Τα μαμαδίστικα!
γρήγορο από τα μαμαδίστικα μπισκοτάκια κανέλας της σημερινής συνταγής που ταιριάζουν με καφέ, αναψυκτικό αλλά μπορούν
παίξουν και το ρόλο μπισκότων παγωτού;
διαφοροποιώντας τα από τα νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας , γιατί το βούτυρο και τα αυγά που προσθέτω τους δίνουν περισσότερο μπισκοτένια υφή. Η μαύρη ζάχαρη αντικατέστησε τη λευκή της αρχικής συνταγής, και το μέλι τους δίνει ιδιαίτερη μελένια γεύση. Ιδανικά για παιδιά θα τα έλεγα…
Υλικά
½ ελαιόλαδο
½ κούπα βούτυρο
2 αυγά
1 κούπα καστανή ζάχαρη
½ κούπα λευκή ζάχαρη
½ κούπα μέλι
½ κούπα γάλα
Ελάχιστο αλάτι (όσο πιάνουν τα δάκτυλα)
1 κουταλιά σούπας κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού
γαρύφαλλο
Περίπου 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3,5 κουταλάκια γλυκού μπέικιν (1 φακελάκι = 20 gr)
Για το τύλιγμα: 2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη, άλλες τόσες λευκή κρυσταλλική,
½ κουταλιά κανέλα
Επί το έργον
Ανακατεύουμε τις ζάχαρες σε μπολ ανάμειξης , και το αλεύρι με το μπέικιν , το αλάτι και τα μπαχαρικά σε ένα άλλο. Προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο στις ζάχαρες και χτυπάμε με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθούν σχεδόν. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα .
Μετράμε την μισή κούπα μέλι , την απογεμίζουμε με το γάλα και ανακατεύουμε να διαλυθεί κάπως και να αραιώσει το μέλι. Το προσθέτουμε στο μείγμα μας.
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στα υγρά μας. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί χωρίς να παραζυμώσουμε.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή . Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί 1-2 κουταλιές ακόμη. Λόγω του μελιού είναι κάπως κολλώδης αλλά δεν πρέπει να την κάνουμε σκληρή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι σαν μεγάλο πορτοκάλι και ανοίγουμε φυλλαράκι πάχους ½ cm περίπου.Αν χρειαστεί αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο. Με κουπ πατ κόβουμε μπισκότα στα σχήματα που μας αρέσουν και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο μα χαρτί ψησίματος.
Πριν τα φουρνίσουμε τα πασπαλίσουμε με το μείγμα ζάχαρης .Τα ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς 12-15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος της ζύμης) .Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί και ο πάτος τους. Σκληραίνουν λίγο όταν κρυώσουν.
Αντί μπισκοτάκια μπορούμε να φτιάξουμε κουλουράκια που πάλι θα κυλίσουμε σε κανελοζάχαρη. Έτσι όμως αυξάνει κατά 10 λεπτά περίπου ο χρόνος ψησίματος.
Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε γυάλινες ή μεταλλικές μπισκοτιέρες για να μην πάρουν υγρασία. Γίνονται αρκετά, ανάλογα με το σχέδιο και το μέγεθος που θα διαλέξουμε καιδιατηρούνται για αρκετές μέρες…
Παρατηρήσεις
1)Συνηθίζω το μισό – μισό βούτυρο ελαιόλαδο σ’ αυτή τη συνταγή, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξ ολοκλήρου βούτυρο ή
λάδι.
2)Για να κολλήσει η κανελοζάχαρη στα μπισκότα μπορούμε να τα περάσουμε με λίγο νερό με τη βοήθεια ενός πινέλου που θα τινάξουμε ώστε να έχει ελάχιστη υγρασία. Πρέπει όμως να τα φουρνίσουμε αμέσως μετά για να μη λιώσει η ζάχαρη.
3)Η αρχική συνταγή είχε λευκή ζάχαρη (παλιά δεν κυκλοφορούσε μαύρη , και είναι πάνω από 20 χρόνια στο τετράδιό μου). Η μαύρη όμως τους πηγαίνει καλύτερα.
