Vegan/vegetarian

Εύκολα κριτσίνια με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και κρασί

Εύκολα κριτσίνια με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και κρασί

Κρασοκριτσινάκια της στιγμής!

Επιμένουμε με νηστίσιμα για λίγο ακόμη, πριν αρχίσουμε τις γιορτινές αναρτήσεις. Έτσι σειρά έχουν σήμερα τα κριτσίνια με ελαιόλαδο που πιστεύω ότι θα τα βρείτε εύκολα και νόστιμα.

1-DSC_0705

Τα κριτσίνια τα αγαπάμε οι περισσότεροι και δεν μένουμε συνήθως μόνο σε ένα. Αφήστε που πάνε με όλα! Αν και θεωρούνται γενικά αρτοσκευάσματα διαίτης, είναι τόσο εθιστικά που θέλει δύναμη να τους αντισταθούμε! Παρόλο που η προέλευσή τους θεωρείται ιταλική, τα ιταλικά  grissini όπως τα λένε οι Ιταλοί, διαφέρουν από τα ελληνικά κριτσίνια, όχι τόσο στη σύσταση όσο στον τρόπο παρασκευής και στο μήκος.

1-DSC_0964
Δοκιμή του φετινού λαδιού!

Εμείς βέβαια  φτιάχνουμε τα δικά μας, ελληνικά που είναι επίσης διάσημα. Ακόμη και η wiki τα λέει «αρτοσκευάσματα της ιταλικής και της ελληνικής κουζίνας». Στην Κρήτη βέβαια  φτιάχνονται με ελαιόλαδο, με τι άλλο! Πάντως και οι δυο γλώσσες χρησιμοποιούν ηχομιμητικές λέξεις για να περιγράψουν αυτό το ΚΡΙΤΣ-ΚΡΙΤΣ κριστανιστό ραβδάκι!

1-DSC_0628

Το καλό αυτής της συνταγής είναι ότι γίνεται με υλικά που έχουμε στο σπίτι, σηκώνουν πολλές παρεμβάσεις και είναι υγιεινά και νόστιμα. Έχω και συνταγές με μαγιά, αλλά αυτή είναι πραγματικά της στιγμής! Πιο εύκολα δεν γίνεται!  Η χρήση φαρίνας ολικής άλεσης αντί μαγιάς απλοποιεί τη διαδικασία της παρασκευής τους και το ελαιόλαδο τα κάνει τραγανά και νόστιμα. Συνήθως εγώ προσθέτω ηλιόσπορους αλλά και λίγο τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο  ταιριάζει πολύ σ’ αυτή τη συνταγή.

1-DSC_0944
Δοκιμάσαμε το λάδι μας με ψωμί, ντά(γ)κο και κριτσινάκια!

Οι φωτογραφίες είναι από τις δυο φορές που έφτιαξα τελευταία τα κριτσινάκια μου και γι αυτό φαίνονται διαφορετικοί συνδυασμοί.  Παρόλο που η συνταγή είναι εδώ και πολλά χρόνια στο τετράδιό μου, η τελευταία παρέμβαση τους έδωσε «άλλη χάρη».

1-DSC_0924

Η αντικατάσταση του κοινού αλευριού που φουσκώνει μόνο του (φαρίνας) με αντίστοιχο ολικής άλεσης, τα έκανε πιο ρουστίκ και πιο νόστιμα. Αυτοσχεδιάστε στο τύλιγμα, με ό,τι είδος σουσαμιού προτιμάτε ή με ηλιόσπορους, ή με νιφάδες βρώμης ή με όποιο κοπανισμένο ξηρό καρπό προτιμάτε!

1-DSC_0950

Όπως βλέπετε στη συνταγή αναφέρεται η δοσολογία με φλυτζάνες τσαγιού. Ογκομέτρησα την κλασική φλυτζάνα του τσαγιού και είδα ότι –τουλάχιστον οι δικές μου- είναι 200ml. Έτσι τα ¾ που λέει η δόση είναι 150 ml ή τα 3/5 της δοσομετρικής κούπας.

1-DSC_0897

Μετέτρεψα λοιπόν την συνταγή σε πιο σύγχρονες μονάδες και πιστεύω ότι έτσι θα διευκολυνθούν περισσότερο όσοι αποφασίσουν να τα δοκιμάσουν!

Παρατηρήσεις

1)Αντί φαρίνα μπορούμε να βάλουμε κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης και να προσθέσουμε δύο κουταλάκια μπέικιν στο αλεύρι και  ½ κουταλάκι σόδα (τη σόδα τη διαλύουμε στο κρασί).

2)Συνήθως χρησιμοποιώ ροζέ ή κόκκινο κρασί. Έτσι κι αλλιώς η ζύμη είναι σκούρου χρώματος λόγω του αλευριού ολικής οπότε δεν χαλάει την εμφάνισή τους.

3)Αν κάποια από τα σποράκια περιτυλίγματος ξεφύγουν από τα κριτσίνια μας και μείνουν στο μπολ που θα τα φυλάξουμε, τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες. Ταιριάζουν πολύ (όπως άλλωστε και τα ίδια τα κριτσίνια σπασμένα σε μικρά κομμάτια). Αν δεν βρέξουμε τους ηλιόσπορους και το σουσάμι, δεν θα μείνει τίποτα πάνω στα κριτσινάκια μας (τα 2-3 που βλέπετε “γυμνά” ήταν γιατί είχε μείνει πολύ λίγη ζύμη και βαρέθηκα να βρέξω κι άλλο ηλιόσπορο…).

4)Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μυρωδικό (ρίγανη, θυμάρι, μαραθόσπορος,  κλπ…) ή αν δεν νηστεύουμε λίγο τριμμένο σκληρό τυρί όπως το κεφαλοτύρι.

Καλό μήνα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο