Αλμυρά

Αφράτη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ανθρακούχο νερό

Αφράτη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ανθρακούχο νερό

Εύκολη και νόστιμη!

Οι αφράτες τυρόπιτες φούρνου με έτοιμο φύλλο είναι μια καλή λύση σε τραπέζια και μπουφέδες όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και προτιμούμε να τον αφιερώσουμε σε πιο προσεγμένα κύρια πιάτα. Ήταν  πολύ της μόδας τις δεκαετίες  του 1980 και 1990 σε πολύ πιο βαριά εκδοχή, όπου το αφράτεμα του φύλλου γινόταν συχνά με κρέμα γάλακτος και πολλά αυγά.

Αφράτη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ανθρακούχο νερό

Κάποια στιγμή επικράτησε η εναλλακτική λύση της υγρής σόδας.  Με τη βοήθεια του υγρού και της σόδας το φύλλο γινόταν πιο αφράτο  στο εσωτερικό της πίτας και αρκετά τραγανό στην επιφάνειά της.  Στη δική μου συνταγή αντικατέστησα τυχαία κάποια στιγμή τη σόδα με φυσικό ανθρακούχο νερό και η αλλαγή καθιερώθηκε γιατί ενώ τα αποτελέσματα στο φούσκωμα των πιτών μου είναι τα ίδια, η γεύση είναι πολύ καλύτερη!

Αφράτη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ανθρακούχο νερό

Προσωπικά βρίσκω πιο εύγευστο το ανθρακούχο νερό ακόμη και ως αναψυκτικό οπότε επειδή υπάρχει πάντα στο σπίτι η αρχική τυχαία αντικατάσταση καθιερώθηκε όπως προανέφερα.

Αφράτη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ανθρακούχο νερό

Προχθές έφτιαξα για άλλη μια φορά την ωραία αφράτη μου τυρόπιτα και απορήσαμε όλοι όσοι τη γευτήκαμε γιατί είχα τόσο καιρό να την κάνω…  Παλιότερα ήταν από τις συχνές παρασκευές και συνήθως ακολουθούσε ως πίτα κάθε παρασκευή γλυκού ή αλμυρού εδέσματος από το οποίο περίσσευαν φύλλα κρούστας. Προσάρμοζα μάλιστα τις ποσότητες της γέμισης και των υγρών «με το μάτι», χωρίς να έχω σημαντικές συνέπειες στη γεύση.

Αφράτη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ανθρακούχο νερό

Στην παρασκευή που παρουσιάζω σήμερα χρησιμοποιήθηκαν 9 φύλλα κρούστας για ένα πυρέξ με διαστάσεις 28Χ28, σε άλλες περιπτώσεις φεύγει όλο το πακέτο. Θα δώσω λοιπόν τη σημερινή καταμετρημένη δοσολογία αλλά μη φοβηθείτε να αυτοσχεδιάσετε!

Αφράτη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ανθρακούχο νερό

Παρατηρήσεις

 

  • Τα τυριά μπορεί να είναι διαφορετικού είδους από τα προτεινόμενα, δηλαδή ό,τι έχουμε στο ψυγείο!
  • Μπορούμε να κάνουμε τα ρολά πιο μεγάλα, χρησιμοποιώντας 5-6 φύλλα αντί για 3, κι έτσι κάθε ρολό αποτελεί και μερίδα κατά κάποιο τρόπο.
  • Επειδή μερικές φορές η γέμιση είναι πολύ κρεμώδης και μπορεί να μας δυσκολέψει στο κόψιμο, μπορούμε να παραλείψουμε το γιαούρτι από τη γέμιση και να το προσθέσουμε στο μείγμα του ανθρακούχου νερού.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα αποβραδίς, να τη βάλουμε στο ψυγείο και να την ψήσουμε την επομένη ή να την φτιάξουμε το πρωί και να την ψήσουμε το βράδυ.
  • Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλο το πακέτο θα αυξήσουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά και θα χρησιμοποιήσουμε και τα 330ml του ανθρακούχου νερού στο μείγμα. Πάντως με τα δικά μου υπόλοιπα 4-5 που περίσσεψαν έφτιαξα μια μικρή πορτοκαλόπιτα (την πρώτη φετινή) για δοκιμή…

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν αυτές τις μέρες!

Καλό βράδυ, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο