Ala Crete…
κρητικών συνταγών και εδώ είναι η δική μου παραλλαγή για ακόμη περισσότερο! Καβουρδισμένο και ελαφρά σπασμένο-κοπανισμένο
είναι το κλασικό γαρνίρισμα που κάνουμε ακόμη στα σπίτια μας ακόμη κι αν έχουμε αυξήσει σε σχέση με παλιότερα και το καρύδι.
εξαφανίζονται άμεσα! Αυτή την εποχή φροντίζω να έχω πάντα καβουρδισμένο σουσάμι για να μην είναι πρόβλημα η προετοιμασία του.
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 ¼ κούπας ελαιόλαδο
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρακή
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Μια τσιμπιά αλάτι
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι (έμειναν 2 κουταλιές)
Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα:
1 κούπα καρύδια
¾ κούπας καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
Γαρύφαλλο στη μύτη του κουταλιού
Για το μέλωμα:
2 κούπες ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
2 γεμάτες κουταλιές
σούπας μέλι
Φλούδα μισού
πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα
Επί πλέον, λίγο ακόμη μέλι για το γαρνίρισμα
Επί το έργον
Πρώτα απ’ όλα φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με τονερό και τα μυρωδικά για 3-4 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός ) . Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς (εγώ το βγάζω έξω όταν βιάζομαι και μετά το βάζω στο ψυγείο).
Αλέθουμε τα καρύδια (σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ρύζι) και το σουσάμι της γέμισης (χωριστά) με κοφτές κινήσεις στο multi και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τα μυρωδικά.
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη. Στην κούπα που μετράμε το χυμό προσθέτουμε τη ρακή και διαλύουμε τη σόδα πάνω από τη λεκάνη ανάμειξης.
Προσθέτουμε το διάλυμα στο μείγμα. Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και το αλάτι και αδειάζουμε στα υπόλοιπα. Προσθέτουμε άλλες τρεις κούπες και την τελευταία μισή την αφήνουμε γιατί μπορεί να μην την πάρει όλη, οπότε την προσθέτουμε σταδιακά.Πρέπει να έχουμε μια κανονική ζύμη. Δεν ζυμώνουμε πολύ μετά που θα προσθέσουμε το αλεύρι.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης μεγέθους μικρού μανταρινιού (από περιέργεια ζύγισα ένα δυο κομμάτια και ήταν 25 και 30 γραμμάρια) , το ανοίγουμε στην παλάμη μας και βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Κλείνουμε το ζυμαράκι να εγκλωβίσει τη γέμιση και δίνουμε σχήμα μελομακάρονου.Τα αραδιάζουμε σε ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω. Αν θέλουμε τα πιέζουμε σε σκεύος που να δώσει ανάγλυφο στην επιφάνειά τους (κλασικό gadget η ξύστρα!) αλλά δεν είναι και απαραίτητο! Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 25 με 30 λεπτά.
Ωστόσο φτιάχνουμε το δεύτερο ταψί. Μόλις βγαίνει κάθε ταψί από το φούρνο βουτάμε λίγα λίγα τα καυτά μελομακάρονα
στο κρύο σιρόπι, τα βυθίζουμε με ένα πιρούνι , τα αφήνουμε 20 ως 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε σε σκεύος. Όταν τελειώσουμε με όλο το ταψί τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και με ένα πιρούνι απλώνουμε σαν κλωστές λίγο μέλι στην επιφάνειά τους.Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης ή με λίγο σκέτο καβουρδισμένο και αλεσμένο σουσάμι. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη ή φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει καλά για να μη στεγνώσουν αλλά ούτε να τραβήξουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να χοντροκόψουμε τα καρύδια της γέμισης με μαχαίρι αντί να τα αλέσουμε.Τότε θα κρατήσουμε μερικά για να τα κόψουμε μικρότερα για το γαρνίρισμα ή θα γαρνίρουμε με σκέτο σουσάμι ελαφρά αλεσμένο.
2)Επειδή πάντα στα γεμιστά γλυκά η αναλογία γέμισης-ζύμηςμπορεί να «μη μας βγει», αν βάλουμε πολύ γέμιση στα πρώτα προτιμούμε να κάνουμε κάποια χωρίς γέμιση για να περισσέψουν υλικά για το γαρνίρισμα. Πάντως επειδή σουσάμι και καρύδι έχουν στο εσωτερικό τους τα μελομακάρονά μας, δεν χρειάζεται να τα πνίξουμε από πάνω… Αν τηρήσουμε τις αναλογίες που δίνω μάλλον θα πάνε ίσα -ίσα!
3)Δοκιμάζουμε το χρόνο μελώματος κατά τα γούστα μας. Τα πρώτα, όταν το σιρόπι είναι αρκετό για να βυθιστούν, θέλουν λιγότερο χρόνο. Τα τελευταία τα αναποδογυρίζουμε να πάρουν σιρόπι και από τις δυο πλευρές.
4)Κατά τη γνώμη μου το πιο κατάλληλο μέλι για τα μελομακάρονα είναι το θυμαρίσιο ή μείγμα θυμαρίσιου-ανθόμελου.
Πολύ ωραία στην εμφάνιση, σίγουρα είναι πεντανόστιμα!
Και του χρόνου με υγεία, φιλάκια!
Τα φαντάζομαι πεντανόστιμα, γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ και του χρόνου!!!
Εύχομαι καλές γιορτές με υγεία!!!
Εγώ είμαι οπαδός των αγέμιστων (λόγω καρυδιού). Το σουσάμι το χρησιμοποιούν κι εδώ, αλλά δεν ξέρω αν το βάζουν στα μελομακάρονα. Και του χρόνου!
Και το νέο look αλλά και τα γεμιστά μελομακάρονα δείχνουν υπέροχα!!!!!!!
Ωραία η νέα εμφάνιση και πολύ καλές οι φωτογραφίες!
Για τα μελομακάρονα δεν σχολιάζω… απλά τα λιμπίστικα! 🙂
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η αγαπημένη μου, θα την κάνω και φέτος!
Ευχαριστώ πολύ! Καλές γιορτές να έχουμε!