Αφράτη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και  ανθρακούχο νερό

 Εύκολη και νόστιμη!

Οι αφράτες τυρόπιτες φούρνου με έτοιμο φύλλο είναι μια καλή λύση σε τραπέζια και μπουφέδες όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και προτιμούμε να τον αφιερώσουμε σε πιο προσεγμένα κύρια πιάτα. Ήταν  πολύ της μόδας τις δεκαετίες  του 1980 και 1990 σε πολύ πιο βαριά εκδοχή, όπου το αφράτεμα του φύλλου γινόταν συχνά με κρέμα γάλακτος και πολλά αυγά.

 

Κάποια στιγμή επικράτησε η εναλλακτική λύση της υγρής σόδας.  Με τη βοήθεια του υγρού και της σόδας το φύλλο γινόταν πιο αφράτο  στο εσωτερικό της πίτας και αρκετά τραγανό στην επιφάνειά της.  Στη δική μου συνταγή αντικατέστησα τυχαία κάποια στιγμή τη σόδα με φυσικό ανθρακούχο νερό και η αλλαγή καθιερώθηκε γιατί ενώ τα αποτελέσματα στο φούσκωμα των πιτών μου είναι τα ίδια, η γεύση είναι πολύ καλύτερη!

Προσωπικά βρίσκω πιο εύγευστο το ανθρακούχο νερό ακόμη και ως αναψυκτικό οπότε επειδή υπάρχει πάντα στο σπίτι η αρχική τυχαία αντικατάσταση καθιερώθηκε όπως προανέφερα.

 

Προχθές έφτιαξα για άλλη μια φορά την ωραία αφράτη μου τυρόπιτα και απορήσαμε όλοι όσοι τη γευτήκαμε γιατί είχα τόσο καιρό να την κάνω…  Παλιότερα ήταν από τις συχνές παρασκευές και συνήθως ακολουθούσε ως πίτα κάθε παρασκευή γλυκού ή αλμυρού εδέσματος από το οποίο περίσσευαν φύλλα κρούστας. Προσάρμοζα μάλιστα τις ποσότητες της γέμισης και των υγρών «με το μάτι», χωρίς να έχω σημαντικές συνέπειες στη γεύση.

Στην παρασκευή που παρουσιάζω σήμερα χρησιμοποιήθηκαν 9 φύλλα κρούστας για ένα πυρέξ με διαστάσεις 28Χ28, σε άλλες περιπτώσεις φεύγει όλο το πακέτο. Θα δώσω λοιπόν τη σημερινή καταμετρημένη δοσολογία αλλά μη φοβηθείτε να αυτοσχεδιάσετε!

Υλικά:

9 φύλλα κρούστας

½ κιλό φέτα ή ξινομυζήθρα ή μείγμα τους

1 πλήρες γιαούρτι

3 αυγά

½ κούπα (125ml) ελαιόλαδο

1 κούπα (250ml) ανθρακούχο νερό

Λίγο πιπέρι

Λίγο αλάτι (αν χρειάζεται

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε τα τυριά με το γιαούρτι και το ένα αυγό. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα ένα ένα και πάνω στο τελευταίο απλώνουμε το 1/3 του μείγματος των τυριών.

Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε μικρούς κυλίνδρους . Τους βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε  ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ή ταψάκι. Συνεχίζουμε με τις άλλες δυο τριάδες φύλλων. Φροντίζουμε το ταψί μας να έχει κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην είναι εντελώς στριμωγμένα τα ρολάκια μας αλλά να μην μένει και μεγάλο κενό ανάμεσά τους.

Σε ένα ευρύχωρο μπολ χτυπάμε τα άλλα 2 αυγά με το ελαιόλαδο που έμεινε από το άλειμμα των φύλλων και προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό. Περιχύνουμε τα ρολάκια μας.

Αφήνουμε την πίτα να μείνει μια ώρα περίπου να τραβήξουν τα φύλλα τα υγρά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για μια ώρα περίπου ή μέχρι να χρυσίσει απ’ όλες τις πλευρές η πίτα. Είναι νόστιμη και ζεστή και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

  • Τα τυριά μπορεί να είναι διαφορετικού είδους από τα προτεινόμενα, δηλαδή ό,τι έχουμε στο ψυγείο!
  • Μπορούμε να κάνουμε τα ρολά πιο μεγάλα, χρησιμοποιώντας 5-6 φύλλα αντί για 3, κι έτσι κάθε ρολό αποτελεί και μερίδα κατά κάποιο τρόπο.
  • Επειδή μερικές φορές η γέμιση είναι πολύ κρεμώδης και μπορεί να μας δυσκολέψει στο κόψιμο, μπορούμε να παραλείψουμε το γιαούρτι από τη γέμιση και να το προσθέσουμε στο μείγμα του ανθρακούχου νερού.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα αποβραδίς, να τη βάλουμε στο ψυγείο και να την ψήσουμε την επομένη ή να την φτιάξουμε το πρωί και να την ψήσουμε το βράδυ.
  • Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλο το πακέτο θα αυξήσουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά και θα χρησιμοποιήσουμε και τα 330ml του ανθρακούχου νερού στο μείγμα. Πάντως με τα δικά μου υπόλοιπα 4-5 που περίσσεψαν έφτιαξα μια μικρή πορτοκαλόπιτα (την πρώτη φετινή) για δοκιμή…

Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν αυτές τις μέρες!

Καλό βράδυ, καλά να περνάτε! 

Οι φωτογραφίες του άρθρου περιέχουν τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Print Friendly, PDF & Email