)Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες για κέικ: δεν ανοίγουμε
την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 λεπτά (τότε σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος
αν χρειάζεται) , και ψήνουμε στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά .
4)Πληροφορίες για τα carrotcakes πήρα από τα sites:

Καλό μήνα!

 

Print Friendly, PDF & Email