Εύκολα κριτσίνια με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και κρασί

Κρασοκριτσινάκια της στιγμής!

1-DSC_0956

Επιμένουμε με νηστίσιμα για λίγο ακόμη, πριν αρχίσουμε τις γιορτινές αναρτήσεις. Έτσι σειρά έχουν σήμερα τα κριτσίνια με ελαιόλαδο που πιστεύω ότι θα τα βρείτε εύκολα και νόστιμα.

1-DSC_0705

Τα κριτσίνια τα αγαπάμε οι περισσότεροι και δεν μένουμε συνήθως μόνο σε ένα. Αφήστε που πάνε με όλα! Αν και θεωρούνται γενικά αρτοσκευάσματα διαίτης, είναι τόσο εθιστικά που θέλει δύναμη να τους αντισταθούμε! Παρόλο που η προέλευσή τους θεωρείται ιταλική, τα ιταλικά  crossini  όπως τα λένε οι Ιταλοί, διαφέρουν από τα ελληνικά κριτσίνια, όχι τόσο στη σύσταση όσο στον τρόπο παρασκευής και στο μήκος.

1-DSC_0964

Δοκιμή του φετινού λαδιού!

Εμείς βέβαια  φτιάχνουμε τα δικά μας, ελληνικά που είναι επίσης διάσημα. Ακόμη και η wiki τα λέει «αρτοσκευάσματα της ιταλικής και της ελληνικής κουζίνας». Στην Κρήτη βέβαια  φτιάχνονται με ελαιόλαδο, με τι άλλο! Πάντως και οι δυο γλώσσες χρησιμοποιούν ηχομιμητικές λέξεις για να περιγράψουν αυτό το ΚΡΙΤΣ-ΚΡΙΤΣ κριστανιστό ραβδάκι!    

 

1-DSC_0628

Το καλό αυτής της συνταγής είναι ότι γίνεται με υλικά που έχουμε στο σπίτι, σηκώνουν πολλές παρεμβάσεις και είναι υγιεινά και νόστιμα. Έχω και συνταγές με μαγιά, αλλά αυτή είναι πραγματικά της στιγμής! Πιο εύκολα δεν γίνεται!  Η χρήση φαρίνας ολικής άλεσης αντί μαγιάς απλοποιεί τη διαδικασία της παρασκευής τους και το ελαιόλαδο τα κάνει τραγανά και νόστιμα. Συνήθως εγώ προσθέτω ηλιόσπορους αλλά και λίγο τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο  ταιριάζει πολύ σ’ αυτή τη συνταγή.

1-DSC_0944

Δοκιμάσαμε το λάδι μας με ψωμί, ντά(γ)κο και κριτσινάκια!

Οι φωτογραφίες είναι από τις δυο φορές που έφτιαξα τελευταία τα κριτσινάκια μου και γι αυτό φαίνονται διαφορετικοί συνδυασμοί.  Παρόλο που η συνταγή είναι εδώ και πολλά χρόνια στο τετράδιό μου, η τελευταία παρέμβαση τους έδωσε «άλλη χάρη».

 

1-DSC_0924

Η αντικατάσταση του κοινού αλευριού που φουσκώνει μόνο του (φαρίνας) με αντίστοιχο ολικής άλεσης, τα έκανε πιο ρουστίκ και πιο νόστιμα. Αυτοσχεδιάστε στο τύλιγμα, με ό,τι είδος σουσαμιού προτιμάτε ή με ηλιόσπορους, ή με νιφάδες βρώμης ή με όποιο κοπανισμένο ξηρό καρπό προτιμάτε!

1-DSC_0950

Όπως βλέπετε στη συνταγή αναφέρεται η δοσολογία με φλυτζάνες τσαγιού. Ογκομέτρησα την κλασική φλυτζάνα του τσαγιού και είδα ότι –τουλάχιστον οι δικές μου- είναι 200ml. Έτσι τα ¾ που λέει η δόση είναι 150 ml ή τα 3/5 της δοσομετρικής κούπας.

1-DSC_0897

Μετέτρεψα λοιπόν την συνταγή σε πιο σύγχρονες μονάδες και πιστεύω ότι έτσι θα διευκολυνθούν περισσότερο όσοι αποφασίσουν να τα δοκιμάσουν!

Υλικά:

150 ml ελαιόλαδο

150 ml κρασί

100-120 ml νερό

1 κουταλάκι του γλυκού  (5 ml) ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού  (5 ml) αλάτι

50-60 gr ηλιόσπορους ή άλλο ξηρό καρπό χοντροκοπανισμένο

1 πακέτο του μισού κιλού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ολικής άλεσης

Προαιρετικά, ελάχιστο πιπέρι

Για το τύλιγμα, ηλιόσπορους ή μαυροσίσαμο ή αναποφλοίωτο σουσάμι, ή νιφάδες βρώμης ή …λίγο απ’ όλα!

Επί το έργον:

1-κρασοκριτσινάκια1

Βαθυκόκκινο κρασί!

Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα υγρά υλικά (κατ’ αρχήν βάζουμε 100ml νερό) και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και την φαρίνα.

1-κρασοκριτσινάκια

Ροζέ κρασί…

Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί το αλεύρι και να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νεράκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί ένα μισάωρο. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

1-κρασοκριτσινάκια3

Βρέχουμε σε στραγγιστήρι το υλικό που θέλουμε να τα τυλίξουμε (εκτός από τις νιφάδες βρώμης που κολλούν και χωρίς βρέξιμο) και το απλώνουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα κοντά στο πλαστήρι μας.

1-DSC_0607

Πλάθουμε κριτσίνια σε πάχος δακτύλου τα κυλούμε  στο νοτισμένο «περιτύλιγμα» και τα ξαναπλάθουμε πάνω στο πλαστήρι να κολλήσει (το …περιτύλιγμα). 

1-DSC_0623

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με φύλλο σιλικόνης ή χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε για 30 ως 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο πάτος τους.

1-DSC_0619

Τα αφήνομε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί που κλείνει καλά. Γίνονται 35-40 κριτσίνια. Για τη χρήση τους, δεν θα σας πω εγώ! Όπου και όπως και με ό,τι σας αρέσουν!

1-DSC_0625

Παρατηρήσεις:

1)Αντί φαρίνα μπορούμε να βάλουμε κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης και να προσθέσουμε δύο κουταλάκια μπέικιν στο αλεύρι και  ½ κουταλάκι σόδα (τη σόδα τη διαλύουμε στο κρασί).

2)Συνήθως χρησιμοποιώ ροζέ ή κόκκινο κρασί. Έτσι κι αλλιώς η ζύμη είναι σκούρου χρώματος λόγω του αλευριού ολικής οπότε δεν χαλάει την εμφάνισή τους.

3)Αν κάποια από τα σποράκια περιτυλίγματος ξεφύγουν από τα κριτσίνια μας και μείνουν στο μπολ που θα τα φυλάξουμε, τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες. Ταιριάζουν πολύ (όπως άλλωστε και τα ίδια τα κριτσίνια σπασμένα σε μικρά κομμάτια). Αν δεν βρέξουμε τους ηλιόσπορους και το σουσάμι, δεν θα μείνει τίποτα πάνω στα κριτσινάκια μας! (τα 2-3 που βλέπετε «γυμνά» ήταν γιατί είχε μείνει πολύ λίγη ζύμη και βαρέθηκα να βρέξω κι άλλο ηλιόσπορο…).

4)Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μυρωδικό (ρίγανη, θυμάρι, μαραθόσπορος,  κλπ…) ή αν δεν νηστεύουμε λίγο τριμμένο σκληρό τυρί όπως το κεφαλοτύρι.

Καλό μήνα! 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email