Ένα παλιό κλασικό κέικ με κακάο που αναβαθμίστηκε με το αγουρέλαιο!
Οι παλιές συνταγές της μάνας μου για κέικ σοκολάτας είναι στην ουσία κέικ κακάου. Την εποχή που είμαστε παιδιά η σοκολάτα ήταν πολύ πολύτιμη για να κρυφτεί σε ένα κέικ.
Την απολαμβάναμε σκέτη, χωρίς άλλες προσμίξεις και η χρήση της στην κουζίνα περιοριζότανε σε εκείνα τα κλασικά σοκολατάκια τα ανώμαλα ή βραχάκια όπως καθιερώθηκε εκ των υστέρων να τα λέμε επειδή μάλλον κάποιοι φοβότανε τις λέξεις… Όλα τα σοκολατένια λαγουδάκια, αυγά, ελαφάκια , αγιοβασιλάκια κλπ γινόταν εκ των υστέρων ανώμαλα σοκολατάκια. Στα προσεχή η συνταγή τους.
Έτσι όσες συνταγές κέικ σοκολάτας έχω από τη μάνα μου είναι με κακάο, που η ίδια δεν συμπαθούσε κι έτσι τα έφτιαχνε σπάνια. Με κακάο είναι και το άλλο κέικ σοκολάτας, το νηστίσιμο, που έχω παρουσιάσει παλιότερα. Μια «παραξενιά» της γενιάς της στην οποία επιμένει ακόμη, είναι ότι στα γλυκά δεν έβαζαν ποτέ αγουρέλαιο. Θεωρούσαν έντονη τη γεύση του και η ανεπαίσθητη πικράδα του θεωρούνταν ενοχλητική στα γλυκά, και ίσως είναι σε κάποια.
Παρόλο που τα φρέσκα λάδια στην περιοχή μας έχουν ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα και εξαιρετική ποιότητα, προτιμούσαν το παλιό λάδι, που έχει βέβαια ακόμη χαμηλή οξύτητα αλλά χάνει πολύ από τη φρουτώδη γαύση και τα αρώματά του.Βέβαια πρέπει να πω ότι από συγκεκριμένα λιόφυτα και περιοχές διάλεγαν -όταν γινόταν- το λάδι για τα γλυκά τους.
Για παράδειγμα, το λάδι από ελαιώνες στα νότια παράλια της περιοχής είναι απίστευτα ελαφρύ . “Σαν το δάκρυ” το λέει η μάνα μου και φυλάσσει το πεσκέσι που της φέρνει αγαπημένη της φιλενάδα από αυτήν την περιοχή μόνο για τα γλυκά της. Επηρεασμένη από τις παλιές οδηγίες δεν είχα βάλει μέχρι φέτος αγουρέλαο ή φρέσκο λάδι σε γλυκά.
Βλέποντας πολλές νέες και «ψαγμένες» ζαχαροπλάστισσες να το χρησιμοποιούν στα γλυκά τους, το δοκίμασα σ’ αυτήν την παλιά κλασική συνταγή στην οποία είχα ήδη αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν επιτυχημένο και το κέικ αναβαθμίστηκε! Δεν ξέρω (ακόμη) τι γίνεται με άλλα γλυκά αλλά ίσως η ανεπαίσθητη πικράδα ταιριάζει με την σοκολάτα τελικά πάρα πολύ!
Αφού λοιπόν έτρεψα τις φλυτζάνες και τα κρασοπότηρα σε γραμμάρια και μιλιλίτρα, είπα να καταγράψω και να προτείνω τη συνταγή…Επιλέχθηκε για πρώτη γιορτινή ανάρτηση, για να έχουν χρόνο να το δοκιμάσουν όσοι θέλουν κάτι ελαφρύ αλλά σοκολατένιο για τις γιορτές τους. Γιατί είναι ελαφρύ, ελαφρά νωπό, αφήνει μια αίσθηση bitter σοκολάτας (περιέχει σχετικά λίγη ζάχαρη) και επί πλέον είναι πολύ οικονομικό!
Αν μάλιστα μας αρέσει να τρώμε παγωτό μεσ’ το Χειμώνα θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά του!
Υλικά
Για το κέικ:
2 αυγά
230 gr ζάχαρη
100ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας και κατά προτίμηση αγουρέλαιο
250ml γάλα
230 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100gr κακάο καλής ποιότητας
1 κουταλιά σούπας μείγμα μυρωδικών (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ –ό,τι μας αρέσει)
Για το γλάσο:
100 gr αχνοζάχαρη
30 gr κακάο
3 κουταλιές σούπας γάλα (ή λικέρ της επιλογής μας αν το κέικ δεν καταναλωθεί από παιδιά)
Επί το έργον
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα μυρωδικά σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μπολ ανάμειξης και με το μίξερ του χεριού χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε και το γάλα.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζουμε στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με σπάτουλα ώστε να έχουμε ένα λείο χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 24 cm με οπή αλλιώς λίγο μικρότερη και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45 ως 50 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για τα κέικ.
Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς.
Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς λείο μείγμα.
Το απλώνουμε πάνω από το κέικ. Για πιο γιορταστική και χιονισμένη όψη πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1)Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης λαδώνουμε και πασπαλίζουμε τη φόρμα μας με κακάο για να μη κολλήσει το κέικ. Στα σοκολατένια κέικ προτιμούμε το πασπάλισμα με κακάο για να μην ασπρίζει το κέικ όταν ψηθεί.
2)Εγώ έψησα το κέικ στους 170 βαθμούς γιατί ο κατασκευαστής της φόρμας σιλικόνης που χρησιμοποίησα συστήνει χαμηλότερη θερμοκρασία από την συνηθισμένη που ψήνουμε τα κέικ.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση καρύδια) αλλά κομμένους με το μαχαίρι, όχι αλεσμένους γιατί η σκόνη από το άλεσμα θα είναι σαν να αυξάνει το αλεύρι και θα αλλάξει την υφή του κέικ. Όσο για τα μυρωδικά, εγώ αυτή τη φορά έβαλα έτοιμο μείγμα για μπισκότα, τύπου “σμυρνιό”.
4)Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 3 κουταλάκια μπέικιν και 1/2 κουταλάκι σόδα στο αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι ή ξύδι (για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Πρέπει ακόμη να πω ότι η αρχική συνταγή είχε 1/2 πακετάκι βούτυρο αντί ελαιόλαδο, δηλαδή 125gr. Δεν θα το συνιστούσα. Η νωπή υφή που έχει το κέικ με το ελαιόλαδο δεν προκύπτει με το βούτυρο. Ίσως σε άλλα κέικ, που ψήνονται λιγότερο χρόνο ταιριάζει περισσότερο το βούτυρο.
Υπέροχο εύκολο και ΝΑΙ υπέροχες φωτογραφίες!!
Παρόλο που θεωρώ πιο σημαντική τη συνταγή από το styling και τις φωτογραφίες, χαίρομαι τόσο όταν τις παινεύουν λόγω του ότι τις θεωρώ το αδύνατο σημείο των αναρτήσεών μου! Σ’ ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!
Βρήκα ποιό θα είναι το επόμενο κέικ που θα φτιάξω!!!
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Περιμένω εντυπώσεις…
Πολύ ωραίο Βαγγελιώ
Εχω χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο σε κεικ (όχι αγουρέλαιο όμως)
Μου αρέσει η περιγραφή που έκανες πως η νεπαίσθητη πικράδα του αγουρέλαιου ταιριάζει με τη σοκολάτα.
Με το γλάσο έγινε ακόμα πιο ωραίο και γιορτινό 😉
Οι κοντινές φωτογραφίες πολύ καλές 🙂
Τα φιλιά μου
Μάριον ευχαριστώ πολύ για την τόσο καλή κριτική! Πολύ με ευχαριστεί ο έπαινος των φωτογραφιών! Φιλιά κι από μένα!
ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ! Πολύ ενθαρρυντικό και κολακευτικό το σχόλιό σου Μαρία μου. Να είσαι καλά!
Kalo.
Υπέροχο Σοκολατένιο κεικ με αγουρέλαιο! ! Θα το ξαναφτιάξω με καρύδια και ξύσμα πορτοκαλιού.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Πολύ ωραία η παραλλαγή με τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ταιριάζουν και τα δυο με τη σοκολάτα!
Καλημέρα και συγχαρητήρια για τις όμορφες συνταγές σας! Στην οικογένειά μου δεν αρεσουν τα πικρά σοκολατένια γλυκά, πόση ζάχαρη να προσθέσω ώστε να μη γίνει και πολύ γλυκό; Επίσης, χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο για να ισορροπήσουν οι αναλογίες; Ευχαριστώ!
Καλημέρα σας. Κάτι δεν καταλαβαίνω, πείτε μου ξανά παρακαλώ. Δεν σας αρέσουν τα πικρά σοκολατένια γλυκά αλλά δεν θέλετε να γίνει πολύ γλυκό; Τι εννοείτε;
Καλησπέρα σας κυρία Βαγγελιώ και συγχαρητήρια για τις συνταγές σας!! ξεκίνησα κάνοντας τη συνταγή με τα κεφτεδάκια την οποία και καθιέρωσα και συνέχισα με πάρα πολλές ακόμη….. ήταν όλες εξαιρετικές!όλες πετυχαίνουν και γίνονται ανάρπαστες!! Μπράβο σας και ευχαριστούμε!!!
Με τιμά η εμπιστοσύνη σας και τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά! Ευχαριστώ πολύ!