4) Οι φωτογραφίες του σοφρά και οι πληροφορίες είναι από τα sites
http://www.cretanethnologymuseum.gr/imke/html/gr/323.html
http://neomonastiri.blogspot.gr/2009/06/blog-post.html
https://opyrros.wordpress.com/tag/%CF%83%CE%BF%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%82/
καμαρώνω το πλαστήρι σου και το σχήμα σαν κλειδάκι των μπισκότων… και πάντα τις (κλασικές σου πια) φωτό με το νοικοκυροχέρι και τη ζύμη (για να φανεί όσο είναι δυνατόν η υφή της ζύμης). να είσαι καλα… Ε.
Νομίζω Βαγγελιώ μου, πως έχεις φτιάξει τα πιο νόστιμα και τα πιο χαριτωμένα κουλουράκια κανέλας.
Ειδικά το σχέδιο που προαναφέρει και η Ε. είναι άψογο.
Καλή εβδομάδα να έχεις… και ελπίζω να καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά.
Χαιρετισμούς πολλούς.
έφτιαξα εχτές τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια για να φάει και η μικρή μου… ενώ είναι πολύ νόστιμα θεωρώ την ποσοτητα της ζαχαρης υπερβολική και μου βγήκανε και στη γεύση πολύ γλυκά. Νομίζω με μια κούπα καστανή ζάχαρη, η επιπλέον μισή κούπα λευκή ή το μέλι θα μπορούσε να λείπει για να είναι πιο υγιεινά.
Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή. Κι εγώ θα παρέλειπα τη λευκή ζάχαρη. Η ένταση της γλύκας σε κάθε γλυκό είναι θέμα επιλογής και συνήθειας. Σε 6 κούπες αλεύρι 2 κούπες γλυκαντικών ουσιών δεν είναι πολλές για τους περισσότερους (στα κέικ έχουμε 2 κούπες ζάχαρη σε 3,5 το πολύ κούπες αλεύρι ).Η αυξομείωση όμως της ζάχαρης είναι επιτρεπτή σε κάθε συνταγή. Αν σας άρεσαν, κάντε την αλλαγή που θα επιλέξετε! Ευχαριστώ και πάλι!
[…] στρώσεις μπισκότου. 2)Σήμερα χρησιμοποίησα 5-6 μπισκοτάκια μελιού που είχαν ξεχαστεί και έδεσαν πολύ ωραία με το γλυκό […]
[…] Πανδώρα Τσιμπή: Pandora’s Kitchen Μαρία Πρασσά: Bread and Tea Θεοδώρα Νάνου: Theodora’s Kitchen Diaries Εύα Στειακάκη: Real Family Food Νανά Λεοντίδου: Kouzinista Αγγελική Καλαμπόκα: Cookika Ευγενία Μακρογιαννέλη: Eat Yourself Greek Μαριαλένα Τερζή: Greek Mama Chef Μαγδαληνή Ζωγράφου: My Little Expat Kitchen Σοφία Πιτσικάλη: Sofeto Κατερίνα Θεολόγου: Delightful Area Ειρήνη Ζεβελάκη: Paxxi Νίκη Χρήστου: Το μυαλό στο φαγητό Λένια & Δήμητρα Πάτση: The Veggie Sisters Ελένη Πεταλίδου & Σταύρος Πεχλιβανίδης: Majeriko Βαγγελιώ Κασσαπάκη: Γαστρονομικός Περίπλους […]
Τα έφτιαξα χθες παραλείποντας τη λευκή ζάχαρη, μόνο με μέλι και καστανή ζάχαρη.Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν, έφαγαν χθες, βουτώντας τα στο γάλα και πήραν και σήμερα στο σχολείο για πρωϊνό. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ναι τα παιδάκια τα λατρεύουν. Ευχαριστώ πολύ που τα δοκιμάσατε.
Συγχαρητηρια για τις υπεροχες συνταγες σας!!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλημερα..να ρωτησω..κανω την συνταγή σας 3 χρόνια τωρα..ειναι τελεια τα παιδακια τα λατρεύουν!!μπορω να πλασω την ζυμη να την ξεκουρασω και να την βαλλω στο ψυγειο για τα ψησω σε δευτερο χρονο?
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που αρέσουν στα παιδάκια σας, είναι πιο υγιεινα από άλλα μπισκότα! Βέβαια μπορείτε να ξεκουράσετε τη ζύμη στο ψυγείο! Το κάνω με όλες τις ζύμες για μπισκότα. Απλά αφήστε την μετά να έλεθει σε θερμοκρασία που να μπορείτε να την δουλέψετε. Καλή επιτυχία!